Žiadosť o ruku
Čaute baby.Zacnem tak ze s mojim priatelom mame krasny harmonicky vztah uz 5 rokov.Velmi sa milujeme ale on NIE A NIE ma poziadat o ruku zevraj je este cas.Kamosky uz daktore aj rozvedene a ja sa stale vidim len stat pri oltari.Velmi tuzim po svadbe.Rozmyslam zeby som ho poziadala o ruku ja.Co si o tom myslite?Uz som pozerala aj prstienky a vymyslam cely scenar.
@haley7897 ja nehovorím o NEURČITOM odklade. len som videla, že ste sa do mňa už dve pustili a úplne bez relevantného dôvodu. Písala som jasne, že sa treba porozprávať o budúcnosti a dať si nejaké plány.
@spadnutaslivka to ze ťa označím a komunikujem s tebou neznamená, že sa do teba púšťam 🙇🏻♀️
Máš 30 rokov, s priateľom si 5 rokov a ešte ste sa neposunuli ani len k spoločnému bývaniu? Myslím, že je načase sadnúť si a porozprávať sa o spoločnej budúcnosti. Ak v tomto veku po 5 rokoch chodenia niekto nevie posunúť vzťah do vážnej úrovne, tak je načase to uťať a nájsť si časom niekoho, kto už je vyzretý.
Určite by som chlapa nežiadala o ruku a hlavne nie po tom, čo mi jasne povedal, že na svadbu so mnou sa necíti. A na tvojom mieste, ak teda zásnuby, svadba, deti sú pre teba dôležité a aj v správnom poradí, tak si stanovím čas, koľko som ešte ochotná čakať a ak sa nedočkám, tak si nájdem niekoho, kto je rovnako nastavený ako ja.
Inak máš 30 rokov, on nejako podobne, ste spolu 5 rokov a ani ste sa nedostali k spoločnému bývaniu? Ešte napíš, že on býva u rodičov a to ti poviem rovno, že ani nečakaj, že sa niečo zmení…
Takéto vzťahy zväčša treba uťať, 5 rokov je už doba zrelá na posun . A sťahovanie by som neradila . Často sa ženy zosťahujú s partnerom , varia, žehlia , perú , nakupujú, deti porodia a nakoniec zostanú celý život len partnerky, ktoré nemajú nič, všetko je partnerove. Ešte ja tie deti nosia jeho meno . Akoby povedala moja babena, toto treba kopnúc do rici . V 30 tke máš ešte dobré šance si nájsť niekoho iného .
Najprv som sla pisat nerob to, ale ked tak rozmyslam... urob to a budes vediet na com si. Ked povie nie tak to rovno skonc... vlastna skusenost 🙂 doteraz by mi vravel ze mame este cas...
Ale toto máme čas je už normálne módna vlna medzi mladými mužmi a to nevravím o 20 tnikoch . Môj syn má 22, má priateľku 20 ročnú , obaja študujú na VŠ , ale keď som sa pýtala syna že aké má plány tak dokončenie školy, nájsť si podnájom , počkať kým priateľka doštuduje , zobrať sa, zarobiť si na akontáciu na byt , hypotéka a vraj do 35 by mal rád prvé dieťa. Mnoho mladých mužov sa nechce viazať, nechce manželku , potom chce deti ale bez svadby ..a všetko toto si bohužiaľ robíme my ženy. Lebo sme ochotné a mnohé až moc.
@21oktober ja si myslim, ze problem je aj v tom, ze vela zien povazuje za vacsi zavazok medzi partermi dieta ako manzelstvo a po druhe veri, ze dietatom si chlapa "priputa". Lenze pre velmi vela muzov dieta nie je zavazkom na zotrvanie vo vztahu s priatelkou.
Ak si ťa po 5 rokoch nechce vziať, lebo ešte není čas, znamená to v preklade, že čaká na niečo lepšie.
@ autorka Tu nejde o zasnubenie, tu ide o svadbu. Ty sa chces vydat a mat deti s manzelom. Tak mu to otvorene povedz, podla jeho reakcie sa potom zariad.
Ak ta ten muz chce, tak ti ten papier da (cokolvek si o nom mysli) lebo ty ten papier potrebujes.
