icon

Ste tu niektorá, ktorá neoslavuje Vianoce a nemáte štedrú večeru?

8. dec 2019

Mamičky, je tu niektorá, ktorá má deti, nerobí Štedrú večeru, ale normálne varí v ten deň, a ani extra neoslavuje Vianoce, ani nevyvára, ani nevypeká? Proste len pozeráte s deťmi rozprávky, idete sa prejsť a strávite tieto dni ako bežný víkend. Ďakujem.

sara07
8. dec 2019

@oslo1 hej kto robí na vianoce ten si ich teda rozhodne neužije, ja osobne mne to vadí vkuse nejaké koledy do omrzenia vrzgaju, raz som robila brigadu cez decembera a nenávidela som ich do kosti, to jak v base ked ta mučia a puštaju do okola to isté 😈

katulienkax
8. dec 2019

Ja by som to deťom neurobila ze žiadne Vianoce kokos. To je sila . Pokial su len 2 nech si robia co chcú ale ked su už deti toto nie. A nemusí to byt milión koláčov ale proste stromček, stôl večera to ano a nejake darčeky detom

erickav
8. dec 2019

Osobne si neviem predstaviť takto fungovať. Mat Vianoce ako bežný deň. Pre mna sú tieto sviatky krásne, optimistické, čarovne. Ľudia sú na seba lepší. A prepac, ale určite rodinne robenie medovníkov, šalátu, prechádzky v zime nahradzujes televíziou a vianočnom atmosférou v nákupnom centre? 🤔 môj muž pochádza z rodiny, kde podobne slávili sviatky. Prišiel k mojej rodine a bol doslova unesený. Že takú krásnu atmosféru už dlho nezažil. Aby potom neboli aj tvoje deti v dospelosti sklamane, keď zažijú Vianoce inde ako u vás. Ukracuje im o takú čarovnú radosť. Len môj názor. Určite si rob podľa seba, radšej ako keby si mala byt ta vystresovaná mama počas sviatkov ako veľa iných mamičiek 😉

vevesh
8. dec 2019

Tieto sviatky stravime vzdy ako prazdniny a stedry vecer trochu sviatocnejsie. Vecera je kazdy rok na stedry vecer rovnaka - kapustnica, ryza, salat, kapor. Zmenim klasicke presteranie za sviatocne . Ale stolovat mozu deti aj v pyzamach. Nevyvaram, nevypekam, neprehybaju sa mi stoly pod jedlom, a ani ziadne ine komedie, ako to poznam z domu (u nas platila vzdy ta vtipna hlaska do 24. Nejedzte to!! A po 24. Preco to nikto neje!?!?ked sa stoly preklapali jedlom a navareneho bolo minimalne do 3 kralov😳). Po veceri si deti rozbalia darceky a spat mozu ist, kedy uznaju za vhodne (cize aj o 5 rano). Pohodicka, pohoda. Len este stale rozmyslam, ci postavim stromcek alebo kupim nejaku par cm atrapu, mne sa ho totiz nikdy nechce skladat🙈🙈🙈

dskjhfdlkdjhl
8. dec 2019

Ja s detmi postupne peciem suche kolaciky (medovniky, vanilkove rozky, medvedie labky, linecke atd) od zaciatku adventu, vzdy v piatok vecer urobim cesto, v sobotu spolu pecime-teraz uz fungujem viac-menej ako dozor, lebo to zvladaju same. Nejde vsak ani o to pecenie, ale o tie rozhovory pri peceni, je to nieco, co mame rady vsetky tri a u nas to patri k vianociam. Stromcek tiez zdobia deti same, az 23.12. vecer, vyzdoba v nakupnych centrach nas nejako neberie. Telku nesledujeme skoro vobec ani v bezne dni, cez sviatky uz vobec nie. Stedry vecer mame tradicny, ostatne dni su u nas v znameni beziek/lyzi. Neviem si predstavit, ze by sme to nejako vyrazne zmenili, toto nam vyhovuje. Samozrejme, ak chce niekto stravit vianocne sviatky ako uplne bezne dni, tak nech stravi, na to nepotrebuje snad odobrenie modreho kona😉

