Sobáš v kostole aj napriek tomu, že cirkev neuznávam
Ahojte chceme sa s snúbencom zobrať v kostole ale ide o to že ja veľmi cirkev neuznávam a nie som úplne tip top kresťanka. V boha verím a myslím si že nepotrebujem chodiť do kostola aby som to dokázala okoliu atď. A viem že budem musieť ísť na spoveď z čoho mám stres aj keď nič zle som nespravila. Bol niekto na Tom podobné?
@number19 to je teda riadne odveci 🙄🙈🤦🏼♀️ ty to mas pomylene dievca… ale inak - pravo samozrejme ma, ale aj povinnosti… sobas v kostole nie je na paradu a nemylte si to s nejakym divadelnym predstavenim na efekt a pekne fotky… pravo na sobas v kostole nijak nesuvisi s tym, ako je financovana Cirkev (a zo stat. rozpoctu to teda nie je, stat Cirkvi podporuje, ale nedotuje, to je rozdiel), na sobas v kostole musi par splnit podmienky, no a ked s tym autorka ma ocividne problem, no tak ten sobas v kostole proste nebude, moze sa zosobasit v kastieli, na urade, v zahrade, kdekolvek… platia proste pravidla ako vsade inde v zivote
@number19 a k tomu “povinnemu skoleniu parov”🙄🤦🏼♀️ to nie je ziadne skolenie, to je nauka, predmanzelska priprava a casovo narocne to nie je, my sme to mali v ramci jedneho vikendu, aj to nie uplne cele dva dni
neboj sa, knaz je zial zvyknuty, ze krestania zvacsa skoncia pri krste, niekto mozno aj pri 1.sv.prijimani alebo birmovke. potom uz do kostola chodia len na svadby. knaz ta usmerni a porozprava sa s tebou/s vami.mozno sama uvidis niektore veci inak. strach z neznama v tebe vyvolava predsudky voci krestanom. neboj sa a sama uvidis. a mozno aj zistis,preco je kostol pre krestana dolezity. a ze si neurobila nic zle? 🙂 tak to si asi jedna z mala na celej planete🙂
On tvoje hriechy nikomu nepovie.
@number19 z dani su plateni aj grekokatolici, platy statnych zamestnancov (a nie najmensie), dokonca aj davky ciganom… a?? ale aj tak to s tym nesuvisi, lebo proste na sobas v kostole su podmienky a pravidla (a to nijak nesuvisi s jej financovanim) a ked tam dotycna chce mat sobas, tak tie pomienky proste musi dodrzat, to s financovanim nema nic….v poriadku je vsetko, len ty tomu ocividne nerozumies, lebo si furt ides svoje….
ked chce mat svadbu v kostole - musi splnit pravidla, jednoduche 🙂
a ked s tym nesuhlasi - v poriadku, vezmu sa na urade, v kastieli, v nejakej zahrade - tiez pekne priestory, moznosti ma dost
@number19 ja napriklad tiez nemusim suhlasit, ako sa z mojich dani financuju urcite veci, davky a tak. Mozem nesuhlasit napriklad s podmienkou ziskania materskej, byt nemocensky poistena min. 270 dni pred nastupom na matersku v poslednych 2 rokoch...ale ak mi bude chybat co len 1 den, matersku mi stat neprizna. A mozem sa aj na hlavu postavit. Su nejake pravidla a ked ja s nimi nesuhlasim, nezaujima to nikoho a to iste je v tom "kostole". Splnas podmienky, ok, maj sobas podla tychto pravidiel, nesplnas podmienky, chod tam, kde ich splnas. Co je na tom zlozite? Vsade su nejake pravidla a nebude ich socialna poistovna prisposobovat mne konkretne, hoci "platim"...
@number19 ty tým že odvádzaš peniaze štátu, nechávaš na kompetentných aby rozhodli koľko z nich kde použijú. Nevieš koľko ide komu. Či ty presne vieš koľko tvojich peňazí dostala Cirkev? Dávky nezamestnanym idú tiež z tvojich daní. Akú protihodnotu za to dostávaš? A čo sa týka spovede. Buď berieš Cirkev so všetkým čo to obnaša, alebo si nájdeš inú, kde nebudeš mať "traumu". Na Slovensku je registrovaných viac vierovyznani, máš si z čoho vyberať.
Neviem, prečo sa nota bene tu musí riešiť financovanie cirkví, ale keď už:
s prístupnosťou "služieb" to nemá nič, trebárs Slovenské národné divadlo dostáva z rozpočtu skoro toľko čo celá katolícka cirkev, jeho služby využíva zlomok populácie oproti nej a ešte si treba platiť aj lístky. A aj keď je hokej/futbal tiež dotovaný, hrať tiež nemôže každý... atď, atď. Ak by sa malo obmedzovať financovanie, tak všetkých týchto "záujmových združení a inštitúcií".
