Vianočné darčeky pre rodičov a svokrovcov

jana0215
22. nov 2023

Ahojte. Viem, že je to veľmi individuálne, ale zaujímalo by ma, koľko ste ochotné investovať do vianočných darčekov pre rodičov a svokrovcov.

Aby som priblížila našu situáciu, väčšinou si kupujeme buď jeden väčší, potrebný darček, na ktorý sa skladáme viacerí, alebo nejaké drobnosti, ktoré potešia. Minulý rok som rodičom kúpila víkendový pobyt za cca 250€-300€ s tým, že to mali aj na okrúhle výročie, takže to bola velmi výnimočná situácia + otec nám značne pomáhal cez rok s prácami na byte a nič za to nechcel, tak to bola z malej časti vďaka aj za to a chcela som v rámci toho darčeka zobrať aj sestru k nám, aby si konečne od nej oddýchli a užili výročie (Mama bez nej nejde ani na krok, takže to nie je štandard, že by sme si ju brali a navyše je to aj velmi náročné, rozmaznané dieťa, ale to nie je podstatné). Svokre si nepamätám, čo sme kupovali, predpokladám, že niečo do kuchyne, čo chcela.

No tento rok mi skoro odpálilo dekel, keď som zistila, že sa švagrovci chcú skladať svokre na darček, ktorý stojí okolo 600€. Skladali by sme sa len my a oni, takže 300€ na rodinu. Navyše je to nepotrebná vec, ktorú ak niekto chce, tak si kúpi sám. Nie sme na tom finančne zle, ale príde mi to ako strašne vysoká suma za Vianočný darček. Ani len doma si s manželom dokopy za toľko darčeky nekupujeme. Príde nám to zbytočné a Vianoce by nemali byť o drahých darčekoch, alebo vôbec o darčekoch. V takom nastavení chcem potom pokračovať aj s deťmi, 1 väčší darček plus 2-3 drobnosti, nie holda darčekov a minutých 1000€ na jeden deň v roku. Nepoviem, keby mala aj nejaký sviatok, jubileum, ale sú to len Vianoce.

Aké darčeky si vy takto v rodine dávate? Bežne si kupujete drahé dary? Naozaj sú Vianoce pre veľa rodín len o čo najdrahších darčekoch?

Ps: od svokry vždy dostanem darčekový balík kozmetiky, poväčšine testery, ktoré dostane zdarma od známej. 😅 Takže to nie je, že by sme si také dary kupovali obojstranne.

deti95060810
22. nov 2023

no to by sme ďaleko nezašli keby sme takto rozhadzovali... 😉
pre naše deti darčeky 100e/ dieťa, ostatné deti v rodine max 20e/dieťa
svokrovci - min. rok predplatné časopisu ....tiež myslím že okolo 40 e.

jana0215
autor
22. nov 2023

@deti95060810 takúto nejakú predstavu na bežné Vianoce mám aj ja. Však nikto z nás dome tlačiareň na peniaze ešte nemá. 🙈😅

veronika_sk000
22. nov 2023

@jana0215 s rodicmi som dohodnuta vzdy na niecom potrebnom, minuly rok sme im dali susicku ovocia a nejake drobnosti v podobe kozmetiky, ktoru pouzivaju a obe strany od nas dostavaju fotoknihu nasho dietata, cez 100€ nikdy nejdeme

hama_ba
22. nov 2023

@jana0215 zrušili sme všetky dary navzájom. Už ani rodičom, ani svokrovcom, ani súrodencom. Max deťom za pár eur a všetci sme šťastní, všetkým zúčastneným to vyhovuje

katariiinkaa
22. nov 2023

My sme s rodičmi z mojej strany dohodnutí tak, že si nekupujeme nič, ale radšej za tie peniaze ideme niekam na chatu na pár dní všetci spolu aj s rodinou môjho brata. Času kedy sa stretneme všetci spoločne na dlhší čas je čím ďalej tým menej, preto sa na toto obdobie všetci tešíme..

andreakotesova
22. nov 2023

Každý rok rodicom kupujem predplatné týždenníka Zivot. Radi ho čítajú. A dokupim ešte napr. prášok na pranie, avivaz, termohrniec a pod. Čiže je to +/- (skôr ale +) pre oboch spolu 100 eur. A som proti skladaniu sa na darček. Nielen na ten vianočný. Svokrovcov už nemám.

