icon

Svadba len pre dvoch

n_
3. aug 2025

Ahojte , so snúbencom by sme chceli svadbu kde budeme len my dvaja. Mate s týmto niekto skúsentosť?
Chceli by sme svadbu asi na nejakom peknom mieste takže budeme potrebovat niekoho kto nás odda kedže to nebude v mieste bydliska. Vôbec neviem ani kde začat niečo takéto riešit na nete nieje veľa informácii takže budem velmi vdačná za každú odpoveď. 🙂

Strana
z3
kavasmliekom
3. aug 2025

@n_ v každom prípade potrebujete 2 svedkov. Hoci aj cudzích ludi z ulice, ale musia byť prítomní na obrade. Môžete mať aj v kostole, v ktorom kolvek, stačí pobehať a opýtať sa. Alebo na úrade v mieste bydliska, keď chcete inde, tak isto sa treba pýtať na úrade. Myslím, že za nejaký poplatok sa platí, ak chcete inde.

petamich
3. aug 2025

Svedkov potrebujete, presne 2 ks, na matrike sa da dohodnut aj mimo matriky ale je to (aspon u nas) za poplatok a samozrejme musia s tym suhlasit 🙂 na nejake lazy 100km sa im asi nebude chciet.

Najdite si mestsky/miestny urad najblizsie k miestu, kde sa chcete oddat a tam zavolajte a informujte sa, ci su ochotni vas oddat a aky je spravny poplatok. U nas maju poplatok ak oddavaju ludi bez TP v danej mestskej casti/obci + mimo uradu = dva poplatky.

anonym_034330
3. aug 2025

Doporucujem sa nespoliehat na svedkov zohnanych narychlo z ulice ci z matriky, lebo moze to byt problem, kedze nie kazdy je ochotny ist svedcit uplne cudzim ludom.

ibrunova
3. aug 2025

Môžem sa opýtať, prečo tam nechcete mať aspoň rodičov?

n_
autor
3. aug 2025
@ibrunova

Môžem sa opýtať, prečo tam nechcete mať aspoň rodičov?

@ibrunova snúbenec má veľku rodinu. Ak prídu rodičia nemožme vynechať ani babku,dedka ani surodencov ani krstných a potom sa to zrazu nakopí. Bohužial dedinské vztahy a nemoze nikto zostat doma nahnevany

anonym_778dc5
3. aug 2025

@n_ ak zaplatite knazovi aby prisiel na urcite miesto, trebars na luku, urobi to,
obzvlast ak z evanjelikalnej cirkvi.

Ak svadba nie cirkevna, zapis sa musi urobit, treba sa informovat na matricnom urade a spytat sa,
ci sa ten ukon teda da urobit aj niekde v prirode.

Daj do googlu "svadba v prirode" a pozri ake moznosti su:
https://www.westwing.sk/inspiration/rady-a-napa...

terezka1947
3. aug 2025

Ty už nemáš rodičov,rodinu?ak sa môžem opytat

januska12323
3. aug 2025
@n_

@ibrunova snúbenec má veľku rodinu. Ak prídu rodičia nemožme vynechať ani babku,dedka ani surodencov ani krstných a potom sa to zrazu nakopí. Bohužial dedinské vztahy a nemoze nikto zostat doma nahnevany

@n_ potrebuješ dvoch svedkov a vybaviť na úrade či a za koľko oddavajú mimo sály, cenníky nájdeš na nete.

ibrunova
3. aug 2025
@n_

@n_ smutné

n_
autor
3. aug 2025
@ibrunova

@n_ smutné

@ibrunova ako pre koho

anonym_034330
3. aug 2025

Poznam jednych co tak urobili a rodicia to nemozu dodnes rozdychat. Pokial mate normalne vztahy s rodicmi, tak by som to este zvazila. Ved nemusite robit svadobnu oslavu, na obrad moze prist hocikto, aj viac ludi. Katolicky cirkevny obrad moze byt len na vysvietenom mieste. Civilny moze byt aj mimo matriky ale vacsinou je to niekde v kastieli ci na zamku alebo v nejakom penzione vonku na luke-teda aspon ja som na takych svadbach bola ale to boli take klasicke svadby, nie o 2 ludoch. Neviem co si predstavujes pod pojmom "na nejakom peknom mieste".

