Svadba bez alkoholu
Aký máte názor? Zvažujeme svadbu 100% bez alkoholu, viac ludi v rodine malo v minulosti problém s pitím....partner je športovec nepije vôbec ja občas víno ale úplne minimum...nepáči sa mi táto slovenská kultúra piť vždy a všade
@ina2405 aké fanatičky ?! len píšeme, že nevidíme problém , ak si chce nevesta ženích organizovať svadbu bez alkoholu. akceptujeme, keď nás niekto pozve, všetko čo sa bude podávať aj nepodávať. lebo chápeme že je to ich voľba, či nám ponúknu rezeň alebo guláš, alko alebo bez alko. na alkohole svadba nestojí. len alkoholici s tým majú problém, a ako vidím tak dosť veľký.
mmch. neotáčaj naše slová a nevkladaj nám do úst čo sme nepovedali, nenapísali.
PS. keď si niekto donesie svoju fľašu, lebo ho svrbí pečeň, je to jeho vizitka, vieme aká. ani ja si nedonesiem svoj rezeň v kabelke. Hovoríme tomu rešpekt.
my to vyriešime tak, že na stoloch bude prípitok, nealko /taký základ, voda, fanta, kofola/. Extra sme si zaplatili barmana, ktorý bude celý čas na svadbe pri teplom bufete a bude robiť drinky od výmyslu sveta, limonády, deťom džúse + čapované pivo, radler. Všetci na svadbe alkohol vôbec nepijú, kto bude chcieť bude v reštaurácii otvorený bar, nech si ide tam dať tvrdé /pochybujem, že tam niekto pôjde/.
Damy, nema zmysel sa tu hadat. Kazdy z taborov ma svoju "pravdu" (a mozno aj trosku svoju prilisnu upätosť (poznam podla seba)) a mali by sme sa snazit tolerovat nazor ineho cloveka (tolko spominany osobny/osobnostny rast). Akokolvek by AUTORKA urobila, vsetkym sa nezavdaci a po veselke ich aj tak niektori ohovoria (ci uz z takeho ci onakeho dovodu). A svet sa nezruti.
Tak toto sa minimálne u polovice hostí s pochopením nestretne. Určite to ale treba oznámiť skôr, aby potom nenastalo hlasné ohováranie priamo na svadbe. 🫣😅 Predpokladám že sa nájdu ľudia, ktorí si vlastný alkohol aj tak prinesú na stôl (neviem prečo by mali piť niekde na tajňáša ako to tu bolo spomínané). A treba počítať aj s tým, že sa svadba rozpustí oveľa skôr, možno nejakí ľudia poodchádzajú aj pred polnocou. Daj potom vedieť ako to dopadlo, celkom som zvedavá. 😃
Dokonca som sa stretla už aj s tým, že si hosť priniesol vlastnú fľašu, pretože vedel že tam nebudú mať whisky a on by nič iné nevypil. Bolo to trochu blbé keď mu z nej chceli ulievať aj ďalší a od svadobčanov potom pýtali rovnakú fľašu na stôl. 🤣
Alo tu už bolo písané svadba je spoločenská udalosť, kde sa oslavuje. Nie je to výchovná akcia, kde ideme ako novomanželia predviesť náš životný štýl - tak im budeme podávať vegánske jedlo, miesto dezertov ovocie a na prípitok smoothie a po večeri si dáme nejaké jogové cvičenia s pól hodinovou meditáciou.
Ako správnym hostiteľom by nám malo záležať na tom, aby hosťom chutilo, aby sa bavili a cítili prijemne.
Myslím si, že v dnešnej dobe to začína byť trošku pomýlené - kašlať na hostí, hlavne JA, JA, JA - potom prichádzajú svadby typu - všetky ženy musia mať na sebe zelenú, lebo ja som nevesta a je to moja svadba, , muži budú v teniskách - lebo moja svadba a ja rozhodujem, bude sa jesť len vegan lebo moja svadba, nikto nebude piť alkohol, lebo som zarytý abstinent, tancovať sa nebude, lebo keď nás to nebaví, tak budú všetci povinne sedieť.
Keď bude 90% pozvaných ľudi jesť normalnu stravu nebudem ponúkať vegansku stravu, len preto, že ja som vegan, objednam pár veganskych porcií pre mňa a 2 kamarátky, keď 90% ľudí pochádza z krajin, kde sa pri oslavách podáva alkohol, tak ho budem podávať aj ja, aj keď ja abstinujem a na prípitok si zabezpečím detské šampanské pre mňa a pre sesternicu abstinujúcu alkoholičku a keď budem robiť veľkú svadbu, nie komornú s 2 svedkami a rodičmi v reštaurácií, tak zabezpečím hudbu, lebo ľudia sa prídu pozabavať a vytancovať aj keď ja budem sedieť, lebo som po operácii nohy. Kedysi sa tomu hovorilo pohostinnosť a áno záležalo, aby boli hostia spokojní nielen premotivovaná nevesta
@sisaka nemám rodinu alkoholikov. To, že mužov strýko nevie piť... to, že môj starý otec nezvládol kar..? To, že som bola na x svadbách, kde už na privítanie chceli uliať? Ak si si nevšimla, píšem o mnohých "úkazoch" a situáciach v spoločnosti v súvislosti s alkoholom. Aj sama diskusia (a nielen táto) poukazuje na pozitívny vzťah spoločnosti k alkoholu. A to je desivý fakt... Ešte som nečítala, alebo nestratla sa s jedným jediným pozitívnym vzorom vyplývajúcim z alkoholu. Ty áno?
