icon

Sú tu mamičky, ktoré nedali pokrstiť dieťa?

pakin
26. sep 2012

Chcela by som len vediet vase názory k tejto téme, lebo u nás bolo z toho " ej-ej", ze tak nebude patrit dieta medzi "Bozie Deti" nebude "pozehnany"😠.

pakin
autor
27. sep 2012

@zuzuj tak chces povedat, ze ked nebude pokrsteny tak nebude pod ochranou Bozou? Podla mna Boh ochranuje aj miluje kazdé dieta bezpodmienecne.

zuzuj
27. sep 2012

@pakin No bud chces pocuť radu, trapi ta to alebo chces vytahovat slovička z kotextu. Vies dobre ako som to myslela. a URCITE NIE AKO TO PíSEš. Počuj ak si založila tému len preto aby si od ostatných počula že nemusís dieťa dať pokrstit, tak to si nemusela ani zakladať tému. Vieš odpoved sama.....ach jaj...

blondiee83
27. sep 2012

Ja by som mala jednu otazocku a poprosim vsetky neveriace mamicky, ktore nedavaju pokrstit svoje deti, aby na nu odpovedali:
Oslavujete Vianocne sviatky????? Preco??????????
Vianocne sviatky, Stedry den je cisto krestansky sviatok, oslava narodenia Jezisa Krista - cize by ma zaujimalo, akym pravom ho vy, nekrestania a neveriaci oslavujete. Ked ste tak velmi proti viere a nechcete svoje deti nutit do nabozenstva, akym pravom ho nutite sadat za stedrovecerny stol, vyzdobit stromcek a davat mu darceky? Tak bud som proti vsetkym krestanskym tradiciam, alebo s nimi suhlasim - nie si len vyberam to, co mi vyhovuje...Toto je damy pokrytecke - a nie sa tu tvarit, ze davam detom slobodnu volu vyberu, ked mu ju vobec, ale vobec nedavate...!!!!!!!!!!!

achesa
27. sep 2012

ja sama nie som krstená, ani som nebola k viere vychovávaná, neverím v boha, aspoň nie v takého, ako ho ponímajú všetky tie biblie a korány a neviem čo ešte. Môj muž je tiež ateista, hoci krstený. Nebrali sme sa v kostole, len na úrade a o krstení dcéry sme ani neuvažovali. Chvalabohu- nikto sa nám do toho nemiešal. No zase napr. moja najlepšia kamarátka, tá je tak hlboko veriaca, že mi raz povedala, že nekrstené dieťa by nemalo vôbec chodiť vonku🙂)) tá istá kamarátka mi tiež povedala, že svadba na úrade akoby nebola...Takže podľa tejto mojej kamarátky vlastne ja nie som právoplatne vydatá a chodím "protiprávne" von s dcérou 🙂 No čo, sto ľudí, sto názorov. Ale ja nepotrebujem papier "od boha" a ani nepotrebujem mať doma "bozie dieťa". Osobne v tom nevidím nijaký rozdiel, ale ak niekto áno, je to jeho názor a ja mu ho neberiem.
Kašli na ostatných a urob tak, ako to cítiš ty. Materinský inštikt nikdy nesklamal🙂

ullala
27. sep 2012

@pakin veris tomu, ze existuje Boh, nebo a na druhej strane peklo? Veris tomu, ze zivot na zemi je iba prechodnou stanicou, za ktorou nasleduje bud odmena alebo nie? Chces v tomto duchu vychovavat aj svoje deti? odpovedz si sama a podla toho ti vyjde, ci chces alebo nechces krstit. ale z tvojho postoja mi je jasne, ze nechces.
Inak ja si myslim, ze dieta sa tvaruje podla jeho okolia, ci uz je to rodina, spoluziaci alebo kamarati... ak sa nedostane medzi veriacich, tak podla mna, nebude mat ziaden zaklad a tym padom ani ziaden dovod rozhodovat sa ci bude verit alebo nebude a vsetko zostane po starom, to na margo toho ci ho v tom duchu vychovavat alebo nie.

emily76
27. sep 2012

@blondiee83 a preco je cirkev dotovana z dani aj tych obcanov, ktori neveria? Ved nech si veriaci platia knaza, opravy kostolov a co ja viem co vsetko zo svojich prispevkov, z vynosov cirkevnych majetkov... preco to ma ist z penazi ludi, ktori v zivote do kostola nepojdu, v Boha neveria... atd... prepacte, ale utocit na inych len preto, ze nezdielaju Tvoj nazor, Tvoju vieru... Vas neucili "miluj blizneho svojho ako seba sameho"? 😒 Uz ludia davno pred krestanmi oslavovali zimny slnovrat... chcete snad povedat, ze tusili, ze zrovna vtedy sa o par storoci narodi Jezis a ovplyvni miliony ludi?? hm...

