icon

Svadba bez alkoholu

25. máj 2022

Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?

anna_2
27. máj 2022

A nedala by sa aspon trava? Nech to nie je take smutne 😂

zuzliq
27. máj 2022

Skús to riešiť takto: svojej strane rodiny a priateľom v krátkosti bez podrobností popíš situáciu (bez zachadzania do podrobností) a povedz, že sa to môže zopakovať aj u vás.
Nepodávajte žiaden tvrdý alkohol, nech nie je ani v bare, načo.
Ak sa niečo také stane, že odídu, pôjdu do krčmy, alebo niekam, nerieš to. Nech si ho idú zbierať tí, čo mu odmietli dohovoriť. Veď to nieje tvoja chyba.

nevenka
27. máj 2022

@lejusinka nepochopila si, o com to cele je. Ona hlavne "musi" pozvat ozranov, ale nechce, aby chlastali. Keby boli normalni, nezalozi takuto diskusiu a ten alkohol tam mat budu. Len spekuluje, ako by bol vlk syty, aj ovca cela a to v tomto pripade asi nepojde. Keby moja mama mala partnera ozrana, tak jej tiez poviem, ze na svadbe mamu chcem, partner nech nechodi a vysvetlila jej, preco. Bola som na svadbe, kde bola svadobna mama, rozvedena a bez noveho partnera. Respektoval to, ze si zenich neprial jej noveho partnera na svadbe, ale iba otca, ktory ho vychoval. Nik sa neurazil. A bolo to tak, ako chceli mladi. Tak preco silou mocou to autorka chce riesit takto radikalne? X krat jej tu bolo napisane, ze alkoholikovi nezabrani spit sa a ani robit bordel.

lejusinka
27. máj 2022

@nevenka mozno preto ze je to JEJ svadba a JEJ rozhodnutie?

oblecenie99
27. máj 2022

@deginko Autorka vyššie písala,že predpokladajú,že ak by mali chodiť k baru, tak by sa nenalievali až tak veľmi.. My sme tiež mali bar, ale preto,lebo nám sa to tak páčilo (bol zadarmo) a celkom ma zaskočil efekt toho baru: svadba sa len pomaly rozbiehala, lebo ľudia na to neboli zvyknutí a nechceli chodiť po každom kole k pultu, že by to vyzeralo blbo. Naozaj to záleží od skladby hostí celkovo. Ale aj píšem vyššie,že napokon si niektorí aj tak vypýtali tie fľaše l sebe na stôl (zakázané sme to nemali samozrejme). Čiže ak je niekto alkac, resp. na svadbách sa dáva rád dole, bar tomu veľmi nezabráni.

mapypotkancek
27. máj 2022

@deginko autorka uvádzala, že tuto formu - hosťami platený bar, prípadne nimi platený bar - zvažujú ako možnosť, ako znížiť riziko opitia sa daných problematických hostí.
Môj osobný názor je, že jediné, čo z tejto nezávideniahodnej situácie reálne zaberie (aj keď ani toto riešenie nebude ľahké, lebo hrozí urazenie sa často rodiny), je nepozvat dane dve osoby na svadbu a to som autorke aj odporučila.

nevenka
27. máj 2022

@lejusinka no tak nech si ich pozve, mne je to jedno, co spravi.
Len tiez si dovolujes nepriamo tu oznacovat vacsinu mamiciek za alkoholicky, co nevedia jeden vecer vydrzat bez alkoholu. Co by sme nevedeli. Vobec nejde o nas. Mam 3 deti, bola som tehotna 3x9 mesiacov a kazde dieta som kojila do 2 rokov cca, tak kolko som vydrzala bez pitia, rataj. A to aj mimo tohto obdobia takmer vobec nepijem.
Tak neviem, naco zovseobecnujes a blahosklonne konstatujes nieco, co je uplne irelevantne v tomto pripade.
Kazdopadne autorke prajem peknu neznicenu svadbu, nech ju ma podla svojich predstav, nech uz prostriedky, ake na to pouzije, budu akekolvek. Rizika pozna. Jej svadba, jej rozhodnutie, snazili sme sa jej len vysvetlit, ze kto alkohol chce a musi ho mat, cestu k nemu si najde tak ci tak. Je to smutne, ale pravdive.

lejusinka
27. máj 2022

@nevenka na slovensku mame taky nesvar ze velmi vela ludi ma problem s alkoholom a este viac ludi sa tvari ze je to ok, napriklad tym ze sa rozculia ze na nejakej spolocenskej akcii nebude alkohol 🤷🏻‍♀️

kornelies
28. máj 2022

Alkoholikov z rodiny by som nepozvala. Vobec nemusela byt bitka v krcme, stacilo mat alkohol prichystany na svadobnom stole. Nikdo by neodisiel a svadobcania boli evidentne urazeni, lahko popudlivi a preto prislo k bitke. Neholdujem alkoholu, ale ja by som na taku svadbu neisla. Zainvestujem do oblecenia, daru, cca 2000E a nedostanem ani 2 pohariky kvalitneho vina za cely den? No, nechajte si. 🙄Radsej poslem gratulacne blahoprianie a tie peniaze si uzijem pri mori.

