icon

Sú tu mamičky, ktoré nedali pokrstiť dieťa?

pakin
26. sep 2012

Chcela by som len vediet vase názory k tejto téme, lebo u nás bolo z toho " ej-ej", ze tak nebude patrit dieta medzi "Bozie Deti" nebude "pozehnany"😠.

blondiee83
26. sep 2012

@sorciera24 Ja som sa len snazila napisat - ze ak denno denne rozhodujete o svojich detoch - nie je pokrytecke zrazu tvrdit, ze za svoje dieta rozhodovat nechcete a preto ho nedate pokrstit??? ty si napisala, ze preto, lebo ste neveriaca rodina - to beriem - nebola si k tomu vychovana a vedena..ale nechapem postoj tych, ktori pokrsteni su, este aj svadbu mali v kostole a zrazu su proti krstu.

baklik
26. sep 2012

@sorciera24 len na odlahcenie - mne moj stryko povedal, ze krstit musim a ze my sme neboli krsteni preto, lebo bola ina doba. tak som mu na to povedala, ze moje dieta moze byt rovnako tak krestan ako aj budhista. 😀 a dokonca mi je budhizmus svojou filozofiou blizsi, je to bezbozne nabozenstvo. tak len pozeral ako puk 😀

csina
26. sep 2012

ja nemám pokrstené deti a ani toto tretie nebude pokrstené... ak sa niekto pýta prečo? tak mám na to svoje názory a najpodstatnejší z nich je ten, že z presvedčenia by som ich krstiť nemohla, tak to nerobím... okolie ma nemá čo posudzovať podľa toho, či sú moje deti krstené, alebo nie.. vychovávam z nich slušných ľudí a nemám sa za čo hanbiť, ani sa cítiť nejako previnilo... kiež by 2/3 tých, čo sa skrývajú za vieru (teraz mám na mysli tých, čo sa hrajú na veriacich, len aby niekam patrili) mali tú zodpovednosť za svoje skutky a správali sa ohľaduplnejšie, tolerantnejšie, milosrdnejšie...mohla by som tu vypisovať do rána... deti vediem k viere v seba, vlastné svedomie musí usmerniť ich kroky...lebo to nikto nič za nich nevyžehlí, ak niečo spískajú..žiadnych 5 zdravasov ich nespasí... ak sa budú správať zodpovedne, podľa vlastného svedomia..nebudú sa musieť zodpovedať..a ak by predsa len raz prišlo na to, a niekto by ich chcel súdiť...nebudú mať za čo..

moe
26. sep 2012

Ani ja nemam krstene dieťa aj keď som kresťan katolík s papiermi ako zvyknem hovoriť🙂. A práve pre moju pokryteckú katolícku výchovu (nútene som absolvovala krst, prijímanie, birmovku) a nútene som musela chodiť do kostola pričom facky len tak lietali keď som sa vzpierala, som si povedala, že ja svoje dieťa takto trápiť nebudem.
Keď bude dospelá nech sa dá pokrstiť keď chce.
Strašia ma však, že bude na základnej škole vylúčená z kolektívu keď bude treba chodť na náboženstvo a ona nebude môcť tam chodiť. S týmto neviem ako to teraz je. Bola by som rada ak by mi niekto povedal či je to tak.

k_a_j_k_a
26. sep 2012

@pakin ahoj, MM nie je pokrsteny a nedali sme pokrstit ani deti. Nechali sme im na vyber, ked budu starsie, mozu sa rozhodnut slobodne pre akekolvek vierovyznanie. U mna v rodine to bol velky pruser. Babky mi volavali, ked sa narodila starsia, ze ju mam dat pokrstit, ze bude ina, ze bude trpiet kvoli tomu, ze z nej bude kripel 😠 . A podobne veci, no hroza. Pri mladsej uz nerypali, no v rodine z mojej strany sa o tom nehovori, proste tabu. Vsetcia, co ich poznaju si myslia, ze mame deti pokrstene 🙂

ervenka
26. sep 2012

My sme nedali. A ani nedame. Ja nie som katolicka, mm ano.On ma rovnaky nazor ako ja. Ked sme to povedali svokrovcom- este ked som bola tehotna- hned prva otazka, ako potom pochovame dieta ked nebude pokrstene. Lebo ze tu v Nl je zem svata... No a navyse v dedine kde ziju svokrovci bol pedofilny knaz, citujem svokru "Vsetci vedia, ze si nedokaze ruky udrzat do vreckach, ked je pri detoch"- o dovod viac, aby som do takeho kostola nevstupila. Nikto sa z rodicov deti oficialne neozval, takze knaz je len prelozeny.
Ked bude syn starsi, nech sa sam rozhodne. Budhista, moslim, krestan- aj tak ho budem lubit...