Aby sme sa chapali.. mne je uplne jedno, ci niekto veri alebo nie.. a je mi tak isto jedno, v co veri... v mene Boha uz bolo tolko vojen, ze mu z toho musi byt riadne smutno. A riesit, ci a preco niekto da svojmu dietatu darcek pod stromcek mi pride naozaj trosku ubohe. Mozno zijem podla prikazani viac ako ti, co kazdu nedelu chodia do kostola. A teraz do mna....

achesa
27. sep 2012

@ullala dovolím si oponovať ti. Ja si totiž myslím, že viera je vecou presvedčenia a nie "rozhodovania". tak napr. moja mama bola k viere vychovávaná, každú nedeľu v kostole, všetky prijímania, birmovky atď a vydávala sa na úrade a svoje tri deti krstiť nedala, lebo proste nebola vnútorne presvedčená. A zase z druhej strany- jedna moja kamarátka narodená ateistom, nekrstená raz prišla domov, že ona verí v boha- dala sa pokrstiť a vydala sa v kostole. Proste si myslím, že "rozhodnutie" či budem veriaca alebo nie nestačí- musím byť "presvedčená".

ullala
27. sep 2012

@achesa suhlasim, nestastne som v tej vete pouzila slovo rozhodovat, ale to uz je len slovickarenie, podstata tam je... tazko zacne verit niekto niecomu o com takmer nic nevie... ano su aj take pripady ako vravis, ale podla mna je dolezite okolie.

achesa
27. sep 2012

@emily76 pekne napísané, súhlasím s tebou
- apropo- Vianoce- prepáčte mi všetci nie sú vôbec kresťanský sviatok- je to pôvodne oslava zimného slnovratu, ktorá má tradíciu omnoho staršiu ako kresťanstvo vo viacerých kultúrach- a predstavte si, že v starom Ríme sa Vianoce- resp. saturnálie oslavovali obetami detičiek, a nasledoval kanibalizmus. Okrem toho, Ježiš sa vraj vôbec nenarodil na Vianoce🙂

ullala
27. sep 2012

@achesa ale ak si vsimnes, tak reagujem tu na desiatky sprav predo mnou, ktore boli pisane v duchu, ze baby nedavaju svoje deti krstit kvoli tomu, ze chcu aby sa decka same rozhodli...

mima2x
27. sep 2012

no mne dcerku na fare odmietli..lebo nechodime pravidelne do kostola,tak ako jej chceme sirit meno Bozie dalej..no proste otazky typu,preco ju chcem vobec pokrstit,ked niesme cela rodina kazdu nedelu v kostole..tak som sa na to vykaslala,uvidim neskor ako a co..ved pokrstit sa da aj ked bude vacsia a iny farar bude ustretovejsi,alebo sa potom sama rozhodne ci vobec chce byt pokrstena..takze vobec sa tym nezaoberam a nieje to ziadna tragedia 🙂

salien31
27. sep 2012

my sme tiez nedali pokrstit , nechame to na nom nech si vyberie sam a takisto aj druhe babo. Sme veriaci ale po svojom , nepotrebujeme chodit do kostola aby sme v nieco verili a pritom mam aj prve svate, muz je evanjelik asobas mame na urade pretoze katolicka farnost nam nedovolila mat obrad na mieste sobasa a oslavy a nedovolili ani aby nas sobasil evanjelicky farar v katolickej kaplnke, takze u nas katolici klesli na tu najnizsiu uroven proste ak existuje boh ako vravia tak im to moze byt jedno kde a kto nas odda alebo ci dam pokrstit dieta alebo nie.....

czechzuzanaba
27. sep 2012

Nemame pokrtene ani jedno, ani pres tlak okoli (babicky). A to z jednoducheho duvodu - u krtu se (co ja vim) slibuje, ze budeme vychovavat deti ve vire a to nebudeme. Takze by mi to prislo vuci vire nefer.