ddaassuullaa
22. nov 2023

Myslim, ze je uplne jedno, ako to maju inde. Podstatne je, ze ty s muzom ma to mate rovnaky nazor. Polovica uspechu. Druha je so svagrinou prebrat, ze nevidite zmysel v hodnote daru, ale v jeho ucelnosti. Pripadne ak ste mali nejaky napad, drzat sa ho.

jana0215
autor
22. nov 2023

@hama_ba toto sa snažím presadiť už roky, ale hlavne mama nám vždy niečo kúpi a cítim sa potom blbo, keď im nič nedám a tým pádom nevynecháme ani svokru... 🙄

anjelicek26
22. nov 2023

Ja mojim rodicom kupujeme darceky - mamine som brala novy kavovar lebo viem ze si to nedopriala a otcovi roboticky vysavac,co aj umyva.. Limit v hlave nemam, proste pre radost a vyuzitelnost...a vzdy 1 darcek.. Rok dozadu som mame kupila elektricku deku a otcovi predplatne zahradkara a *meteorologicku* stanicu do zahrady.. rob ako citis, nemusis sa s nikym skladat...

maminkadeticiek
22. nov 2023

Spolocne sme sa dohodli v mojej casti rodiny ze si uz doapelaci dary nedavame,iba detom.Deti cca 70-100 eur na nase deti a 20-30 na netere a synovcov.U muza sa ohadzuju peniazmi a darmi a pride mi to viac ako smiesne.Nedala by som take peniaze na darcek a mal by to byt tvoj muz kto povie bratovi/sestre,ze vy taketo drahe dary kupovat nebudete.Je od nich vrcholne netaktne vas takto do toho tlacit a riesit skladacky.Ale.to su veci,okolo ktorych by ste sa nemali na Vianoce citit blbo ale spolocne si sadnut,navrhnut to a dohodnut sa ako dospeli ludia aj s rodicmi ako.pristupit k Vianociam a darcekom.

jana0215
autor
22. nov 2023

@maminkadeticiek riešili sme to už strašne veľa krát a stále neúspešne. Ale tento rok som sa už nasrala. Prispejeme im asi len niečo málo, ak vôbec, určite nie polovicu a povedala som, že naposledy. Toto sa nerobí.

dusankomoj
22. nov 2023

@jana0215 jednoducho priamo povedať,že toľko dať nemôžete. Je to naozaj veľa peňazí a nieje žiadna hanba,keď ich nedáš. A druhá vec,darček kúpia švagrovci aj odovzdajú a vy tam budete stáť s prázdnymi rokami,že to je aj od nás! Alebo povedz,že už si darček kúpila a na ďalší sa neskladáš.

zltamyska
22. nov 2023

Nás je 7 súrodencov a teda doma sme to aj s rodičmi vyriešili cez anjelikov - každý si vylosuje jedného a tomu kúpi symbolický darček (tento rok máme budget 30€) + rodičom kupujeme my súrodenci niečo - keď sa poskladáme všetci, tak to je cca 50€ na jedného... svokre sme minulý rok kúpili trochu drahší dar - lepší šijací stroj no tento rok to bude opäť asi niečo viac symbolické + jej vždy zaplatíme satelit na rok

maminkadeticiek
22. nov 2023

@jana0215 A preco byvste sa malinprisposobovat a na Vianoce stresovat?Normalne im povedzte,ze sa s nimi skladat nebudete,ze podarujete co uznate vy za vhodne.Kup rodicom symbolicke darceky,aj vsetkym ostatnym a hotovo.Urib to raz dvakrat a ostatni pochopia ak to doteraz nepochopili.Ked sa stale prisposobujete a neviete sa postavit sami za seba a stat si za svojim sa necuduj,ze sa k vam takto spravaju.

es2021
22. nov 2023

@jana0215 my sme sa uz tento rok konece dohodli ze ziadne darceky, len deckam... ved dospely ked potrebuje a chce kupi si kedykolvek pocas roka... a uz vobec by som nekupovala drahe dary

martinka13
22. nov 2023

Ak sa skladať nechceš, tak im to normálne povedz. Veď predsa nemôžu čakať, ze vždy so všetkým budete súhlasiť. To keď si o rok vymyslia dovolenku za 6000 budete prispievať 3000?

