Svadba - Čech a Slovenka

dominikakarasova
22. nov 2021

Zdravím,

s priateľom sme sa zasnúbili - ja som slovenka a môj priateľ je čech. Už máme za sebou veľké východniarské svadby na Slovensku takže sme sa zhodli na tom, že chceme mať svadobnú hostinu určite na Slovensku. Ja som veriaca a môj priateľ nie je pokrstený ale nemal by problém sa v budúcnosti pokrstiť.

Chcela by som sa opýtať, či je možné mať napríklad obrad na matrike v Česku (kvôli tomu aby som mala české občianstvo) a potom mať napríklad u nás na Slovensku v kostole obrad alebo to nie je možné?

Keď chcem mať české občianstvo tak musím mať obrad v Česku?

Ďakujem!

e1i
22. nov 2021

@dominikakarasova občianstvo nedostaneš hned po svadbe.

kate211
22. nov 2021

@dominikakarasova Nemusis. Pozri na podmienky obcianstva. To nieje tak jednoduche, ze hrc prc. Musis mat povolen trvaly pobyt na uzemi CR a manzel byt obcanom CR. A je jedno, kde si ho vezmes. Na povolenie trvaleho pobytu musis v CR 5 rokov zit s prechodnym pobytom alebo pracovat. Ked mas manzela cecha, tak sa doba skracuje myslim na rok. Potom vyplnis xy zadiadosti. Mas test z ceskych realii a jazyka (pokial si v CR studovala, da se prominout). Je to proces na pol roka. Dolezity je mat povolen trvaly pobyt. A to neni jednoduche, ze hned.

dominikakarasova
autor
22. nov 2021

@kate211 Ďakujem !!! to som potrebovala vedieť, nepotrebujem občiantsvo hneď, skôr mi ide o to, že či to má vplyv na to že sa vezmeme buď v Česku alebo na Slovensku.

vulka
22. nov 2021

@dominikakarasova Nemôžeš mať jednu svadbu tu a druhú v Čechách.

kate211
22. nov 2021

@dominikakarasova Nie, je jedno kde si ho beries. Oddaci list donesies z krajiny, kde si sa vydala. Niekde chcu uradne prelozeny. Ale zo Slovenska uradne prelozeny asi nemusi byt. Ale radsej si to zisti. Dolezite je, ze manzel ma ceske obcianstvo. Potom chod na cudzinecku policiu, nech ti udelia povolenie k trvalemu pobytu z rodinneho dovodu (manzelstvo) a o rok poziadaj (krajsky urad prislusny bydlisku v CR) o obcianatvo. Treba ti na to asi tak 20 roznych papierov. Pokial si tu nestudovala, budes mat aj test z ceskeho jazyka a realii.

dominikakarasova
autor
22. nov 2021

@kate211 ďakujem za informácie 🙂 problém je ten, že neviem kde by som si dala trvalý pobyt kedže sme so snúbencom v podnájme a nevieme kde budeme. Músím mať pri trvalom bydlisku presnú adresu o ktorej už budem vedieť že bude moja trvalá?

vevesh
22. nov 2021

@vulka moze mat.

@dominikakarasova mozes mat kludne v dvoch statoch svadbu (s tym istym muzom). Ide tu o to, ze si potom nemusis davat uznavat sobasny list. (A vsetky tie serepeticky ohladom apostil, legalizacie a pod.).

kate211
22. nov 2021

@dominikakarasova Musis mat nahlaseny trvaly pobyt. Vatsinou vo vlastnej nehnutelnosti alebo u rodicov manzela (oni musia suhlasit) alebo suhlas k pobytu vam da osoba, ktora Vam prenajme byt. Manzel ma kde trvaly pobyt? Daj si ho tam, kde ho ma on. Musi s tym suhlasit majitel (prenajimatel, rodina, ...). Trvaly pobyt sa da menit kedykolvek.

