icon

Sklamanie z vianočného darčeka

annez
28. dec 2025

Zdravím všetkých,
potrebujem sa po týchto sviatkoch vyrozprávať. Mám 24r, s rodičmi dlhodobo fungujeme tak, že si povieme, čo chceme nájsť pod stromčekom a k tomu pridáme nejakú drobnosť ako prekvapenie. Keďže som si začala už minulý rok platiť okrem bytu (165€) všetko sama, nemala som im čo nadiktovať. Nakoniec som vybrala tri veci, ktoré by mi urobili radosť a najmä o tej knihe som sa s rodičmi opakovane rozprávala a zdôrazňovala som, že tá mi pod stromček stačí. Povedali, že ju objednajú, že im mám poslať odkaz. Ten dostali opakovane, dokonca sme sa k tomu necelý mesiac pred Vianocami vrátili a zistila som, že na tú knihu zabudli. Tak som stále dúfala, že ju tam doplnia, pod stromčekom som ju však nenašla. Aby ste mali úplný obrázok, sestra ešte verí na Ježiška a Vianoce sú u nás preto veľká sláva a rodičia darčeky kupovali ešte 22.12. len aby bola istota, že je tam všetko, čo si prosila. Na malú nežiarlim, sama som jej tam darčeky pridala. Nejde mi ani o to, že by som dostala málo vecí, aj polovicu z toho čo som dostala som nepotrebovala. Skôr ma mrzí to, že mali čas a energiu hľadať nedostupné hračky, ale nenašli si 5 minút na vyplnenie online objednávky na knihu za 20€. Skrátka nebudem klamať, sklamalo ma to. Knižku si plánujem po výplate objednať, tých 20€ mi ani ako brigádničke chýbať nebude, ako to ale povedať rodičom, aby sa necítili zle za to, že na ňu (opäť) zabudli? Knižku chcem, ale nechcem im tým ublížiť a na to aby som im klamala si ich až moc vážim. Som kvôli tomu hrozný človek? Pretože sa tak rozhodne cítim. Čo by ste urobili na mojom mieste?

zuzana76
31. dec 2025
@anonym_caeec7

@zuzana76 ak si aspoň zmaturovala, mala by si čítať s porozumením. V autorkynom prispevku nikde nevyplakava. Len ju to zamrzelo a ako sa ukázalo v tejto diskusii, tam viacerí by boli na to podobne. Autorka sa prezentuje ako vyrovnala dospela osoba, ktorá si nič nenarokuje a zvažuje, či svoje sklamanie ma prezentovať verejne s rodičmi. Nikde na nich nevyštekla, že si nárokuje dany darček. Na to, aby si hodnotia, fantazirovala život z jedného prispevku, tak si malá pani. Sa zamysli nad svojím správaním.

@anonym_caeec7 a tebe poradim, kludne moje prispevky preskakuj, ked ta irituju.

oblecenie99
31. dec 2025

Keby tu napísala jedna z nás, že si prosila jednu knižku, keď sa už toľkokrát pýtali na to deti a manžel, a pod stromom rozbalila súpravu hrncov, asi by boli iné komentáre 🫤

Ja nemám rada tie obdarúvačky, strašne ma to štve roky, ze iba drobnosť.. aj to ide do času a penazi a často zbytočnosť. Ale nemám drzosť navrhnúť sestre či švagrinej, že však kúpne len deťom, lebo oni deti nemajú, tak by mi bolo blbe tváriť sa v pohode, že oni našim deťom kúpili a my by sme im dali hole oné... Ale podľa mňa je najhoršia verzia, čo tu viaceré píšete, že však si si ho mala kúpiť sebe a dat bloček preplatiť. WTF? To už si môžem rovno kúpiť po Vianociach vo výpredaji alebo počkať, kým to niekto hodí na bazár či na knihobot. Načo by som saskovala takto..

zuzana76
31. dec 2025
@oblecenie99

Keby tu napísala jedna z nás, že si prosila jednu knižku, keď sa už toľkokrát pýtali na to deti a manžel, a pod stromom rozbalila súpravu hrncov, asi by boli iné komentáre 🫤