ibrunova
22. nov 2023

A muž sa chce skladať, či nie?

oliverceky
22. nov 2023

@anjelicek26 prosím, aku Meteo stanicu do záhrady,?

nevenka
22. nov 2023

@jana0215 takto, mame 4 deti, kazdemu 1 darcek cca za 20 plus knihaz rodicom kazdemu cca tiez 20 na hlavu, so surodencami je dohoda, ze sa kupuje len detom. Kedze maju po jednom dietati, snazime sa to kompenzovat nejak, starsim napriklad spolocnu spolocensku hru a daco mensie mladsim.
No a este sesternicinym detom zvyknem drobnost, sme ako sestry.
Ja nerozumiem tymto drahym darom, ale ze vobec. O com su Vianoce? 🤔

sovica
22. nov 2023

@autorka A môžeš napísať, aká je to nepotrebná vec za 600€? Neviem si predstaviť minúť 600€ na nejakú blbosť, ktorá sa nevyužije.
A k Tvojej otázke, my kupujeme darček pre jedného rodička približne v hodnote 100€, ale vždy len veci, ktoré vyslovene chcú alebo potrebujú. Ak je to len niečo menšie a lacnejšie, pridáme ešte peniaze a kúpia si, čo uznajú za vhodné.

aceris
22. nov 2023

Kedysi sme mali limit 50-70e na hlavu. Posledne roky sa snazim riadit heslom, ze nejde o financnu hodnotu daru ale o napad a trefnost daru. Takze niekto ma darcek za 50 a druhy za 25....je to jedno. Ide o to ci to toho cloveka potesi a nas nezruinuje.

sense
22. nov 2023

Povedz svagrovi ze vy sa skladať nebudete. A kúp co uznáš za vhodne

sense
22. nov 2023

Mama dostane kolagén lebo si ho žela a partnerov a matka dozu na med z Bohemian Crystal a otcim obľúbené šampanské, keďže oni sú ľudia ktorí majú všetko a na vianoce si dávajú len symbolicky nieco

anjelicek26
22. nov 2023

@oliverceky taketo nieco,neviem to presne najst ;( Ale ma Mini solarny panel a otec to ma na terase a cez WiFi mu to dava udaje priamo na displej.

mane01
22. nov 2023

@jana0215 rodicom a svokrovcom nieco symbolicke a zaroven prakticke… vsak nie su deti…ziadne drahe dary

oliverceky
22. nov 2023

@anjelicek26 ďakujem

martul
22. nov 2023

@jana0215 rodičom a svokrovcom sa snažíme+- v rovnakej hodnote, t.j. okolo 80 eur na pár. Vždy vymyslím niečo čo potrebujú.
Sestra a švagor sú slobodní pri rodičoch tým+- 30 eur. Synovca a neter sme zrušili, oni nevedia čo našim my zase čo im, načo si vymieňať dary.
Našim deťom sme mali limit 200 eur na dieťa, tento rok to bude+-350. Najstarší býva sám dostane robotický vysávač, dcéra dospelá oblečenie a pandoru prívesok. Najmladší 15r nejaké speci slúchadlá.

minenkak
22. nov 2023

@jana0215 rodičom a ani svokre nič, žiadne sviatky,už ani decku,čo treba kúpi sa cez rok

cafelatte
22. nov 2023

Tak ja mojej mamine a svokre dávam tašku kde je taka vsehochut, voňavá sviečka, vianočný caj s venovaním, vianočné vínko, voňavý krém na ruky, vianočnú svietiacu dekoráciu, chnapku s vianočným motivom alebo napr.utierky ci zasteru..perníčky z trhu, čokoľvek co mi príde milé. Je toho v taške dosť ale sú to také položky niektoré 2e niektoré 5 e. Spolu okolo 25 e. Poteší vždy..všetko vždy spotrebuje, použije. Otec a svokor su trosku diskriminovani dostavaju vzdy kozmeticku kazetu za 10 e.😊

stanulienkat
22. nov 2023

Povedzte im, ze darcek uz mate vybraty. Alebo im narovinu povedzte, ze je to vela penazi.