icon

Váš názor na meno Lukrécia

jankaa120
27. júl 2015

Chcela by som sa poradit ohladom mena pre dievčatko.Velmi sa mi páči meno Lukrécia.Myslím že to nieje často použivane meno preto sa chcem spýtať na váš názor či je take meno vhodné.ďakujem 😵 😵

jankaa120
autor
27. júl 2015

Uvažujem aj o mene Fernanda

bibistec
27. júl 2015

mne sa nepáči ale záleží na tebe

andrii
27. júl 2015

prečo za každú cenu mená ako z telenoviel? 😒

leushkka
Autor odpoveď zmazal
dee01
27. júl 2015

@mamaf to som zabudla napísať....príliš zvláštne mená sú deťom na príťaž.....a hlavne pre dievčatká je toľkooooo krásnych mien a vôbec to nemusí byť nejaké otrepané....ja mám napríklad Estell...dlho sme vyberali....ale nakoniec je krásne, zvláštne a hlavne dcérka je s ním spokojná 🙂

evelynm
27. júl 2015

nepaci sa mi to meno. Ako uz bolo napisane, je ako z telenovely, alebo sa ludom vybavi Lucrezia Borgia.
Nerozumiem takejto snahe nasilu byt originalna. A Fernanda dalsie take meno...
Suhlasim s tym, ze clovek zaujme svojou povahou, spravanim, nemal by putat pozornost menom. Deti to dost tazko prezivaju. A meno je vdacnym tercom posmechu, ci sa nam to paci, alebo nie.

xckaret
27. júl 2015

jeden moj kámoš dal meno synovi EDUARD - nikto to nekomentovat.....

slniecko154
27. júl 2015

fernanda? lukrecia? pokial nemate nejaky spanielsky povod, prepana, preco chces tomu dietatu tak ublizit?? 😕

slniecko154
27. júl 2015

@xckaret lenze eduard je slovenske meno v slovenskom kalendari, mozno zriedkave ale stale normalne slovenske

evelynm
27. júl 2015

@xckaret Eduard je normalne, bezne meno. ziaden telenovelovy vymysel

0silvia0
27. júl 2015

@jabuducanevesta tak ja mám dcéru tiež Magdalénu a všetci ju tak voláme, aj v škôlke ju tak volali, ale viem, že jej občas niekto povie Magda alebo Magduška. Najprv som všetkých opravovala, ale už je veľká, tak už riešenie tejto veci nechávam na ňu. Moje obe deti nie sú spokojné s výberom svojich mien. Ale priznám sa, ani ja som nikdy nebola, boli sme v triede 4 Silvie a bolo to v tej dobe otrepané meno, dnes mi je to jedno. Ani moja sestra nikdy nebola spokojná s menom... takže my máme nespokojnosť s výberom mena v rodine 🙂

heni79
27. júl 2015

@jankaa120 Okamžite mi napadla Lukrécia Borgia. (Ona bola Lucrecia 🙂)
Ak si ju vyhľadáš, nič lichotivé sa o nej nedozvieš.
A s týmito asociáciami budú ľudia pristupovať k tvojmu dieťaťu.
Tak si sama zváž, či to dcére chceš "dopriať"!

mircalla
27. júl 2015

@xckaret tiez si myslim, ze eduard je bezne meno
@evelynm tiez si myslim,ze netreba byt za kazdu cenru originalny, moj syn ma anglicke priezvisko, mohla by som vymyslat aj nejaku exotiku, ale nejako nemam chut, kedze zijeme na slovensku. je filip
dcera bude tereza....vybrala som mena, ktoru su medzinarodne, nie prilis pouzivane a slovenska verzia znie dost podobne ako anglicka...phlipp a theresa...

