Svadobný dar pre priateľovho bývalého spolužiaka

12. aug 2021

Dobrý deň, prosím Vás o radu. S priateľom sme pozvaní na svadbu jeho bývalého spolužiaka, ktorého som ja nikdy nevidela a budúcu nevestu nepoznáme ani jeden. Na svadbe budú mať 60 hostí rodinu, plus my dvaja ako jediní kamaráti. Svadba bude vo forme záhradnej party. S priateľom sme obaja študenti a bývame u rodičov. K pozvánke bol pripojený lístok, že si mladomanželia neželajú žiadne dary, ale hotovosť. Svadbu máme ďaleko od domu, musíme si platiť náklady na cestu tam a naspäť, plus si sami zabezpečiť a zaplatiť ubytovanie. Ako by ste v takomto prípade riešili svadobný dar? Dali by ste im hotovosť a v akej výške alebo predsa len nejaký hmotný dar? (O našej finančnej situácii vedia a nijako sa nevyjadrili, že je to na nás)

kristina3791
12. aug 2021

Tak dajte okolo 100€ alebo kolko si mozete dovolit ak sa vyjadrili te nechcu svadobny dar ale hotovost asi by som radsej dala hotovost popripade k nej dala este nejaku milu drobnost

gabika8855
12. aug 2021

Tak aj dar je cca v hodnote hotovosti...dala by som 50€ do obálky keďže už sa tie vzťahy až tak neudržujú.

deti95060810
12. aug 2021

hotovosť - 100e, aj keď budete ešte znášať náklady na cestu a ubytovanie....slušnosť je slušnosť...😉

slavkadud
12. aug 2021

Hotovost, vysku podla prijmov a podla toho, ake vztahy udrziavate. Tych 50€ by malo byt v pohode si myslim.

taga
12. aug 2021

Ja by som sa asi ospravedlnila a nesla som, pokial je to pre vas financne prilis nakladne.. vztahy asi velmi blizke nemate a platit si ubytko, cestu a vsetko okolo toho, neviem no

didi2102
12. aug 2021

@kristina3791 ak chcete ísť , ste študenti, plus cesta a ubytovanie , podľa mňa by ich nemalo uraziť 50eur , ak máte možnosť tak 100 lebo poväčšine sa dáva 50 na osobu , ale za daných okolností je 50 ok, dar by som už nedávala zbytočne, hoci za daných okolností je aj pre vás tých 50asi dosť
Alebo sa ospravedlniť a neísť

didi2102
12. aug 2021

Ešte dodám že napr muzova teta nám dala svadobný dar 20eur,môj brat 30eut , my sme nič nechceli, oni boli v situácii že nemali,brat prišiel s manželkou a 2detmi ,bolo mi blbé že mi vôbec niečo dal

ruzasipova
12. aug 2021

Hotovost - 50€.

qetka
12. aug 2021

mne kamoska, ktora ani nebola na hostine (lebo sme mali malu svadbu iba pre rodinu) dala pred kostolom obalku a v nej 500 Eur. Som si myslela, ze sa posr… Rodina mi dala tak 50, 80, 100, 150. Ale teda nikto nemal naklady na ubytko, iba na cestu. A mozno niekto nedal nic 🙂 Niektore obalky neboli podpisane, identifikovala som iba tie, kde bola aj nejaka karticka s venovanim. A teda, keby dakto dal 20 Eur, alebo aj nic, vobec by mi to nevadilo 🙂
Takze za vas tych 50 ak viete dat, tak je to podla mna absolutne OK

natalienka12
12. aug 2021

Bud ist a dat peniaze , slusne je aspon 100 eur, ved len jedlo na osobu s vysluzkou bude minimalne 30-40 eur, preboha co je to v dnesnej dobe 100 eur? Alebo, ak naozaj nemate, slusne sa ospravedlnit a neprijat pozvanie. Ist na svadbu s prazdnymi rukami a urobit novomanzelom vydavky, je vrcholne neslusne. Ale aj taki su…idu sa najest a zabavit a nic nedaju.

ninusa221
12. aug 2021

Maminina sesternica vydávala takto dcéry na vlastne náklady jednu do Košíc a druhu do Plzne a ich otec ako hostia odchádzali z ubytka pytal od nich peniaze 🤦🏽‍♀️😂 ešte že sme tam nešli a odmietli to a nedali sme ani dar. Keď sa takto správajú. Ja by som nešla.