Ja nemám rada tie obdarúvačky, strašne ma to štve roky, ze iba drobnosť.. aj to ide do času a penazi a často zbytočnosť. Ale nemám drzosť navrhnúť sestre či švagrinej, že však kúpne len deťom, lebo oni deti nemajú, tak by mi bolo blbe tváriť sa v pohode, že oni našim deťom kúpili a my by sme im dali hole oné... Ale podľa mňa je najhoršia verzia, čo tu viaceré píšete, že však si si ho mala kúpiť sebe a dat bloček preplatiť. WTF? To už si môžem rovno kúpiť po Vianociach vo výpredaji alebo počkať, kým to niekto hodí na bazár či na knihobot. Načo by som saskovala takto..

@oblecenie99 ale casom zistis, ze uz nemas ani aku malickost kupit, ze su to same lapace prachu. Ja som minimalistka a napr o darceky takehoto typu nestojim. My sme s bratom a sestrou zrusili obdaruvavanie uz davno. Dokonca ani detom si uz nekupujeme, stretneme sa medzi sviatkami, ak sa da a nie sme chori. Ano, ked boli deti male, tak na prvom stupni ZS, tak sme im darceky kupovali a riesili sme to. Ved nech nekupuju ani oni tvojim detom a nebudes viazana kupovat ani ty im. Lebo aka normalna drobnost sa da kupit, aby to aj potesilo, aj bolo v normalnej cene. A postupne ma clovek potom plny byt zapratany.

zuzana76
31. dec 2025
@annez

@anonym_254aa9 odpoviem tu, aj keď tu bola tá otázka viackrát. Dostala som dvoje nohavice (dokopy 40€) a dve knihy, o ktorých som síce povedala, že vyzerajú dobre, ale opakovane som zdôrazňovala, že si ich neprosím, lebo to nie je téma, ktorá ma zaujíma (dokopy 50€). Zvyšné darčeky som si platila zo svojho aby to kvôli malej vyzeralo, že tam niečo je.

@annez ozaj a nezabudli ju zalozenu v skrini? Mne sa to tento rok stalo s reproduktorom, co synovi objednal manzel, bolo vela darcekov, vsetko som niekam postrkala a potom som to balila. Po rozbaleni vsetkych darcekov pod stromcekom sa ma muz pyta a ze kde je posledny darcek, ze este jeden chyba a ja som sa pytala, ze aky? Tak mi pripomenul a teda nezabaleny sme ho synovi dali.

mayflowernl
31. dec 2025

Ty vole, to co som precitala. Nemas preklep, ze si namiesto 14 napisala 24? Dievca zlate, spamataj sa.

danielllik
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
31. dec 2025
@anonym_475350

@annez Všetky zeny, ktore tu pisu, aka je to malickost su zrejme len prilis otupene z toho, ako na nich ich rodinam a partnerom pramalo zalezi.. samozrejme, mas plne pravo sa citit ako sa citis, aj ked by si mala zrovna 40 a nastane rovnaka situacia. Chapem Ta, mas pocit, akoby na Tebe nezalezalo. A tie informacie - ja si objednam sama na dobierku.. 🤦🏼‍♀️ To je uz uplne nepochopenie vyznamu vianoc a vzajomneho obdaruvania, ktore nie je primarne o darceku za 20 eur, ale prave o tom, ze blizky obetuje cas a vyda namahu aby ma obdaril prave tym, po com tuzim. Ze ma pozna, ze mu na mne zalezi.. ak by som si mala sama nieco objednavat a dobierku adresovat na manzela, to by som skutocne nestala o taky darcek, kde darujici ma presne tu namahu ze prilozi kreditku k terminalu.. 😒