carodejnica
27. sep 2012

@blondiee83 ako píše @achesa Vianoce vôbec nie sú pôvodne kresťanský sviatok (rovnako ako Veľká noc a podobne), pôvodne to bola oslava zimného slnovratu a navyše, vôbec netuším, čo má spoločné ozdobený vianočný stromček s Ježišovým narodením.. 🙂 (zvyk zdobiť stromček pochádza z Nemecka a pôvodne tak germánske kmene oslavovali svojho boha práve pri zimnom slnovrate)

stansn
27. sep 2012

@blondiee83 presne si to vystihla.. vyborny postreh 🙂

carodejnica
27. sep 2012

Nemám pokrstené deti, ani ani ja nie som pokrstená.

Myslím si, že krst má ako sviatosť svoj hlboký význam pre kresťanov a tým, že sa deti krstia "aby bol kľud v rodine", alebo preto "lebo sa to patrí" sa význam tejto sviatosti degraduje.

carodejnica
27. sep 2012

@stansn Vianoce nie sú pôvodne kresťanský sviatok. 😉

achesa
27. sep 2012

@carodejnica a germáni to vraj tiež ešte prebrali, pôvodne je stromček ešte z Babylonu🙂

achesa
27. sep 2012

@blondiee83 jeden zaujímavý článoček pre teba ohľadom tradícií Vianoc- oplatí sa prečítať až do konca🙂
aj keď možno budeš sklamaná 😀
http://www.mysteria.sk/readarticle.php?article_...

z.k
27. sep 2012

ja mám dve deti a ani jedno nie je krstené.My sme sa s manželom tak dohodli nakoľko ja nie som katolíčka a manžel je katolík,ale do kostola nechodí bol k tomu síce vedený narodil sa v silne veriacej rodine,ale sám sa rozhodol inak stretlo sa to síce s nevôľou,ale nepohnú s ním.Nebrali sme sa ani v kostole nakoľko on nechcel nútiť mňa do katolíckeho a ani ja jeho.Mali sme svadbu na úrade a myslím si že nemám o nič horšie manželstvo ako tí čo mali svadbu v kostole.Na základe tohto aby sme sa do niečoho nenútili tak sme nedali pokrstiť ani naše baby,nech sa rozhodnú samé akým smerom pôjdu,akého si nájdu partnera a budú sa chcieť prispôsobiť napríklad k jeho viere,aby nemali problém.Na manželovej strane s tým veľmi nesúhlasili,ale snáď si už zvykli.Myslím že sa snažím z nich vychovať slušných ľudí a to či budú pokrstené,alebo nie im nezaručí že z nich budú dobrí ľudia.Akúkoľvek vieru si vyberú stále to budú moje deti a ja to budem plne akceptovať.Viera je vec jedna proti nej nemám nič a cirkev druhá tá mi vadí.Veď veriť a modliť sa dá aj potichu doma bez toho,aby som sa musela ísť každú nedeľu ukázať do kostola.

katecameron
27. sep 2012

ja som veriaca a syncek niej pokrsteny pretoze s manzelom sme sa nezhodli neviem ci sa to zmení ale tak mozno ked vyrastie tak o tom vsetkom bude moct rozhodnut sama

stansn
27. sep 2012

@carodejnica je mi jedno, kto si to ako vysvetluje, pre nas krestanov je to sviatok narodenia Jezisa. Nezmeni to ani nejaky trapny clanok ani nic. 😉

stansn
27. sep 2012

@achesa uz len stranka s nazvom "mysteria" zmeni nazor krestana, zobudte sa damy 😉

pakin
autor
27. sep 2012

@zuzuj zalozila som tému len preto aby som vedela, ci sú tu mamicky ako aj ja, ktoré nedali svojho dietata pokrstit. Cítala som príspevky a kazdá napísala ze dna ... bude krst. Myslela som, ze ja som vynimkou ☹ . A chcela som len vediet, ze tí, ktorí nedali pokrstit dieta, preco to tak urobili. Viacerí majú taky názor ako ja, takze viem, ze uz nie som jediná. LEN PRETO. Ak niekomu vadí táto téma, nech nepíse sem. Dakujem. 🙂

hradnapani
27. sep 2012

@blondiee83 prepac, ale mala by si si poriadne nastudovat historiu a potom tu davat taketo nezmyselne otazky a uvahy o vianociach a pokrytectve. Uprimne povedane, cirkev narobila tolko pokryteckych cinov, ze oslava vianoc (ktorych podstata je primarne pohanska) nekrstenymi je len cajovy odvar.

