icon

Veľká noc bez tradičných zvykov

18. apr 2025

Čaute je tu niekto kto to má ako my? Že veľkú noc nejak neberiete vážne? Nevyvaram ani nevypekam skôr si porobim niečo doma( ak v záhrade ) alebo oddychujem alebo ideme na výlet..
Rodičia mi to kritizujú že sa nesprávam ako kresťan keď nedodrziavam tradície 🙏 v tom zmysle že si dáme aj mäso , robíme aj v záhrade keď sa nemá a nechodíme na omše

deti95060810
18. apr 2025

@enmery jasné že pochopila... však preto ľudia chodia do kostola lebo majú hriechy...
my ani tam moc nechodíme. nám stačí sa k cirkvi sa hlásiť popr. zaplatiť cirkevnú daň.

viestta
18. apr 2025

@mandzula problem nie je, ze nieko veri, niekto nie. Problem je v pretlacani "toho spravneho" Akurat sledujem jednu debatu na Modrej sreche, tam sa ti veriaci priam vyvysuju nad neveriacich, sice celkom sofistikovane idu na vec ale je to vysmech, ponizovanie a vyvysovanie sa nad tych "druhych" v priamom prenose.
Ja sa snazim tolerovat vsetkych veriacich, vsak je to ich rozhodnutie verit, tak ako moje neverit, ale ked zasahuju do mojeho rozhodnutia, do mojeho zivota tak to uz sa budem branit ako uznam za vhodne. A ze snazia sa viac ci menej zasahova to vieme vsetci. Preco to som este nezistila, pretoze moje "neverenie" ich ziadnym sposobom neovplyvnuje

20erika07
18. apr 2025

Žiadne výčitky od niekoho, by ma nedonutili robiť alebo "oslavovat" niečo co nechcem😊 pre nás sú to dni ako každé iné. Šalát, rezeň, údené má akurát inú chuť ako po iné dni v roku. A tento rok som vychytala Veľký piatok a Veľkonočný pondelok v práci, takže aj daco kvapne aj mne nielen šibačom😊

rozkvet1
18. apr 2025

@aurora33 ja žijem na dedine, mne stačí čo mi tu kresťanskí dedinčania vkuse vypravaju a mam na nich svoj názor

sara07
18. apr 2025

@deti95060810 len problém je v tom že cikrvi boli vrátené všetky možné majetky aké len mala , pripadne dostala náhrady, čiže nie je odkázana na to aby bola v takom velkom rozsahu financovana ešte z daní
ukáž mi divadelný subor alebo športovvy klub čo vlastní polia, lesy, budovy, budovy na námestiach kde im platia nájom

earlgrey
18. apr 2025

Ja som si dnes dala takú fajnú klobásku 😀 mňamka...dcére som zapiekla kurča....pochutili sme si obe 😀
A nie, nezaujíma ma Veľká noc...

sisaka
18. apr 2025

@klara546 koľko majú deti rokov a v ktorej krajine žijete?

mandzula
18. apr 2025

@deti95060810 bavime sa o cirkvi, preto komentujem cirkev a veriacich. Sportovec ani milovnik kultury ma zatial o spravnosti svojho svetonazoru nepresviedcal, zato veriaci neraz, aj peklom sa mi vyhrazal. Bolo mi to akurat tak smiesne.

aurora33
18. apr 2025

@rozkvet1 tak sa presťahuj do mesta. Tam ti hádam nebudú vypravat 😃😃 omg že si niekto nechá takto znepríjemňoval zivot

domkakvet
18. apr 2025

@deti95060810 neviem aku mas vieru, ak inu, tak ta netreba opravit, ale ak si krestanka, tak dnes nie je najvacsi sviatok.

terezka1947
18. apr 2025

@autorka normálne uvažujem aké veľkonočné zvyky su🤔
Okrem oblievačky v pondelok mi nič nenapadá.
Ja som kresťan,čiže pre mňa je VN najväčší sviatok.
Ale žeby som nejaké speci zvyky dodržiavala,hmmm a to som teda aj milovník tradícií a folklóru 😄
Aké teda zvyky máš vlastne na mysli?

spongebob1
19. apr 2025

@mandzula Financujeme dlhodobo nezamestnanych,l prizivnikov, ktori iba plodia deti. Politikov, ktori nas maju iba za pracovne nastroje na vyrobu penazi na ich platy a dozivotne renty. Tak isto cirkvy sa financuju.

spongebob1
19. apr 2025

@viestta Nemiesaj jablka s hruskami. Vianoce su cirkevny sviatok, nie je to tradicia.
Btw si platena za to, ze odpovedas na kazdu otazku a vo velmi kratkom case?

mandzula
19. apr 2025

@spongebob1 a pisem niekde, ze s tym suhlasim? Nie, rovnako nesuhlasim s tym, ze mam financovat nieciu zabavku - sedenie v kostole. A ked uz musim, aspon mam z toho benefit - dni volna.

