icon

Spoveď - nespoveď pred svadbou

ema229
21. apr 2023

Ahojte, viem že tu bude veľa názorov ale prv ma skúste pochopiť. Zajtra máme svadbu. Ja nechcem ísť na spoveď nakoľko nevidím význam sa vyspovedať z vecí ktoré ja vo svojom vnútri necítim ako hriech. Máme dcéru. Je to pre nás to najkrajšie čo sme v živote mohli dostať i keď pred svadbou lebo sme to tak chceli plánovali takže nech nikto odo mňa nežiada aby som sa napr z tohto vyspovedala ale na druhej strane začínam mať výčitky svedomia že by som neška vôbec na spoveď. Ale teraz aký má zmysel sa vyspovedať z iných vecí keď napr je toto pre nich oveľa väčšie hriech ako napr klamstvo… pýtam sa teda. Viete o niekom kto nebol na spovedi a v pohode mali sobáš v kostole? Necítim že by som spravila niečo také z čoho by som sa mala vyspovedať. Všetko čo som povedala alebo spravila v tej chvíli som to tak cítila a nič by som nezmenila tak sa pýtam seba aký má zmysel tam ísť?😅len zato aby sa nepovedalo?! Viem poviete ak nechceš tak ostaň doma. Len by som chcela vidieť názor iných. Ďakujem

floki1994
21. apr 2023

@ema229 však ale tá spoved je dolezita aby si do toho manzelstva isla s cistym stitom...ak v tom neveris naco sa pretvarovat v tom kostole a slubovat pred Bohom a zacinat manzelstvo klamstvom...nik tam od teba nechce abybsi olutovala ze mas dceru..tak isto ako ani to ze si mala sex pred svadbou...ides sa vyspovedat s umyslom to zmenit cize sex uz bude v manzelstve a dieta bude v krestanskej rodine... mna by svedomie a hanba fackovala kebyze knazovi klamem ze som bola akoze na spovedi, idem na prijimanie a toto by bol uvod nasho manzelstva..ak neverim tak v poriadku ale nejdem pred Bohom slubovat.. 🙂

anjelicek26
21. apr 2023

Podla mna vas knaz ani nezosobasi, ked sa nepojdete vyspovedat k nemu pred tym... nemozes mat "polku balicka", bud alebo... ak nepocitujes mat dceru ako hriech, tak to povedz na spovedi presne takto...

faustinocka
21. apr 2023

@ema229 načo máš potom svadbu v kostole? mala si mať potom svadbu na úrade..takýchto ľudí fakt nepochopím..alebo mu povedz že to nelutuješ 🙂

monaona
21. apr 2023

@ema229 Mám podobnú skúsenosť. 2020 sme sa brali v kostole a mali sme po sobáši ešte krst syna. S tým že to bolo v gréckokatolíckom kostole ( manžel má toto vierovyznanie ) . Myslím si z vlastnej skúsenosti, že sú benevolentnejší. Na náuky sme chodili k farárovi, čo už sám mal deti. Vedel samozrejme že aj my máme, veď robil aj krst synovi. Na spoveď som šla normálne k nemu. Bol úplne v pohode. Tiež som sa nad tým zamýšľala, že čo mu akože poviem. Veď ja som svoje deti chcela, boli plánované a vôbec, ale vôbec to neľutujem. Ani pred Bohom. Takže povedala som mu niečo v tom zmysle, že som porušila 6. prikázanie. Pousmial sa, veď chápal čo vravím. Ani slovo na to nepovedal. Takže určite by som šla na tvojom mieste. Samozrejme ak veríš v Boha. Inak to veľmi nemá zmysel.