@anonym_475350 to je velmi individualne, ja som minuly rok chcela diamantove nausnice, manzel isiel, vybral mi jemne, ako som chcela a dal ich odlozit. Na druhy den sme prisli, mne sa hned zdali az prilis obycajne a take nevyrazne. Poskusala som asi dalsich 5 a vybrala si uplne ine. Tento rok syn, isli sme do kamenneho obchodu vybrat koženu bundu. Vyskusal asi 5 roznych, videli sme na nom, ze nie je spokojny, popozerali sme aj na internete a nakoniec nasiel na zalande, objednal si, dal dorucit do pakety, ja som zaplatila. Potom doma si este vyskusal, bol mu velky, tak sme objednavali mensi a tento som poslala spat. Nie, neda sa vzdy poznat vkus a mozes mysiet na druheho ako len chces a netrafis sa. Takze ano, my si objednavame sami, alebo ideme a spolu kupime darcek a dame pod stromcek.

scorpionflower1
31. dec 2025

@annez tvoje sklamanie je uplne namieste, ja by som bola tiez sklamana. Pisu ti tu zatrpknute zeny, co zrejme nikdy nic nedostavali, tak ani nic od blizkych neocakavaju.
Rodičom si poslala link a opakovane ich prosila, no aj tak si na teba nenasli cas. Ja by som to ale uz nechala tak a knihu si kupila sama. Ale zapamätala by so si to.

danielllik
31. dec 2025
@scorpionflower1

@annez tvoje sklamanie je uplne namieste, ja by som bola tiez sklamana. Pisu ti tu zatrpknute zeny, co zrejme nikdy nic nedostavali, tak ani nic od blizkych neocakavaju.
Rodičom si poslala link a opakovane ich prosila, no aj tak si na teba nenasli cas. Ja by som to ale uz nechala tak a knihu si kupila sama. Ale zapamätala by so si to.

@scorpionflower1 👍👍👍👍

evkatk
31. dec 2025

Ak budeš mať vek rodičov a toľko starostí na zabezpečenie chodu rodiny, pochopíš, že zabudnúť je samozrejmé. Zďaleka nezdieľaš toľko starostí ako oni. Teraz ti robí starosť jedna 20 eurová kniha. Ako zvládneš v budúcnosti celú svoju rodinu, ak teraz psychicky nezvládaš jednu knihu chýbajúcu pod stromčekom? Stanov si priority nielen v darčekoch, ale hlavne vo vzťahoch k blízkym.

anonym_5b28ca
31. dec 2025
@really8

@anonym_5b28ca diktovali??? Takze je proste lepsie byt ticho a dostat nieco co nechces/nepotrebujes miesto na rovinu povedat potesi ma tato kniha alebo toto pyzamo? To je spravna vychova? Drzat hubu? Miesto aby si dostala knihu ktora sa ti paci dostanes parfem ktory ti smrdi. Aby si si nahodou nediktovala...

@really8 ja nehodnotim,co je a co nie je spravna vychova,napisala som,ze je to asi o vychove a ja som bola vychovavana inak.U nas nie su Vianoce o materialnych veciach,nikdy ma nenapadlo ako autorku tejto diskusie preratavat,kolko ktory darcek stal a kolko kto minul.a ano,nediktujeme si,co chceme od niekoho dostat,ani ja sa nepytam komu,co kupit, stacilo mi,ked mi bolo raz povedane,aby som kupila darcek krstnej dcere za 80€ a vobec ich nezaujimalo,ci si to mozeme alebo nemozeme dovolit

really8
31. dec 2025
@anonym_5b28ca

@really8 ja nehodnotim,co je a co nie je spravna vychova,napisala som,ze je to asi o vychove a ja som bola vychovavana inak.U nas nie su Vianoce o materialnych veciach,nikdy ma nenapadlo ako autorku tejto diskusie preratavat,kolko ktory darcek stal a kolko kto minul.a ano,nediktujeme si,co chceme od niekoho dostat,ani ja sa nepytam komu,co kupit, stacilo mi,ked mi bolo raz povedane,aby som kupila darcek krstnej dcere za 80€ a vobec ich nezaujimalo,ci si to mozeme alebo nemozeme dovolit

@anonym_5b28ca jaale hodnotim a pytam sa ci je spravne podla teba vychovavat tak ze si niekto nemoze povedat po com tuzi. Vas sa nikdy nepytali?

anonym_5b28ca
31. dec 2025
@really8

@anonym_5b28ca jaale hodnotim a pytam sa ci je spravne podla teba vychovavat tak ze si niekto nemoze povedat po com tuzi. Vas sa nikdy nepytali?

