icon

Svadba bez alkoholu

25. máj 2022

Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?

h2
25. máj 2022

A to sa snúbencova mama bojí svojmu o generáciu mladšiemu mužovi niečo povedať? Alebo nech mu teda dohovorí tvoj snúbenec, keď sú takmer rovesníci. Ja som myslela, že je to starší pán, ktorý tvojho snúbenca vychoval, ako svoje nevlastné vyženené dieťa, za čo mu patrí úcta a vďaka. No ale ak je to takto, tak nech mu normálne priateľsky dohovorí.

autor
25. máj 2022

@h2 ja to tiež nechápem, ale úplne zakríknutá je pri ňom, ako by sa bála že ju opustí, vždy sa všetko podriaďuje jemu, sama nejde ani do potravín bez jeho povolenia, keď varí, tak mu vždy nechá schovanú jednu porciu aj keď nie je doma - chodieva na turnusy, len aby sa nenahneval, keby náhodou príde domov. Radšej ho nechá, nech si vypije a narobí hanbu, a potom ho trestá tichou domácnosťou a jemu to náramne vyhovuje. Snúbenec mu dohováral veľa krát, ale on hneď ide do útoku a do bitky. Krstný otec je na druhú stranu už starší pán a keď sa tí dvaja spoja, tak ovládnu starších aj mladších chlapov a už to ide.

h2
25. máj 2022

A to mame záleží viac na mladom manželovi, čo sa nevie zmestiť do kože, než na vlastnom synovi?!

autor
25. máj 2022

@h2 keďže ho nechala, aby pokazil svadbu jej vlastnej dcére, tak pochybujem, že by v našom prípade zakročila, a preto sme to chceli riešiť tak radikálne.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
alenka58
25. máj 2022

v tomto prípade čo píšeš tak by ozaj bola lepšia svadba bez alkoholu keďže tohto hosťa nemôžeš zrejme vylúčiť, možno ešte ten bar ale len s pivom aj to asi tým najslabším nie 12 a nejakým stolovým vínom maximálne, hlavne Ti držím palce

mikadooo
25. máj 2022

Ahoj, nie, na Slovensku nie je normálne mať svadbu bez alkoholu. Ak by som bola pozvaná na svadbu bez alkoholu, pravdepodobne by som to akceptovala. Lenže to ťa asi trt bude zaujímať, keďže mňa na svadbu nepozývaš. Ty musíš poznať svoju rodinu, ako budú reagovať. U nás by všetci reagovali, že či mi šibká a či to naozaj neprežijem, jeden deň pozerať na opité príbuzenstvo.

pragmaticka
25. máj 2022

Noo ja is to teda neviem ani predstaviť. Ani neviem čoby som tam asi také nealko píla!!! V restike ci v bare si dam vždy pohár vinka ci strik, prosecco, aperol atd. Sedieť na svadbe pri dzusiku mi príde ako originál detská oslava s dospelým obecenstvom.😂Ako načo vlastne robíte hostinu? Ja som sa vydávala v 20. tyzdni a teda alkohol sa lial na litre do 5rana!keby tomu bolo inak, bola by som veľmi sklamaná. Svadba je o zábave a bohužiaľ so zábavou a tancovanie do rana u 90%ľudí úzko súvisí aj alkohol ci pohár vinka alebo prosecco.
Keby som prišla na takú svadbu, tak hádam ešte aj pred večerou by som si zašla do miestneho hostinca po pohár vina!!

Keď ste vyslovene proti alkoholu, nech sa páči urobte si svadbu pri 2 svedkov. Keď tam chcete mat aj rodinu o ktorej dokonca vieš, ze si radi vypijú, tak snáď myslíš pritom aj trosku na nich a nielen na seba ako také tvrdohlavý malé decko a pohostis ich ako sa patrí?!

cacianka
25. máj 2022

Prečo by si bola čudná ?
U mňa sú čudáci -chudáci tí ktorí alkohol tak prehnane preferujú, dokonca sa urážajú a na svadby ti neprídu lebo najesť sa im nestačí, musí byť chľast !
Ja nie som úplný abstinent, nedrzim suchý zákon na 109%, na oslavách si dám prípitok vermut cinzano, občas malibu rum, ale keď to nepodáva hostiteľ( vo vašom prípade by 2) tak mi to žily netrha, absolútne rešpektujem ponúkané jedlo aj nápoje, lebo ja nie som objednávateľ ani platca, tak mi neprislúcha ohrnat nosom . To by už musel byť fakt hnoj , ale keď sa podáva paradajková polievka, no nedám si lebo mám intoleranciu, ale ani nedrbem hostiteľov že ju podávajú. Z ponúkaného zjem čo môžem a chutí mi, neohovaram že neponúkli kaviár či krevety, rezeň a segedín lebo JA chcem.
Návšteve zopár ľudí sa dá vybrať jedlo variabilné, ale ako vybrať jedlo pre 50 - 100 ľudí, keď majú milión chuti, alergií, intolerancii, alebo debilnych názorov.
Niekedy mám dojem že najviac kritizujú tí čo žerú staré pašteky a slopu štanky...