lilope
21. apr 2023

@marryen bola som na takej svadbe, kde sa kresťan katolík sobášil v kostole s ateistkou. Cirkevný sľub skladal len on, rovnako všetky cirkevné náležitosti robil len on, je to bežné. To, že o tom nevieš, neznamená, že to neexistuje. @andreakotesova má pravdu

titla
21. apr 2023

@ema229 Necitala som celu diskusiu, takze sa mozno budem opakovat. Najpodstatnejsou castou sviatosti zmierenia je uprimna lutost, bez toho nema zmysel a platnost. Takze spovedat sa z cinnov, ktore nelutujes nema vyznam. Ale mozes uprimne prehlasit, ze v tvojej minulosti nie je ziadny skutok, ktory by si lutovala? Nikdy si nebola zbrkla, sbecka, zavistliva, zbytocne kriticka k svojim bliznym? Nikdy ste sa s muzom nepohadali a nepovedali si nieco co by si potom lutovala? Popremyslaj, pospytuj si svedomie a s najvacsou pravdepodobnostou najdes dovod na spoved. Spovedaj sa zo skutkov podla vlastneho svedomia, nie katechizmu. Bud k sebe uprimna. A mozes to zobrat ako prilezitost prehodnotit niektore svoje postoje a vstupit do manzelstva s cistym stitom.

anickabasnicka
21. apr 2023

@ema229 ahoj, jediný, kdo tě bude soudit na zemi!!!! jsi ty a tvoje svědomí. Bůh si to s tebou vyřídí až po smrti. takže si dnes v klidu sedni někde v koutě a sama sobě si zodpověz, jak moc ti vadí a považuješ za hřích, že máš dítě před snatkem. a podle toho běž na tu zpověd. předpokládám, že farář není uplně mimo, aby nevěděl, že už máte spolu dítě. a že vás zná jako pár z kostela nebo vesnice už dříve. můžeš mu třeba při zpovědi říct, že máte s partnerem dítě, které milujete a vychováváte spolu, ale že to nepovažuješ za hřích.
nemyslím si, že když o tom neřekneš při zpovědi, že je to hřích. jak říkám, pokud si to vyřešíš sama v sobě, jak to cítíš, tak je to jen tvoje věc. na souzení jak to myslí Bůh adt tady nemá nikdo z nás právo. s každým má Bůh své vlastní plány a věř mi, že se postará, aby to bylo tak,jak si on přeje a ne jak ti tady některé věští a předpovídají.
nenech se tady od žádné z nás donutit k nějakému pocitu viny nebo hanby, že děláš něco špatně nebo že nemáš na něco právo a že jsi se měla o tom pobavit s farářem dřív. možná měla, možná neměla, ted už je to stejěn jedno. za života jsi zodpovědná jen sama sobě a teprve až po smrti si to budeš muset obhájit před Bohem.
ale ohledně přijimání by jsi se měla domluvit s farářem ještě před obřadem. at opravdu nenastane trapná chvíle, že bude před tebou stát a ty odmítneš. tohle by jste si měli s ním dohodnout než začne obřad.
ps. některé maminy tady si všechno církevní vykládají jako dogmu, přes kterou nejede vlak a jestli to nesplnuješ, jsi okamžitě nehodný špatný div ne vyvrhel církve. tak to ale není. ani církev není jen černá a bílá. a kolikrát ten kdo zhřešil má pro Boha větší cenu než ten, kdo se ohání předpisy a přitom hned to nejduležitější pravidlo, miluj bližního svého má nahony vzdálené.....těch příkladů v bibli je o tom spoustu....

anickabasnicka
21. apr 2023

@titla pohádat se s někým, být zbrklý...to jakože fakt jsou podle tebe hříchy?

marryen
21. apr 2023

@lilope akurát to čítam a priznám sa, že to počujem prvý krát. 😵
Ale tak logiku mi to teda nedáva žiadnu. To už je čisté divadlo, aby sa ateista sobášil v kostole. To už si každý prisposobuje všetko ako mu vyhovuje. 😀

martinka13
21. apr 2023

Chod na spoveď a povedz presne toto, čo si tu napísala

titla
21. apr 2023

@anickabasnicka Ked v hadke, v nervoch a amoku, druhej strane poviem nieco s umyslom zranit ho a ublizit mu, tak ano. Potom to lutujem a je to nieco z coho sa spovedam. Lebo tam bol umysel druhu osobu zranit, potrestat.
Zbrklo, napriklad, ze mam zly den, pridem domov a svoju frustraciu si vybijem na muzovi/dietati, len za to, ze mal daku poznamku. Urobim si z neho hromozvod. Ano, v takychto pripadoch si myslim, ze moje spravanie nebolo adekvatne.
Nemyslim tym, ze sa s niekym pohadam lebo si stojim za svojim nazorom a pod. Alebo ze v roztrzitosti nieco nespravim, zabudnem. Mam na mysli len situacie, ked konas s nie dobrym umyslom.