zuzanockamt
26. sep 2012

@pakin ja mam 2-rocne dieta, nebol a nebude pokrsteny, kym sa tak sam nerozhodne ... je velmi zvlastne vnutit nieco taketo dolezite malemu dietatu

pakin
autor
26. sep 2012

@k_a_j_k_a áno, aj unás bolo takto, takéto reci 😖 😠 😠

pakin
autor
26. sep 2012

@ervenka pochovat moze aj starosta. Aj mojho stryka pochoval starosta pred 5 rokmi. Inác taká otázka je nenormálna podla mna. To je ale sialenstvo.

juliettka18092010
26. sep 2012

My nemáme tiež pokrsteného drobca, ja nie som pokrstená, sobáš sme nemali v kostole a nechcem byť pokrytec. krst bábätka je krásny akt, ale pre takých, ktorí tým aj žijú. je pokrytecké dávať krstiť deti len za to, lebo sa to má a viacej to dieťa rodičia do kostola nevezmú, nevedú ho k tomu atď - takých mám v okolí veľa a k tomu robia viacej zloby ako tí, ktorí do kostola nechodia. ja sama som rada, že mi rodičia nechali možnosť výberu. pred pár rokmi som aj uvažovala o otm, že sa dám pokrstiť, no nedala som sa. verím v to v čo verím, mám tam hore niekoho kto mi odišiel z tohto sveta veľmi skoro a ten je pri mne a ten ma ochraňuje ... syna sa budem snažiť vychovať v slušného človeka a nemyslím si, že by moju výchovu nejako ovplyvnik krst. keď som bola ja malá, tak bolo niečo strašné v malej dedinke, že nie som pokrstená a že nechodím na náboženstvo .. vždy keď mi to vyhodila nejaká staršia pani na oči ako decku, tak som len povedala, že či som za to horšia ako tí čo do kostola chodia alebo sú pokrstení, tetky zostali vždy ticho

tea333
26. sep 2012

Je zvlastne ked neveriaci ludia davaju krstit svoje deti. Ja som svoje deti nedala krstit, ani obrezat, lebo nie som krestan ani zidovka. Ak neverim nabozenstvu, preco by som mala prijimat jeho ritualy, aj ked neskodne?
Ja som bola pokrstena, lebo sa to tak patri.Rodicia ani stari rodicia do kostola nikdy nechodili a k viere nas nikdy neviedli. u babky som nevidela bibliu a nikdy nerozpravala o viere ani o bohu ci jezisovi, napriek tomu mi po narodeni syna volala a naliehala ze mam dat syna pokrstit, lebo "ako by to bolo keby nebol pokrsteny" 😀
inak zmazavanie dedicneho hriechu je ritual ktory podla mna robi z deti cosi neciste 😒

ervenka
26. sep 2012

@pakin no takze ditko sa nam narodilo zdrave ;) Ale aj keby sa mu niekedy v zivote, ked uz bude velky, nieco stalo- dam ho spopolnit a ked sa velmi nahnevam, tak ho dam pochovat na SVK 😝 ... Ale svokrovci mi davaju stale pravidelne zaberat- lebo mm chodil do katolickej ZS, a nas syn NEmoze. Lenze doba je ina, aj tak byvame inde a mne je jedno do akej skoly pojde, dolezite je, aby dostal kvalitne vzdelanie. Ale detsku Bibliu mame, casom z nej budeme citat- aby vedel o com to je. To iste planujem o Budhizme, o Islame, aj o Judaizme. Nech si vsetkych vazi, a nech sa nehra na hru, ja som katolik, kto je viac...

hanbe
26. sep 2012

@moe ahoj,moja mala je sice krstena,ale viem,ze aj nekrstene deti chodili v skole na nabozenstvo a ked chceli ist na 1.sv.prijimanie,jednoducho ich v ramci pripravy pripravili aj na krst a pred prijimanim pokrstili.