autor
25. máj 2022

@pragmaticka a oni mysleli na nevestu, keď sa narúbali, vypili všetok alkohol určený aj pre ostatných hostí a fľaše poschovávali všelikde po záhrade, kde bolo fotenie, porozbíjali poháre, všetci ich hľadali a oni odišli na drzovku zo svadby do krčmy, kde sa pobili s miestnymi štamgastmi, volala sa polícia a ešte sa snažili presvedčiť krčmára, aby im predal fľaše? To neexistuje minerálka, kofola, vinea, radler, nealko miešané drinky? To vážne sa napr. na pracovnom obede nacieďaš vínom? Ja mám myslieť na alkoholikov, ktorí sa nevedia správať a zničili švagrinej svadbu? To, že nechceme na svadbe opilcov je, že myslíme iba na seba? Aký vzor dávajú nacenganí rodičia deťom? Už sa po tejto diskusii ani nečudujem, že je každú chvíľu v správach opitý lekár alebo učiteľka v MŠ.

simca06022011
25. máj 2022

K zabave alkohol patri, ked tak najhorsich vymyselnikov by som nepozvala, alkohol by som obmedzila na ten zakladny a kludne dala plateny bar (na poslednej svadbe to tak bolo, miesane drinky a kadejake somarinky nam urobil casnik a hned sme si to platili pri "bare").
A celkom nesuhlasim s tym , ze zabavit sa da aj bez alkoholu. Zvyk v SR (a urcite je aj inde) je taky, ze zabava bez alkoholu nie je. Aj keby ste mali naplanovany cely program svadby, aby sa ludia nenudili, taki kt. si radi vypiju budu nespokojni, nebudu sa zabavat. Proste na uvolnenie a odviazanie sa potebuju pit. A to co sa stalo na tej svadbe pred 3r je proste riadna hanba. Tych ludi by som ja nepozvala. A mohol by to byt ktokolvek. A inak to ze sa to tam dialo, muselo byt vidno uz skor, ci bordel s flasami alebo pitie vsetkeho aj ostatnym, mali si snimi urobit rodinny prislusnici poriadok.

nevenka
25. máj 2022

Pre Boha ziveho, uz sem neplet tych alkoholikov a nehadz vsetkych ludi do jedneho vreca.
Mnohi sa nepridu na svadbu ozrat a robit cirkus. Ale normalne decentne, slusne si vypit a ked aj viac, tak v ramci slusnosti toho jedneho niekto uprace do postele. Stalo sa nam take. Bratranci ho chodili kontrolovat, ci je zivy a zdravy. Ziadny verejny cirkus sa nekonal. Uz robis z toho neskutocnu dramu. Tak ked mas takychto v rodine, tak ich jednoducho nepozvite a povedzte im, ze to preto, ze sa podnapiti nevedia spravat. A nech sa uraza kto chce, kolko chce. Takito sa Ti spiju ci tam alkohol budes mat alebo nie. Odidu zo svaby urazeni, poohovaraju a zleju sa dakde inde a pridu Ti tam este duplom robit bordel. Podla mna teda.

cacianka
25. máj 2022

@pragmaticka nesúvisí, keby ti bol prednejsi chľast a nevieš sa bez neho obísť, zabaviť, tak zostaň doma alebo v tom miestnom hostinci, tam sú ľudia podľa tvojho gusta. To sa ti už nepáči, však ?
Keby autorka nemala v najbližšej rodine takéto prasatá, tak nemá problém s podávaním alkoholu, v primeranej miere, ale prečo musia 2 agresori pokaziť náladu ďalším cca 50 ľuďom, hanba na sto rokov, Tichá domácnosť, obcas monokle, od oslavy k oslave stále problémy a trápnosti, lebo to je také slovenské a inak to nejde
Ide ! poznáme/chodíme viac x do roka na akcie kde nie je ani kvapka, a to nie sú sektári, ale ľudia rôznych povolaní, od robotníka, sbs, úradníci, právnici,lekári, upratovačky, učitelia, a predstav si že tak sa vieme zabavit, celé hodiny, a nikomu jeduní hlava 3 dni