sasa1983
27. júl 2015

My mame Edka, a som nadsena! Vsetkym sa paci,je to skvele

jabuducanevesta
27. júl 2015

Lukrecia mi znie praveze vznesene ked si to poviem nahlas🙂

marhulka13
27. júl 2015

tiez mi napadnu borgiovci, no mne sa to meno paci. jedine, co sa mi nepaci, ak zacne toto meno niekto komolit a skracovat. ja mam dceru juliu a volam ju iba tak, velmi zriedkavo jej poviem Julinka,, pricom okolie jej komoli meno a mne sa to nepaci, no moc s tym nenarobim

dionyzka
27. júl 2015

@jankaa120 ked sa Ti paci, niet co riesit - daj Lukrecia. Ak sa pytas na moj nazor - nie, nepaci sa mi, ale to este neznamena, ze ked sa mne nepaci alebo ostatnym, ze to nie je pekne meno. Len pre nase konciny, neobvykle.

sirinka
27. júl 2015

@jankaa120 obidve tie mena su pekne, riadte sa sami tym, co sa vam paci a nie inym.
tie argumenty, preco nie su na povazenie... ber to tak, ze ty dnes vyberies meno, co sa bude perfektne hodit k vasmu priezvisku a dievca sa v 20tke vyda, priezvisko zmeni a co...snad si nebude vyberat nastavajuceho podla hodiaceho sa priezviska...a prezije s inym priezviskom zrejme omnoho dlhsi cas ako s tym rodnym...
takisto to, ci je to meno pouzivane na sk ci nie...a ci mi v tomto svete vieme, kde nase deti nakoniec budu zit, v akej krajine? no nevieme... a opat sa moze stat, ze na sk pobudnu naozaj len kratko 😉 deti odchadzaju studovat uz stredne skoly do zahranicia....
a uz vobec nie tie stupidne asociacie, co komu ktore meno pripomina...
to, ze niekto sa rad zaradi do davu a tak aj mena vyberie skor viac frekventovane neznamena, ze niekomu inemu sa nemozu viac pacit mena originalnejsie. a to, ze tvoju volbu nepochopia je uz potom ich problem.

vroni
27. júl 2015

Nuz, zase netreba dokazovat svoju neznalost. Travicku z Lucrezie Borgia spravili pani Hugo a Dumas, ide o historicky bulvar, ona sama bola vzorna manzelka a matka viacerych deti, to skor o moralke vzacneho tatu a bratov by sa dalo diskutovat. Ale pri mene Alexander sa nikto hrozou netrasie. Ani taka Alzbeta ci Vlado nevyvolava priliv hrozy (bathorycka a Drakula), to je skor o tom, ze je to v nasich koncinach neobvykle meno a z nedostatku inych prilezitosti si nejaku asociaciu musime vyvolat. Aj ked blbu ale nasu. 🤐 Potom su z Aniciek Ance, z Dorotiek Doroty a Janovia su hufne hlupi. A Lukrecia nutne otravi podla vzoru 500 rokov mrtvej menovkyne pol republiky. A potom, ze odkial maju deti tieto nezmysly....

horana
27. júl 2015

Meno sa mi paci. Je vznesene, s nejakym dielom literarnym si ho nik nebude spajat, nakolko deti co su teraz deti to nepoznaju a kym vyrastu nebude to aktualne. Pamatam ako suseda chcela dat svojho casu meno Thomas a vsetci jej vraveli ze sa mu budu posmievat ze vlacik Thomas. Tak sa nechala nahlodat a nedala. Uplne zhodou okolnosti sa potom dozvedela ze na vedlajsim sidlisku je chlapec s tym menom, skolkar. A - nikto sa mu samozrejme z deti nielenze neposmieval ale ani s rozpravkou nespajal. To su take hluposti si toto mysliet.
Meno sa moze horsie vyslovovat mensim detom, ale su zas flexibilne a zvyknu si. Dnesne male deti uz su v tolkej zaplave cudzich mien, ze to beru ako prichadza, nemaju tie nase skatulky v hlavach co je bezne a co nie ako my co sme vyrastli v totalite a obmedzenom pocte mien. Je pre ne bezne s cim sa stretavaju.
Myslim si ze mozu mat sice mozno tendenciu meno skracovat, ale len v nejakom obdobi. A hlavna vyhoda, ze ked bude dospela co bude vacsinu zivota, bude to zniet vznesene, uz od puberty do toho mena vrastie a rozkvitne s nim. Kdezto Vselijake Elisky, Ninky a pod. su skor take detske mena, na dietati mile, ale dospela zena to ma potom take prilis destke naopak.