lujza123
8. dec 2019

Na Vianociach je fajn to, že si ich môžete oslavovať ako chcete... Nikde nieje napísané že nutné musia byť koláče, večera o 5, rozkrojene jablko, skupina z kapra v peňaženke atď... Je to iba na vás ako si ich spravíte.
My máme večeru, kapustnicu a druhe losos s pečenými zemiakmi, kapor nikomu nechuti a šalát sa nám nechce robiť lebo sa ho prezerieme u jedných aj druhých rodičov. Zvyky žiadne, ani kostol, ani predvianočné upratovanie, ani vypekanie koláčov. Posledne roky dcérka pečie medovníky lebo sa jej chce, to je všetko...
Celkovo mam rada naše domáce Vianoce, taka pohoda, prechádzka, rozprávky a tak. Žiadne stresy, panika, či tony jedla ako u rodicov

juliet86
8. dec 2019

no. my sme doma mavali sviatky ako maju byt. stromcek zivy po strop. kapor vo vani. napecene. navarene. kopa darcekov.. moj manzel ale naor k vianociam nema ziadny vztah... a mne oravdu povediac tiez to vybocenie z rutiny skor prekaza... mojim snom je ze ked uz nebudem musiet robit spolocnost osamelym rodicom svojim ze budeme s manzelom a detmi chodievat na sviatky k moru. to je moj sen. ak to tak vyjde a bude sa vsetkym pacit budem rada

kolieskova232
8. dec 2019

po pravde si take Vianoce neviem ani predstavit. ako je pravda, ze vypekat uz vypekam menej, lebo tiez ma nebavi uz dva tyzdne pred vianocami vypekat a byt v strese, ci vsetko stiham ale proste atmoska musi byt 🙂

fineta
8. dec 2019

Sprav si tak ako to cítiš Ty a Tvoja rodina. Nikto z Vás si nebude pamätať výzdobu a sterilný každý kútik Vášho domu, ale to ako sa u Vás a s Vami cítil. Rovnako aj Vaše deti. Takze priprav si tie dni najlepšie ako vieš a tak, aby ste boli všetci šťastní. My sa tiež snažíme prežiť všetky sviatky najmä duchovne, tešia nás sv. omše, ale priznám sa, že robím všetko pre vytvorenie sviatočnej a radostnej atmosféry aj doma. Moji chlapi to tiež milujú, keď nám tu svieti veľmi veľa svetielok a horí niekoľko sviecok. Do toho rozvoniavaju koláčiky, ktoré pečieme spolu pri dobrom vínku a vianočných pesničkách. Toto obdobie od prvej adventnej nedele má pre nás neuveriteľné čaro. Pre môjho manžela až odkedy sme spolu, pretože u nich doma mamina takú atmosféru vytvoriť nevedela/nechcela. Moc sa mu to u nás zapáčilo, len chodí a usmieva sa aké je to krásne a rozprávkové. A pritom je veľký realista, cele dni sa naháňa, a možno práve preto, keď príde domov, zastaví sa preňho čas a upokojuje sa tuoto atmoškou. Tešia sa všetci domov a mne viac nie je ku šťastiu treba.😊 O darcekoch to u nás nie je, max. 2 každému členovi rodiny. Takže kto si Vianoce aké pripraví, také ich bude mať. 🎄😇

kakawah
8. dec 2019

Ja ako dieta som mala stale krasne vianoce, atmosfera bola a otec sa podieľal na tom tiez. Počúvali sme koledy a piekli a robili ikebany. Moj muz mal stale take nezaujimave vianoce, to všetko koli jeho otcovi a mamka nemala energiu a chut tu atmosferu vytvarat. Takze u nas sa mu vzdy pacilo a žiarili mu oci ako dieťaťu
Preto ja toto dodrziavam aj koli detom ale my si takto dame vinko al.liker vajecny a pecieme a smejeme sa hovorime si vtipy a pocuvame koledy. A deti su stastne a my tiez. Kto ako to citi myslím si ze vela si berieme aj z detstva

