icon

Svadba bez alkoholu

25. máj 2022

Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?

zowie
29. máj 2022

Ako platený bar na svadbe, to z plateného alkoholu sa akože neopiju? 😂 Pôjdu do krčmy. Normálka.
Za mňa svadba bez alkoholu je škandál, to by si všetci zgustli na ohovarani ako tak viem. Ja nie som nejaký zástanca alkoholu ale keď už idem na niečo takéto tak k tomu patri aj alkohol na miernu zábavu. Ak chcete ušetriť, tak radšej nerob žiadnu svadbu. A čo keď sa sesternica opila a zavrela s čašníkom. Na takéto veci sa spomína celý život. Je to jej hanba, nie tvoja.
Za mňa svadba bez alkoholu ak niekto s mladomanželov nie je abstinujuci alkoholik je celé zle. Na takú by som ani nešla.

cacianka
29. máj 2022

@maciatkolulu súhlasím, som pozvaná na oslavu novej rodiny , spojenie 2 predtým cudzích ľudí do nového manželstva, pozvali ma , pohostia ma - a neohrňám nosom aký druh jedla majú v menu, aké nápoje, je to ich výber, ich platenie, veď všetko vyberajú podľa svojich možností a vkusu, oni sa rozhodli kde bude hostina, aká bude farba vyzdoby, kapela či DJ, holubice či čoko fontána, prípitok sampus či vermut. To čo mi chutí zjem, vypijem, slané sladke, čo môžem na žalúdok či jazyk, jediné čo v duchu alebo diskrétne s mužom zhodnotíme je kvalita jedla, ale to je vizitka kuchára. Dar dáme primerane, nechápem prečo z toho niekto robí drámu a že ako hosťa ho to stojí tisíce €, to preboha si dávajú robiť zlaté zuby !? Róby versace, boty manolo, dovoz limuzínou ?

iveta1970
29. máj 2022

My sme mali svadbu pre 16 ľudí....len najbližší. Jeden prípitok....na stole bolo víno, aj nejaká domáca, ale skoro nik nepil. Bolo to také dôstojné a hlavne o nás. V kostole na sobáši nás bolo pozrieť kvantum ľudí...pred kostolom sme ponúkli koláčmi aj po poháriku a to bolo všetko. Nikto nikoho neobhováral. V tej súvislosti ma napadlo, okolo nás /známi/bolo kvantum svadieb a tie najväčšie ....už sú väčšina rozvedení. Tak si tak hovorím....či to má význam investovať toľké peniaze...?!

tesari
29. máj 2022

Mne by to neprekazalo, ale mojmu manzelovi ano. Ale myslim si, ze by to bolo sice nezvycajne, ale pre mnohych ludi v poriadku, ved casy sa menia - chvala Bohu. Na svadbe pije vzdy len par ochlastov, zeny vacsinou nepiju a muzi soferi tiez nie. Aj u nas to tak bolo a potom nam ostalo veeela pitiva do "zasoby" na niekolko rokov. Len mi to v spajzi zavadzia

cecilia29
29. máj 2022

Alkohol ako taký nie je problém, problém sú nekulturny hostia. Ale jasne, že niektoru blízku rodinu len predsa pozvať musíš, Zákaz alkoholu nič nevyrieši. Lebo kto chce ísť pod obraz tak si to poriešiť inak. Vezme napr domácu z domu. S času možno pomôže platený bufet

maciatkolulu
29. máj 2022

@cacianka som rada, že nie som jediná, ktorá svadbu druhých berie ako ich veľký deň... Ono, ja si myslím, že na sk prevláda stále, že kto sa viac ukáže asi a potom to očakáva od druhých.

tanya65
29. máj 2022

Teeda,drzim palce,nech vam to vyjde podla vasich predstav,je to vas den. Bola som na vselijakych svadbach...bez zenichovych rodicov,alebo s teniskami na urade...a sla by som aj na svadbu bez alkoholu,kolacov,vegetariansku,vegansku,raw a neviem este aku. Nerobi mi problem sa v takychto malickostiach prisposobit na par hodin.

dobravila
29. máj 2022

noooo tak švagriná mala parádnu svadbu dlho by som im ďakovala a viac asi s nimi neprehovorila. my sme síce mali menšiu svadbu bez veľkej zábavy tak bol len prípitok.ale všetci sme sa dobre bavili aj tak.je to tvoja svadba urob podľa seba a kašli na druhých ak s tym nastávajúci nemá problém a súhlasí dajte plateny bar na alkohol. a co že sa to im nebude páčiť radšej chceš mat bitku a ogrcanu sálu?

mamamasama
29. máj 2022

Nečítam diskusiu, ale urobte tak ako chcete. Mne ožraté ženské z manželovej strany úplne pokazili na svadbe náladu. Skákali nám do záberov na redovom tanci, robili zo seba totálne idiotky. Proste hnus. Manželov strýko sa ožral tak, že si rozbil na schodoch hlavu. Prišla sanitka a polovica hostí mala divadlo. Za mňa určite bez alkoholu.

makinja
29. máj 2022

@mamamasama furt čítam a neverím. To čo je za zvieratá ze si nevedia vypiť tak aby sa ovladali. Ale že v takom počte. Najprv to bol pre mňa šok že svadba bez alkoholu ale uz totálne chápem mladú ze prečo vôbec nad tým uvažuje. Nie každý narod má taký problém s alkoholom ako vidím tuto 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

senta_sofia
29. máj 2022

Mat takuto rodinu, zoberiem sa v tichosti a oznamim, ze som sa vydala. Nevyhovies ani tak ani tak, ak povies bez alkoholu, donesu si vlastny, lebo budu svadbu brat ako prilezitost ozrat sa.