sissy27
26. sep 2012

@pakin ja nie som krstená a žije sa mi s tým úplne v pohode... takisto som nedala ani pokrstiť malú a nepredpokladám, žeby ju to nejak poškodilo... ja mám na cirkev svoj názor 😝 ak by som dieťa pokrstiť dala - je to nezvratné, zrušiť sa to nedá (mohla by akurát tak konvertovať na inú vieru, ale to je zas to isté len v bledomodrom), ale takto sa môže v budúcnosti sama rozhodnúť a buď zostane nepokrstená alebo to zmení... a čo sa týka nátlaku okolia - mohli by sa všetci rozliať na kolomaž a byť urazení po zvyšok života, so mnou by v tomto nepohli...

sissy27
26. sep 2012

@moe náboženstvo nie je v škole povinné (podľa mňa na štátnych školách nemá vôbec čo robiť, ale to je o inom), je na výber etika alebo náboženstvo, tak ju dáš na etiku a hotovo...neboj, isto nebude jediná 😉 a na náboženstve by mali deti viesť k nejakej tej láske k blížnemu bez ohľadu na vierovyznanie, "to si nejak protirečí s vylúčením z kolektívu" 😉 😉

janaal
26. sep 2012

Ani moja dcéra nie je krstená. Keby to bolo tak, ako by to malo byt.... no, bohuzial, cirkev ma v skutocnosti pramalo spolocne so skutocným Bohom.

janaal
26. sep 2012

@csina absolútny súhlas

amouramour
26. sep 2012

moja mala nie je...a uprimne je smutne, ze dnes sa krsti, svadbi v kostole len preefekt viera je niekde az v uzadi

arizona
26. sep 2012

Ahojte, som krstena evanjelicka a mm krsteny katolik. Nas drobec nie je krsteny a dufam, ze bude verit vzdy v ' racio', spravodlivost a snazime sa z neho vychovat samostatne rozmyslajuceho a dobreho cloveka aj bez vplyvu viery v boha. Ked ho niekedy bude lakat cirkev, tak ho usmernime k evanjelickej, s mm sme vyhlasili 'bojkot' tej 'pravej'.
Bezne sa pochovavaju nepokrsteni ludia, ako dovod krstu dost chabe 😅

dida38
26. sep 2012

ahoj, ja mam 4 deticky, ale pokrstenu mam len najstarsiu aj to "vdaka" mojej byvalej svokre 😀 😀 ostatne deti krstene nemam.... a ziju si uplne v pohode 😀 😀

zuzuj
26. sep 2012

@pakin ahoj suhlasim stým čo ti povedal manzel, si asi už ateistka, každopadne nedá sa byť veriaca a neveriť v krst...
resp. ako myslíš potom, že si veriaca?

zuzikkaa
27. sep 2012

@pakin ja som vychovana ako krestanka,no do kostola nechodim a "verim" si po svojom...manzel je ateista takze ani niesme zosobaseni v kostole.ja som chcela mat deti pokrstene no nas uzasny dekan povedal ze mi urcite deti nepokrsti lebo zijeme s manzelom v hriechu ( ze sme zobrati iba na urade) 😠 😠 😠
ja sa za tym krstom nejak nezeniem,no keby to bolo tak by som bola rada no nemienim chodit po okoli a uplacat fararov nech mi decka pokrstia
a na druhej strane,,ak by boli pokrsteni tak co ked aj tak do kostola zrejme chodit nebudu
ono zalezi ci chces deti aj krestansky vychovavat inak je krst iba dovod na oslavu 🙂

edita84
27. sep 2012

my sme naše detičky nedali pokrstiť, necháme im možnosť volby v dospelosti. Ja som pokrstená ale neverím v Boha, manžel nie je pokrstený, ale my tieto veci ani neriešime veríme v rodine a to nám ako viera aj stačí 🙂

