Veľká noc bez tradičných zvykov
Čaute je tu niekto kto to má ako my? Že veľkú noc nejak neberiete vážne? Nevyvaram ani nevypekam skôr si porobim niečo doma( ak v záhrade ) alebo oddychujem alebo ideme na výlet..
Rodičia mi to kritizujú že sa nesprávam ako kresťan keď nedodrziavam tradície 🙏 v tom zmysle že si dáme aj mäso , robíme aj v záhrade keď sa nemá a nechodíme na omše
@kitycat no.neviem naši keď sme boli deti teror na veľkú noc kostol kostol kostol, teraz sa zmenili posledných 12 rokov, ešte mojom dajú peniaze na výlet ako. Vnučkam
Ležím po operácii 3 deň, všade bordel, nemám navarene, upratané, nepečiem.
Pečivo vytiahnem z mrazáku 😉 Tento rok mi to je jedno, a myslím že aj ten budúci sa k tomu postavím rovnako.
Ľudia majú byť ku sebe milí celý rok a nie len počas sviatkov
A považuješ sa za kresťana? Lebo ak nie, tak je úplne normálne a v poriadku, že sa tak nespravas a tieto dni sú pre teba len dni voľna
@sante81 to mas svatu pravdu, ze ludia by sa k sebe mali chovat pekne cely rok, nielen pocas sviatkov.
@sante81 prajem ti skoré uzdravenie ❤️
Neriesime, akurat sa tesime, ze mozeme ist na dlhsie za nasimi a turistikovat.
@julovka8 jezis, tak to sa tej pravej pytas, som strasne slaba kucharka...ja to robim od oka...proste nejak to splacam dokopy. Ja robim zo sendvica, ten si nakrajam den vopred na male kocky, nech to trosku oschne. Jedine co robim inac a nie kazdy to robi, ze tam nedava hned cele vajcia, ale davam tam len zltka a z bielkov vyslaham sneh. Zalejem mliekom pokrajany sendvic, tak, aby sa to "napilo", ale nie uplne rozmocilo, potom primiesam zltka (asi 5 na jeden sendvic), udene maso /kolko chces, niekto ma radsej menej, niekto viac alebo sunku, co mas doma, aj slanina sa da/ a este davam pazitku (mozes dat barsco zelene, ak to lubite, spenat spareny, zihlavu a pod.). Ja to nesolim, lebo udene maso je slane. Spravim si sneh z bielkov a opatrne to tam primiesam do tej zvysnej masy. Potom dam do vymastenej formy a vysypanej struhankou (neutlacam to, len to uhladim stierkou) a peciem nejaku hodinku asi. Ja to nemam rada take "mokre" zvnutra, tak peciem dlhsie. Na vrch este mozes dat platky slaninky. Ono to je hotove, ked sa ti to "odliepa" od krajov.
My vôbec nemáme veľkú noc. Moje deti ani nevedia čo to je. Obyčajný deň.
@muchotrafka298. 😀 robím podobne , ale s údeným som neskúšala, ale vyskúšam....a jasne zelené musí byť, pažítka, vňatka čokoľvek...ďakujem
@julovka8 vyskusaj, uvidis, ze je to dobrucke s tym udenym 😘 Ja to robim len raz do roka a vzdy len s udenym masom. Pre mna je to iba velkonocne jedlo, pretoze inokedy pocas roka to nerobim (nie preto, ze by to bolo drahe alebo nedostupne, ale preto, ze to podla mna patri iba k tymto sviatkom). Tento rok vyskusam, ak mi vystane plnka spravit z toho aj mafiny v tom plechu. Videla som aj robenie vo forme na babovku, to tiez moze byt zaujimave na stole.
@rozkvet1 Ked sa staraju, tak sa spytam. Preco ateisti maju potrebu Vianoc, vianocnych sviatkov. Je to cisto krestansky zvyk. Oslava narodenie Jezisa, dary dostal od 3 kralov. Preco sa fotia pri jaslickach.
