icon

Vegetariánka na rodinnej oslave: Ako zvládnuť situáciu?

Dnes o 08:31

Dobry den,

Co si myslite o takejto situacii? Partnerov clen rodiny bude mat oslavu, na ktorej sa ako obed bude podavat kura, ja som uz roky vegetarianka, ale partnerova rodina mi odkazala ze sa pre mna nebude objednat specialne jedlo, ze vsetko dostanu rovnake. Tak som povedala partnerovi, ze mne to nevadi, ze ja si objednam nieco bezmasite s tym ze si to aj zaplatim, vsak budeme predsa v restike tak snad nebudu problem mat uvarit jedno jedlo, naco mi on povedal ze to bude cudne...akoze velmi som sklamana z jeho spravania, ci cudne nebude ze oni vsetci budu jest a ja sa mam na nich pozerat...

Strana
z3
osky
Dnes o 09:48
@rozculena

@osky to som písala na margo toho,že na vegetariánskej svadbe chudáci mäsožravci nedostali mäso.....

@rozculena ja chapem

crazy_cat_lady
Dnes o 09:50

Ja by som po takejto ich "pchotr" ani nesla. Ked im robi problem objednat jednu porciu navyse, resp zamenit za nieco ine a ani tvoj partner nie je schopny sa ta zastat.. asi by som velmi pouvazovala o dalsom smerovani vztahu, hoci toto sa javi ako banalita, ale ked ta nevie podrzat v takychto veciach, akou oporou ti chce byt, ked pridu naozaj dolezite a vazne situacie a rozhodnutia

mam1na
Dnes o 09:54

Objednala by som si. V dnešnej dobe to nie je čudné. Oni by sa mali zobudiť.
Ak je s tým také problémisko, zaplatila by som si na ich oslave za vlastnú porciu a hotovo.

osky
Dnes o 09:54
@biba_18

@anonym_ee299c nedávaj mi otázky čo by bolo keby. možno tým že to bude ich svadba a budú si ju platiť oni, možno sa vzoprie a povie buď tak alebo vôbec ... mňa sa nepýtaj veci, o ktorých neviem ...
nie každý kto ustúpi matke (svokre, otcovi, niekomu) je automatický podpapučník ...
toľko som sa už za svoj život naučila, že veci nie sú čiernobiele ...
je aj také krásne slovenské príslovie, len v tejto diskusii na to mnohé zabúdate - a to že múdrejší ustúpi ...

@biba_18 vies co,mudrejsi ustupi,to je fakt.
Ale potom sprosti vladnu svetom-to vnimam za posledne roky ja.
Vsade kam pozriem.
Ci v politike,vo svete,vo vztahoch aj normalne medzi cudzimi ludmi.
Lebo tym hlupakom to nedojde,ze ty si ustupila.
Oni si pomyslia-aha,predsa som mal pravdu..
A idu si dalej to svoje a osprostievaju v pohode dalej.a este maju teba za blbca
Niekedy je ozaj potrebne otvorit hubu a vyjadrit svoj nazor.
Inokedy plati-mlcat je zlato.
Treba to vediet odhadnut...no😆😅

maryetta
Dnes o 10:00

Bud by som trvala na svojej strave alebo nesla nikam. Respekt ma byt vzajomny. A tu zlyhava hlavne ten partnersky... tebe to nevadi?

biba_18
Dnes o 10:04

@osky ale áno, veď netvrdím že má človek ustupovať donekonečna - ale aby som išla do konfliktu s generálkou matkou na jej vlastnej oslave? to neviem teda či to nie je zbytočne minutá energia ... 😒
ja som to tu písala už mnohokrát - mám skúsenosť s manipulatívnou svokrou - a celá rodina šúchali nohami, proste mala to zariadené. ja som bola najhoršia z rodiny - našťastie mám príčetného muža a nikdy, naozaj nikdy sa nepostavil na jej stranu - aj keď on sám jej odpor nekládol nijak výrazne ... ale z jedla na oslave som kauzu fakt nerobila 😒

zuzanka.zuzu
Dnes o 10:13

to je úplne jedno čo urobíš, zlé to bude aj tak 😀

euka210
Dnes o 10:14

@anonym_autor uplne divne, ze nevedia objednat 1 jedlo veget a cisto T ignoruju. Nas sa vzdy pytaju ohladom deti, ci im treba, ci detske ci teraz uz dospelu porciu.
Tak asi zjes co budes chciet alebo si objednas ine. Ale zamyslela by som sa nad takou rodinou a priatelom...

pimpulienka
Dnes o 10:14

Na oslavách mám vždy bezmäsité jedlo.. taktiež mäso nejem a vedia to všetci naokolo a sú veľmi pozorní a na just mi teda rozhodbe nerobia, nie nemusí sa objednávať rovnako pre všetkých..najmä keď vedia, že ste vegetariánka.. velmi zvláštne fungovanie a nepríjemna situácia .

anonym_209560
Dnes o 10:17

Z mojho pohladu, keby som ja robila oslavu. Ak mi niekto nahlasi vopred nejake obmedzenia, tak to zariadim v restauracii tak, aby mal kazdy plny tanier toho, co moze jest. Zvysok obcerstvenia si uz dotycny zvazi sam, co moze a co nie. Zo stola si dobne co mu vyhovuje.

