Svadba katolík a nekatolíčka
Ahojte. Chcela by som sa spýtať ci ma niekto podobnu skúsenosť so svadbou v kostole, ako v našom prípade kde snúbenec je katolík a ja nie som žiadnej viery.
Partner by chcel veľmi svadbu v kostole, ja sa tomu nebránim. Mne je to v podstate jedno. Viem, že existuje nejaký dišpenz kedy sa takéto svadby povoľujú. Ja by som si aj dala spraviť všetky potrebné náležitosti ako krst, prijmanie atď...
Len neviem ci by to bolo možné keďže mam 2 deti z predchádzajúceho vzťahu. Vydatá som nebola.
Co by podľa vás bolo lepšie. Svadba v kostole ako nekatolíčka ale spraviť si všetko potrebné a prejsť na katolícku vieru a zosobasit sa. Ďakujem za rady
Ja z ateistickej rodiny, manzel katolik. Manzel a jeho rodina chceli svadbu v kostole, mne a mojej rodine to bolo suma fuk. Nasli sme pred x rokmi knaza v inom okrese, ktory mi urobil vsetky tieto sviatosti v jeden den, aby nas u nas mohli zosobasit. Ja v Boha neverim, ale pre dobro a klud v jeho rodine, som suhlasila s takymto postupom (sviatosti), aby nas zosobasili v kostole ale s podmienkou/dohodou, ze ja do kostola chodit nebudem lebo nechcem (len pri prilezitostiach - pri krste, inej svadbe, pohrebe...atd) a ani mi do toho nebude nikto z ich strany pindat ci presviecat ma. Nase dieťa je krstene, druhe o mesiac krstime tiez - ved nech maju sviatosti do buducna a ci v neskorsom veku budu chciet chodit do kostola, uvidime, ale je mi to jedno...Teraz ako male chodia s manzelom.....Takze my fungujeme takto uz x rokov a my a nase rodiny su tiez spokojne 🙂 Bez kompromisov to nejde 😝
@dzulli1980 Boh je v prvom rade vsadepritomny
Ak chce byt katolicka len pre sobas ke to samozrejme blbost
Ja si myslim, ze nielen pre tvojho snubenca , ale aj pre teba moze byt svadba v kostole niecim obohacujuca, co teraz nevidis 😉 som nazoru, ze dobry krestan katolik nemusi mat vsetky sviatosti , hlavne nech zije v laske , dobre a radosti aj pre inych. Ja sice mam vsetky sviatosti, moj muz len dve , nebol ani praktizujuci veriaci, ale ja som chcela svadbu v kostole , nemal s tym problem , ani v s fararom problem nebol.. ale chcem tym povedat, ze verime v Boha , o cirkvi by sa dalo dlho rozpravat.. Ak veris v Boha , a je ti jedno kde budes mat svadbu , daj sancu kostolu. Ked budes citit, ze je to ono, sviatosti si vies urobit aj potom, nemusi to byt len teraz , aby “bolo”. Drzim palce 😉
@dzulli1980 ten ktory neveri neprisaha,hovori iba formulku "tak mi Pan Boh pomahaj"
podpises papier,ze mu nebudes branit vo viere ani ho nutit konat proti nej a ze vase deti budu vychovavane ako katolici...
problem moze nastat v nazorovej rovine pri vaznych otazkach- moje taketo manzelstvo stroskotalo na umelom oplodneni-ja ako krestanka som nesuhlasila a exmanzel ako ateista to kladol ako podmienku zotrvania v manzelstve-manzelstvo mam dnes uz nulitne a som opat vydata v kostole s krestanom
samozrejme to nemusi byt vas pripad,lebo aj ateista moze vyznavat rovnake hodnoty,ale za mna po mojej skusenosti by som uz sobas s ateistom v kostole nemala,hoc som krestanka,radsej na urade
jednak ja som na kriz prisahala a ex mal formulku "tak mi Pan Boh pomahaj"- co je dost smiesne,kedze v ziadneho Boha neveril a hlavne ani neprisahal
@pipistrel13 môj otec mal sľub " na moju česť sľubujem"
Vieš čo, bude to zvláštne, ale ono sa to líši aj kostol od kostola, farár od farára 😉. Jeden ťa v pohode zosobáši, druhý ani za nič a dá ti absolvovať ročnú prípravu, aby si bola vhodný kresťan 😄. Ja na tvojom mieste by som obehla viacero kostolov a potom plánovala svadbu tam, kde je najjednoduchší postup 😉. Moja mama ateistka bola pokrstená a tuším prvé sväté prijímanie absolvovala priamo počas sobáša. Ale tak to bolo x rokov dozadu. Svokrovci zas pri krste prvého syna sa zosobášili v kostole, malý predtým jedno sedenie s farárom 😁. Ale teda oni boli obaja kresťania. Ja len z praxe viem, že niekto robí z toho veľký problém a iný sa poteší, že ovečka dobrovoľne chce do košiara prísť a nerobí z toho neviem aké procedúry a drahoty 🙂.