@really8 nie nepytali sa ma,co by som chcela na Vianoce,ja som s touto vychovou spokojna,Vianoce pre mna nie su materialne,ja sa potesim,ak si niekto urobil cas,obetoval svoje peniaze,preto aby mi urobil radost,je to pre mna viac,ak je to prekvapenie.Zarabam a veci,ktore chcem si viem kupit sama,ak by som niekomu povedala,chcem toto,tak to straca pre mna to caro. Ak to mate vy inak,ok,ja pisem,ze sa nebudem rucat preto, ze mi niekto nekupil jednu knihu,ked mi kupil kopec inych veci. Ak by niekto na mna uplne zabudol,to by ma zamrzelo ale toto?

vevesh
31. dec 2025
@anonym_5b28ca

@anonym_5b28ca ale jej sa pytali, a nie raz! Tak bud sa nemali pytat (a to by autorka neriesila, co dostala-nedostala) alebo jej mali kupit presne to, co chcela (hlavne, ak je to otazka 2 minut a kliku na odkaz)

@autorka mas pravo sa citis sklamane a rodicom by som to aj povedala spolu s tym, ze dakujem, knihu som si uz kupila a nabuduce sa nemusia potom tolko pytat, ked na to zabudnu/nekupia. Zazila som to iste trochu v inej situacii, sice sa vyhovoril rodic, ze nevedel najst.....ale k pointe, vztah je taky doteraz, ze mu jednoducho na mne nezalezi (respektive je niekto iny prednejsi🤷‍♀️). A s tym uvidis, ako sa budes vediet popasovat....

zuzana76
31. dec 2025
@really8

@really8 odpoviem aj ja, nas sa pytali, pamatam si, ze jedny vianoce som dostala - sponky do vlasov a lnihu Odviate vetrom, to som chcela ja a potom este pulover, mala som 16 rokov. Ked som vsak mala 24, zila som vo vlastnim byte a k rodicom sme chodili len cez vikend na obed a na sviatky. Bola som vydata a doma boli mladsi surodenci. My sme si zariadovali byt a tak sme od nasich dostali vzdy peniaze, nech si kupime, co sa nam hodi. V tom veku by mi uz mama nevedela ulahodit, co potrebujem. Uz sama som inklinovala k tomu, ze blbosti nepotrebujem a vtedy bol internet v plienkach, cize ani sa nedalo vysvetlit, ze co presne by som chcela a kde sa to da kupit. Moj a mamin vkus su diametralne odlisne, cize som neriskovala, nech mi ona kupi darcek. Takze ano, postupne som sa osamostatnovala. Neviem, mne by napr prislo cudne v 30-tke cakat darcek od rodicov. Vzdy nam daju peniaze, aj ked uz ani nechcem, su stari a oni potrebuju pomoc.

really8
31. dec 2025
@zuzana76

@really8 odpoviem aj ja, nas sa pytali, pamatam si, ze jedny vianoce som dostala - sponky do vlasov a lnihu Odviate vetrom, to som chcela ja a potom este pulover, mala som 16 rokov. Ked som vsak mala 24, zila som vo vlastnim byte a k rodicom sme chodili len cez vikend na obed a na sviatky. Bola som vydata a doma boli mladsi surodenci. My sme si zariadovali byt a tak sme od nasich dostali vzdy peniaze, nech si kupime, co sa nam hodi. V tom veku by mi uz mama nevedela ulahodit, co potrebujem. Uz sama som inklinovala k tomu, ze blbosti nepotrebujem a vtedy bol internet v plienkach, cize ani sa nedalo vysvetlit, ze co presne by som chcela a kde sa to da kupit. Moj a mamin vkus su diametralne odlisne, cize som neriskovala, nech mi ona kupi darcek. Takze ano, postupne som sa osamostatnovala. Neviem, mne by napr prislo cudne v 30-tke cakat darcek od rodicov. Vzdy nam daju peniaze, aj ked uz ani nechcem, su stari a oni potrebuju pomoc.