PS : ak autorka chce svadbu bez alkoholu z dôvodu, ktorý uviedla, tak určite správne.
Mali sme pár fliaš vína, žiaden tvrdý alkohol. Upozornili sme dopredu na to. Jeden si aj tak doniesol svoju fľašu a spil sa pod obraz boží. Zvyšok nemal problém. My nepijeme ani jeden, nevidíme dôvod sa opiť nikdy a nikde 🤷
@sisaka presne to som pisala, ved to robim pre vsetkych, nie ja a jen ja, lebo to platim. Ak sa niekto nevie vmestit do koze, osetrim ho dohladom a poslem domov. Ostatni nech sa kludne bavia s alebo bez alkoholu. Ako im je libo
@jamimo len svadba nie je na prevychovavanie alkoholikov
@sisaka ak si prečítaš všetky moje príspevky, nepíšem o mojej celej, blízkej rodine... Jedine o starom otcovi na kare... na svadbách sme boli rôznym kamošom, mužov strýko je pre mňa v podstate cudzí človek a zadubené 🐖 odjakživa. Ak som písala o svokre, že rešpektuje jeho ako súčasť návštev počas sviatkov= tak som vyjadrila odpor a aj vysvetlenie. Počudovanie nad tým, že to akceptuje (ako mnohé rodiny akceptujú pripitučké návštevy, napr. na Veľkú noc- nehovor že nie.)
Áno, alkohol vnímam ako negatívum... na margo tvojej vety v príspevku: Máš negatívne skúsenosti, rodinu alkoholikov, tak si jednoducho nevieš predstaviť, že väčšina dospelých je takých, že si dajú pohárik,dva a stačí im.... som sa ťa teda opýtala na pozitívum.
Áno, viem, sú aj konzumenti, kt. vedia kultúrne piť, aj sa vedia spoločensky správať (píšem v prvých príspevkoch...), bola som aj na takých oslavách a spoločenských udalostiach - to nikde nepopieram.
Nebudem sa tu však biť do hrude s tým, aký sme triezvy národ. No lebo nie sme 😉
Zjavne si v tejto diskusii nikto nevšimol, prečo chce autorka svadbu bez alkoholu. Je možné, že chcú uvedomelo podporiť abstinujúcu časť hostí a nepodporiť v nich craving, ktorý môže spustiť recidívu, alebo sa jednoducho chcú vyhnúť nepríjemným zážitkom 🤷♀️ Je na tom niečo zlé?
@mk1111111111 ja nikde nepíšem o prevýchove. Konštatujem fakt, aká strašná tragédia = svadba bez alkoholu= poukazuje na pozitívny vzťah k alkoholu. A to kritizujem aj na popísaných príkladoch, nech nikto netvrdí, že sa také nedeje 😉
@jamimo a to si si ty vymyslela? Lebo autorka nič také nepovedala.
@tiezjedna ale zas si pekne pokecame (a povadime sa) 🥴.
@bielasovicka autorka napísala hneď v úvodnom príspevku: Zvažujeme svadbu 100% bez alkoholu, viac ludi v rodine malo v minulosti problém s pitím....
@tiezjedna autorka napísala : Zvažujeme svadbu 100% bez alkoholu, viac ludi v rodine malo v minulosti problém s pitím....Abstinujúci alkoholik je abstinentom na celý život. Aj po 20 rokoch môže nastať recidíva, potrebuje podporu okolia, žiadne rumové pralinky, rumové esencie, ani nealko pivo... No a prirodzený abstinent a človek ktorý nemá potrebu konzumovať alkohol kvôli radosti, smútku, tancu, náladičke= je úplne OK aj na nealko svadbe. Nepotrebuje utekať do baru alebo dedinskej krčmy.
Súhlasím, v konečnom dôsledku aj tak autorka(možno len troll, aby MK žil 😉) urobí ako sama uzná za vhodné. Nič to nemení na mojom názore, že v spoločnosti vládne pozitívny vzťah k alkoholu 🤷♀️ Čísla nepustia, detto..
https://dennikn.sk/minuta/4111071/
https://www.nczisk.sk/Aktuality/Pages/Poskodeni...
https://www.startitup.sk/slovaci-su-narodom-alk...
Pekný večer prajem.
@jamimo jasne, to som čítala, len mi to je nejaké divné, to ako keby polovica rodiny boli vyliečení alkoholici. Ale aj tak si myslím ze je to vymyslená téma 😄😄
aj my sme mali bez a super
Ja nepijem a bolo by mi to jedno...ale myslím si že to bude nudná svadba ľudia sa bez alkoholu nevedia baviť česť výnimkám .
Nemusis nic, ani s familiou. Chod ku moru, sami, usetrite, uzijete - a mas svaty pokoj !! Ja by som vsetko urobila inac, keby sa to dalo vratit! Hlavne sa nikomu a nicomu neprisposobujte 😅

@mandzula prepáč, písala to jamimo