icon

Svadba v kostole - milodar pre kostolníka, miništrantov

1. jan 2023

Chcem sa opýtať tých čo mali svadbu v kostole. dávali ste niejaký milodar kostolnicke, organistke a miništrantom? Ak áno tak koľko približne(nechcem dať veľa a ani malo). A dávali ste aj niečo kňazovi?

Strana
z3
accountant2022
1. jan 2023

@nikiki29 A ze kostolnicka pozna celú dedinu?! No nech si zaplati sama tých 50Eur.

saxana000
1. jan 2023

Organista 50 ministrantom po 5e na vyzdobu kostola 70e boli v tom kvety robota navleky na stolicky maslicky na lavice.fararovi svadobnu vysluzku a milodary do zvonceka davali rodicia asi po 20ke myslim.6 rokov dozadu

oliva276
1. jan 2023

Hrubá mzda kňaza s 30-ročnou službou je 788,60 eur (nepodlieha ZP, ešte pred 4 rokmi bola hlboko pod úrovňou minimálnej mzdy). K tomu si niektorí kňazi privyrábajú vyučovaním náboženstva na školách, čo priemerne mesačne robí 35 hodín x minimálna hodinová mzda mv pretej platovej skupine (podľa Postoja).

evkamotka
2. jan 2023

My sme nikomu nic nedavali podla logiky, ktora tu odznela a spatne ma to mrzi(6rokov). Ten postoj som prehodnotila. Dala by som kazdej po 30e ak je to vo vasich moznostiach

janka_lolo
3. jan 2023

Ženili sme syna minulý rok v lete, organistu nemali, mali len spevákov tých som ja platila a hneď keď sme sa dohadovali mi povedali cenu a že aj koláče chcú, nemala som s tým problém lebo viem, že spievajú nádherne, kňazovi ani miništrantom sme nič nedávali keďže boli to všetko nevestiny bratranci, a teda kňaza chcela a ty dvaja malý sú zvyknutí ministrovat tak tiež šli, chcel ísť aj náš mladší syn ministrovat ale tým, že šiel za svedka tak nebol ale dostali koláče chlapci dostali s rodičmi ako rodina a kňazovi sa dávalo aj samostatne, tak krásnu kázeň som dlho nepočula, čiže aj keby ho máme aj zaplatiť tak by som nemala problém,
keďže tam ľudia stáli pred kostolom, okná mali pootvorené aby to počuli a každý sa pýtal odkiaľ je kňaz, keďže u nich správcu farnosti nemajú moc radi a kostolíkovi sa nič nedávalo ale kto chcel mohol prispieť na konci milodarom na kostol

simona1994
6. jan 2023

My sme dali organistke 50€ a výslužku a na faru detto
Toto sa nedá porovnávať s hasičmi,záchranármi 🙈

marca12
6. jan 2023

@accountant2022 ministrantom sa nieco ujde? Nesranduj. Ministrant sa tam narobi a nedostane nic,jedine panboh zaplat mu niekto povie. Brat ako decko chodil ministrovat,nikdy nic nedostal ani len tu krabicu kolacov,co sa tu spomina. Krsna chodi ministrovat takisto nic domov nenosi ani zo svadby,ani z pohrebu.

lucia147852
6. jan 2023

@accountant2022 dobrovoľne chodia slúžiť na omše. Keď chcem sobas so všetkým, tak si to treba aj zaplatiť. Alebo potom mat obrad len s kňazom (áno, ten má za to platbou štátu) bez hudby, kvetov, výzdoby,… čítania a službu pri oltári si zabezpečiť vo vlastnej réži a taktiež po obrade upratať a poumývať kostol, alebo zabezpečiť upratovačku. Potom bude v poriadku keď nenechá nikto nič

janka_lolo
6. jan 2023

@marca12 mladší syn chodil aj na svadby aj na pohreby miništrovať keď bol mladší a po svadbe každý z tých chalanov si odniesol zozačiatku po 5€ a neskôr po 10€ a plus každý dostal krabicu koláčov, niekedy sa s chalanmi vždy dohodli keď bolo viac svadieb kto ide na ktorú aby sa rozdelili alebo niekedy šli aj na všetky sem tam sa stalo, že syn doniesol aj 3 krabice koláčov z troch svadieb a na pohreboch dostávali chalani 20€ a niektorý im dávali aj čokolády, prípadne niektorý tým čo čítali alebo boli kňazovou asistenciou tak tým dávali 30€, čiže je to asi o tom aké sú kde zvyky, dnes už syn chodí len na omše miništrovať keďže pohreby a svadby už prenechávajú tým mladším až idú oni

marca12
6. jan 2023

@janka_lolo tak my zijeme v kraji skrblikov,lebo ozaj nic domov nenosi

janka_lolo
6. jan 2023

@marca12 tak u nás syn nosí aj každú nedeľu čokoládu od farára po omši a to ich býva keď je dobrý týždeň alebo sviatky ako teraz, že sú ty chalani doma tak len v našom kostole ich je aj 32 tých chalanov a každý jeden si po každej omši odnesie čokoládu alebo cukríky od kňaza a na Mikuláša dostávali balíčky tiež zo sladkosťami a teraz cez sviatky dostávali väčšie sáčky rôznych čokoládok a to podotýkam je po každej omši a kňaz má 5 kostolov kde slúži omše a v každom tých chalanov takto odmení, čiže je to naozaj o tom asi kde človek žije

marca12
6. jan 2023

@janka_lolo normalne cumim,tak to je velmi pekne,ze su odmeneni za sluzby

janka_lolo
6. jan 2023

@marca12 ako syn to nerobí preto ale ako je to milé keď ráno v sobotu stretnem farára v lidli a nakupuje gumové cukríky a v nedeľu ich syn donesie domov tak niekedy sa smejem ale pamätám si, že keď mal syn 9 rokov tak na polnočnej dostali všetci miništranti hokejky od kaplána čo ma prekvapilo keďže predsa hokejka je drahšia ako cukríky alebo čokoláda a každý jeden dostal hokejku a to boli také kvalitnejšie aj

Strana
z3