autor
12. aug 2021

Ďakujem pekne za názory, boli sme pozvaní na poslednú chvíľu, pretože svadbu organizujú narýchlo kvôli covid situácii, keby sme to vedeli dopredu, tak by sme si peniažky odkladali, určite by sme sa nechceli prísť len najesť a zabaviť s prázdnymi rukami, ale zase 100€ nám príde veľa, keďže vzťahy sú aké sú a svadba nie je v Interhoteli ani reštaurácii, ale záhradná grilovačka a ubytovanie v hlavnom meste nie je najlacnejšie, takže pozvanie budeme musieť asi odmietnuť, ak nevymyslíme niečo iné

cacianka
12. aug 2021

Ak su vzťahy take makové, ja by som napisala fakt pekné blahozelanie a ospravedlnila sa. Rodinne dôvody.
Načo siliť, ak su aj ine náklady vysoke a nepočítali ste s tým.
ps. Hostel nie je drahy, ale aj tak ak nechcete štrapacie, načo

evica17
12. aug 2021

@natalienka12 jasne, ked idem na svadbu tak si musim zaplatit naklady a preto davam ten dar. To je blbe zmyslanie. Vsak ma pozvali tak idem a nebudem si za to platit darom. Aj ja kedvsom svadbu robila tak bolo.jedno kolko darov dostanem a urcite som nechcela aby mi hostia pokryli nakaldy na svadbu.

A za.mna aj keby daju len 20 eur je to v pohode. Proste kazdy podla moznosti . Predsa nebudem setrit niekomu na svadbu 100 eur a viac ak na to nemam, ale dam kolko mozem.

selu11
12. aug 2021

Na vašom mieste by som buď odmietla, alebo dala max 50€ do obálky. Treba počítať aj s tým, že na svadbe býva redový tanec za ktorý sa platí a rovnako sa tak vie skladať na kočík a kostol.

zuzkapap
12. aug 2021

No ja keď som robila svadbu a mala som hostí mimo ich bydliska, tak mali od nás vybavené zaplatene izby v penzióne vedla hostiny... To mi príde divne ze vás pozvali ale ubytko si mate riešiť sami 🤷‍♀️ to chápem ze vam lezie do peňazí. Svadba inak aj keď je to v záhrade robene, pokiaľ to bude aspoň cca na úrovni, zvykne sa dávať aspoň 100e na par, ale keď ste študenti a nemáte peniaze, asi by som radšej nešla 🤔 plus keď tam mate byt jediný mimo rodiny...

natalienka12
12. aug 2021

@evica17 Blbe zmyslanie mas ty. Ked idem na svadbu, je slusne novomanzelom nieco darovat. Ak si nepochopila, hostina je oslava lasky dvoch mladych ludi a patri sa im prispiet na start do spolocneho zivota. Je neslusne iba tak prist sa najest a zabavit a nedat nic. Na mieste autorky je vhodnejsie slusne sa ospravedlnit, predsa nie su ani rodina, ide len o spoluziaka. Nikomu tam chybat nebudu a nikto sa neurazi.

joannita
12. aug 2021

@natalienka12 ja suhlasim s @evica17
Urcite som neocakavala, ze mi dary pokryju naklady na svadbu. Ja ani neviem.kolko mi kto dal, bolo mi to jedno. Ludi som pozyvala preto, lebo som ich tam chcela.
Uplne sa mi vytraca caro svadby, ked je ma byt nastavena nejaka suma ktoru kazdy dat. Nech da kazdy tolko na kolko ma a nie kolko by sa patrilo.

evica17
12. aug 2021

@natalienka12 ved da, ale neviem.odkedy je pisana suma ze kolko sa dava na par na svadbu. Proste ked je niekto z chudobnejsek rodiny, tak nepojde na svadbu niekomu ajnked ho pozval, lebo nema na dar ? A zas napr ak by bol.niekto pri peniazoch, tak da viac ako tych 100 eur lebo na to ma a moze si.dovolit dat mladomanzelom viac, ak samozrejme chce.
Proste nie vsetko je o peniazoch.