@number19 lebo opat - nerozumies tomu a ani to nepochopis, spoved je uzasna vec, nic sa tam “nemusi”, je to dobrovolne a kto vie, o com to je, a vie, preco na nu ide - ma pre neho osoh.
Opat - tu sa nebavime o tom, ci to je alebo nie je v poriadku - tak to proste je a tebe z toho ziadna povinnost nevyplyva, pokial s tym nesuhlasis 😁🤷🏼♀️ nechapem co sa nad tym furt dookola vzrusujes
@zuzuliennka1 ako mne tiez pride uplne ze zbytocne toto tu niekomu vysvetlovat, hlavne s tou spovedou. To sa tu uz zachadza do celej podstaty viery, toto sa neda riesit na fore. A len aby bolo jasne, ja som sa katolickou stala dobrovolne, na zaklade vlastneho rozhodnutia, predtym som bola evanjelicka a nasledne sa hladala, venovala sa ezoterike, sexualne som zila pred svadbou, dobrehovadiny som povystrajala. Keby nebolo jedneho katolickeho knaza, dnes by som tu mozno nebola. Trpela som depresiami a chcela si siahnut na zivot. Bolo to hrozne obdobie. Takze pre mna Jezis a ta nenavidena a "zbytocna" Cirkev urobila vela. O tom raz napisem knihu, pride ten spravny cas...
A samozrejme, Cirkev toho naozaj robi vela, ale nerobi to okato a na efekt ako politici, kto chce, najde si to. Naozaj sa mi to nechce tu vsetko rozoberat.
K autorke som sa vyjadrila uz, podla mna je lepsie s takymto pristupom, aky ma k Cirkvi, ten sobas v nejakom peknom kastieli, vonku v prirode, videla som aj nejake restiky, hotely, co maju pekne upravene zahrady na taketo ucely... Ja sama si neviem predstavit, ze mam slubovat nieco, co tak vlastne ani nemyslim, je to vysmievanie sa Bohu do tvare podla mna. Klamat v kostole pred oltarom...No neviem, ci by som na to mala odvahu...Ist na spoved a spovedat sa len z toho, co uznam za vhodne...😑...no neviem. Ja som sa nestretla nikdy s tym, ze by ma knaz odsudil, na to tam proste nie je. Vzdy je ta spoved jedno nadherne stretnutie s Bohom. Ale toto nevysvetlis, to su jednoducho milosti, ktore sa ziskavaju ako dar, je to neprenosne z cloveka na cloveka.
cesty, po ktorych nejazdime, sporty, ktorym sa nevenujeme, zakroky, ktore chvalabohu nemusime podstupovat... vsade okolo,kde sa pozrieme, su peniaze, ktore sme odviedli. ale na cestach aj v sporte platia pravidla. ani v memocnici neskaceme po posteli a drzime sa pokynov lekara. institucie podporujeme, ale nekupujeme si ich do osobneho vlastnictva, netancuju ako piskame.
Hej....stat podporil Kmotrikov stadion,ci narodne divadlo,kde mozno niekto nikdy nepojde,reso.ani ho realne nikdy neuvidi....ale uz uplny "ulet",poskladali sme sa vsetci Bzanovi😁
Myslim,ze je dobre,ze spolocne podporujeme mnoho dobreho.
Podporujeme z dani rizne mensivove zanre,teraz nemyslim mensiny-ale by sme sa divili,co vsetko podporujeme.
Nevypichovala by som velmi,ze podporujem cirkev,tak nech nieco z nej mam. Lebo cirkev sa tiez podiela na praci so.socialne slabsimi,ma svoju trosku pomoci v nemocniciach,ci domovoch social.skuzieb,dsskach,atd,atd,praci s mladezou,atd. A nie iba svojimi oveckami.
A nie su to vzdy cirkevne sukromne institucie.
Uplne nestastne spajame cirkvi s nasimi danami a ocakavanim protihodnoty-sviatosti.
Pretoze sviatosti su vzdy pristuone pre kazdeho.
Ale je divne chciet jednu sviatost,no.odmietat inu-lebo zda sa mi to pre mna nepotrebna blbost,na kt.mam nazor.
Tak bud veriaci som alebo nie som.
Aky vyznam ma byt veriaci 3x do zivota,kvoli vznesenosti prilezitosti. A potom nadavat na ludi,na,spolocenstva,kde nechodim....nerozumiem im,ale nadavam na nich. Lebo ja som.lepsi ako.oni.
Ako to viem,ze som lepsi?
Cim?
Ved ukazte tym,co do tych kostolov chodia ako treba vieru zit. Nie je to take lahke zit podla urcitych kriterii,nechst sa vysmievat za vsetko.