mircalla
27. júl 2015

@sasa1983 Mne sa napriklad edward vyslovene paci...aj eduard
@janka120 ono asi nehladaj odpoved tu...moj nazor by to aj tak neovplyvnilo....
Stale si myslim, ze meno musi sediet k priezvisku
Mne sa pacili kedysi aj Sofia, aj Emma - ale uz by som ich nedala....zase trochu originalny byt treba

elise
27. júl 2015

Krasne meno
@jankaa120

livka88
27. júl 2015

mne sa to meno tiež nepáči a myslím si, že sa jej budú deti smiať a bude trpieť....aj mne sa za moje meno v detstve deti smiali, vraj je čudné, nikdy také nepočuli a určite je vymyslené...nie raz som mamine plakala....a fernanda? starká mi raz volala celá nadšená, že sa Fernanda s plačom rozprávala s Mariou Desamparadou......podľa mňa sú v slovenskom kalendári krajšie mená

elise
27. júl 2015

Pôvod mena Lukrécia
PÔVOD MIEN > Lukrécia

Ženské meno, ktorého východiskom je priezvisko jednej rímskej rodiny, ktoré vzniklo na podklade lat. lucrum = zisk, profit, zárobok, bohatstvo, svetlo. Ako osobné meno, do použitia prichádza len v renesancii.

Lukrécia oslavuje meniny podľa rozšíreného slovenského kalendára 9.7.

ena70
27. júl 2015

nečítala som všetky príspevky, telenovely nepozerám vôbec,takže nimi nie som ovplyvnená, ale mne samotnej to meno znie veľmi ťažko....ťažkopádne, zastaralo....nepáči sa mi na túto dobu...hodí sa mi to tak pre babku... veď jej sa ani zdrobnelina alebo nejako nežne nedá povedať... to isté aj Fernanda..... je kopec aj iných pekných mien v kalendári...nesnaž sa byť za každú cenu originálna...menej je niekedy viac 😉

mircalla
27. júl 2015

@vroni Dokazene to nie je,ani potvrdene, co pises.....ooo...ake prijemne je niekoho zhodit, ze? este aj pri takejto trivialnej teme

tranquillo
27. júl 2015

@mamaf Františka je krásne meno, u nás nie je také bežné, ale napr. v Taliansku je Francesca veľmi bežné meno.

elise
27. júl 2015

@livka88 ja som trpela pre meno linda v 70 rokoch som bola prva vtrnave, hambila som sa za to meno chcela sa volat katka zuzka majka,....potom sa tak volal kazdy 5 pes a kazda 10 macka

andrii
27. júl 2015

@sirinka ...máš pravdu, pravdepodobne s priezviskom manžela (ak sa vydá) prežije dlhší čas,ako s tým rodným...ale ak by mala meno Lukrécia, a budúci manžel sa bude volať napr.Haluška,alebo nejaké podobné,číslo slovenské meno (Praženec,Kvako,...),tak potom to bude znieť trochu divne,nie? - Lukrécia Halušková...alebo si ho preto nezoberie,lebo by jej nezvyčajné meno nepasovalo k priezvisku budúceho manžela? ... vo všeobecnosti na Slovensku ľudia majú tendenciu mená sklacovať,alebo robiť zdrobneliny,či sa to bude tomu dieťaťu a jeho rodičom páčiť,alebo nie...ako ju budú volať-Lucra,Lukra,Krécia?... môžeš sa snažiť koľko chceš a opravovať ľudí,aby ťa volali menom ako máš v rodnom liste,stále si to budú skracovať..ja mám 41 a stále ľudí okolí opravujem,že sa nevolám Aďa,ale Andrea ...no často mi povedia Aďa...aj dnes sme to v práci rozoberali

mircalla
27. júl 2015

@andrii mas pravdu daniel dano, danko...patrik pato, patko....martin matko, mato.....nuz paci sa mi napriklad daniel (celkom), ale dano uz vobec...a tak radsej nic
andrea je krasne meno,no ada....akoby to s menom andrea nemalo nic spolocne