@zuzana76 ale to si ty. To ze to ma niekto inak je preto zly? Nemoze byt sklamany? Nemoze sa citit opomenuty? Nedolezity?

zuzana76
31. dec 2025
@really8

@zuzana76 ale to si ty. To ze to ma niekto inak je preto zly? Nemoze byt sklamany? Nemoze sa citit opomenuty? Nedolezity?

@really8 ale ona by sa mala spytat rodicov, nemoze to byt tak ako som pisala? Ze ten darcek zabudli v skrini? Alebo preco ho vlastne nekupili, ked jej kupili ine veci?

zuzana76
1. jan 2026

Tiez je podla mna dolezite vediet, ci ma status studenta, ci pracuje, co som vyrozumela, tak rodicia jej platia ubytovanie. To pracujucim uz rodicia nezvyknu. Ja to mam za seba tak, ze pokym dieta studuje, tak mu platim vsetko ja a aj darceky. Akonahle dokonci skolu, tak ocakavam, ze sa bude zivit samo a darceky mu samozrejme kupim po dohode s nim. Ked bude mat uz vlastne byvanie a partnera, ci aj deti, tak asi budem tiez davat peniaze a darceky v podobe hraciek vnucatam.

simcas75
1. jan 2026
@evkatk

Ak budeš mať vek rodičov a toľko starostí na zabezpečenie chodu rodiny, pochopíš, že zabudnúť je samozrejmé. Zďaleka nezdieľaš toľko starostí ako oni. Teraz ti robí starosť jedna 20 eurová kniha. Ako zvládneš v budúcnosti celú svoju rodinu, ak teraz psychicky nezvládaš jednu knihu chýbajúcu pod stromčekom? Stanov si priority nielen v darčekoch, ale hlavne vo vzťahoch k blízkym.

@evkatk aspoň netrep sprostosti. Lebo keď mi vlastné dieťa niekoľko krát pripomenie čo si praje, pošle link na darček, tak okamžite objednám a mám po starosti. Nie je to nic strašné. V dnešných časoch už nechodime na pánske a ani kopať zemiaky, ani do lesa na drevo, čiže zabezpečiť chod domácnosti nie je absolútne zložitá vec. Ale ako vidím... pre niekoho je logistika rodiny veľmi obtiažna, ty asi darčeky nekupujes tiež.

mooonika1975
1. jan 2026

Ako rodiča by ma neskutočne trápilo, že nie je moje dieťa, spokojne, dieťa je to stále. Sama sa cítim pri svojej mame dieťaťom. Už len to , že jedno dostalo viac a snaha všetko zohnať bola omnoho väčšia ako pri druhom. Vravím ako rodiča. Neviem posúdiť či by mi to vadilo ako 24 ročnej. Podľa mňa si to vyriešte, my máme otvorený vzťah, môžu povedať čo chcú.

laila22
1. jan 2026
@evkatk

@evkatk to čo je za reči ? Ja pracujem, starám sa o dom domácnost, som sama s dcérou a na výbere darcekov som si dala záležať, hlavne som počúvala kto čo chce, nech nikto nie je sklamaný.. dcéra dostala jeden veľký podľa vlastného výberu, mne sa nepáčil🙂, ale bol pre ňu a nestal malo. Jeden sme kúpili spolu ešte v októbri, ten som zhabala, že bude pod stromček a ešte som jej kúpila jeden ako prekvapenie- bola spokojná. Rovnako aj deťom v rodine, debatovala som s nimi čo písali Ježiškovi a potom som to odkozultovala a dala schváliť rodičom 🙂. Mohla som ísť do Pepca podľa logiky niektorých tu, kúpiť sprostosť za 7 € a tváriť sa, že majú byť vďačný aj za to.. Dospeláci sme medzi sebou darčeky zrušili. A ver mi, že starostí a pracovných povinností mám viac než dosť.

