Svadba v kostole - milodar pre kostolníka, miništrantov
Chcem sa opýtať tých čo mali svadbu v kostole. dávali ste niejaký milodar kostolnicke, organistke a miništrantom? Ak áno tak koľko približne(nechcem dať veľa a ani malo). A dávali ste aj niečo kňazovi?
@accountant2022 nečakajú milodary,ale je to slušne ,zdvorile. Pretože ten kostol nemusí ísť otvoriť a pochystat veci v sobotu na dve svadby po sebe. Kto si váži a pozná tu robotu a ľudí,ktorí sú ochotní toto robit, dá im. Kto nie, nech si ide kde chce a platí každú položku.Klasika, otázka iná ako celá diskusia ,zas len útoky na Cirkev od ľudí ,ktorí o nej vedia veľké makové.
@accountant2022 ale veď ani nečaká! Niekde to píšem? Aj čítate alebo len štekáte? Veď neverte, nikto vám nekaze. Furt hovorím o Tom, že nie sú za to platení to je všetko.
Kľudne nech sa cirkev odluci q financuje sa sama, ale bavíme sa o neexistujúcich platoch.
@martul keď to nechcú robiť zadarmo treba povedať koľko sa platí za ich čas a nie čakať milodary
Separe som nedavala, knaz pary na “skuske” instruoval, ze je vhodne doniest milodar pred sobasom - presne kedy a kde 🙂 predpokladam, ze z toho sa vyplacal aj organista a ostatni. Je to kostol v centre BA, maju vela svadieb a vsetko vzdy pekne nachystane. Presnu sumu si uz nepamatam, ale cca okolo 300E som dala.
@carmenuska Esteze ty vies o cirkvi vsetko. Kdezeee necakaju. "Cumi" kto da kolko do zvonceka. Nebodaj malo tak zazera. Esteze sa mi to stalo len parkrat ked som bola na svadbe niekomu.
@accountant2022 to vie ta ,čo nechodí do kostola,všakže 😘
@accountant2022 ešteže tam chodis len na svadby.
@martul Ale ja nikde nestekam a ani netvrdim ze majú plat. Ako som uz napisala-nech to nerobia alebo ak chcu tak nech pýtajú kolko treba a nie z nich robit "samaritanov".
@carmenuska Nie nechodím tam. A ako som uz napisala. Stacilo par zazitkov. Zomrela mi stara mama, kým som nezaplatila par tisic (este v korunach) -pan farar pytali-tak by mi ju ani nepochovali ale doklad kym som nepýtala nikde. Takže tak. Ale nadalej "der kolená" a ver. Ja ti to neberiem. Ako ty mne nemas co vycitat ze nechodím do kostola.
najviac pinadaju ti co sa ich to netyka
nechapem kocka sa tu normalne spytala tak naco to tu zamorujete svojimi nazormi o ktore aj tak nestoji
@carmenuska Ano ešteže.
Dava sa urcite. Skuste sa opytat u vas v okoli kolko sa dava. Vsade je to inac.Beru sa aj zakusky alebo sa farar pozyva na veceru.
Keby tu viem aká bude vojna tak ani nenapíšem. A tým ktorý poradili tak ďakujem
@loginexistuje Prepacte ja pisem. Pindat mozete fararovi...
autorka poziadaj o vymazanie diskusie aby sa tu neodbavovali niektore individua 😉
@loginexistuje Ze ubudaju ovecky a nedajboze zacnu aj na modrom konikovi? Este raz. Premna zamna verte si comu chcete. Preco vy mate problem s nazorom opacnym? Ja sa nepotrebujem pomodlit ked budem mat zlomenu ruku a cakat kym sa opravi. Ja potrebujem lekarov,zachranku. A vymazat diskusiu kvoli opacnemu nazoru... Ja vas neurazam a nemam nic proti vam.
Určite vieš,koľko dávajú na kostol u vás pri svadbe. Toľko daj aj ty. Plus kňazovi len koláče.A jeho sa opýtaj,ako to funguje s miništrantom,organistom a kostolnikom. Všade to je inak. Napr. u nás si zabezpečis sama organistu,lebo ich je viac. Miništrantov väčšinou robia chlapci z rodiny,takisto aj čítania si citaju...Aj ohľadom výzdoby,všetko sa popytaj kňaza.Niektore rodiny si to zabezpečujú samé ,niektorym to vybaví kňaz.
Neviem, ako je to inde, ale u nás sú organistka a kostolník zamestnaní na dohodu o prac. činnosti, podľa farských noviniek boli celkové mzdové náklady za vlaňajšok do 8tis. eur, keď odrátame odvody, zistíme, že odmena mesačne je naozaj len symbolická a mesačne musia byť k dispozícii na každej omši vrátane krstov, svadieb a pohrebov. Okrem nich má farnosť zmluvu s majiteľkou kvetinárstva, ktorá kvety dodáva a aranžuje, tá náklady fakturuje O textílie sa starajú mníšky, ostatné je na dobrovoľníkoch za Pánboh zaplať. Príjem z ofery a pokladničiek sčítavajú dvaja členovia farskej rady a zapisujú do knihy.
Nám kostolníčka dala papierik so sumami, ktoré sa bežne dávajú 😂🙈 plus každému z nich malú krabičku koláčov. Už neviem koľko to bolo 😏 boli to sumy myslím od 10€ pre organistu do 50€ pre farára
@nikiki29 Pre farara 50Eur? Za co? Ze ma plat?
@accountant2022 akože nechápem to ani ja, ale bola to posledná vec čo som chcela riešiť pred svadbou 😑 a kostolníčka pozná celú dedinu. Tak svokra povedala, že ona napm to zaplatí… a teda ešte 50€ išlo “na kostol” 🙈
@nikiki29 No ved ovečky platia aj tym co beru viac nez tie ovečky. Bohužiaľ. A fararko "vyskereny".

Podľa tejto logiky by sme mali platiť aj pri svadbe na úrade upratovačke, úradníkom len tak? Keď sa za danú službu platí tak to majú vypísané. Objednanie termínu toľko a toľko, svadba mimo úradných hodín toľko a toľko, výzdoba bude ako tu je vždy alebo si doneste/zaplaťte krajšiu atď.
Žiadne peniaze len tak, plat majú predsa od mesta.