Svadba cez víkend v Bratislave. Ako máme ďalej konať?
Tento víkend sme boli na svadbe, v BA. Ako by ste konali ďalej? Myslim-deti škola, návšteva lekárov...atď. Zdá sa mi nezmyselné aby som teraz nechala deti doma 14 dni. Taktiež lekarov-presuvat, nepresuvat? Ďakujem
@adriannasvk to v Indii to fakt? 🙈😂 to už sa až zasmiať musím.. no človek je taký tvor aky je... 🤷♀️ My normálne fungujeme dodrzujeme čo treba a veru necítim sa obmedzovana.. aj zahranicie sme vynechali a neubudlo z nás ;) mali sme krásne leto
@danim aj my podobne,neubudlo z nas,fungujeme ako doteraz len sme vynechali miesta kde je plno ludi😊
@adriannasvk presne tak isto aj my.
My sme sa stretli so známymi, ktorí boli na svadbe, a nakoniec mali pozitívne testy. Nemali žiadne príznaky. Úprimne, doteraz som nerobila paniku, dezinfikovala som si ruky, rúško som nosila, a dokonca správne, ale ten stres spojený s testovaním, rušením povinností, riešenie PN, manželovu prácu, izoláciu, no ďakujem pekne. Nikto nikoho nenúti sedieť doma na zadku, ale trochu ohľaduplnosti by nezaškodilo, lebo nejde iba o výsledok, ale o celý ten cirkus okolo.
Asi bolo lepšie ostať doma,nie ísť na svadbu.
Alebo by bolo najlepšie vopred si zistiť,ČO robiť a AKO sa správať po svadbe v tejto dobe.
@malasandrika a to si predstav, ze pravidelne nakupujete onko rodinnemu prislusnikovi a vozite ho na chemo a spat.
@janage ja rozumiem tomu strachu, dcéra pred mesiacom ležala v nemocnici s vážnym zápalom pľúc, ale tomu nebude rozumiem niekto, kto túto “chrípku” považuje za blud, nosí rúško pod nosom a nie je schopný ani dodržať odstup 🤷🏼♀️ Nie sme doma zavretí v bubline, dcéra chodí do škôlky, my do práce, ale naozaj nepotrebujem zažívať celý tento kolotoč opäť.
Nie každému sa to bude páčiť ale ja by som nezodpovednému človeku dala všetko zaplatiť nenarazam teraz na autorku ale je veľa prípadov napr. v manželovej práci, kolegova žena bola na dovolenke je doma v karanténe no kolega si chodí do práce akoby nič co ak je aj on nakazený, ja by som takému co nerešpektuje karanténu nedal sa testovať lebo sa cíti fajn je si vedomí že môže byť chóry v prípade ze by niekoho nakazil musel by platiť zo svojho PN všetkým čo nakazil a jemu by som nedala nezaplatila PN nech pika za ľahostajnosť , koľko ľudí má úvery a ak by mal byť doma na PN nedajbože v nemocnici kto mu uhradí úver ak žijú od výplaty do výplaty, ak má niekto doma onko pacienta ten strach a beznádej mu nenahradí žiadne dovolenky pri mori ani peniaze. Véd kto chce nech ide na dovolenku ale potom trosku ohľadu aj na ľudí okolo seba a nie ako baran idem si svoje a potom keď začnú obmedzenia tak sa nadáva ale prečo sú tie obmedzenia lebo mame ľudí ktorí sú bezohladní k okoliu.