cacianka
25. máj 2022

Pod pojmom ako sa patrí si nepredstavujem litre alkoholu a ožratych hostí

blondiee83
25. máj 2022

úhlasím so simca06022011 . To fakt nemáte v celej rodine nikoho, kto by spravil poriadok s dvomi ľuďmi? Čo je to za rodinu? Proste vypnúť hudbu a do mikrofónu menovite vyhlásiť, že človek xy okamžite nech opustí sálu a jeho manzelka nech je taká láskavá, odprevadiť svojho ozrana domov. Neverím, že sa nenájde nikto, kto by ich dal do parády. Trebárs kamarati-to tam nemáte statnych chlapov, čo spacifikuju dvoch ozranov?
Alebo dosť preháňas a polka toho, čo píšeš, nie je pravda... Nebudú problém peniaze, že nechceš dať na alkohol? Neuraz sa, ale sú tu všelijaké ženy, nepoznáme ťa, čiže aj táto možnosť je v hre.

pbra40
25. máj 2022

Supla by som tym dvom do prveho drinku prasok na spanie a bolo by po probleme 🤣🤣🤣🤣 (vtip)

zuzanockamt
25. máj 2022

Autorka: Mne by neprišlo vôbec divné, že na oslave/svadbe chýba alkohol. My nepijeme, doma alkohol ani nemám. V lete nealko radler alebo nealko hubert.
Som veľmi prekvapená z komentárov, že ľudia sa bez alkoholu nedokážu zabaviť, porozprávať. Veľmi smutné.

autor
25. máj 2022

@blondiee83 keby nemáme peniaze, tak zoškrtáme niečo iné a nie vec, čo naserie snúbencovu rodinu a očividne trištvrte Modrého koňa.

autor
25. máj 2022

@zuzanockamt aj ja som prekvapená, ja som čakala, že to bude problém len pre tých pár jednotlivcov, ale z týchto reakcií mám pocit, že nás budú hnať z našej vlastnej svadby príbuzní vidlami, ak to naozaj urobíme.

nevenka
25. máj 2022

A musim reagovat este na to, ako si zhodnotila toto, ze vid diskusia, ze nam to pride normalne, ked sa takto ludia opijaju. NIKOMU V TEJTO diskusii TOTO, CO ROBIA TI VASI CHUDACI, NEPRIDE NORMALNE, dobre si to prekrutila zase. Ano, mas averziu voci tomu a mne sa to tiez hnusi. Poviem Ti takto, boli sme na svadbe, kde rodicia zenicha su rozvedeni, mama mala priatela, ale nepozvala ho na svadbu, pretoze tam bol jej byvaly, otec zenicha a chcela to tak, aby to bolo rodinne...Vychadzaju spolu neutralne teda. Tiez priklad, ze sa silou mocou nemusi pozvat aktualny partner, ked je tam nejaky problem.
Chces to akoze decentne a slusne vyriesit svadbou bez alkoholu, ale po dobrom to nepojde. Kto sa chce opit, opije sa Ti tak ci tak a duplom Ti urobi zle, ked bude chciet.
A nikto tu neschvaluje alkoholizmus alebo excesy takeyo typu, ako Ty opisujes.

blondiee83
25. máj 2022

Neviem, ako si k takemu zaveru prisla...Podla mna si tu na koni nikoho nenasrala, lebo kazdemu je uplne sum a fuk, ci anonym z kona bude alebo nebude podavat na svojej svadbe alkohol 😀 😀
Nazory si dostala - vacsine sa to asi pacit nebude - ako s touto info nalozis, je vylucne tvoja vec. Ale nechapem tvoju potrebu otacat to proti diskutujucim len preto, ze ti uprimne napisu, ako to vidia. Zelam peknu svadbu

marca12
25. máj 2022

Pre pana do akej rodiny sa ides privydat,kde su hadky,bitky.... A k veci mne by to nevadilo tiez nepijem,ale beriem to tak,preco by ini nemali pit len preto,ze ja nepijem? To je to iste akoby teba abstinenta,nutili pit. Nerobila by som to. Pozyvas hosti,aby sa citili dobre,daju ti dary,financne dary a budu musiet sediet na svadbe bez pitia.

marca12
25. máj 2022

Dost to hrotis. Bola som na vela svadbach a takato situacia nebola nikde. Co opisujes je uz extrem a myslim si,ze ti ludia,o ktorych pises,sa k alkoholu aj tak dostanu. To uz by bolo lepsie ich nepozvat a mas pokoj. Lebo ak nenajdu na svadbe alkohol,tak si ho pojdu kupit inde a aj tak ti vyrobia blamaz na svadbe.

jana_eyre_2
25. máj 2022

Ja len tak ticho prečítam občas príspevky v tejto diskusii a celkom sa čudujem ako si toho dosť poprekrucala, čo ti tu ženy písali...