stormie
8. dec 2019

U nas je akurat tak stromcek a vcera sa mi podarilo dokoncit adventny veniec, inak ziadna dalsia vyzdoba (to pre mna nerobi atmesferu vianoce) ani panika z upratovania. Nepeciem vobec nic, u nas to nema kto jest a 25 sme u nasich, 26 u mm rodiny a potom vzdy odchadzame na chatu s kamosmi a ostavame az do noveho roka. Dcera pise jeziskovi list, dostane Mikulasa a pod stromcekom darceky. Na stedry den mame obed - co sa nam chce, na co mame chut, polievka sosovicova a tu mame aj vecer. Inak nic nerobime - pohoda, pozerame rozpravky, oddychujeme. Salat spravim den dopredu a rybu pred vecerou. Ked sa zotmie idme sa prejst na cintorin, zapalime sviecky a po prichode vyprazime rybu a ide sa jest. Nerobime z toho vedu, mm obcas hodin na seba koselu a aj to len koli tomu aby sme mali “slusne” foto... pre mna su tie sviatky hlavne o pohode, nerobime z toho dramu ani vedu a nemam potrebu mat umyte okna a napecenych x druhou kolacov “lebo vianoce”

mikadooo
8. dec 2019

Závidím.... ☹ ja som sa snažila zaviesť aspoň darčeky že budú hneď ráno, nech sa decká celý deň prehrajú a ja budem mať trochu kľud pri chystaní všetkého okolo, ale budem musieť asi ešte pár rokov bojovať, kým môj manžel nepochopí, že si sám sebe týmito "zvykmi" robí zle.

le4
8. dec 2019

My sme trosku netradicni. Napecieme medovnicky s detmi,viac nepeciem, co sa da navarim dopredu, upratovanie priebezne, vyzdoba co najjednoduchsia, ale aby bola efektna. Pekne sa oblecieme. Nech maju deti atmosferu. Da sa to sklbit. A uzivam si klud a cas s rodinou. My sme krestania a mozno trosku paradoxne preto deti neveria na vianocneho "Jeziska". Vianoce boli kedysi pohanskym sviatkom, pre nas je to spolocenska udalost, kedy sa stretava rodina a deti darceky dostavaju, nech nie su ukratene od ostatnych deti. Darceky sa u nas tiez doma nahle "zjavia", rozumiem, ze detom sa to velmi paci, pamatam si na to z detstva. Tusia odkial, prekvapenie sa im vsak rata...

jaroe
8. dec 2019

tak u mna priprava stedrej vecere nie je narocnejsia ako napr. obed v nedelu. Rano urobim salat, potom jednoduchu postnu kapustnicu a az do vecera mam v podstate klud. Az tesne pred vecerou usmazim rybu. Kazdy rok to iste, ved je to len raz do roka, nechce sa mi vymyslat specialne menucka, takto je to jednoduche . Vymyslat mozem kedykolvek pocas roka, ked sa nudim, na Vianoce nepotrebujem starosti navyse. Obed nevarim, to sa postime, aspon sa potom viac tesime na vecer😀 Na stedrovecernom stole su este 2-3 druhy vopred upecenych kolacov, oblatky, ovocie, nieco na pitie a konec. Stromcek mame, aj darceky. Tak neviem, dodrziavame tradicie alebo nie....? Mne toto nepride nejake extra narocne na cas, pripravu....

wena
8. dec 2019

My nevyvárame ani nevypekáme vôbec. Máme teda normálne štedrú večeru (kapustnica, ryba, šalát), ani nie ďalších x chodov podľa zvykov. Nepečieme nič, nám koláče nechutia, radšej si dáme niečo sladké alebo mandarínky. Máme stromček, inak žiadna výzdoba, darčeky si dávame, ale pre každého max. 2. Omše a podobné kresťanské zvyky úplne ignorujeme, robíme presne to čo píšeš - prechádzky a rozprávky.

boldo87
Odpoveď bola odstránená
sara07
8. dec 2019

@mikadooo no mi ich máme po obede vlastne, lebo večer chcu aby sme išli k svokrovom tak ideme, a to sa akurat prehraju do večera a potom dostanu u nich dalšie, vôbec sa mi nechce im niečo dat a potom nie lebo sa musí pre klud v rodine lebo sa to robi, lebo su vianoce atd ist inam
skus na obed, možno časom polaví aj na ráno