viestta
3. aug 2025

@n_ najdi miesto, zosobasit vas moze tomu miestu uzemne prislusna matrika, samozrejme za poplatok. Dvoch svedkov potrebujete, je to zakonna podmienka

n_
autor
3. aug 2025
@anonym_034330

Poznam jednych co tak urobili a rodicia to nemozu dodnes rozdychat. Pokial mate normalne vztahy s rodicmi, tak by som to este zvazila. Ved nemusite robit svadobnu oslavu, na obrad moze prist hocikto, aj viac ludi. Katolicky cirkevny obrad moze byt len na vysvietenom mieste. Civilny moze byt aj mimo matriky ale vacsinou je to niekde v kastieli ci na zamku alebo v nejakom penzione vonku na luke-teda aspon ja som na takych svadbach bola ale to boli take klasicke svadby, nie o 2 ludoch. Neviem co si predstavujes pod pojmom "na nejakom peknom mieste".

@anonym_034330 nedavam monkretny priklad pretoze to nikoho zaujimat nemusi dolezita cast toho je ze “mimo urad”. Svadba je o nas dvoch nie o rodicoch rozdychat to tym padom budu musiet

taktotedanie
3. aug 2025

@n_ ano riesilo sa to v rodine, nakoniec vyhralo zahranicie
Dalsi par si nasiel akusi dedinu stovky km daleko, urobili vylet dohodli, za dva dni na urade svadba , svedkovia zamestnanci aj tak nic ine na praci nemali
Oba pripady vsak narusili vztahy v rodine

n_
autor
3. aug 2025
@taktotedanie

@n_ ano riesilo sa to v rodine, nakoniec vyhralo zahranicie
Dalsi par si nasiel akusi dedinu stovky km daleko, urobili vylet dohodli, za dva dni na urade svadba , svedkovia zamestnanci aj tak nic ine na praci nemali
Oba pripady vsak narusili vztahy v rodine

Vdakabohu ze mame normalne rodiny a vsetci su s tym ok lebo maju rozum a vedia ze to je nas den 🙂

lucia13022023
3. aug 2025

Svedkov potrebuješ, oddat ta môžu hocikde keď si zaplatíš. My sme mali svadbu v našom milovanom Toskánsku a boli sme len dvaja +svedkovia. Rodina s tým bola úplne v pohode 😅 ved svadbu si robíš pre seba a partnera a nie pre rodinu.

n_
autor
3. aug 2025
@lucia13022023

Svedkov potrebuješ, oddat ta môžu hocikde keď si zaplatíš. My sme mali svadbu v našom milovanom Toskánsku a boli sme len dvaja +svedkovia. Rodina s tým bola úplne v pohode 😅 ved svadbu si robíš pre seba a partnera a nie pre rodinu.

@lucia13022023 Ak sa mozem opytat ako ste to zorganizovali v zahranici?

anonym_034330
3. aug 2025
@n_

@anonym_034330 nedavam monkretny priklad pretoze to nikoho zaujimat nemusi dolezita cast toho je ze “mimo urad”. Svadba je o nas dvoch nie o rodicoch rozdychat to tym padom budu musiet

@n_ ved ja nepotrebujem vediet kde konkretne sa chcete vziat, len som tym myslela, ze ak mas predstavu, ze vas zosobasia hocikde kde sa vam paci nejake miesto, tak to takto nefunguje. Svadby v zahranici organizuju agentury, pozri si Svadba v Toskansku, oni zabezpecia vsetko co treba

cacianka
3. aug 2025

Na obrade musí byť minimálne 5 ľudí v kostole a 6na civilnom.
Cirkevný obrad môže byť iba na vysvetenom mieste - kostol, kaplnka, 2 svedkovia + farár. Obradu predchádza náuka a záleží od interných pravidiel rôznych cirkví. Treba k tomu podrobné informácie na fare.
Civilný obrad tiež nemôže byť kdekoľvek. Záleží od lokality a miestoprislusnom obecnom/ mestskom úrade. Miesto obradu musí byť dôstojne, musia tam byť štátne propiety, sobasiaci starosta /primátor/poverený poslanec + matrikar a 2 svedkovia. Žiadosť o sobáš sa podáva na miestnej matrike, kde vysvetlia možnosti a poplatky, lebo bez poplatku sa sobáši iba v mieste trvalého pobytu 1 zo snúbencov. Kedy sú termíny obradov, miesto a čas, či sú ochotní sobášiť aj mimo obecného priestoru je veľmi rôzne, individuálne od obce k obci.
Ak chces vedieť viac pýtaj sa na matrike alebo čítaj na stránke Moja svadba.sk