@pipistrel13 Mýliš sa, môže prisahať ak chce. Môj manžel to tak mal.
@dzulli1980, ja som presvedcena, ze cirkev sa sama pasovala na zastupcu Boha na Zemi. Boh je iba jeden a kazdy kto hlada Boha musi zacat v sebe hladat bezpodmienecnu lasku a k tomu cirkev nepotrebuje. Viem, ze ziadny Prorok, alebo iny vyslanec bozi nekazal ludom vytvorit cirkev, ale pracovat sam na sebe. Staci hladat a rozmyslat. Zial cirkev potrebuje, aby ludia slepo prijali jej prikazy, nerozmyslali a zili v strachu, aby boli lepsie ovladateni. Cest vynimkam.
@roja01 úplne krásne si to napísala a perfektne si to vystihla 👍👍👍
@roja01 ako cirkev obmedzuje ľudí,či ovláda ich strachom?keby sme žili v nejakom 10-15-18.storoci,pochopila by som. Ale tam to ovládanie tiež nebolo o cirkvi. Lebo treba chápať kontext doby.
Ale v 21.sroroci,žeby cirkev ovládala ľudí?
@autorka ked vidim, ako suhlasis s @roja01, ktora nema potuchy, o com cirkev je, nebudes mat pochopenie pre svojho muza, aj on bude chciet zit v cirkvi plnohodnotny krestansky zivot. Z takeho nepochopenia, vysmesnych narazok, ktore pravdepodobne budu pocut i deti, pride k zraneniam, ktore mozu vas vztah velmi poskodit a lasku schladit. Naozaj zvaz, ci chces, aby tvoj snubenec prisahal na kriz, ze s tebou vydrzi az do smrti. Lebo ak vase neporozumenie raz vyusti do rozchodu, ty nebudes mat zabrany najst si iny vztah, on vsak bude k tebe tou prisahou zaviazany az do smrti niektoreho z vas. To nie je len tak, davat si slub pred tvarou Boha.
Nie je kednoduche byt vo vztahu, kde jeden nechape toho druheho a robi si posmech z hodnot, ktore vyznava. Vo faze zalubenosti sa to este drzi v primeranej slusnosti, ale ked pride vsedny zivot a laska sa stane rutinou, prinesie to nezelane problemy. Hodnoty su vazna vec, treba si od zaciatku ujasnit, aky vyznam pre nas maju. Ak jeden rodic budi dieta, ktoremu sa nechce v nedelu rano vstavat, aby islo do kostola a druhy rodic zamrmle, ze nemusi, lebo cirkev a farari len vyuzivaju a manipuluju ludi, dietatu prinesie chaos v hlave a partnerom nepochopenie. Naozaj su to vazne veci. Radsej zist z kratsej cesty a hladat si seberovneho.
Zalezi na akeho knaza natrafite. Ja mam vsetky sviatosti no do kostola nechodim. Manzel nie je ani len pokrsteny,ma na to svoj nazor😃. No predsa sme mali svadbu v kostole,dokonca sme mali uz vtedy 9 m.syna. Muz odmietol dorobit so sviatosti a aj tak nas knaz s tym nemal problem...poslal dajaky papier niekde a v pohode sme mali svadbu v kostole.
Deti su pokrstene.