tilly
29. máj 2022

Neohovarala by som, ale moc by sa mi na takú svadbu nechcelo. Nekde o to, opiť sa do bezvedomia, ale dať si vínko prosecko na chuť, je fajn.

slavomira236
29. máj 2022

No poviem ti na sk je taký zvyk aspoň na východe že rodina nevesty sa schádza vetsinou v dome nevesty už skôr pred svadbou a tam sa vždy niečo pije a samozrejme aj polohe to isté na strane ženícha ..potom sa ide po nevestu a až odtiaľ na obrad takže vetsina ľudí ide na obrad a svadbu už z alkoholom v sebe nejakým a už tam doma niektorí toho poľujú viac takže ožratý sa môže niekto už tam keď chce

slavomira236
29. máj 2022

Ja by som teda aj rozmýšľala či vôbec do takejto ozranskej rodiny vôbec vstupimm ako nevesta..neznášam alkohol doma tiež nemám žiadnu fľašku okrem nejakého vína aj to tam stojí už dlho to len mám čo som dostala od niekoho 2 krát do roka vypijem pivo čapované to je všetko..raz boli u nás robotníci a jeden po robote mal poznámku že trebalo by ponúknuť tak hovorím nemám že všade kde robili im uliali po robote

mamamasama
29. máj 2022

@makinja aj pre mňa to bol šok.Tie sesternice z manželovej strany som v podstate videla druhýkrát v živote. U nich je takáto zábava evidentne bežný štandard. Žiadna hanba, nič. Na druhý deň po svadbe sme mali posedenie. Len káva a obed pre ubytovaných, čo ostali na noc a tam už vyťahovali svoje vlastné fľaše. Proste des. Doteraz mám o tej rodine svoju mienku. 🙈 Možno je lepšie oznámiť, že si nevesta neželá na svadbe alkohol a tým by sa eliminoval aj počet takýchto hostí. Ak by im bolo opíjanie prednejšie ako zábava, tak radšej ich tam ani nemať.

slavomira236
29. máj 2022

Ale neviem si predstaviť teda svadbu bez alkoholu ešte som na takej nebola...návštevu doma s alkoholom neponukam nemám ani nekupujem kôli tomu že príde návšteva no na svadbu by som určite alkohol zaobstarala

henka123123
29. máj 2022

Na svadbu bez alkoholu by som nesla..na urad zablahozelat dat kvetinku flasu a dom 🙂

slavomira236
29. máj 2022

@henka123123 stačí kvetinku načo fľašku veď nepiju

henka123123
29. máj 2022

@slavomira236 jaj ano vlastne 😅

malinkaaninka
29. máj 2022

Mňa by to urazilo. Pozves zver a kôli ním budú všetci nasucho. Oni si chľast nájdu. A ostatní, čo vedia kedy prestať, budú piť džús.

huxy
29. máj 2022

Ja som bola na niekolkych svadbach, kde nebola ani len kvapka alkoholu. A vobec to tam nikomu nechybalo.

cacianka
29. máj 2022

@slavomira236 že rodina - nie je pokrvna,lebo naj ožrani sú - nevlastný otec ženícha, matka si zobrala o generáciu mladšieho + krstný otec a k nim sa pridá zopár násosiek

any_soj
29. máj 2022

@henka123123 niekomu, koho máš rada, by si nešla na svadbu, ak by tam nebol alkohol? Môžem sa spýtať prečo?

luizina
29. máj 2022

Ja by som s tym bola uplne v pohode a tiez vobec nechapem tomu, ze ludia sa nevedia zabaviť bez alkoholu. Podla mna vedia a mozno ovela lepsie ako s alkoholom. Je to vasa svadba vas velky den, vase rozhodnutie co ponuknete a co nie na SVOJEJ svadbe. Dovod na ohovaranie si mnohi ludia najdu tak ci tak, vobec sa tym netrap. Mna osobne by zaujimal len moj nazor a nazor zenicha 😘

maciatkolulu
29. máj 2022

@henka123123 to naozaj, takže kebyže sa tvoja blízka rodina, priatelia rozhodnú, že budú mať svadbu bez alkoholu, tak ty by si nešla, lebo co? Musíš chlastas, takže nejde o čas a zdieľanie niečoho dôležitého v živote niekoho blízkeho, ale o to ako sa na žrať, ožrať na svadbe, vyyybirne, tlieskam👍👋👋👋, som rada, že takéto sa v mojom blízkom okolí nevyskytuje. Ľudia sú spolu preto, lebo chcú,ale zjavne nie všetci a vsade

henka123123
29. máj 2022

@maciatkolulu isla by som na sobas a na zabavu uz nie....nejde o to opit sa..ale qby som si na svadbe nedala par poharov vina alebo nejaky panak na uvolnenie a zabavenie sa odviazanie od kazdodennych starosti tak nie nesla by som na taku zabavu pri mineralke...ale to som ja hovorim za seba

lejusinka
29. máj 2022

@henka123123 bez alkoholu sa nejde uvolnit a zabavit? Ak nie si nevesta tak ta sklamem, svadba nie je o tebe 🤷🏻‍♀️

henka123123
29. máj 2022

@lejusinka ved to je v poriadku neh urobi ako chce ale ja hovorim za seba ze ja bg som nesla 🙂

lejusinka
29. máj 2022

@henka123123 mne je len luto ze ludia s problemom sa zabavit bez alkoholu vychovavaju deti…

henka123123
29. máj 2022

@lejusinka to je ale tvoj problem nie moj..ja som vyjadrila nazor tak ako ma niekto nazor ze by siel na svadbu bez alkoholu.ja nie..snad nemusime len pritakavat ako to je super napad ci?