icon

Typické svadobné dary v rokoch 1970 - 1989

11. máj 2025

Pomôžte mi, ak ste sa vydávali v týchto rokoch, dostali ste nejaký typický hmotný dar? Napr sadu tanierov s nejakým špeciálnym vzorom? Alebo čosi podobne? 😃 ideme na retro svadbu a chcem skúsiť poloviť zo srandy na bazároch. Vďaka

Strana
z2
nika23t
11. máj 2025

Moji rodičia mali svadbu v 85 a dostali asi 4 x polievkovú misu aj taniere a fakt 6 tlakových hrncov 🤦🏻‍♀️ Jeden maju ešte stále zabalený na povale😁

deti95060810
11. máj 2025

nevydávala, ale viem čo sa dávalo... paplóny, oblečenie na paplóny, sada tanierov, príbor, mixér, peniaze, + samozrejme torta a fľaša.
kolegyňa sa vydávala kedysi dávno a dostala obraz Prahy.... 😝 vraj ho mali pod posteľou a vždy keď mala prísť tetka tak si ho zavesili...

mateson2004
11. máj 2025

V 88 sme dostali dve žehličky ( okrem iného)🙂

tetapetra
11. máj 2025

Zabehni do KOLO v ba, tam určite nájdeš retro

luxus10
11. máj 2025
@nika23t

Moji rodičia mali svadbu v 85 a dostali asi 4 x polievkovú misu aj taniere a fakt 6 tlakových hrncov 🤦🏻‍♀️ Jeden maju ešte stále zabalený na povale😁

@nika23t asi myslis remosku nie tlakac, ci tlakac?

mofa
11. máj 2025

Moji rodičia dostali vysávač a ešte stále funguje už je to cez 40 rokov🙂)))

caramellka
11. máj 2025

Naši mali svadbu v r. 1978 a dostali napr. mixér ETA s kadejakými nadstavcami, struhadlami, mlyncekom na kávu... -mali sme na to doma extra skrinku😉, ale používali to samozrejme. A ešte napr. sadu tanierov hlboké/plytké/dezertné + polievkovú misu "Cibulák", to sme používali na Vianoce.🙂

nika23t
11. máj 2025
@luxus10

@nika23t asi myslis remosku nie tlakac, ci tlakac?

@luxus10 nie, nie, tlakové hrnce, také menšie. A rovnaké! Mama to dodnes spomína, že aká to bola doba. Ale ano, aj remosku dostali 😁

maja22
11. máj 2025

Ja som sa vydávala v r. 2006 a dostali sme okolo 7 sád tanierov, 2 vysávače, mixér, fritovací hrniec, sadu poharov, 2 sady šálok s podšálkami, sadu štamperlíkov, uteráky, osušky, príbor, paplóny, vankúše, návliečky, panvicu, sadu hrncov… Neviem, čo som zabudla, ale skoro všetko sme postupne využili a dlho som si pamätala, kto nám čo dal a vždy, keď som tú vec išla použiť, som si na dotyčných spomenula. Bolo to super, na tých tanierových sadách a niektoré boli aj so šálkovým servisom, jedna bola komplet obedová súprava aj s polievkovými a omáčkovými misami, porcelán, sme sa aj trochu zabávali, ale kazdá bola iná, mohla som použivať podľa nálady a za každý jeden darček som bola vďačná. My sme dovtedy s mužom nebývali, nemali sme ešte ani nič našetrené, bolo to cez výšku a bolo to super. Jáj, krásne spomienky, vďaka 😀❤️

maja22
11. máj 2025

Ešte žehličku som zabudla, tá bola iba jedna, ale vydržala viac ako desaťročie! 😄

zuzanaete
11. máj 2025

Vtedy sa davala ako dar cela domacnost - taniere, pribory, pohare, hrnce, postelne, uteraky, obrusy, mixer a pod. Bol problem zohnat veci a tak boli radi, ze to urobil niekto za nich. 😃

jaja1979
11. máj 2025

Moji rodičia v 1977 dostali remosku, sadu krystalovychvpoharov, kávovú súpravu a vyrezávaný obraz ručiaceho jeleňa🤣🤣

isis234
11. máj 2025

Kúp čajovú súpravu ( kde je i cukornička aj na mlieko okrem džbánu) v antikvariáte isto bude

katica06
11. máj 2025

Malá mala.celú skriňu plnú svadobných darov, niekto ré pirátom ďalej darovala na ďalších svadbách a pod v rodine.
Dostala posteľné obliečky, sady tanierov a príboov, mixér, 4 žehličky 3 hriankovače , spomýnanú remosku aj tlakový hrniec , krištáľové vázy a poháre. mixér ETA ktorý funguje už 50r, kuchynskú váhu, hrnčeky a kavovú súpravu všetok porcelán so zlatým zdobením

heln
11. máj 2025

polievkove misy zneju ako dobry retro svadobny dar, myslim ze sli aj supravy tanierov vzoru "cibula", porcelanove cajove supravy...