anonym_e0046e
1. jan 2026
@evkatk

@evkatk je tu veľa tupých komentárov, ale tento Tvoj vedie 🤦🏼‍♀️ … ostatní Ti už cca vysvetlili prečo

ali12377
1. jan 2026

tu ani nejde o tu knihu, ako o pozornost alebo o skutocny zaujem rodica o svoje dieta, chapem tvoje citove rozpolozenie, malej sestre venovali pozornost az prebytocnymi darcekmi, a Tebe ani sa neunuvali objednat pre Teba vytuzenu obycajnu knizku, ani sa neunuvali vsimnut si, ze je pre teba ta obycajna knizka dolezita vytuzena, tu nejde o tu knizku, ale o to, ze ta rodicia ako keby ani nevideli, si niekde v pozadi, a preto sa tak citis. Skus sa ich opytat, ze ci zabudli na tu knizku? ak ano. Bez vycitiek povedz, ze si po nej velmi tuzila, ze ta to mrzi trosku. Uvidis reakciu, mozno sa uvedomia a veru mozno nie. Budes vediet podla reakcie.

annez
autor
1. jan 2026
@zuzana76

Tiez je podla mna dolezite vediet, ci ma status studenta, ci pracuje, co som vyrozumela, tak rodicia jej platia ubytovanie. To pracujucim uz rodicia nezvyknu. Ja to mam za seba tak, ze pokym dieta studuje, tak mu platim vsetko ja a aj darceky. Akonahle dokonci skolu, tak ocakavam, ze sa bude zivit samo a darceky mu samozrejme kupim po dohode s nim. Ked bude mat uz vlastne byvanie a partnera, ci aj deti, tak asi budem tiez davat peniaze a darceky v podobe hraciek vnucatam.

@zuzana76 študent, ktorý má brigádu aby finančne uľavil rodičom a aspoň čiastočne sa osamostatnil ešte pred koncom školy.

zuzana76
1. jan 2026
@annez

@zuzana76 študent, ktorý má brigádu aby finančne uľavil rodičom a aspoň čiastočne sa osamostatnil ešte pred koncom školy.

@annez to je chvalihodne a uz vies, preco ju rodicia nekupili? Spytaj sa ich normalne, neprechovavaj zast, sklamanie. Stava sa to. Mne sa stalo nieco podobne s tym kožákom pre syna. Povedal mi uz v novembri, ze ho chce. Boli sme pozriet v obchodoch, ale tie sa mu nepacili. Nasiel si na zalande sam a povedal mi. Dala som si ho do kosika, velkost S, mala som ho asi 2 tyzdne len v kosiku a neobjednavala. Neviem,, cakala som ani neviem na co, nechcelo sa mi hned vysolit 300 eur, ze co ked najde este iny. Tak som cakala, az sa toto cislo vypredalo. Syn mi povedal, ze je vypredany, tak sme hned v ten den objednali M, ktore mu bolo velke, ked prislo. Potom asi o dva dni, uz bolo dostupne S, asi niekto vratil, zase mi o tom povedal syn a ja som mu povedala, ze nech ho teda objedna a da poslat. Cize, keby to bolo asi len na mne a syn by nespolupracoval, ze nebyva s nami doma, tak asi tiez dopadne ako ty.

Su ludia, co darceky jednoducho neprezivaju. Ja som minimalistka, tiez som dostala tento rok kopec darcekov, ktore su super, ale ja ich nepotrebujem: prestierania (4ks a ja potrebujem 6), papuce, pancuchy, salku s menom, kopec veci, aj peniaze. Neviem co s tymi vecami, darovat to nemozem, lebo ti ludia chodia k nam a budu sa pytat. A to iste deti, tiez podostavali aj co nepotrebuju. Cize sme zase zakladení vecami.

zuzana76
1. jan 2026
@annez

@annez moj muz je napr zase uplne antivianocový, keby bolo na nom, tak nemame ani stromcek. To zase ja a deti nedame dopustit, takze pekne ide a kupi kazdy rok zivy. Ja so synmi ho ozdobime, on da svetielka a upevni ho do stojana. Jeho napr Vianoce vobec neberu. A viem, ze je vela ludi, co to ma tak, ze si radsej kupia co potrebuju a nemaju radi nasilne obdaruvanie na Vianoce, lebo sa to patri. Treba mysliet aj na to, ze ludia su rozni, kludne to mozu byt aj autisti, co neznasaju obdarovat a ani byt obdarovavaní. Ja napr neviem ako sa mam tvarit, ked nieco rozbalim, neznasam darceky a radsej si vyberiem sama. Pride mi to take zvlastne, ako ten clovek caka na moju reakciu a ja sa potom musim tesit, aby som ho nesklamala. A vlastne reagujem neuprimne, lebo radsej by som mu povedala: Dakujem, ale radsej by ma potesili peniaze, alebo radsej nic, lebo toto naozaj nepotrebujem a nemam to kam dat. Staci mi, ze si tu so mnou a spolu sa naveceriame.