emily76
27. sep 2012

ja mám v poslednej dobe čím ďalej tým väčší dojem, že svabdy a krsty v kostole sú skôr módnou záležitosťou ako otázkou vnútorného presvedčenia a viery. Prečo ľudia, ktorí v boha neveria, do kostola nechodia, sviatky nedodržujú, nemodlia sa, tak za každú cenu musia mať svadbu v kostole, dieťa pokrstené.. a potom až do smrti zase do kostola napáchnu... hádam len preto, že sú odtiaľ pekné fotky??? Ak niekto verí, je to pre neho súčasť života, tak to je iné... Ja som pokrstená, aj príjimanie mám, ale do kostola nechodím.. mm je síce tiež pokrstený, ale je ateista. Deti sme krstiť nedali a ani nedáme. Ak budú chcieť, zvládnu to aj v dospelosti. Neučíme ich ani kradnúť, ani klamať, ani zabíjať... Starší syn keď nastúpil do školy, tak sme mali na výber buď katolícke alebo evanjelické náboženstvo, lebo že na etiku nemajú dosť detí.. tak syn chodil prvý rok na evanjelické, druhý na katolícke a od piateho ročníka na etiku.. 😉 🙂 A zvládol to v pohode. Ani z kolektívu nebol vylúčený len preto, že nemá krst. Dokonca keď v prvom ročníku nacvičili do kostola také pesničkové a básničkové predstavenie na vianoce, tak sme s ním do kostola aj išli, lebo sa na to vystúpenie tešil... a nevadilo nikomu, že nemá krst. 😅

ginger_fox
27. sep 2012

@pakin Ja nie som pokrstena, moje dieta nie je pokrstene. Nie som krestan, teda rovno mozem napisat, ze som bez vyznania a nevidim dovod, preco by som moje dieta hadzat takymto sposobom do pazeraka niektorej z krestanskych cirkvi 😀

pakin
autor
27. sep 2012

@zuzuj ja verím v Bohe, viem ze existuje, kazdy vecer sa modlym ale nechodím do kostola, ziadne také zvyky nemám. Poznám viacerych, ktorí idú do kostola ale len preto aby vedeli kto tam ide a v com, za chrbtom hovoria kazdému 🙄 . Podla mna nemusí byt nikto pokrsteny, aby vedel ze Boh existuje a aby bol veriaci.

zuzik270
27. sep 2012

Deti by sa mali dat pokrstit lebo vy ako rodičia ste za ne zodpovedne. Akonahle Vám ochorie, alebo sa niečo važne stane v rodine to už vie každy spinat ruky k Bohu a modlit sa. Ste len ludia, nevystačite si a verte, Boh vie robit zazraky.Každej sa to raz vrati, ktora neda pokrstit, moj nazor.

mirka_mt
27. sep 2012

Tiež som nedala svoju dcéru pokrstiť, hoci svokra to ťažko niesla a presviedčala ma a hádala sa o tom so mnou aj s mojimi rodičmi. Ja nie som pokrstená, ale som slušne vychovaná, na rozdiel od niektorých ľudí, čo chodia do kostola a chýbajú im základy slušného správania (svokra). Viem, že by som dieťa určite nevychovávala vo viere, takže načo krstiť. Manžel je pokrstený, ale do kostola nechodí a prakticky je neveriaci ako ja. Nemyslím si, že na tom záleží, ale je to o výchove a správaní a je jedno, či človek pokrstený je alebo nie. V časoch, ked som ja chodila do školy, bolo výnimkou dieťa, čo chodilo na náboženstvo, teraz je to skôr naopak.

zuzuj
27. sep 2012

@pakin No tak potom ked je to takto, tak asi je problem ze nevies o com je krst...prave o tom, krstis v Otca i Syna i Ducha SVateho...krstom mu nielen očistuješ od dedičneho hriechu ale dávaš aj Božiu milosť ....zase odznova Krstím v MENE:...atd.....stáva sa vlastne oficiálne krestanom, je pod occhranou Božou aj v prípade smrti...
dieťa je pre teba vlastne Boží dar a chce aby sa zase každé z nás k nemu vrátilo ........
.....neviem odkial si ale ja mám jedného kamoša knaza, možno by si mohla o tom podebatovať tak na kamarátskej úrovni..
Verím, že ked sa nad tým v modlidbe zamyslíš zistíš čo máš robiť...

kokorunecka
27. sep 2012

Nedali sme krstiť a ani sa nechystáme. Ako tu už bolo mnohokrát spomenuté : medzi základné ľudské práva patrí aj právo na slobodu vierovyznania.. Tak prečo by som mala svojmu dieťaťu odobrať toto právo tým, že ho dám pokrstiť??
Vyberie si až keď tomu bude rozumieť.. A nie že len tak z brka, lebo sa patrí, nech je pokoj v rodine.. Takéto krstenie neuznávam..Teda neuznávam žiadne, ale to je vedľajšie 😀
Podstata- aj dieťa má právo vybrať si či chce, alebo nechce patriť do nejakého náboženského spoločenstva a aj keď som rodič, nemám právo mu slobodu výberu odoprieť.