nevenka
28. máj 2022

@lejusinka kto sa rozculil? Ty si uplne mimo. Keby si citala, docitala by si sa, ze mam skusenosti s alkoholizmom v rodine, ale mozno prave preto, nebudem vsetkych ludi obvinovat a upodozrievat, ze sa chcu prist na svadbu ozrat. Furt si ides svoje.
Ano, na Slovensku ma dost vysoke percento ludi problem s alkoholom. Ma. Ale stale budem tvrdit, kto chce, cestu si k nemu najde, nech autorka spravi, ako chce.

lejusinka
28. máj 2022

@nevenka no ocividne sa moje slova dotkli teba a pani s komentarom nad tebou sa pekne “rozculila” nad tym zeby nebol alkohol na svadbe 🤷🏻‍♀️ Proste slovac…

nevenka
28. máj 2022

@kornelies nas tu oznacuju za alkoholikov, co by robili s Talianmi, Francuzmi? To je take cool, ten ich zivotny styl, k obedu vinko...samozrejme, nie tazke vina, ale alkohol v sebe maju. Ale Slovak by uz bol alkoholik. Od znameho viem, ze Taliani casto take to slabsie vino naleju aj maloletym, ze vsak co. Nehovorim, ze 5 rocnemu, ale pubertiakom ano. Nehovorim, ze to schvalujem, ale davam len priklad. Ale my sme tu alkoholicky 🙈

nevenka
28. máj 2022

@lejusinka neoznacuj ma uz, mna len rozculuje Tvoje rypanie, nic viac, pani svatuskarka, a nedovoluj si uz laskavo tu utocit na ludi, bezdovodne, lebo nas nepoznas. Prezila som si svoje a napriek tomu som nezatrpkla a nebudem druhym dokazovat, aka som svata. Ale Ty musis. Lebo nemas ani jednu chybu, pani dokonala.

nevenka
28. máj 2022

@lejusinka a uz nereaguj na moj predposledny komentar, lebo uz vopred viem, ze ho nepochopis 🤣

lejusinka
28. máj 2022

Niekoho tu chytil asi abstak 🤷🏻‍♀️

Problem nie je v tom ak niekto pije alkohol ale v tom ak nedokaze jednu spolocnesku akciu prezit bez neho, uraza sa a rozculuje…

ika11123
28. máj 2022

To bude mega nudná svadba 🤷 niečo ako kar 🤣

veronicka88
28. máj 2022

Úplne normálne by som sa prispôsobila neveste a ženíchovi a svadbe bez alkoholu🙈nechápem skôr ľudí ktorý majú problém odtolerovat to čo chce ten čo si organizuje svoju udalosť....ja by som alkohol zatrhla aj na oslavách krstiny,prijmania,birmovku a všade kde to má súvis s deťmi. Príde mi to úplne v pohode....na druhej strane by som urobila kompromis.kupila víno a pivo a tvrdé nech si platí každý sám....

17alexis
28. máj 2022

@diamond007 svadba je pre ludi? Myslela som si, ze pre par, ktory sa berie. 🤔 A autorka, co sa alkoholu tyka - osobne by mi to nevadilo. Nepijem vobec a zabavit sa viem, ak je dobra atmoska a spravni ludia okolo.

makinja
28. máj 2022

To čo je za národ že si dovolí sa takto správať na svadbách? Chodím roky na svadby kde býva cez 300 ľudí a v živote som nevidela žeby toto bolo "zvykom". Ak sa nájdu indivíduá raz za 5 rokov tak to fakt musí byť veľmi veľká výnimka. Maximálne ak sa vie o niekom že sa nevie ovládať tak nech ho kamoši prípadne aj vy upozornia pekne krásne pred svadbou aby sa správali ako sa patrí, alebo teda nech niekto na toho jedného dá pozor a hneď von s ním. Ale žeby to bolo zvykom a opakovalo sa, najmä u viacerých ludi (do toho sex a tieto veci), normálne neverim čo som prečítala. Totálne jak zvieratá. Ale nečudujem sa lebo viem že ked sa spomenie alkohol tak o 21h su uz niektorí ľudia koma. Nechápem prečo? Alkohol nie je o tom ale dať si trosku a užívať si, zábavať sa...No každopádne bez alkoholu si svadbu neviem predstaviť 🤷‍♀️

pssssst007
28. máj 2022

Svadba bez alkoholu to by asi nebolo ono podľa mňa. Ja si to neviem predstaviť. Tiež moc nemusím opitých ľudí a ich reči ale aj to patrí k svadbe 😁🙂✌️