iffushka
21. apr 2023

@ema229 kňaz predsa vie že máte dieťa nie? Tak sa k tomu určite v rozhovore dostanete......nespovedas sa predsa z toho že máš dieťa ale že ste zhresili pred svadbou.....dieťa s tým nič nemá mať dieťa nie je hriech

marhulka13
21. apr 2023

@ema229 my sme mali sobáš v kostole, ale bez omše, iba obrad a žiadne prijímanie sme nemali. Tak ani spoveď

h2
21. apr 2023

@iffushka Áno, ale ona by to mala pri spovedi oľutovať. To, že neľutuje, že má dieťa, je jasné. Ale ona neľutuje ani to "plodenie" 😀. A v tom je ten problém. Môže ísť na spoveď a povedať, že zhrešila proti 6. prikázaniu. Ale úprimne a od srdca to neľutuje.

zuzana76
21. apr 2023

@marryen je to úplne bezne, je veľa zmiešaných manželstiev

zuzana76
21. apr 2023

@marryen a neprispôsobuje, pre neho je kňaz asi toľko ako sobasiaci na mestskom úrade, nič viac, nič menej. Sľubuje len veriaca strana a pre ňu platia všetky náležitosti ohľadne sviatosti manželstva

h2
21. apr 2023

@marryen Logiku to páveže má. Ako inak by si vyriešila, keď sa dvaja chcú vziať a jeden je veriaci a druhý nie? Ak teda neberieme možnosť, že sa kvôli tomu rozídu a nájde si každý radšej partnera "z rovnakého súdka".

anickabasnicka
21. apr 2023

@titla ok. přesto podle mě stačí, když se omluvím té konkrétní osobě a ne se jít ještě za to bičovat do zpovědnice. protože pokud té zpovědi nepředchází omluva a náprava s tou drubou osobou, hromosvodem atd, tak by ta zpověd stejně neměla smysl. a naopak, když si to vyřeším s protistranou, netřeba to už dál řešit s farářem. člověk by neměl být potrestaný dvakrát za něco,co spáchal.a Bůh určitě ocení nápravu v praxi před třemi otčenáši. ale to je jen můj názor.

sajmonka_1216
21. apr 2023

@ema229 Nikto ťa nemôže donútiť, ani kňaz sa aťa nebude vypytovať, či si bola na spovedi alebo nie.. je to na tvojom svedomí..ale ty chceš naozaj prijať hostiu len aby sa nepovedalo a bez spovede? to fakt radšej ostaň sedieť a nech ide kňaz rozdávať prijímanie ďalej..
nikto ti nekáže ľutovať, že máš dieťa..je plno takých párov, ktoré sa sobášia s dieťaťom.. a to, že ty niektoré veci ako hriech nevnímaš, tak to je len tvoj výklad.. pravidlá sú jasné.. a buď ich prijímaš alebo nie.. nedá sa vybrať, že toto mi vyhovuje, tak toto budem robiť, ale toto i nevyhovuje, tak nie a nie je to preto hriech, lebo ja v tom nevidím zmysel..
je vlastne jedno, čo urobíš... i keď najlepšie je asi v tvojom prípade neísť na spoveď ani na prijímanie..
lebo ak pôjdeš na spoved, ktorú nemyslíš úprimne, aj tak ti neplatí a keď príjmeš hostiu, je to svätokrádež, takisto aj keď nevyznáš všetky hriechy a takisto aj keď príjmeš bez spovede a to sú fakt ťažké hriechy.. aj ked ty tomu neveríš, je to tak..
Tá svadba v kostole je tým výnimočná, že idete do manželstva s čistým srdcom a Božím požehnaním.. tu ti ale môžeme radisť čokoľvek, ty máš jasné presvedčenie.. tak len aby si raz neľutovala..
mne osobne sa veľmi páči jeden citát: Ak po smrti zistím, že Boh neexistuje, nestratím nič. Ale ak ty po smrti zistíš, že Boh existuje, máš problém (nemyslím teraz konkrétne teba ale všeobecne)

komplikovana
21. apr 2023

@ema229 poloz rovnake otazky fararovi rovno pri spovedi a uvids jeho reakciu. Ako sa oni na to pozeraju? Dieta je vysledkom lasky a laska je Boh. Cielom spovede, je olutovat svoje hriehy a viac ich nepachat.