@malasandrika tak riziko sa neda vylucit, ale v ramci moznosti sa da znizit. Ja s dcerou som mala atypicky zapal pluc pred 3 rokmi. V triede a skole bolo viac chorych. Nikto rodicov neupozornil a ja som nemala tusenie, ze zapal pluc moze byt infekcny. Tak som popri starostlivosti o dceru chytila aj ja. Aj v nemocnici polezala. Ak by som vtedy vedela, ze obycajne rusko moze znizit riziko nakazy, vobec by som nespekulovala ci ho nosit. A to dcera bola dovtedy zdrava ako repa uz par rokov. A zrazu horucka co trvala tyzden, crp na hrane, dychanie ciste. Potom zacala kaslat. A az po 10dnoch sme zistili, ze deti v skole je chorych viac a tak pre istotu nas poslala dr. na rtg. A zapal pluc. Ja som ochorela cca po tyzdni. S vysokymi horuckami, bolestami, ze mi bolo do placu a crp vybehlo po dvoch dnoch cez 200. Dychanie ciste, aj v nemocnici a rtg tiez zapal pluc (ten mi urobili, ked som povedala, ze dcera je chora). Pricina bakteria ci virus ci co nezistena. Kvoli kaslu som este plucnu ambulanciu navstevovala chvilu.
Mala som riadne nervy, ze skola nedala vediet co sa deje, mohla dr.urobit rtg skor. A keby som vedela, co viem teraz, chranila by som sa. A mozno vobec od dcery neochorela. O tom ako som sa bala o mladsiu dceru ani nehovorim.
Aj my fungujeme normalne skola, praca, treningy, zus, ale snazime sa znizit riziko. Verime epidemiologom a nepotrebujeme prikazy a zakazy, aby sme chranili druhych a seba.
Mna este fascinuje ako ludia veria kdekomu, len nie lekarom od fachu. To ked ich boli oko, idu sa radit na ortopediu, lebo vsak to je tiez doktor? Ci s bolavym kolenom idu na gyndu?
Ďakujem všetkým za názory. Ja som sa rozhodla, že sa budeme správať podľa bežného režimu. Od 1.9. do 20.9. sme boli doma v dobrovoľnej "karanténe", pretože synovho spolužiaka mama bola v kontakte so strýkom..ktorý čakal na výsledky...čiže nič potvrdené. Syn ani do školy nechodil, teda cela trieda-preventivne. Preložila som všetkých lekárov, aj tých, na ktorých sme čakali viac mesiacov. A je to tu znova. Zas druhého syna spolužiak...majú vo vzdialenejšej rodine potvrdený covid. To sme sa dozvedeli len dnes. Takže od znova..tentokrát chodia normálne do školy. Takže si neviem predstaviť, žeby sme mali zase ísť do karantény na 10 dní.
A ked bude niekto z autorkinej rodiny pozitivny tak pojdu do karanteny ini ludia, ini si budu prekladat vysetrenia, inym sa skomplikuje zivot. To uz nevadi? Tak bud neist do vysokeho rizika, alebo ist, ale znasat dosledky. Karantenu ci testovanie.
Co bude az bude v karantene polovica lekarov? Jaaaj potom sa budeme rozculovat, ze stat, ze lekari, ze ti druhi?
No neviem porovnávaš neporovnateľne. Veď ten strýko musel mat v priebehu 2 dni vysledok testu- neverím, že kvôli tejto situácii ste 20 dni boli v karanténe. Druha situácia tiež vzdialene.. a tretia situácia - ste tam šli dobrovoľne a teraz , keď je BA červená a v nej xy prípadov. Čiže to, že niekto taký na svadbe bude je hadam 80% šanca. A ty si do nej šla dobrovoľne. Týmto spôsobom vás o chvíľu v BA pozatvárajú na balkóny.. a potom môžte plakať nad rozliatym mliekom. Sami si to robíte.