lenka2710
8. dec 2019

každý si podľa mňa robi ako jemu pasuje 😉 ja si napriklad Vianoce bez stromčeka neviem predstavit, uz ho mam dokonca vyzdobený 😁 niekto si zas nevie predstaviť Vianoce bez kapra,to zas mne nic nehovori
Vyzdobu tiež nemam nejaku extra, niečo malé v každej izbe,určite nie každý centimeter vyzdobeny
Koláče nepeciem, max medovniky a vanilkové rožky! Už len kvôli tomu,že sme doma len na.Štedrý den, potom chodievame k jedným,druhým rodicom,k babke a podobne! Večera,no varím kapustnicu a robím šalát,ale mavame ho hocikedy cez rok! A také krajanie jabĺčka, strkanie peňazí pod obrus,ktorý teda nemám 😁 a podobne veci nerobime! Veľkú noc som zrusila, to ani neriesim, max umyjem po zime okna 😁
Takže kazdemu niečo ine pasuje, okrem toho som teraz tehu a keď práve negrcam tak lezim, takže ani upratovanie tento rok moc nehrozi a upratuje sa predsa celý rok,takže keď niekto povie vianočné upratovanie,nič mi to nevravi, veď pri malom dieťati upratovať treba tak ci tak

sisaka
8. dec 2019

Treba si uvedomiť, že oslava sviatkov (hocijakých) ostane v spomienkach vašich deti hlboko zakorenená. Každý si predsa pamätá, ako travieval doma Vianoce, ako sa oslavovalo, aká bola atmosféra. Ake spomienky chcete, aby si vase dieťa uchovalo? Ja už mám jedno dieťa staršie (21) a už vidím, aký to malo na nu vplyv. Deti si zväčša nepamätajú ake darceky dostali každý rok, možno im niektoré utkveju v pamäti, väčšina ale nie, ale ak sa nejaké rituály stále opakujú budú si ich pamätať - budú si pamätať spoločné zdobenie medovníkov, vyberanie vianočného stromčeka, zháňanie kapra, zdobenie stromu, slávnostnú atmosféru večere pri sviečkach, prskavky na terase ... ak zažijú čaro Vianoc či iného sviatku, tu pohodu, blízkosť, radosť byt v kruhu rodiny, budú sa snažiť vytvoriť rovnaku atmosféru pre svoje deti a tak sa uchovajú/či neuchovaju vase rodinne zvyky a tradície
Mám kamarátky, ktoré nie sú kresťanky, ale keďže žijú v krajine s kresťanskými koreňmi tiež robia pre deti Vianoce. Deti sú ovplyvnené spoločnosťou, vidia prípravy, vidia ozdobené stromčeky, vedia, že sa dostávajú darceky, tiež chcú zažiť to, čo ich kamaráti... takze ich rodičia deťom robia radosť tým, že ho “oslávia” . Slovensko je oproti Kanade uniformnejšie, príslušníkov iných vierovyznaní je minimum a o to je ta atmosféra v krajine ešte viac vianočná, vôbec si neviem predstaviť, žeby som dieťa z osláv tohto sviatku vylúčila a urobila z toho len nejaký predĺžený víkend v teplákoch pred telkou s krabicou pizze. Aby to tým deťom raz nebolo ľúto, keď budú dospelí...

nevludna
8. dec 2019

@sisaka zato ze niekto nepreziva gicovo sviatky, neznamena, ze deti nemaju na co spominat;)

hettinka
8. dec 2019

@sisaka ja di pamätám, ako mama behala s handrou a na štedrý deň nervacila, ako nestíha a nezniesla, že my sedíme, vypínala mi telku. No otras. Nechápem, čo akože nestíhala.
Svojim deťom preto chystám úplne iné Vianoce, upratujeme priebežne, robíme všetci aj chystáme, za 2 hodiny nemáme čo robiť. Každý už vie, čo má spraviť. Keď boli deti malé a ja na materskej, pochystala som si veci dopredu a manžel tiež pomohol a pohodicka
Kedysi som nepiekla, žteraz aj toto stíham. Vlastne urobím 5-6 druhov z pol dávky a staví nám.

sense
8. dec 2019

@hettinka takto si to pamatam aj ja, vynervacení a nasratí vsetcia sme sa o piatej tvarili na stastne a vesele... preto to robim inak .... ziadne nahanacky po obchodoch 24.12., ziadne nahanacky s handrou a vysavacom a v jednej ruke varecha...a ked sa obcas stretnem s pripomienkami a ty este nepecies? a ty si este neumyvala okna a neprala zaclovny a ty este to a ono... vravim nie Jezisko sa narodil v mastali tak naco mam mat doma sterilne a pomaly chodit pri stene aby bolo vsade 24 .12 vsetko leskle a bez smietky...

