Svadba bez alkoholu
Aký máte názor? Zvažujeme svadbu 100% bez alkoholu, viac ludi v rodine malo v minulosti problém s pitím....partner je športovec nepije vôbec ja občas víno ale úplne minimum...nepáči sa mi táto slovenská kultúra piť vždy a všade
@mandzula dobre píšeš... Sama sebe sa čudujem, ako ma stále dokáže prekvapiť fakt, že širšia spoločnosť nie je ochotná akceptovať fakty a pravdu. Proste bagatelizuje problém menom Alkohol. Počas svojej praxe som pracovala aj na úseku sociálnej rehabilitácie (viem o čom píšem- sociálna patológia je jeden veľký batoh prúserov...) No a keď si stojím za svojim a slušne argumentujem, ževraj som vyhorela (aj také mi tu už napísali 🤭)
@nekonecna_katastrofa
Existuju rozne typy ludi. Pises o chate s kamosmi. To sa ale neda porovnat so svadbou, kde je 90 ludi (z toho kopec cudzich). Ano, aj moj manzel by sa s partiou posmial, pohral hry, porozpraval sa... ale nemozes to dat na rovnaku uroven. Aj na svadbe by sa porozpraval, posmial, ale "nezabaval" by sa urcite tak, ako by si to mnohi predstavovali. Nie je extrovert ani najlepsi tanecnik. Ja som opak a musim povedat, ze som uz bola aj na takej svadbe, kde sme boli s detmi, manzel soferoval a svadba bola taka "špeci", ze som sa o 9tej musela otocit domov hladna najest a pomedzi to ludia len postavali a rozpravali sa, nikto netancoval, nevesta bola hotova, tak som sa obetovala, brala som ludi, tancovala som s nimi, snazila som sa "o nieco", len aby im to nebolo trapne, ale teda mne trapne a blbo bolo... obvykle s novomanzelmi zamykame salu, milujem sa bavit, z nasej svadby sme prisli o 7 rano, ale toto bol taky zazitok, ze som uz o 2 rano bola doma prezlecena v pyzame (deti medzicasom uz isli spat, ulozila som ich ked som sa prisla najest), a aj to som sa prekonavala. Kazda nevesta si pozna hosti. A ked sa niekto opije, je to jeho vizitka. Ale mna vsetci respektovali a nebol tam jeden clovek na mol
@biba_18 ja som v nastavení, že vypínam bez alkoholu. Nedávno som sa rozprávala s kamarátom, ktorému sa otec prepil do hrobu, brat opitý v depresii skočil pod vlak - a mal podobný argument - ako inak ako alkoholom cez víkend mám po celom týždni roboty zresetovať? A tie argumenty, čo hádzal, na to človek ani nemal čo povedať. Fakt je spôsobom, ako vypnúť, alkohol? Ja vypínam prechádzkou, časom s rodinou, kávou v kaviarni, fitkom.
@biba_18 áno. Ale tu v diskusii mám pocit, že zarytí odporcovia alkoholu zachránia populáciu pred alkoholizmom, keď nedovolia normálnemu človeku vypiť 4dcl vína za celú noc na udalosti, kde je raz za tri roky. Lebo ja si na svadbe rada pohár vína dám, aj dva poháre. U nás doma sa nepije na návštevách, krstiny sme mali úplne bez alkoholu, ani môj muž nezapíjal s nikým narodenie dieťaťa. A teda k tej nealko svadbe, normálny človek sa začuduje, pomyslí si, že ok "zaujímavé". Ale alkáč sa spije hociktorý iný deň v roku a výsledok je nula. Už potom by som kľudne urobila len ten obed v reštaurácii, ak mám v rodine spitiny. Ale ja som bola za život asi iba na 7-8 svadbách a na žiadnej som nezažila grcačky, bitky, cirkus kvôli alkoholu.
@mandzula ale, kvoli 1-2 alkacom obmedzit nornalmych? Mne je to jedno, ja nepijem vobec, ale obmedzovat hosti? To teda nie
@mandzula stále sa to dá inak, než kvôli jednému robiť také opatrenia. Však ten sa tam ide práve opiť. Si nezoženie fľašu? Ja by som opilca nepozvala a ak by išlo o otca/mamu, sestru/brata od nevesty a ženícha, tak radšej nebudem organizovať veselicu. Vyriešim to elegantne obedom. Písala si o švagrinej, jasné, že by som to riešila doma na návšteve úplne bez alkoholu, s tým súhlasím. Ale ak má taký problém s pitím, tak si fľašku kúpi po ceste z návštevy a mala by sa liečiť. Ty máš svedomie čisté, ja by som to urobila rovnako. Ale problém s jej pitím sa nijako nevyriešil.
@mk1111111111 každý nech si svoju svadbu spraví presne takú, akú chce. Aj so Smejkom a Tanculienkou.