@maja22 isto si teraz budem hľadať ateistu 😂 boze moj tieto vaše fanaticke reči. Môj je asi taky katolík ako ja. A áno svadbu napriek tomu chce v kostole. Ja som sa nikoho nepýtala na názor či mám s ním zostať alebo si hľadať "seberovneho"
Preboha ved všetci sme si pred Bohom rovní či? V cirkvi sa to berie inak? Rovný a rovnejsi?
Chodte spolu s priateľom či snúbencom za kňazom, všetko Vám vysvetli, dá sa aj keď máš deti, dá sa aj keď nie si veriaca, môžeš priať sviatosti a nemusíš, on Ti vysvetlí
@autorka fanaticke reci? Nie, zivotna skusenost. Manzelia prekonavaju v zivote rozne prekazky, ktore necakaju. Vidim, kolko bolesti musia preglgat veriaci ludia neveriacich partnerov. Vychova deti je narocna a zodpovedna vec, rodicia by mali drzat spolu. Ak je tvojmu priatelovi viera lahostajna a robi si z nej posmech podobne ako ty, tak ste sa nasli. Myslela som si, ze ma normalny postoj veriaceho cloveka, ktory miluje cirkev, ktorej je sucastou, miluje Jezisa v Eucharistii, ze Boh je pre neho na prvom mieste. Ak nie je a ste rovnaki, budete aj deti vychovavat rovnako a mozete mat manzelstvo bez zbytocnych problemov. Otazku seberovnosti si pochopila inac, ako bola myslena. Pred Bohom sme si vsetci rovni. Ale rozdeluju nas nase postoje, nazory, hodnoty. Ak vas nic nerozdeluje, je to ok. A zvaz pouzivanie slova fanatizmus. 😉
Mali sme v rodine takú svadbu, kde bola žena veriaca, katolíčka, muž ateista. Žena je ozaj aktívne veriaci človek, žiadne len na Vianoce do kostola. Bola aktívna v miesntom spoločenstve, muž síce v Boha neverí, ale podporoval ju a zúčastňoval sa aktivít farnosti. Bol tam akceptovaný a prijímaný. Kamošil sa normálne s tými ľuďmi, vôbec tam nikto neriešil, že je ateista. Mali svadbu v kostole, ona prisahala vernosť a všetko ako je v katolíckych sľuboch, prisahala Bohu, on mal tú časť s Bohom vypustenú a prisahal, že jej bude verným manželom atď. Bolo to ale v Prahe.
@nekonecna_katastrofa mojmu nedovolili,asi zavisi od knaza,ale aj tak ak je neveriaci je smiesne aj jedno aj druhe
@mijo53 myslím, si že aj od kňaza dosť záleží ako sa k tomu postaví. Mali sme sobáš v Tom istom kostole ako sme krstili deti. Pri sobáši a pri prvom krste sme mali toho istého farára. Všetko bolo v poriadku(ja katolička,manžel neveriaci) a pri druhom krste už bol iný farár a keď sa manžela opýtal na vierovyznanie a zistil, že je neveriaci tak mu povedal, že má odísť.
@pipistrel13 Tak môj muž aj kňaz to brali tak, že je jedno, či by prisahal na kríž, Bibliu, kameň, hocičo. A aj ja som tak bola učená, že prísaha je niečo najviac a nepoužívam to slovo iba tak v bežnej reči. Vlastne okrem sobáša sme to ani ja, ani muž ešte nevyslovili. Či prisahal nad krížom alebo nie, má to pre neho rovnako vysokú hodnotu. Ale teda viem, že kňaz nám na stretku hovoril, že nerobí sa to a ak muž nechce, že to vypustí. Manžel chcel prisahať ako ja.
@nelka09 Takto: požiadať o dišpenz (povolenie) má PRÁVO každý takýto pár a kňaz to musí akceptovať. Nemusí mať vôľu to vybavovať, nemusí chcieť taký pár zosobášiť, ale snúbenci si vedia o to požiadať a poslať biskupovi aj sami predsa. Sobášiť, či krstiť nemusí chcieť. Sú kňazi, ktorí v tom vidia príležitosť pritiahnuť niekoho do kostola. Ale sú aj kňazi, čo si uvedomujú, koľko ľudí ide iba tak zo zvyku, kvôli babke, z donútenia, kvôli atmoške a odmietajú spolupracovať pri nejakej šaškárni (tým nevravím, že je to prípad autorky, ale častokrát to tak skutočne je).