aurora33
19. apr 2025

@terezka1947 podla mňa nemá žiadne, len si jednoducho musela kopnúť. Ako niekto každý rok. Podla mňa ma každý srdečne u riti či ma autorka umyté okna, upratané (to vlastne ani nemá s kresťanstvom nič spoločne), alebo či ide do kostola. Max tak jej rodičia jej mohli niečo na to povedať, že prečo nejde. Ale POCHYBUJEM, že ju zastavila nejaká susedka na ceste a začala ju vychovávať, že je veľká noc, kresťanské sviatky a ona sa chce správať nekrestansky 😃😃😃 proste tu len chcela nazbierať páčiky a precitat si ako má každý tieto kresťanské sviatky u prdele a kto zjedol v piatok na obed viac mäsa. To je všetko.

bessie12
19. apr 2025

Veľká noc ide úplne mimo mňa. Do kostola nechodím ani mimo tohto sviatku a počas toho tomu nie je inak. Nedodrzujem pôst. Jem to, na co mam chut. Som toho názoru, že nezáleží na tom co sa do tých úst vloží, ale co sa z nich vypustí a aký ten človek je.
Nerobila som ani veľkonočné jedlá, ale tento rok urobím asi výnimku. Uvidím ako sa mi bude chcieť.
A čo sa týka veľkonočného pondelka, tak sa radšej zdržím komentára.

brrunetkaa
19. apr 2025

My nie sme veriaci čiže pre nás to nie sú žiadne sviatky a každoročne odchádzame k moru 😀 priateľovi rodičia sú veriaci a nejako sa s tým zmierili, že my týmto štýlom života nežijeme

luccija
19. apr 2025

Keď sú rodičia silno kresťansky založen tak samozrejme, že im to vadí.My varíme udene a šalát, upiekli sme jeden druh koláču a inak robíme ako bežné dni...post nedrzime do kostola nechodime

luccija
19. apr 2025

@terezka1947 nerozumiem tvojmu cudovaniu no asi, že jedli mäso a pracovali v záhrade.

viestta
19. apr 2025

@spongebob1 aj Vianoce aj Velka noc su cirkevne sviatky. V kazdom pripade, kazdy nech ich slavi ako chce. Veriaci po svojom, neveriaci po svojom. Staci tolerovat, ze kazdy to vnima inac, neveriaci len ako par dni volna.

ivushaaaa
Autor odpoveď zmazal
terezka1947
19. apr 2025

@luccija veď nejedenie mäsa a práca na Veľký piatok nie je veľkonočný zvyk,je to záležitosť iba veriacich.
Čiže absolútne nezavazuje k ničom ostatných a zvykom ako takým tiež nie je.

nelka93
19. apr 2025

Myslím, že veľa z nás to ma rovnako. Akurát mňa teda nezaujíma, kto si co o tom mysli a ci ma poohovaraju. Ja kresťan nie som a veľká noc pre mňa nič neznamena

orisker
20. apr 2025

Povedz rodičom, že Ježiš Ťa úplne chápe...

ena1903
20. apr 2025

@minenkaa Pozri, mne je osobne uplne jedno, kto ako travi Velku noc, ale toto, ako to ty pises, mi pride take neuctive... Ty mozes verit, comu chces, ale nikto by sa nemal takto vyjadrovat o viere inych. Ja som krestanka, ale nevyjadrovala by som sa takto o ziadnej viere a jej sviatkoch. To, ze mas par dni volna vdaka vynyslenym sviatkom ti nevadi, vsak? To iste na Vianoce...

minenkaa
20. apr 2025

@ena1903 ale veď je to pravda,kresťania si zobrali pohanské sviatky a prerobili si ich podľa svojej potreby,veď je to fakt ,toto nie je výmysel
A len tak mimochodom mne keby šéfka nepovie ,že pekne sviatky ,tak ani netuším ,že je veľká noc
Ja som sa nijako neúctivo nevyjadrila na veľkú noc

ibatanecnica
20. apr 2025

Ja ani nevypekam ani nevyvaram. Beriem to ako bezne 4 dni volna. Robim to co v bezne volne dni. A je mi jedno co si druhi myslia. Kazdy nech robi to co uzna za vhodne.

aurora33
20. apr 2025

@ena1903 ju nerieš, ona je celá pomýlená 😃 to je fakt

ena1903
20. apr 2025

@ena1903 Ide o to, ze krestania VERIA, ze to je nieco viac, nie len prerobene pohanske sviatky. Uz akokolvek to vidis ty, je vhodne sa o viere miliardy ludi vyjadrovat trochu inak, nie "veľká noc je taká blbosť ,uplne vymyslený sviatok". Toto konkretne sa mi nepaci. Pre teba vymysleny, pre cca miliardu ludi nie. Uz len z tohto dovodu by som sa o tom nevyjadrovala ako o blbosti. A ver mi, ja ta o nicom nepresviedcam, respektujem tvoj nazor, len by som prijala trochu respektu aj z tvojej strany.

sara07
20. apr 2025

@ena1903 ja nemusim mat volno, ja ho mám teraz nanutené
čo máme robit, ked si biskup a spol takto presadili a je to
aká neucta prosim ta, nemôžeme nič povedat ani napisat ? hlavne by sa nemalo zabudat ako do týchto končín sa krestanstvo dostalo a ako sa pohanské sviatky prekryvali ako sa palili sochy a prenasledovalo ludi čo nechceli prestupit na vieru, hlavne na morave dlho odolavali a chodilo sa tam na misie za trest
toto su vlastne prekryte sviatky jari a plodnosti
možno by sa neveriaci inak k vám spravali keby ste vy nevnucovali svoje sviatky, zákony o interupciach a podobne,