nikulincek
28. máj 2022

Daj to tak ,aby mali možnosť si vybrať a boli ste aj vy aj oni spokojní. Daj platený bar,keď chcú nech si to pivo pol deci zaplatia. Neozeru sa veľmi a bude to ok.
Napríklad u nás na svadbe z baru berieme len nealko nápoje kávu pivo. Žiadne whisky ani tvrdý alkohol z baru . Pár fliaš domácej pálenky dávame na stôl. A naše víno červené Biele. Aby nespravili veľký účet na bare budú mať len to čo im ponúkneme my. Ale zatiaľ sa vždy správali ok nebol problém aj keď mali vypite. My sme sa tak dohodli. Keď ste s mužom dohodnutý,že to chcete bez alkoholu daj im možnosť tým ktorý chcú nech si ho zaplatia. Ľuďom nevyhovies aj tak si nájdu čo budú kritizovať.

anna134
28. máj 2022

Tak sa zoberte za prítomnosti dvoch svedkov a nikto nebude nič riešiť...

eva233
28. máj 2022

akože ak by som nemala mať na svadbe alkohol len kvôli tomu, že ja nerada pijem alebo málo tak to by som alkohol v pohode na svadbe mala...predsa len chcem, aby bolo dobre aj svadobčanom, ale na druhej strane ak tam mám čakať bitky, tak by som sa alkoholu vyhla.....ale, nemyslím si, že svadba je len pre druhých...respektíve myslím si, že svadba je o novomanželoch, ktorí pozvú svojich známych rodinu a kamarátov, aby sa prišli tešiť v ich najšťastnejší deň....takže urobte si svadbu akú chcete a hlavne s ľuďmi, ktorých tam chcete...takže ak by som mala čakať, že sa tam niekto pobije tak ich nepozvem ako sorry, ale nie...keď sa urazí je to jeho problém ...a ak sa niekto urazí aj kvôli tomu, že tam nie je alkohol...takisto nech sa urazí, ak to nevie pochopiť nuž tak asi potom to nie je ozajstná rodina/kamarát......osobne by som to riešila malým počtom ľudí, ktorí sa vedia správať aj ak je v blízkosti alkohol 😉

miui
28. máj 2022

VASA SVADBA, VASE PRAVIDLA 🙂 svadba bez alkoholu je podla mna lepsia alternativa ako s, u nas sa nastrocni pribuzni ozrali, rodicia ich ratovali cize polka hosti chybala...ak si alkohol nezelate, tak nebude.

diamond007
28. máj 2022

@17alexis samozrejme že aj pre ľudí... Všetkých pozvaných. Či mladomanželia nemajú náhodou ešte aj jedlo zatrhnut a budú nasucho už úplne???

chovancova27
28. máj 2022

Ja by som stým mala problém, a riadny 😄 mam rada dat si vínko a zabaviť sa pri tanci... Veď o tom je svadba, či? Bud chcete veľku svadbu a akceptovať, alebo male nealko posedenie.

zoeeoz
28. máj 2022

Mne by ti nevadilo, lebo na posledných svadbách som mala max prípitok ale prídeš mi trosku extrémna.. napíšeš, ze nebudeš podporovať alkoholizmus ale vypiť si neznamená byť alkoholikom.. a ak by som mala vsetko riešiť podľa toho čo zažil druhý tak čo budem akože v živote robiť? Poznám takých co im zrazilo auto keď išli cez cestu, tak nepôjdem cez cestu? Aj takých čo sa potkli na ulici, tak nepôjdem na ulicu? ..a podľa mňa hlučný sex na svadbe a následne z toho meškajúce jedlo by bol dost dobrý program na večer🤣🤣... takže za mňa je svadba bez alkoholu okej ale tvoje prirovnania a porovnania sú podľa mňa trošku mimo.. ak to chceš tak to manist od teba a tak si na tom trvaj, čo riešiš iných

nevenka
28. máj 2022

@chovancova27 ale psssst, tu sa take nehovori, lebo Ta oznacia za alkoholicku, co ma abstaky a davno sa na svadbe neopila 🤣🤣🤣

vsetkounas
28. máj 2022

My sme mali svadbu bez alkoholu bolo bublibum a proseco na prípitok .Ďalej sa tiež pilo iba proseco iné sa nekupovalo ani .Ale dali sme si záležať na DJ-ovi .Proste bol top spravil super program takže alkohol ani nechýbal a všetci sa zabávali. Ešte pridám že bolo pivo pre chlapov a to je všetko

zuzulka558
28. máj 2022

Všetko som neprečítala,ale ako čašníčka som takú svadbu robila a svadobcania chodili vedľa do baru na ďalšej uličke 😂😂😂 alebo si platili u mňa, takže pili aj keď si platili
Neviem ci si to nevesta zo zenichom užili ale keď bolo fotenie, alebo iné spoločne aktivity len hľadali hosťov kto kde je