mistymay33
12. aug 2021

Tak ja som asi divna, ale ja ked som pozyvala na svadbu hosti, tak som ich pozvala preto, lebo som ich chcela mat pri sebe v tento výnimočný den. A bolo mi vazne jedno, kolko a ci vobec daju svadobny dar. Keby mi niekto z pozvanych odmietol prist tak by ma to velmi mrzelo. A keby som sa dozvedela ze to bolo kvoli daru, tak by ma to mrzelo o to viac. Ja som neočakávala ziadne dary, nechapem, kde je napisane, kolko by sa malo/patrilo dat ako dar.
Mne keby dali len pohľadnicu s blahoželanim, tak by mi to stačilo. Pre mna bolo ovela dôležitejšie, ze tam boli!

ukulela
12. aug 2021

Stovka je vo vašom prípade ozaj veľa. 50 je aj podľa mňa úplne postačujúce. Ubytko sa dá zohnať lacno. Netreba penzión, či hotel. Ak pozvali len vás, asi boli dobri kamoši. Tak by som šla. Ak je problém aj tých 50, a je to len zahradna grilovacka, dajte menej. Možno ak máte možnosť, prihodte dáku drobnosť, dačo ručne robené, alebo domáci med a pod .

natalienka12
13. aug 2021

@evica17 Preboha, ja nepisem, ze je niekde dana nejaka suma, pisem o elementarnej slusnosti. Sorry, ale ty nevies co je v dnesnej dobe 100 eur? Ved uz to je na posmech, ze za tie peniaze dnes neurobis ani jeden tyzdenny nakup v potravinach pre rodinu. O sume 50 eur sa radsej nevyjadrujem. Ale je trapne nic nedat ak si pozyvajuci napisali, ze si zelaju hotovost. Aj to je nevhodne, ako pozyvajuca na svadbu by som to tam absolutne nepisala, je to nevhodne a znie to ako zobranie o peniaze. Najblizsia rodina predsa vie, ze sa im zidu peniaze skor ako jedalenska suprava ci kavovar. A od cudzich (ako aj tito kamarati) je to nevhodne pytat. Ale uz ked si to tam dali, tak asi tie eura cakaju. Vhodnejsie jej pozvanie neprijat ako sa strapnit doslova s takou sumou.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sashabb
13. aug 2021

Neviem si predstaviť ísť na svadbu kde absolútne nikoho nepoznám, dokonca ani nevestu a ženícha. Bývajú ďaleko, čiže zrejme s nimi ani kontakt nemáte, tak celkovo nechápem prečo vás vôbec pozvali. Tiež som za to, poslať gratulačnú kartu a omluvu, že neprídete.

autor
13. aug 2021

@natalienka12 každý je z iných pomerov a má iné možnosti, tak nechápem toto vysmievanie sa, že 100 eur je nič, pre mňa sú to 2 mesiace ubytovania na intráku plus mi niečo aj zostane z toho ako vreckové a keby mi ich dá niekto iný ako blízka rodina, tak by som sa cítila trápne, že to bol pre neho veľký výdavok a nie že je to málo a smiešna suma.

makova333
13. aug 2021

Oslravedlnte sa, ze nepridete a, ze sa s nimi radi stretnete niekedy po svadbe, ako im bude vyhovovat. Pridete, pokecate, zoznamite sa s polovickou, donesiete drobnost a vybavene.

natalienka12
13. aug 2021

Anonym: nikto sa ti nevysmieva, ale vezmi si to aj z druhej strany, ony vám zabezpečia dvoj, resp. trojchodové menu, alkohol, nealko nápoje, zákusky, tortu, švédske stoly a neviem čo ešte...to tiež nie je zadarmo a na osobu aj s výslužkou aj keď by to bola len low cost svadba v kulturáku je pri dnešných cenách potravín min. 30-40 eur. A ony si vyslovene želajú peniaze, keď to aj napísali. Tak im nerobte náklady, ospravedlňte sa a vybavené. Nikto sa nenahnevá. Ale ja som to pochopila tak, že ty s frajerom na svadbu ísť chcete ale chcete kúpiť nejaké poháre z Pepca za 15 eur. Však áno, aj tak sa dá, nikto vás nevyženie, nevyhodí...ale ak budú potom reči, že ste sa prišli len najesť a zabaviť, tak sa nečuduj. Je ti veľa 100 eur ako dar, ale to nie je všetko. Veď obaja sa musíte obliecť, to tiež niečo stojí, aj ubytovanie aj cesta. Na to peniaze máte?