maca1984
3. aug 2025

Kamarátka sa vydala v Chorvátsku, boli sme im s mužom za svedkov. Tj.svadba o 4 ľuďoch.
Všetko im zorganizovala agentúra.
Jedine ubytko hľadali oni.
Pekné to bolo.
Zážitok.

terezka1947
3. aug 2025

Samozrejme,je to o vás dvoch.
Ale mne by bolo veľmi ľúto,keby sa moje deti rozhodli mať svadbu bez rodičov 😔
Zvážte to....nemusí byť nič honosné.
Ale rodičia,súrodenci sú vašou súčasťou celý život.
Aby vám to všetkým potom nebolo ľúto.

n_
autor
3. aug 2025
@terezka1947

Samozrejme,je to o vás dvoch.
Ale mne by bolo veľmi ľúto,keby sa moje deti rozhodli mať svadbu bez rodičov 😔
Zvážte to....nemusí byť nič honosné.
Ale rodičia,súrodenci sú vašou súčasťou celý život.
Aby vám to všetkým potom nebolo ľúto.

@terezka1947 mne urcite luto nebude cim menej ludi tym lepsie. Svadbu s viacerymi ludmi si neuzijem ja a iba ho pretrpim. A myslim si ze moje stastie je dolezitejsie v tento den

anonym_d7a73c
3. aug 2025

Riadne sebecké zmýšľanie, dúfam, že sa toho nedožijem, aby moje deti povedali, že by len pretrpeli svadbu, kde by som bola ja ako hosť a že by si ju mojou účasťou neužili . Hnus.

anonym_440c89
3. aug 2025

No nehnevajte sa na mňa ženy, v každej jednej diskusii o svadbe polovica z vás píše, že už by nerobilo veľkú svadbu, ale iba o dvoch svedkoch, veľakrát to tu aj radíte keď sa niekto posťažuje ze by chcel veľkú svadbu ale nemá na to, a teraz autorku hejtujete, za to ze si takú svadbu ide spraviť.

maca1984
3. aug 2025
@anonym_440c89

No nehnevajte sa na mňa ženy, v každej jednej diskusii o svadbe polovica z vás píše, že už by nerobilo veľkú svadbu, ale iba o dvoch svedkoch, veľakrát to tu aj radíte keď sa niekto posťažuje ze by chcel veľkú svadbu ale nemá na to, a teraz autorku hejtujete, za to ze si takú svadbu ide spraviť.

@anonym_440c89 presne to isté mi napadlo.

anonym_d7a73c
3. aug 2025
@anonym_440c89

@anonym_440c89 áno, nie o 80 ľuďoch, ale hádam rodičov si tak vážim, že aspoň na obrad ich pozvem, keď aj nikoho iného, ale rodičov?

nikha2809
Autor odpoveď zmazal
petamich
3. aug 2025

Ludia to naozaj neviete odpovedat na co sa vas pytaju? Pytala sa autorka na nazor na svadbu bez rodiny? Nepytala, tak asi maju svoje dovody alebo to rodina chape. Ze vy to mate inak, je v poriadku ale na co zbytocne tieto komentare?

anonym_79dc71
3. aug 2025
@n_

@terezka1947 mne urcite luto nebude cim menej ludi tym lepsie. Svadbu s viacerymi ludmi si neuzijem ja a iba ho pretrpim. A myslim si ze moje stastie je dolezitejsie v tento den

@n_ ty si trochu čudná, prepáč.

anonym_79dc71
3. aug 2025
@anonym_d7a73c

Riadne sebecké zmýšľanie, dúfam, že sa toho nedožijem, aby moje deti povedali, že by len pretrpeli svadbu, kde by som bola ja ako hosť a že by si ju mojou účasťou neužili . Hnus.

@anonym_d7a73c no presne tak. Hrúza

Strana
z3