@hettinka Veď práve preto som to napísala. Neviem, aké staré má deti. Vedela som, že druhý stupeň na SK nosí rúška aj na vyučovaní. My sme v Nemecku a prvé dva týždne mali decká tiež cez vyučovanie rúška (od 5 ročníka vyššie). Tu to nie je povinné a tak boli rodičia oslovení vedením školy (mailom - týždeň pred začiatkom školy). Že to nemôžu prikázať, lebo ministerstvom je to len odporučené, ale že by bolo super, keby sa rodičia s deťmi doma porozprávali a rúška by prvé dva týždne nosili. Vôbec nebol problém, celá škola bola "zarúškovaná" po celú dobu 2 týždňov, čiže aj vyučovací proces. Od zajtra by mali mať rúška len cez prestávky, na chodbách, na školskom dvore atď. Mne sa páči, že sa tu rodičia ani žiaci proti tomu "nebúrili" a pochopili, že tie rúška v triedach na prvé dva týždne boli dobré riešenie. Naša škola zatiaľ funguje bez jediného pozitívneho dieťaťa, ale deti si už v škole na počítačoch 2x skúšali nejaký program, cez ktorý by mali v prípade zavretia školy on-line vyučovanie.
@hettinka Veď aj v Nemecku sú rúška povinné, ale len v interiéri (obchody, nemocnice, úrady, hromadná doprava...), v školách sú povinné len v spoločných priestoroch (chodby, školský dvor...). Napriek tomu môžu riaditelia škôl požiadať rodičov a žiakov o nosenie rúšok aj počas celého vyučovania a prejde to. Aspoň u nás to bez problémov prešlo. Moja dcéra napríklad pri stresových situáciách odpadáva, ale dýchať v rúšku nemá problém. Nehovorím, že je nadšená, keď to má 6 hodín na sebe, ale problém s dýchaním alebo s pleťou (ako je to tu na MK dosť často prezentované, zatiaľ nemala). Ja si myslím, že to všetko je len "v hlave". Proste niektorí ľudia to rúško odmietajú už len z princípu a to nie je správne.
Tak vdaka podobne zmyslajucim ako autorka je u nas odstavenej pol skoly. Nase dieta bolo v priamom kontakte s pozitivnym dietatom pocas spajania tried. Mame stareho rodica onkopacienta, ktoreho vozime na chemo, riesime co s nim.Museli sme zrusit kontrolu u lekara, vsetky mimoskolske aktivity. Fakt uzasny pristup ist do vysokeho rizika a potom sa neobmedzovat, lebo ja. Ale pol skoly sa moze aj s rodinami. Juj nastvata som.
Pozri sa ty si nevieš predstaviť ísť na 10dni do karantény možno by stačilo 5+test a vieš si predstaviť niekoľko dní na jiske alebo týždňu na pľúcnej ventilácii a vieš si predstaviť ze ľudia čo prekonali covid majú trvalé následky podľa toho ktorí orgán to zasiahlo, srdce, pľúca, mozog. Ak ta napadne ved mne sa to nemôže stať ved som zdravá, len 2% populácie netrpí žiadnou chorobou, myslíš ze cela tvoja rodina patrí do tích 2%. To ze niekto ide na preventívnu a základný krvný obraz ma ôk neznamená ze nemá autoimunitne ochorenie autoimunitne ochorenie nieje jedna choroba je ich tam zahrnutich veľa. Neber to vážne robím si prdel a kľudne chod do prace deti do školy aj ku kamoške na kávu ved keď mne zdochne koza nech aj susedovi zdochne.

@danim ja by som tiez nesla. My sme mali 45 ludi na svadbe a aj tak som nebola s kazdym,nestihla som a ked sme tak s muzom rozmyslali,tak by sme nemali problem este znizit pocet hosti o cca 8-10 ludi. Nuz ale vies euforia funguje,tesim sa,bezim na svadbu a na druhy den zrazu az zapnem rozum,ze co teraz. Mamin sused bol na svadbe a tiez tam ochorel,teraz nestastny sedi doma ci mu to bolo treba a to je v okrese kde je minimum nakazenych covidom,cakam,ze po tej svadbe to bude este vesele na viacerych miestach....a uplne vygumovani su ti,co ziju blizko hranic a chcu ist oslavovat za hranice lebo ta nie su take opatrenia😤nechapem to,preco sa silou mocou musia burit a robit si podla seba🤨v Indii to vymysleli super,kazdy kto neposluchne nariadenia nenosi rusko,zoberu ho na cintorin a musi kopat hroby pre tych co zomreli na covid....