“Tajná” svadba v kostole
Ahojte, chceli by sme s priateľom “tajnú” svadbu- len my dvaja a svedkovia. Chcem sa spýtať, mali ste niekto takúto mini svadbu v kostole? A dá sa to vôbec alebo bude kňaz robiť problémy? Sme veriaci, ale tak normálne, chodíme do kostola ale keďže sme z väčšieho mesta tak vždy do iného. Viete mi poradiť čo vybavit? Chceme mať bábo a chceli by sme byt manželia keď sa začneme snažiť. Rozmýšľali sme aj nad svadbou s rodinou ale teraz v čase korony a tak sa nám do toho vôbec nechce. Aj moja aj jeho rodina by s tým bola v poriadku, nikto z nás nie je taký vyslovene typ že chce byt stredobod pozornosti. V podstate nejde ani o svadbu ako takú ako o spečatenie lásky pred Bohom ( možno Vám to príde divné, ale sme tak vychovaní a záleží nám na tom). Čiže veľkú svadbu s hostinou a drahými šatami a kamarátmi prenecháme iným 😀 Predstavujeme si to ako taký mini intímny deň, bez zbytočných stresov. Máte s takouto svadbou skúsenosti? Ďakujem za každú radu a skúsenosť 🙂
@janinah Neviem, koľko rokov má autorka, ale mňa by v súčasnosti už z tých predsvadobných náuk asi vykotilo... Keď si spomeniem, že kedysi ako mladá a hlúpa som to tiež musela absolvovať... Keby sa dal vrátiť čas, nikdy by som sa už nevydala v kostole. Nedávno som sa vydala za muža svojho života, vzali sme sa na úrade a som omnoho šťastnejšia a manželstvo je omnoho omnoho funkčnejšie, než vtedy. Darmo sme šli asi 20x na náuku 🙄
A k autorke: predpokladám, že farárovi to bude jedno, kto bude alebo nebude na obrade. Ak natrafíte na problém, nájdite si normálneho farára, ktorému to nevadí. Nie je to podmienkou pre sobáš v kostole, aby tam bola celá rodina.
@fokuska kňaz s Bohom nemá nič spoločné podľa môjho názoru. V existenciu Boha verím. V prepojenie cirkev-Boh nie
@panelacikova Toto nechápem 😲ako si myslela. Čo majú náuky spoločné s tým, že sa ti nevydarilo manželstvo? A odkiaľ berieš presvedčenie, že svadba na úrade ti zaručí šťastné manželstvo nadosmrti? Jedine, že by ťa k tej svadbe v kostole niekto donútil?
@ptmt1011 mne skor ide o to, ze podla nej, ten kto pomaly teatralne neplazi popred kostol (obrazne povedane..) je hned automaticky zly. Ziadna tolerancia... minule tu bola diskusia o krste, ako sa svokrovci urazili a uplne vytesnili svojho syna s rodinou, lebo nedali maleho pokrstit... a tam sa teda @janinah vyfarbila...
@darinkaninka Nuž ak nechápeš spojitosti, to mi je ľúto... Nepísala som o tom, že svadba na úrade človeku zabezpečí lepší život ako svadba v kostole, absolútne nie. Musíš čítať s porozumením (2.ročník ZŠ). Písala som o tých ničnedávajúcich náukach na fare. Narážam na to, že z tých náuk mám taký pocit, že čím viac ich akože pred manželstvom snúbenci absolvujú, tým by mali byť viac pripravený na spoločné žitie a život ako taký. Prd makový... Realita je úplne iná. A áno, som šťastnejšia teraz... A už roky rokúce som zástanca toho, že dvaja ľudia by mali najprv spolu žiť, aspoň rok-dva a potom sa vziať. Pretože vtedy spoznajú (alebo by aspoň mali) jeden druhého. Nie niekde na fare, kde im mnohokrát kňaz rozpráva o totálnych kravinách - teda aspoň na tých mojich hovoril o veciach, ktoré mne neboli po prvé vôbec príjemné a po druhé jeho do toho nič nebolo...