gabca025
22. nov 2021
srferreira
22. nov 2021

@dominikakarasova ohladom adresy, mozes mat nahlasene aj bydlisko kde si vyrastala. Ja som si brala cudzinca na Slovensku. Obaja sme dali adresu kde sme vyrastali, cize tu ktora je v OP, CP a byvame uplne inde. Cize ta adresa je to najmenej. Ohladom svadby v kostole, mozes natrafit na super ohladuplneho farara, ktory vam obom to zjednosi a poradi co bude najlepsie. Alebo arogantneho ktory nebude mat s vami ani slovo. Na matrike na SK nie je problem. Ak mas nejaku otazku ohladom papierov daj vediet.

kkovacovak
22. nov 2021

@srferreira k svadbe adresu nepotrebuje ale potom na imigračnom bude potrebovať dokladovať trvalý pobyt v ČR ktorý jej na cudzinecký preukaz napíšu nie? Manžel Čech to tak musel mať. Keď sme ešte byvali v podnájme tak potreboval súhlas od majiteľa bytu, keď sme sa už presťahovali do svojho tak zase musel meniť preukaz a už tam išiel ako majiteľ nehnuteľnosti s výpisom z katastra.

e1i
22. nov 2021

@kate211 neviem ci sa skracuje na rok. Muzova sesternica je vydata v ČR už 8 rokov a ešte nema. Pracuje aj pracovala tam predtym, povolenie na pobyt ma...

e1i
22. nov 2021
kate211
22. nov 2021

@e1i A zaziadala si o obcianatvo? Pokial ta ma trvaly pobyt niekolko rokov, ma manzela s CESKYM obcianstvom, nemal by byt problem, aby mala tiez ceske obcianstvo. Ale je to dlhy proces, podava sa to na pracovisku MV podla kraja. Treba celkom dost nezmyselnych potvrdeni. A maju na to pol roka, aby rozhodli. Ja som tu pracovala 5 rokov a po roku od svadby som zaziadala a nebol problem.

vevesh
22. nov 2021

@e1i manzelstvo skracuje vsade na svete. Momentalne ako manzel/manzelka je priemerna doba ziskanka obcianstva trvaly pobyt 3-5 rokov a v pripade sr-cr vzhladom na blizkost jazykov a historiu je bez obmedzenia, ak su manzelia (a ak splnaju vsetky ostatne podmienly udelenia obcianstva).

srferreira
22. nov 2021

@kkovacovak my sme ziadny cudzinecky preukaz nepotrebovali. Akurat na matrike ked sme si davali ziadost o zosobasenie sme potrebovali adresu. A fatar tiez pytal od nas, ale nakoniec sme nemali v kostole. A adresy sme dali ktore mame na OP.

kkovacovak
22. nov 2021

@srferreira no veď to ano na svadbe nie ale ak chce mať cudzinec ofiko pobyt tak potrebuje na preukaze adresu na SR

srferreira
22. nov 2021

@kkovacovak Aha uz chapem, vy sa bavite o pobyte. My nebyvame na SR, a adresy sme davali cisto len na ziadost sobasa. On zo svojej krajiny, ja zo SR.

vulka
22. nov 2021

@vevesh No nie som si celkom istá. Sestra sa vydala v cudzine a u nás už druhý sobáš nemohla mať.

vevesh
22. nov 2021

@vulka zalezi od krajin, co pozaduju a co uznavaju. Generalne sa to neda povedat- ja s mm sme mali svadbu v dansku, na sk sme dali uznat, ale v jeho krajine sme nemohli, tak sme mali kratky civilny obrad pred sudkynou na novo. Je rozdiel aj civilny a cirkevny sobas- niekedy sa tak sobasilo na sk najprv na obecnom a potom v kostole a keby sa vzali najprv na obecnom v cesku, tak by mohli mat aj cirkevny sobas na sk (bez zapisu do matriky). A keby si vybavovali papiere sucasne pre obe krajiny, tak by mohli mat aj matricne sobas v 2 krajinach- ale to je take "na hrane"...