autor
13. aug 2021

@natalienka12 už som to tu písala 2krát, že majú svadbu u rodičov v záhrade vo forme grilovačky, kvôli teplu nebudú mať asi ani torty a zákusky a my alkohol nepijeme, neprídu mi takéto kalkulácie normálne, to akože máme dať do obálky a podľa toho čo zjeme a vypijeme pridať alebo ubrať? Alebo by podľa teba bolo ideálne keby na konci svadby prišiel čašník s účtom čo sme vypili a zjedli a to by sme zaplatili? Svadba je oslava kde si volajú hostí, ktorých tam chcú mať a nie nejaký ples, kde si kúpiš lístok s konzumným, je slušné niečo doniesť, ale nechápem vypočítavé nevesty, ktoré chcú aby sa im celá svadba zaplatila a ešte mali na dovolenku a nové auto, veď je to ich oslava a nie biznis, my sme sa dohodli, že svadbu budeme mať, keď budeme mať našetrených toľko peňazí, aby sme ju mohli mať podľa svojich predstáv a hostí pohostiť tak, aby sme nemuseli po svadbe rátať aj posledný cent v obálkach, aby sa nám to zaplatilo, lebo my ich pozývame a nechceme na tom zarobiť, to je ako keby pozveš k sebe na večeru kamarátov, ktorí by uvedomelo priniesli nejakú fľašu, dezert a kvety a po večeri by si ich vyúčtovala, že za jedlo a pitie ti majú dať 40€ na osobu. Slušné oblečenie má doma každý a keby si neplatíme cestu a ubytovanie, v prípade, že by svadba bola blízko, tak by sme im tie peniaze dali ako svadobný dar a nemuseli by sme nič riešiť.

lesana25
13. aug 2021

Ja som tu už čítala všeličo, aj že "dávam toľko koľko oni nám dali na svadbe", "aby pokryli náklady na to co tam prejeme", no to sú vzťahy jak hovado potom. Ja som nesledovala koľko nám kto dal do obálok, my sme vždy dali koľko sme uznali za vhodne a s nikým sme sa nepotrebovali porovnávať.
Inak autorka, vo vašom prípade by som poslala gratuláciu poštou a ostávam s pozdravom.

sasha10
13. aug 2021

Neviem odkiaľ tak každý navrhuje 100€, keď u nás v rodine 100€ dá fakt niekto blízky, krstná, babka, samozrejme aj viac ak môže, ale vždy sa jedná o dospelých pracujúcich ľudí. My sme mali svadbu pred 2 rokmi, ľudia dávali rôzne ale napríklad kamaráti aj s partnerkami mi dali po 50€ , kamoš ak bol sám dal 25€,kamoška jedna mi dala darčekový kôš pretože si toho nemôže veľa dovoliť a kôš ju asi stál menej, absolútne som na to nepozerala, dokonca ani my sme veľmi nechceli hmotné dary, aby sa to nenazbieralo ale bola som rada aspoň za ten kôs že niečo môžeme rozbaľovať 🙂 oni síce chápali že ja som investovala aj do nich, kedže na svadbe ľudom nič nechýba ale zase ja chápem že oni prišli kvôli mne, dali na benzín a dokonca urobili super atmošku. A to máme dobré vzťahy nie také zabudnuté ako píšeš ty. Takže vôbec sa netráp, stavaj sa k tomu tak ako ten vzťah je a buď dajte 50€ max. ak máte náklady na ubytko, alebo normálne urob košík, alebo krásnu krabičku som videla u švagrinej, v tedi majú krásne a dnu šampanské, poháre MR a MRS za 6€ v mobelixe mali, krásny rámik na fotku v tedi majú aj za 1€, niečo sladké, poprípade nejakú knihu o láske, napr. 5 jazykov lásky a to ta určite výjde možno do 25€ a podľa mna to vôbec neurazí švagrina využila všetko od jej kamošky, bolo to jednoduché, finančne podľa mňa nenáročné ale krásne a radosť bola, využitie tiež. 🙂