brendaa
1. jan 2026

@annez môžeš poslať foto kníh čo si dostala?

anonym_e74f61
1. jan 2026

@annez tak toto je sila si si istá ze máš 24 preboha mat tvojej problémy a ministerský plat tak si žijem ako kráľovná. Och

oblecenie99
1. jan 2026
@zuzana76

@oblecenie99 ale casom zistis, ze uz nemas ani aku malickost kupit, ze su to same lapace prachu. Ja som minimalistka a napr o darceky takehoto typu nestojim. My sme s bratom a sestrou zrusili obdaruvavanie uz davno. Dokonca ani detom si uz nekupujeme, stretneme sa medzi sviatkami, ak sa da a nie sme chori. Ano, ked boli deti male, tak na prvom stupni ZS, tak sme im darceky kupovali a riesili sme to. Ved nech nekupuju ani oni tvojim detom a nebudes viazana kupovat ani ty im. Lebo aka normalna drobnost sa da kupit, aby to aj potesilo, aj bolo v normalnej cene. A postupne ma clovek potom plny byt zapratany.

@zuzana76 Ver mi, že by som to zrušila, ale z mojej strany by to bolo blbé navrhnúť (viď. dôvody) a z druhej strany nie je nejaká snaha, skôr naopak ("len takú drobnosť"). Vo fáze "už neviem, akú len takú drobnosť mám vymyslieť" je už dávno, žiaľ, za nami. Tak máme každý rok trápne rozbaľovanie.

zuzana76
1. jan 2026
@oblecenie99

@zuzana76 Ver mi, že by som to zrušila, ale z mojej strany by to bolo blbé navrhnúť (viď. dôvody) a z druhej strany nie je nejaká snaha, skôr naopak ("len takú drobnosť"). Vo fáze "už neviem, akú len takú drobnosť mám vymyslieť" je už dávno, žiaľ, za nami. Tak máme každý rok trápne rozbaľovanie.

@oblecenie99 ano, rozumiem, nam aj kvoli tomuto rodicia davaju uz roky peniaze, aby sme kupili vnukom a nam, co potrebujeme. Oni by nedokazali tak vybrat a ani nemaju zdravie, aby chodili po obchodoch, internet nepouzivaju. Niekto to tu hani, ze ake neosobne a pre nas najlepsi variant. Svokrovci vzdy kupovali a kym boli deti male, ze sa hrali s hrackami, tak darceky boli vzdy skvele, ale teraz v puberte neviem darcek vybrat uz ani ja ako rodic, vsetko s detmi konzultujem. Sice sa pod stromcekom ani netvarime prekvapene, lebo presne vieme, co sme chceli, ale ani nie sme sklamani.

Co som ale chcela poznamenat v pripade autorky, ze tam podla mna rodicia ju uz zaradili medzi dospelakov a preto jej obdaruvanie uz az tak neprezivaju, ako mladsej sestry. To je tiez podla mna tiez pochopitelne. Aspon teda mne to z toho vyplynulo a takto tomu rozumiem, ze uz chcu podla mna postupne prestrihovat pupocnu snuru. Je sice smutne, ze jej sa to dotklo, dostala darceky, ale ine, ja som napisala nas pripad, ze syn keby nebol proaktivne zasahoval, tak tiez bundu asi nedostane pod stromcek, neviem, nejako som sa k tomu nemala. Jednoducho aj rodicia su len ludia. Ja by som mu tu bundu kupila, ale mozno neskor, sice by uz mozno nebol tento model, vtedy by ma to mrzelo. Ale co uz, stava sa.