mircalla
11. máj 2025

Kristal

luxus10
11. máj 2025
@nika23t

@luxus10 nie, nie, tlakové hrnce, také menšie. A rovnaké! Mama to dodnes spomína, že aká to bola doba. Ale ano, aj remosku dostali 😁

@nika23t 🙂moji rodicia dostali 4 remosky, a kedze sa babke zazdalo, ze su to zruty el.energie, odstrihla im kable a rozmiestnila spodky remosiek po dvore ako nadoby na vodu pre kacicky....😍 a ja som sa maminy po rokoch ako dospela pytala, ze my preco nemame doma remosku, ved to bol v 70-kach taky hit, a ona mi ihovori, nemame? mame a ukazala mi ich u babky na dvore-a ze kolke roky vydrzali!!!!a ako deti sme okolo nich denne chodili, ked sme boli u babky...no ale cert to vedel, ze su to remosky....😍

iqoska
11. máj 2025

Určite pozri poháre Zlata Zuzana - to bola podpultovka. https://www.google.sk/search?sca_esv=d41d77eb53...

zuzana76
11. máj 2025
@iqoska

Určite pozri poháre Zlata Zuzana - to bola podpultovka. https://www.google.sk/search?sca_esv=d41d77eb53...

@iqoska presne toto mi napadlo Zlata Zuzana, s tym podla mna zabodujes

tortelinka
11. máj 2025
@iqoska

@iqoska retro dar určite,len si fakt neviem predstaviť, že sa niekto mladý dnes tomu poteší

iqoska
11. máj 2025
@tortelinka

@iqoska retro dar určite,len si fakt neviem predstaviť, že sa niekto mladý dnes tomu poteší

@tortelinka Tieto práve na cene ešte stúpajú. Ked sa nepotešia tak bez problémov predajú.

aniele
11. máj 2025

Rok 1982 - malá remoska, sada Bernadotte pre 12 osôb (dosiaľ používame ako sviatočnú, rokmi rozbité taniere som dokúpila), mixér ETA, krištáľový luster (prvého sme sa zbavili 🙂 ), naparovacia! žehlička, žehliaca doska (samostojaca a pomerne široká, to tiež bolo čosi, bežne mala len jednu sklápaciu nohu, druhou stranou sa zvykla položiť na stôl), vtedajší hit - príbor s drevenými rúčkami..."naj" bola súprava malých kávových (?) šálok valcovitého tvaru, z kobaltovomodrého skla so silne pozlátenými plachetnicami a pásikmi (aspoň to zlátenie som vyriešila Zuzkou, zvyšok - neviem, rýchlo "sa" porozbíjali 🙂 ). Viac si nepamätám. Ale bolo nás len 37. A pár korún. Keď sme pridali to, čo som o polnoci vytancovala, kúpili sme si prvú spoločnú vec do domácnosti (byt sme ešte nemali), kazetový šijací stroj Veritas (zohnaný po známosti, keďže do krajského mesta prišli až! tri ks; mimochodom, stál 3500 Kčs, manželov nástupný plat ako stavebného inžiniera bol 1750 v hrubom). Viem, že som odbočila a neodpovedám len na otázku, ale celkom ma bavilo zaloviť v spomienkach.

banalu
11. máj 2025

Nasi sa brali v 85tom a najviac dostali asi Kristal - vazy, pohare, dlhe roky to bolo aj vystavene v obyvacke. Teraz to lezi na povale, ale uz som vravela, ze si pojdem aspon po nejaku peknu vazu a sadu na vino, nech sa to trosku vyuziva.
Tiez dostali riad a sady priborov, a tiez toho robota co bol v skrinke schovany.

selest
11. máj 2025

Ja som sa sice vtedy nevydavala ale pamatam si zlatu zuzanu a babiku (nie barbie ale riadnu velku babiku) so slahackovou suknou

sendy1977
11. máj 2025

moja kamarátka sa vydala v r.1988 a dostala 3 krát remosku 😉

3009
11. máj 2025

Ja som sa vydávala1980 a dostali sme 2x váhu do kuchyne,obedovú súpravu, sadu smaltových hrncov, mixér Eta,vázu, poháre napoleon a sadu pohárov na whisky.

dadis
11. máj 2025

K vyssie spomenutemu moji ridicia dostali aj set na fondue. Vzdy pri upratovani spajze som pozerala, ze co to moze byt. Asi ho maju doteraz nerozbaleny 😅

didush27
11. máj 2025

A v móde bola aj torta z páleného cukru 😋

isis234
11. máj 2025

Torta a v nej bábika. Šaty z krému

rorino
12. máj 2025

Sestra dostala "cibuľka",či tak nejako sa ti volalo hovorovo.Bol to celý servis od polievkovej misy až po kávové šalky s modrým vzorom😀

Strana
z2