Uplne v pohode taky sobas...sobas tym padom cirkevne plati len pre veriacu stranku, pre teba plati ako civilny sobas.
Veriaca strana sa pri sobasi zaviaze, ze deti bude viest vo viere a ty, ze mu v tom nebudes robit prekazky.
Kym si urobis sviatosti moze prest 1-2r.
Na vieru mozes prejst aj potom ked budes chciet.
Ahoj, no všetko čo píšete je pravda, ale ak by si sa rozhodla tie sviatosti prijať a stať sa katolíčkou, určite sa ti to zíde do budúcna - nikdy nevieš, ale o tom musíš byť ty presvedčená, nie len tvoj priateľ, lebo len raz sa dá sobášiť v kostole a ak to má byť len kvôli peknému prostrediu tak to nemá význam. Neviem, do akej miery tvoj priateľ praktizuje vieru a chodí aj ku sviatostiam pravidelne? Mne by potom na jeho mieste vadilo, že nechodím do kostola so svojou manželkou a detmi, či on pôjde sám a ty budeš doma? Podľa mňa je vždy lepšie keď obidvaja partneri praktizujú spoločné vyznanie lebo aj v tomto smere je to veľmi dôležité...Ja si to neviem predstaviť, a vadilo by mi keby môj manžel nebol katolík, lebo ja som a už aj naše deti vedieme spoločne vierou...
Prajem veľa šťastia pri správnom rozhodnutí, z mojej strany odporúčam rozhodnúť sa pre Boha a potom vám aj to manželstvo požehná aby ste boli šťastní...😇
Teoreticky sa dá aj ako neveriaci mať svadbu v kostole s veriacim. Len teda nam bolo dost "naznačene", že nech sa dam pokrstiť, nech poviem, že verim a pod.... Na čo manžel mne povedal, že teda aby nam navhli zaklamať, tak to teda nie. Ja ako neveriaca som odmietla klamať. Potom manželovi jeden pan povedal, že boh nas vidi aj na urade a bolo vybavene. Mali sme sobaš na urade. Co je to za viera a ake su hodnoty, ked nam povedia, nech tak trošku zaklamem... Len teda vynechaju to slovo klamať..... No odchádzali sme z fary obaja vtedy uplne v šoku..... Ale teoreticky to ide a su aj fary, kde s tým taký problem nie je.... Maju s tým oni papierovačky, tak sa mnohým do toho nechce.... :-P :-/
@najjulinka Nie sú s tým žiadne veľké papierovačky, nezavádzaj. Určite to farára stojí menej energie ako pripraviť človeka na prijatie sviatostí a venovať sa mu dlhodobo (keďže príprava dospelých väčšinou trvá dlhšie obdobie, hlavne ak idú individuálne). Požiadať o dišpenz = vypísať a poslať jeden papier biskupovi. Žiadna veda to nie je. Tým nespochybňujem, že ten kňaz, s ktorým ste sa stretli vy, vás nepresviedčal. Ale nie je pravda, že s tým majú kopu roboty. Ja som mala kňaza a svadbu v kostole, ktorý nie je farský (rehoľa, kláštor) a tá "veľká" námaha môjho kňaza bola v tom, že s papierom išiel 15min peši na faru/biskupský úrad, pod ktorý spadajú. Keď prídeš do normálneho farského kostola, tak to pošlú poštou spolu s ostatnými dokumentami biskupovi. Biskup pošle dišpenz na faru a oni si to po sobáši založia do sobášnej knihy. Tadaaaa, hrozne veľa papierovačiek 🤦♀️
Samozrejme nikomu nemáme právo zakazovať vierovyznanie, ale uznajte, neni oveľa praktickejšie byť ateistom? Hneď by neboli takéto problémy.

Autorka,my sme tak mali.Ja mám všetky sviatosti,do kostola nechodim.Manzel je ateista.S