Poprosim o vysvetlenie, ktore podavaju ateisti detom. 😆
@spongebob1 lebo je to tradicia. Tradicia zalozena na legende a nic viac. Tak ako veriaci vynasali Morenu, ktora je to pohanska bohyna zimy a tmy? Tiez tradicia zalozena na legende.
Neprežívame to nijako extra, ale tiež ma za to rodičia kritizujú. Včera som umyla okná a kompletne upratala byt. Dnes chlap maľuje 😄 , síce sme mali bezmäsité jedlo na obed, ale k nemu pohar vína. Beriem to ako voľno, na postíhanie toho, čo nestíhame inokedy .
@spongebob1 ja mam potrebu stromceka a vyprazanej ryby, nie oslavy narodenia Jezisa. A ked uz ako neveriaca musim zo svojich dani financovat cirkev, aspon si za to uzijem volno. Rovnako to ma vysvetlene moje dieta, ktore jaslicky s Jezisom vnimalo rovnako ako akukolvek inu rozpravku.
@aurora33 ja tak trochu tusim, preco ludia tak vseobecne "kopu" do krestanov a su na nich alergicki - lebo mnohi z nich si myslia, ze maju patent na to, co je spravne. Popravde som sa este nestretla s tym, ze by neveriaci veriaceho tlacil do toho, aby nieco, co je pre neho dolezite, prestal robit, kdezto naopak je to pomerne bezne.
@aurora33 a ako reagovat na otazku "Preco ateisti maju potrebu Vianoc, vianocnych sviatkov. Je to cisto krestansky zvyk. Oslava narodenie Jezisa, dary dostal od 3 kralov. Preco sa fotia pri jaslickach."?
Tazko na toto odpovedat tak aby o nevyznelo agresivne, pretoze je to pekne zamaskovany utok na neveriacich. Takze v konecnom dosledku, ci si kopne jedna alebo druha strana, je to o netolerancii. A ta je, zial, rozlozena na obidvoch stranach rozlozena rovnako. Tak ako sa najdu taki, co nepotrebuju vyryvat do drujes strany medzi krestanmi, tak sa najdu aj medzi ateistami. A aj ti co si maju potrebu vyryvat su v obidvoch taboroch.
Odkedy som na MK citala, ze ateisti kradnu krestanom Vianoce, nejak vo mne hloda myslienka, ze to "Miluj blizneho svojho ako seba sameho" su pre mnohych veriacich len prazdne slova bez vyznamu.
@alica110 že krestania nič nenutia , tak potom nechápem prečo máme zase v parlamente zakon o interupciách , napr a vedela by som vymenovat viac ale to zase aj tak neuznáte že je to tak lebo podla vás je to správne a teda sa máme aj my tak neveriaci z nepochopitleného dôvodu chovat
@aurora33 ja rozumiem, len ti vysvetlujem, preco to tak je. Pre neveriacich je veriaci, ktory na nieco, o com je presvedceny, tlaci, ako cervene sukno pre byka. Nehovoriac o tom, ze to v prispevku zdoraznuje aj sama autorka. Nehovori len o rodicoch, ale veriacich rodicoch, ktori vytvaraju tlak prave na zaklade viery.
@enmery Ja som myslela, že byt "správnym kresťanom" je hlavne o pomoci slabším a láske k blížnemu.... ty si to zas nemýľ s charitou a dobrovolníctvom
@deti95060810 "Pochopila" si pointu.
@mandzula financuješ cirkev... my tiež ostatní financujeme šport a aj kultúru... a snáď máme z toho nejaké výhody? Nemáme. Keby som si mohla vybrať tak vôbec nefinancujem tieto dve inštitúcie...

@viestta tak ide o to, aby autorka pochopila, ze jej rodicia to vnimaju ako krestansky sviatok a dcera neprejavuje z ich pohladu dostatocnu uctu. Pre krestanov je to nepochopitelne, ale casom bude isto menej tychto tem, ta generacia vymiera. Pribudne tem, ci je otvoreny Aupark a Ikea. 😅