sfet
Dnes o 10:19

Už sa tu debata stáca inym smerom, a sice generál svokra a mamickar, mamickin cecok. Neviem do akej miery je partner autorky mamickar (je to diagnóza a zakázaný typ chlapa), ale tato oslava je ideálna možnost zistit trochu, ako to u nich chodí. Ci sa dokáže postavit na stranu partnerky, potenciálnej manželky, možno matky svojich deti, alebo len slepo prikyvuje mame, lebo sa boji, patri sa to, je to slušnost, výchova atd. Z mamickara nic dobre nikdy nebude. Je pochopitelne správne rodicov si ctit, pomáhat im, mat vztahy v poriadku, ale Oidipov komplex, to je diagnóza, psychická porucha. Tam bude matka vždy velitelka, múza, poradkyna, dirigentka a partnerka len jedna z vedlajsich postav a moja známa si mamickara vzala, potom mamka zomrela, rozviedli sa a on si nasiel podobný typ svojej matky, ktoru si coskoro zobral.

krasneleto
Dnes o 10:56

@anonym_autor a rokov mate kolko prosim? tvoj priatel caka , ze budes jest teda co ? nic? a to nebude uz nikomu cudne?

elzu
Dnes o 11:13

Ja, jako vegetarián, se s debilama nedohaduju- bud si objednam a zaplatim svoje- a nebo snim přílohu a maso necham. Rozhodně se tim nenecham stresovat.

krasneleto
Dnes o 11:32

@anonym_autor ak by mi ako vegetarianke, o ktorej rodina vie, niekto odkazal, ze tam pre mna nebude jedlo, tak majte ma rady kolko vas tam bude jest... a nie , nie je pravda, ze das kura bokom, su vegetariani, ktory sa nedotknu ani prilohy, pokial vedla nej lezalo maso... ale to je ina tema... s tolkym nerespektom som sa davno nestretla... my sme v zavode 200 ludi, jeden bol vegetarian, jeden vitarian... to neviem v ktorom svete by som im povedala, ze tak nech su hladni, ze im vymyslat nebudem.... na oslavu, kde mi rodina ODKAZUJE, by som ODKAZALA ja im... nech si to kura zozeru samy

krasneleto
Dnes o 11:33

este teda ak si mam na oslave platit ako jedina jedlo, tak to mozem tento cas stravit pri platenom jedle aj v lepsej spolocnosti, ako tej co mi ODKAZUJE... hned mi tlak stupol

krasneleto
Dnes o 11:42

cize rodina ma tradicie. bude kura a basta... kazdy bude mat pripotok a bude pit... ci som vege, abstinent - nerozhoduje... proste to bude tak ako sa povie... spravne chapem? bud je to velmi obmedzena rodina aaj s partnerom na cele, alebo nejaky dedinsky pospolity lud, ktorí este nenavnimal, ze ludia maju aj intolerancie , aj obmedzenia, aj nechut jest maso... ale super , ze pointa oslavy je sediet pri prazdnom tanieri. nie, nie, este raz nie... co sa partnera tyka, nekomentujem.... jedine , ze by si nevsimol , ze maso nejes... ale teda ak to vie a odkaze ti odkazane... tak je tiez trochu mimo ...

anonym_7f8580
Dnes o 12:10

Krasne ti ukazali kde ta maju. Zariadila by som sa po svojom a nikam nesla. O frajerovi by som tiez silno pouvazovala. V okoli mame vegetarianov, bezlepkacov, diabetikov, ... vzdy sa mysli na vsetkych. Objednat 1 jedlo ine v restike je problem? Si robia srandu. Napr. moj svokor vie, ze neznasam cibulu a si predstav, ze roky vari kvoli mne zvlast. Rovnako ako moja mama nikdy nenaservirovala mojmu uz teraz manzelovi hriby ;) ale sa vzdy spytali, ci lubi, ci zje. A o tom je tolerancia a respekt.

selest
Dnes o 12:42

Neviem no tak ked je to taky problem pre nich a objednat jedlo v restike a to ze si chces sama zaplatit je cudne tak si dones v kelimku svoj salat, to asi nebude cudne. Alebo sed a kukaj ako vsetci jedia lebo asi ani to nie je pre tvojho priatela cudne. Pravdu povediac ja by som nesla

betulinka1
Dnes o 12:55

@anonym_autor je to celkovo divne aj od tej rodiny. U nas su rozne intolerancie aj alergie dokonca a ked sme robili svadbu, tak som mala taky zoznam kto co Ano a co nie, vsetko restika poriesila, vyriesila. Kazdy sa napapal. Neviem si predstavit, ze niekoho volam na oslavu a viem, ze je vegetarián a nedam mu vege jedlo. Takze tak ako telorejuju teba, sa mozes na to vykašľať a objednat si jedlo sama. Vazne nemam slov na taketo spravanie. A tvoj drahy priatel, ta Akoze necha radsej hladnu, len aby to nebolo cudne? 🤷‍♀️🤷‍♀️

rusalkablack
Dnes o 14:50

Ja by som sa pred oslavou najedla doma, a tam by som si už nedala nič. Jednoducho kývneš čašníkovi, že nech ti tanier s jedlom ani nepodáva. Nech sa cítia oni trápne, nie ty.

anonym_e7f866
Dnes o 15:16

@anonym_autor tak ti poviem pokial je to iba priatel ber nohy na plecia. Moja svokra za 20 rokov nepochopila ze mam alergie potravinove a z vysoka kašle na ne keď sú rodinne posedenia..
Už aj druhá švagrina má určite potraviny ktoré nemôže jesť , tak sme 2 s tým istým a svokra to neakcetpuje.
A najlepší gól bol, keď jej dcére zistili že ma celiakiu a svokra jej rezeň spravila - z klasickej múky/ strúhanky..
Jednoducho sú rodiny kde si idu kuchárky svoje a neexist nejaka alergia.
Aspoň vidíš, že keď tu na začiatku neakceptuju tvoje veggie, tak zrejme by to tak fungovalo aj naďalej..
Byť v dnešnej dobe vegetarián je úplne normálne a veľa reštauracií vie pripraviť rôzne jedla.

Strana
z3