Cirkev je nemocnica pre hriesnikov,nie hotelom dokonalych.
A nikoho neodmieta(aspon neviem o nejakom nabozenstve,kt.by to robilo).
Keby sme mali chut zit napr.islamom,ci budhizmom,ci niecim.u nas netypickym,automaticky prijimame vsetko,cim to nabozenstvo zije.
Ale u evanjelikov,katolikov,pravoslavnych,atd-pre nase konciny beznych nabozenstviev si MY povieme ako a kedy do kostola pojdeme.
Zaklameme na ten.moment fararom,zaplatime si nemale sponzorske kostilov,atd.
A potom.sa smejeme ako sme tych blbcov oklamali a vsetko sa da,len treba peniaze.
Ja mam podobne myslenie ako ty... cirkev neuznavam ale v boha verim.
Vzdy som chcela svadbu kostole lebo je to krasne miesto. Nemyslim ze je to povrchne myslenie. Ked sa nad tym zamyslis, je to povrchne ze cirkev ma majetky (vratane tych kostolov).
Podarilo sa mi to. Nasla som kostol a farara, ktoremu nevadilo ze mna a muza videl prvy krat v zivote, nepytal sa ci sme pokrsteni, ponukol nam predmanzelske lekcie ale netrval na nich, nepotreboval spoved. V jeho kostole je vitany uplne kazdy clovek. Poskytne mu sobas ako sluzbu za peniaze a povie mu ze ho v kostole vzdy rad uvidi. Proste nesudi tvoje skutky nech su akekolvek ale naopak rad sa s tebou stretne. Absolutne skvely pristup. Uplne ma tym ziskal.... pre informaciu poviem ze je to krestansky farar ale nezijem na Slovensku, takze ti ho nemozem doporucit.
Spovedi sa neboj... takych ludi ako ty je viac... ja ked som mala prijimanie tak moja mama musela ist na spoved a ona kostol neznasala a nebola tam uz vela rokov... farar sa nou normalne porozpraval... chapal to. Kludne to mozes svojmu fararovi povedat ze mas obavy zo spovede.
Obřad může být beze mše svaté, pokud je člověk hledající a nedokáže ,,docenit" hodnotu zpřítomnění Kristovy vykupitelské oběti. Kněží jsou většinou vstřícní, právě při takových příležitostech se objeví lidé, kteří nebyli v kostele mnoho let. Nemám strach, že by vytasil na někoho takového vysoko teologický slovník. Svátost smíření je adrenalin, ale ta milost je nepopsatelná... čistá duše vrací křestní dětskou nevinnost a nakopne k dobrému. Oni už slyšeli všechno, absolutně se mi nestalo, že by jeden jediný hnul brvou nebo byl dokonce překvapený. Na hříchu není nic zajímavého. Ale je problém se vidět jako dobrý člověk, že nemám žádné náklonnosti, myšlení, slova, skutky...chodím ke zpovědi cca jednou za měsíc a vždy mám plný papír. Hřích je i dobro zanedbávat. Ale na přípravě to kněz všechno dokáže vysvětlit co nejjednodušeji. Finance nevím, proč tu pletete... Záleží na upřímnosti srdce, zda chci opravdu jen hezké fotky, nebo je tam i ochota uslyšet Boží volání k životu v Lásce, milosti. Církev není světská instituce, lidé ze strachu mají různé předsudky..často jim ,,podmínky" přijdou příliš ,, nelidské". Ale to jsem nechtěla tak do detailů. Zajděte za knězem a buďte k němu upřímní, naprosto, řekněte, jaké máte důvody, pocity, bez obav...oni hledající nesoudí, naopak, radují se, že přišli.
Neprezivaj to tak, ja som ateistka ako repa a sobaa bol v kostole, na otazku preco? Je odpoved pekna budova a lepsie reci ako ci poznam zdravotny stav snubenca 🤣. Na nauke som si kusla do jazyka a vybavene. V tom mojom case sa este nedalo sobasit mimo kostola ale o saly.
@andreatytler tomuto ja nerozumiem... ako moze mat normalny clovek obavu zo spovede? Taky co sem tam niekoho ohovori a tak ludsky zavidi?
Určite nie v kostole. Kostol není cirkus. Kto tam ide - či na omšu alebo sviatosť by mal ísť z presvedčenia a s prijatím určitých podmienok, pravidiel. Do riti veď už aj FB skupiny majú pravidlá a k to ich poruší dostane letenku. Potom jasné že veriaci majú "meno aké majú". Nerespektujem desatoro a cirkev? Tak adio...sú mnohé iné náboženstvá,nech sa páči..Ale nie do kostola lebo chce mama, lebo čo povie suseda, lebo je pekný . .🤦..Do kostola lebo je tam Boh s rešpektom k cirkvi ktorá je jeho nevesta.