@panelacikova
@ptmt1011 Ved presne to hovorim ;)
@fokuska že akú chybu som urobila...... mali by byť pripravenííííííí 😀
@panelacikova My sme predmanzelsku nauku absolvovali a myslim si, ze to ma zmysel - ak je to robene kvalitne.
S nami napriklad hovorili o fungovani vo vztahu o veciach, o ktorych by sme sa pred manzelstvom mali porozpravat - napriklad rozdelenie domacich prac, predstavy o vychove deti, o financom fungovani - jeden ucet, dva? peniaze su nase? financujem svoje ja a ty? a co ked pridu deti a zena bude na materskej? atd... tych tem bolo velmi vela, nas odtial nic neprekvapilo ale boli pary, ktore niektore veci nemali vobec prediskutovane.
A vidim tu v desiatkach a stovkach diskusii ze je plno takych co su potom zrazu prekvapeni, ze ako sa manzel postavil k financiach - a pred manzelstvom o tom vobec nehovorili.
Takze podla mna ide o to ako "kvalitne" sa par na manzelstvo pripravi a ako kvalitna je nauka - ci im podsunie tieto veci, ktore by mali mat prejdene, vyriesene, dohodnute. Ak je uplne cela nauka len o viere, tak to asi nesplni ten ucel "pripravy" na manzelstvo.
@fokuska tomu rozumiem, ale o tom sa dokážu dvaja rozumní ľudia dohodnúť aj bez kňaza, nepotrebujú k tomu mentora či svedka. Ak sú rozumní... Ak nie sú, vypočujú si ho a aj tak si časom urobia po svojom alebo jeden z páru. O to nejde. Ale ten "náš debil".... ti poviem, to bolo číslo... Jeho zaujímalo iba to, koľko budeme mať detí, či sme už premýšľali nad tým, či vieme, ako sa deti plodia, aby sme nedopadli tak, že budeme mať veľa detí a nebudeme ich zvládať a takéto kraviny. Až napokon bývalý - inak veľmi mierumilovný človek - mu zapotil, že keď budeme mať veľa detí, kúpime si autobus... potom sme zmenili farára aj farnosť, kde sme sa zosobášili, všetko proste. No a ten "nový" farár pohoda. Ten neriešil absolútne nič. mali sme s ním jednu náuku, kde sme si vypili spoločne fľašu červeného a bolo vybavené...
@fokuska a musím k tomu všetkému ešte dodať, že ja osobne nie som presvedčená o tom, že takéto veci si ľudia majú prediskutovať pred kňazom či inou osobou. takéto veci by si mali vyriešiť sami medzi sebou ešte ďaleko predtým, než sa vezmú. preto uvádzam, že rok-dva spoločného života a veci sa ukážu také, aké sú. Aspoň tie najdôležitejšie..
@panelacikova No u nas to prebiehalo uplne inak. My sme nic nediskutovali pred knazom ani nam nedaval ziadne rady. Iba povedal, napriklad: Je dolezite aby ste sa porozpravali o financiach - ake mate predstavy o fungovani, ako si budete vydavky sledovat, "delit", ci bude jeden mat pod palcom tieto veci, alebo ci sa budete obaja aktivne zapajat, sledovat, ake mate predstavy o setreni, o investovani financii, o minani, na co bezne minate... on nahodil temu, povedal nam nejake "priklady" s ktorymi sa stretol vo farnosti.
Cele to bolo v style, ze on nadhodil temu, dal nam "body", ktore by sme mali mat vyriesene, prebrate, predisktuovane. A bolo na nas ci sme si v duchu povedali, ze ano, mame vyriesene, alebo hmmm tak tu mame problemy, nevieme sa zhodnut, alebo uuups, o tomto sme vobec nehovorili a on hovori ze je to dolezite... nikoho "neskusal", nikto nic nehovoril verejne. Boli to temy pre nas na zamyslenie, ale ci sme to naozaj urobili to nijak neriesil.
A mali sme aj "smiesnu" temu, kde sme dostali taku brozurku s temami na konverzaciu, tipy na rande a podobne :D ale velmi vela tem, ktore odporucal aby sme si vydiskutovali boli naozaj velmi dolezite. A cele to bolo ladene v takom duchu ako pisem, cize ziadne tlaky, ziadne spovedanie sa pred vsetkymi ze ako to je u nas, nic... kto chcel, mohol sa ozvat a povedat za seba co chcel, mohol sa dalej pytat, ale nic take nemuselo byt.