@ina2405 ale tu nejde o to, že jedna svadba, jedna oslava má vyriešiť problém s pitím konkrétneho človeka, ide o to, aby sa eliminovalo, že ten konkrétny človek znepríjemní život všetkým ostatným. Mne je jasné, že švagrinej sme nijako nepomohli, konali sme tak, aby bolo dobre nám. A možno sa zamyslela, neviem, neriešim to s ňou, je to taký rodinný kostlivec. Ja za ňu zodpovednosť preberať nemienim, nie je to moja vec. Prebrali sme to v rodine x-krát, no schodné riešenie sme nenašli. O to však táto téma nie je, je o nastavených štandardoch v pití alkoholu a tie ja za správne nepovažujem a podľa toho sa aj zariaďujem.
@mandzula ale ty to stále obraciaš na svoju situáciu, ja som NIKDY nebola na svadbe, kde sa ľudia dožrali tak, že druhým spôsobovali problémy, alebo hanbu. Fakt je ťažké pochopiť, že sú oslavy aj s vínom, aj s tvrdým, kde sú dospeláci, ktorí pijú s mierou?
Už som napísala viackrát, že v prípade, že mám v blízkej rodine alkoholika, by som ani veselicu nerobila.
@mk1111111111 chápem ako to myslíš, ale zas na druhej strane si nemyslím, že by sa to dalo nazvať "obmedzovaním". Veď je to ich svadba. Aj keby to robili čisto a len z vlastného presvedčenia, že svadba bude nealko, tak by som sa ako hosť necítila obmedzená, pokiaľ by som o tom vopred vedela. Pretože by som sa mohla rozhodnúť, či pozvanie prijmem a dorazím, alebo slušne poďakujem, pošlem blahoželanie a ospravedlním sa...
@ina2405 jasné, každý vychádza zo svojich skúseností. Ani ja som nebola na svadbe, kde by sa ľudia váľali po zemi. Ja nikomu piť nebránim, len mám na pitie svoj názor a podporujem autorku, ktorá rovnako vychádza so svojich skúseností, a tie sú evidentne negatívne, v jej úmysle usporiadať svadbu bez alkoholu.
@mandzula zdravý, uvedomelý jedinec by mal vedieť odychovať, vypnúť, tešiť sa a riešiť problémy bez alkoholu. A zas sme "doma" Alkohol nemá byť tou barličkou. Dôkazom tejto barličky sú choré vzťahy, chorá spoločnosť, stratené existencie... Asi pre niečo je závislosť klasifikovaná ako psychiatrická diagnóza - F10. 0 F 10. 9.
@ina2405 prečo práve na svadbe si musíš dať pár pohárov, keď máte oslavy bez alkoholu, aj krst a ani muž nezapíjal dieťa, veď v podstate to je jedno o akú oslavu ide.
a nevyhováraj sa na ľudí, nerobí sa svadba bez alka len kvôli 1 alkoholikovi.
Viem pochopiť, ked sa alkohol podáva a aj užíva v primeranej miere, viem však pochopiť aj to, že snúbenci na svadobnej hostine ho podávať nechcú. Takisto ako sa neurazím, ak sa bude podávať segedín a a rezne, ale nie moje milované pečené stehná a panenka.
Snúbenci pozývajú, snúbenci plánujú a aj platia, ja sa im nemám čo starať do ich výberu pohostenia. A kto sa nevie zabaviť bez pohára alka, nech ani nejde.
Toto nie je o výchove alebo nejakým opatreniam, je to názor a rozhodnutie snúbencov, či bude citrónová voda, ovocné limonády , miešané nealko drinky, alebo aj koly a toniky, birell pivo.
@cacianka ale veď ja si nedám, keď tam nič nebude. Mňa nerieš. Ja si dám víno na svadbe, keď tam je. Tu sa rieši problémový chlastoš a otvára sa tu celá filozofická debata. Ja sa zaobídem bez alkoholu aj na svadbe. A písala som to preto, lebo @mandzula tu píše, že každý, kto si na svadbe vypije pohár vína chlastá všade, na krstinách, oslavach, navštevách, jednoducho vždy a má problém s alkoholom.
Akoby ste nečítali celú diskusiu. Však nepite a majte aj oslavy bez toho, aj svadby. Niekto vám nalieva nasilu? Mne nik.
@cacianka inak ja sa neurázam, ja som napísala, že kto chce, tak si tam ten alkohol donesie a práve kvôli takým to chce autorka urobiť. Tí si to poriešia po svojom. Na mojej svadbe sa nevypil ani pohárik 🙂 my sme mali obed v reštike bez stresu z organizovania. Končím diskusiu. Idete si svoje až fanaticky.

Ja nepijem, max vino, ale uplne v pohode sa zabavim bez. Kazdopadne na mojej svadbe som o tom ani neuvazovala. Kazdy je dospely a svojpravny. Ver tomu, ze si aj tak zbehnu niekam nieco dat alebo si odbehnu kupit flasu sami, akurat sa navzdy zapisete ako ti "specialni" 😃