dskjhfdlkdjhl
8. dec 2019

@nevludna to, ze niekto preziva sviatky tradicne, este to nemusi znamenat, ze ich preziva gycovo a na druhej strane, ti, co ich neprezivaju tradicne, tiez mozu sklznut ku gycu, ani nevedia ako. Takze by som bola velmi opatrna v takychto zovseobecnovaniach.

dskjhfdlkdjhl
8. dec 2019

@sense neviem, ale ja mam vzdy aj navarene, aj napecene, aj upratane a to uplne bez stresu, v pohodicke. Staci dobre vediet organizovat cas. A ano, peciem dlhsie dopredu, minulu sobotu som zacala, ale prave preto ani nezbadam a mam napecene😉

sara07
8. dec 2019

@sisaka no ja si pamätám zase niektoré darčeky čo som dostala, ale to možno len preto lebo nebolo tolko hračiek v obchodoch a dlhovlasa babika bol proste jednorožec doslova pre mna
ja si pamätáma ako gruntovalo o dušu 😈 mama vypekala 10 druhov, nervačila lebo nestihala ,bráškovia ako kobylky konečne kolače , bol krik že nepomahame, nejak hlavne ja , a tiež si pamätám ako som bola štastna že sedím o piatej konečne, tiež si pamätám ako mi bolo tažko z toho mixu od cesnaku, oblatky, medu, kapustnice, majonezy , ryby a cesnak to som z duše nenavidela ale muselo sa lebo tradicia a vianoce
preto som ich okresala čo sa dalo , ked deti zapištia po svietniku , ano ale pekne samé alebo so mnou spolu , zase my vyrabame spolu vkuse niečo to isté pečenie , koláč nie je nejak vzacnost
tiež som nenávidela že bráškovia si valaju šunky a hraju sa a ja umyvam riad, naštastie za myčky teraz
manžel si zase pamätá nervoznu uziapanu mamu , čo sa báli pohnut, najskôr bol krik že kradnu , potom bol zase krik a vystupy že to nik neje a načo to robila atd a uplne nakoniec boli hysterické vystupy kolko prachov zbytočne minula
asi tak , ano tieto dve domacnosti boli vyglančené, upratené, vyzdobené, navarene, napečene ale za aku cenu
každy čaro berie inak a ak budem mat nevesty čo budu dekorativne a top atmsoferove tak zase nebudem im to kazit kludne si dám aj parožky alebo čiapku na hlavu i ked je pravda že ako vnučata nemam poriešené ako čo na vianoce 😂😂

wieruska1
8. dec 2019

Radsej s detmi budem dodrziavat tradicie ako sediet pred telkou, na druhej strane ak vam to tak vyhovuje je to iste lesie ako “vianoce povinna jazda”

hettinka
8. dec 2019

@sense ja stihnem co stihnem. Čisto mame stále, navaríme takú inú veceru, napečiem postupne, 2 týždne pred vianocami začneme. V klude, bez stresu.

lenkakravcova
8. dec 2019

Ahoj, my Vianoce nejako extra neslavime. 🙂
Rodina ich slávi, takže im poprajeme pekne sviatky, aj kúpime nejaký darček. Ale celkovo to vidím skôr tak ze miesto oslavy narodenia proroka Ježiša, mier a požehnanie s ním, sa slavi konzum, prejedanie sa a biznis predaj. Pomaly si už ľudia Vianoce bez stromčeka, ozdôb a hostiny predstaviť nevedia. V tom vidno na com im naozaj záleží. Väčšinou je to len to po zlatko. 🙂

elenatomasova
8. dec 2019

Nechapem to ...ako budú deti spomínať na Vianoce v detstve?Ako môžete byť také lenivé?

autor
8. dec 2019

@elenatomasova To nie je lenivosť, ale jednoducho chcem už tieto Vianoce stráviť v maximálnej skromnosti a jednoduchosti, žiadna výzdoba, žiadna Štedrá večera, žiadna kapustnica, šalát, ryba, koláče, nič, uvaríme si na Štedrý deň obed, na večeru si dáme rožok s nátierkou, alebo načo budeme mať chuť, už som aj dnes zahlásila doma môjmu, a nabudúci rok na Vianoce už pôjdem a deťmi do Ríma, alebo niekam mimo Slovenska.