V každom prípade, už v úvodnom príspevku píšeš, že tá časť mužov ušla na inej svadbe do krčmy kde sa ozrali, predpokladám za vlastné.. takže ak by si aj dala platený bar, aj keby si dala baby drinky na prípitok, nikde nemáš zaručene, že tvoji hostia sa nepôjdu ozrat niekam inam a nevrátia sa v nalade.. to je proste fakt.. keď sa chces tomu 100% vyhnúť, tak je jediná možnosť problémových hostí nepozvat..

pragmaticka
25. máj 2022

Problem je v tom ze ty vidíš iba ten svoj extrém! Do takej rodiny sa vydávaš, dievča!! Nad tým si už niekedy premýšľala?!
U nás sa popíja áno, ale neznamená ze sme ozrati hulvati!! Niet nad dobre vínko k jedlu.
A áno, aj pri obede cez leto si dam dobre vychladeného strieka s kolegami. A po práci si tiež otvoríme občas fľašku dobrého prosecca a potom idem domov služobným autom cez 2mil.mesto kde žijem. A moja šéfka tiež. A všetci sme VS vzdelaní. Ale nie,ty si normálna s tým svojim dzusíkom na svadbe a všetci ostatní sú divni!

Osobne by som tých rodinných príslušníkov proste na svadbu nepozvala!! Keď sú takí problematickí, načo si ich tam vôbec Voláte? Aha už viem, aby sa nepovedalo!!! 😂😂
Ja som si na svadbu pozvala ľudí ktorých som chcela, s ktorými som ten deň chcela osláviť a mat ich pritom!!! Všetcj rodinni príslušnici ktorých som roky nevidela, či krstnu mamu a ďalší "aby sa nepovedalo" veru pozvánku nedostali!! Tak mozno toto by bolo aj tvojim riešením!

denda007
25. máj 2022

Ze sex s casnikom😀sesternica bola asi zufala ze sa nevydava ona😀

petronellla87
25. máj 2022

Ja som na nealkoholickek svadbe teda este nebola...ale nevadilo by mi to. Necitala som celu diskusiu ale nezavidim ti tuto situaciu..drz sa✊ Ja by som bola bud za svadbu dakde v thajsku na plazi ale kedze mate poplatene tie zalohy tak sa priklanam k tomu platenemu baru

sono2
25. máj 2022

@denda007 a možno to tak vôbec nebolo.

minutka
25. máj 2022

Ja sice nepijem. Alebo iba veeelmi malinko. Dobrovolne robim sofera. Ale alko v nasich koncinach patri k zabave. Alko s mierou. A ak ju 2 ludia nemaju a ja nedokazem zabezpecit, aby sa 2 ludia chovali normalne a naozaj mi maju pokazit svadbu, tak by som ich nepozvala. Alebo by som mala iba sobas a potom obed s pripitkom a vsetci pekne domov

lilope
26. máj 2022

Najprv chceš poznať názor ľudí na svadbu bez alkoholu a potom, keď ti mnohí napíšu, že to nie je vhodné, úplne prekrútiš ich názory, vlastne tie, ktoré si chcela počuť, a robíš z ľudí až alkoholikov. No zdá sa, že problém máš ty sama, nie ľudia, ktorých názory si žiadaš a potom, keď nie sú podľa tvojho očakávania, ich zhadzuješ a robíš z nich pomaly ožranov 1. triedy.
Alkohol na svadbu patrí a problém sú tí dvaja členovia tvojej budúcej rodiny (čo stále nechápeš) a nie ostatné, predpokladám že desiatky hostí. Už si predstavujem ako by som išla ako tvoj hosť s pohárom k baru, aby mi naliali, ale len na prídel, ako dieťa v školskej jedálni čo ide nesmelo po dupľu. Bolo by mi to vrcholne trápne a nepríjemné.