mikadooo
21. apr 2023

@ema229 poviem to ako som to brala ja. Nechodíme do kostola, pred svadbou sme normálne spolu žili /sexovali/, modliť som sa nemodlila, odkedy som vyšla zo školy. Nič z toho som neľutovala, všetko "smrteľné" hriechy. Či už pôjdem na tú spoveď a budem klamať, že ľutujem, alebo nie, to už je úplne jedno, lebo z hľadiska cirkvi aj tak skončím v pekle. Takže ja som na spovedi bola, s vedomím, že neľutujem, aj keď ústa povedali - ľutujem. Následne som absolvovala prijímanie - či skončím v pekle, alebo v pekle na tretiu, je už asi jedno, nie? 🤷 Nemala som potrebu tieto dilemy rozoberať s kňazom, nakoľko už pri príprave mi nevedel jednoznačne vysvetliť niektoré iné dilemy (rozvod, potraty, atď.). Takže sme boli "normálne" na spovedi a "normálne" sme sa vzali v kostole, babky boli happy a všetko bolo super.

bylinka25
21. apr 2023

Autorka, riešiš deň pre sobášom spoveď?
Nemali ste predmanželskú náuku?
Lebo ak áno, tak vám tak kňaz musel vysvetľovať také témy ako podstata manželstva, priebeh sobáša.
Tiež vám musel povedať, že ste povinní sa vyspovedať deň pre sobášom, inak nebudete v stave milosti, tvoj snúbenec ok, ale ako chceš pristúpiť manželstvu ty?
Pýtala si sa kňaza, či je možné pristúpiť k sobášu bez spovede?
Aj my sme mali len obrad, bez svätej omše, ale spoveď sme mali v piatok pred sobášom.
Píšeš, že druhá polovica je veriaca a ti len pristupuješ. Neviem, ako si to myslela, ale ak pristupuješ na sobáš v kostole, tak by si mala pristúpiť aj na spoveď, nie?
Ono, to nie len biele šaty a výzdoba v kostole, ale aj niečo obetovať.

miskakyska
21. apr 2023

..si už mala byť dávno vyspovedana, keď zajtra sa vydávaš.. máš v Tom riadny zmätok..
No ništ.. držím palce a prajem všetko dobré na spoločnej ceste životom

bylinka25
21. apr 2023

@miskakyska Tiež si myslím, že to už mali mať dávno vybavené.
Deň pred sobášom sme boli na spovedi, aj keď muž veľmi do kostola nejde, ale aspoň v posledný deň, ako slobodný úprimne chcel očistiť svoju dušu a vykročiť tak s čistým štítom do manželstva, keď sme sa už rozhodli prijať sviatostné manželstvo.
Ja som rímokatolíčka, manžel je grékokatolík.
Neviem, či neboli na náukach, či ako?

cucoriedkacucoriedka
21. apr 2023

@ema229 a sme doma....začni ustupovať druhej strane...takto to začína....nie je hod na spoveď....a to ti píšem ja, ktorá veriaca som

miskakyska
21. apr 2023

@bylinka25 nevedno, či sa vôbec zajtra vydáva 😃
Neviem či vôbec existujú sobáše bez náuky

luckabj82
21. apr 2023

@miskakyska neverím ,že také su

cucoriedkacucoriedka
21. apr 2023

@bylinka25 môj manžel je evanjelik...ja katolícka...mali sme náuku v katolíckom kostole....svadbu katolícku ale nespovedal sa on veru....a syn je pokrstený evanjelik

kik2022
21. apr 2023

@ema229 Nechápem prečo majú niektorí ľudia svadbu v kostole alebo krstia deti, keď nie sú veriaci🤨 a nie sú schopní ísť raz za pár rokov na spoveď.