a k teme: ja som nekrstena (oo, a viancoe som vzdy oslavovala a aj budem bez ohladu na to), muz je krsteny a o dva tyzdne davame krstit syna. Z mojho presvedcenia a rozhodnutia...

achesa
27. sep 2012

@stansn prepáč, ak ťa "mystéria" urážajú, nemyslela som to zle- to som len narýchlo našla takýto článok, ale ak sa ti chce, vygoogli si pôvod Vianoc. Prípadne ti môžem poslať poštou svoje poznámky z prednášok o rímskej ríši z vysokej školy- tam sme brali to isté- a bola by si prekvapená, ale takmer všetky rímske sviatky vlastne prežívajú aj teraz- a sú akože kresťanské. Omnoho podrobnejšie by si sa dozvedela niečo aj o veľkej noci , všech svätých a podobne 😀 😀 😀 a zistila by si, že pôvod majú úúúúplne niekde inde.
@pakin nie, téma je fajn-)

hradnapani
27. sep 2012

@pakin urcite nie si jedina. V mojom okoli je vacsina mladych rodicov a krstit nedavaju, z roznych pricin.

dadica
27. sep 2012

@pakin Krst dieťaťa by mal znamenať, že rodičia sú veriaci a chcú aby aj ich dieťa patrilo do cirkvi a zároveň sa pri krste zaväzujú, že ho budú aj vo viere vychovávať. Tak by to mal chápať aj katolík... Rodine tvojho manžela môže byť ťažko, ak sú veriaci, že nedáte dieťa pokrstiť, ale vy ste rodičia a na vás je rozhodnutie.

pakin
autor
27. sep 2012

@achesa veru-veru. Nikde nie je napísané, ze Jezis sa narodil na Vianoce 😉

erikasadek
27. sep 2012

@pakin za seba som dvakrat pokrstena kao dieta a ako dospela... po druhy krat .. teraz ze ludia sa do toho staraju neviem co mam nato povedat proste je to tvoje osobna vec chces a citis sa zodpovedna ako veriaca krstit tak pokrstis..... ak to tak necitis a nikto ta ktomu neviedol tak to plne chapem...

teraz blbe rady a akomentare ludi budu vzdy na cokolvek ako dieta obleikas, ako ho strihas, ako.... proste vzdy sa najde nieco pre tychto neprajnikov ktori by sa mali starat sami o seba a nie do veci inych sobas, krst rozvod su osobna a citliva vec a hlavne osobna zalezitost kazdeho jedinca.....

takze za seba moje deti su krstene obe obaja s muzom sme to povazovali za nutne s nasho hladiska.... je to nase posunutie nasich deti ku viere, teraz aku cestu si oni uz vyberu je ich sobotna zalezitost ako rodic som si splnila moju povinnost ktoru som povazovala za nutnu ... ale nie povinnu p^re kazdeho jedinca.. 😉

krst nie je povinnsot je to len prvy krok rohodnutia rodica posunut svoje dieta v pred vo viere a prvy krok v stretnuti s bohom.. tak to vidim ja, nie ako povinnost a nie ako nutnost ktorou musime inych obstastnit.....

zhrniem krst dietat je prvy krok ku bohu...... prve posunutie ktore ako ja rodic mozem dat robim to z lasky ku bohu amojmu dietatu.....

Nie kvoli rodine!! nie kvoli susedom a nie kvoli neprajnikom ktori by mali stichnut... 😉

slobodna vola sa to vola... 😉
@baklik clovek tori krsti to robi s osbneho hladiska a nie kvoli tomu ci precital ci si zapamatal bibliu na spamat , ci ovlada otcenas.. a podobne krst je nieco ine.. nie je to moda je to akt rodica voci svojmu dietatu... posudzovanie cloveka ktory to robi len kvoli takymto malickostiam s ami zda byt dost malomestianske.. dovolim si povedat take typicke'' slovenske''' co je skoda.. 😅