@fokuska aha, tak to v pohode
@panelacikova Mrzí ma, že si si z predmanželských náuk nič nevzala, to tiež asi bolo treba počúvať s porozumením. Autorka sa pýtala na svadbu v kostole, nerozhoduje sa medzi cirkevným a úradným sobášom, tak načo tu riešiš niečo mimo tému. A nezmyselné porovnanie kostol versus úrad ma dostalo teda...Zvrhlo sa to tu zas na útočenie proti cirkvi. Také liberálne 😲
@panelacikova My sme od znamych tiez poculi rozne "zazitky" z nauk a ja pokrstena nie som, riesili sme dispenz, tak som sa doslova bala, ze ma tam hned odsudia, ale musim povedat, ze sme boli obaja naozaj velmi prijemne prekvapeni.
Tie temy boli naozaj na zamyslenie a ja som povazovala sama za velmi dolezite mat taketo veci s partnerom vydiskutovane.
Tiez sme napriklad mali jeden "bod programu" ze predmanzelska cistota - na to povedal: Vieme aka je teraz doba a nerobim si ziadne iluzie, tato tema je na kazdom z vas ako to beriete a ako to v svojom vztahu mate.
A presli sme na dalis bod.
@darinkaninka celá naša predmanželska náuka bola o Tom, že farár sa chcel rozprávať o sexe. Tvoj problém, že si nepochopila
@fokuska to ste mali fajn potom
@panelacikova aha cize nauka a kostol môžu za to, ze si si zle vybrala partnera...no pomoc 😂😂😂
@panelacikova To skôr ty si nepochopila, že ideš mimo témy 🤔Ach to čítanie s porozumením 😉
@natycaga
@darinkaninka vy musíte byť hrozné fanatičky 😀
@natycaga a nie, partner bol super, ale farár bol na pič.... že ma nepoučil, ako sa mám k nemu chovať 😀
@panelacikova ty si fanaticka podla toho ako tu nasilu seba obhajujes! A este k tomu aj hlupa. Ze farar ta mal poucit ako sa spravat k mužovi??? Ty si nesvojpravna?? Radšej uz nepis nic, lebo sa iba zhovadujes 😂
@lindusss2016 ano,cirkev je bohata a cirkevni hodnostari su nenazranci,ale tam farar nepatri. Farar je najposlednejsi clanok,ktori ma plat a kadejake bocne peniaze sa k nemu tazko dostanu. Ved aj za omsu,ak das peniaze,lebo to sa dava,to ide na chod farnosti. Vsetka kritika sa vali na fararov,ale treba nadavat na vyssie miesta. A panbozko to vsetko vidi,tak snad im to spocita
Ziadny problem s tym nebude. Veselica je akt po tom hlavnom sobasi v kostole. Farar neriesi kolko hosti bude v kostole pri obrade.
@marca12 ja nevalim kritiku na fararov, naozaj nie, ale hlasaju chudobu, tak ich ani nelutujem, ci v nej ziju alebo nie. Naopak, myelim si, ze viacero ludi by si mohli brat priklad a naucit sa zit bez konzumu.

@ptmt1011 Pochopila som to tak, ze budes si uvedomovat ze sa blizi koniec a budes lutovat a mat strach, tak budes chciet knaza, nech sa este vyposvedas a dostanes posledne pomazanie.
Ak vsak v cirkev ako instituticu neveris, tak predpokladam ze si modlitby a podobne veci riesis vo svojej dusi, v "osobnych" rozhovoroch s bohom a tak isto pravdepodobne budes riesit aj pripadnu situaciu na smrtelnej posteli. Nie ze zrazu sa akoze "spamatas", ze juuj predsalen chcem knaza, lebo sa bojim ze po smrti dopadnem zle. To by praveze bolo pokrytectvo. Ak raz cirkev neuznavam, tak "obratenie" na smrtelnej posteli by vyznelo dost farizejsky.