Mas 30 rokov a 5 rocny vztah. Je uplne na mieste bavit sa o svadbe ak je manzelstvo pre teba dolezite. A co je dolezite pre teby malo byt dolezite aj pre tvojho priatela (ak mu na tebe zalezi).
Rozpravanie, rozpravanie, rozpravanie, ty nieco chces o com on asi nevie, len ho neziadaj o ruku ty lebo ti garantujem, ze zdupka velmi rychlo od teba, po dalsie bez spolocneho byvania ist do svadby je uplna kravina
5rokov je dlha doba len randit. Hlavne ked ste od 25-30 ine by bolo Keby ste spolu chodili od 18ky alebo tak ze ste este boli studenti bez financii.. ale takto ako byvate? Kazdy vo svojom alebo kazdy u svojich rodicov? Vas vztah sa za 5r neposunul nikam. Od prveho sexu v prych
Mesiacov randenia je to to iste. Ibaze uz mas 30 a rozum ti vravi zeby si chcela viac chcela by si zavazok istotu slub lasky atd. Manzelstvo a deti. On moze mat deti aj v 50ke s mladsou zenou. On nema na ponahlo. Ale Keby mu na tebe zalezalo.. tak staci povedat ultimatum Bud sa vas vztah do leta posunie alebo zanikne. Ty ho nemusis vyslovene ziadat o ruku. Len si snim ujasnit co chces od zivota a ci chce to iste . Ak nie tak nestracaj cas.
@beata_k Svadba zmyslom vztahu nie je, tak isto ako zmyslom vztahu nie je zit donekonecna na divoko.
Svadba je spolocensky, moralny, eticky a pravny prejav 2 ludi zit spolu (s istymi zavazkami).
Pripustam ze v minulost mala trochu iny ucel ale v dnesnej dobe ak sa niekto dobrovolne zriekne tohto ritualu (pravnej podstaty takehoto vztahu) tak but si drzi zadne vratka, alebo sa prisposobuje tomu, kto si tie zadne vratka chce udrzat.
Ak je pre niekoho ten papier nepodstatny, tak preco do toho neist (ked je ten papier tak nepodstatny)?
Na tvojom mieste by som ho rozhodne nežiadala o ruku, ale si s ním sadla a vážne sa porozprávala, akú má predstavu o vašom ďalšom fungovaní a kam celý váš vzťah speje. Totiž vo vašom veku je 5 rokov vzťahu prakticky bez posunu šialene veľa. Už by ste mali byť obaja dosť zrelí na to, aby ste vedeli, čo očakávate od vzťahu. Hrozí vám prechodený vzťah, keď to budete spolu ťahať 7-8 rokov a potom sa rozchod. Ty budeš mať 32-33 rokov, všetci lepší chlapi budú už rozchytaní, pripadne ženatí s deťmi. Ešte je tu možnosť dať mu ultimátum, že buď bude do roka svadba alebo rozchod. Ale to je také extrémne riešenie, skôr by som poriešila fakt úprimný rozhovor, čo s vami ďalej. A úprimne, to čo máte, nie je harmonický vzťah, ale strata času, sorry.
@cocolino234 čo je na tom , ja dom mala 33 keď má môj manzel požiadal o ruku, nikdy sme spolu nebývali, až po svadbe. Mame dve deti a už 14 rokov sme šťastní manželia aj rodičia .Otehotnela som mesiac po svadbe.
Tieto filozofie a "spoločenské hľadiská" vychádzaju z domienky, že žena je vždy ten slabší článok, avšak už sme v 21. storočí
@beata_k tu nejde o romantiku ani o to ze svadbou bude vzťah sám o sebe zázračne dlhodobo fungovať. Ide predovšetkým o formu ochrany ako vysvetľovali vyššie, to je najdôležitejšia časť a potom častokrát ale nie nevyhnutne o akúsi formu oficiálneho uznania výhradného zväzku, toto nie každý potrebuje ošetriť papierom, ale pre mnohých ta spojitosť existuje.
Pointa je, že človek, chlap ktorý ženu naozaj miluje a myslí to s nou vážne, nemá problém jej takúto istotu zabezpečiť a oficiálne sa zaviazať. Myslím, že keď prejdeš fórom len za posledných pár dní nájdeš niekoľko príspevkov o tom ako ženy ktoré sú v neoficiálnych zväzkoch, častokrát s deťmi alebo tehotné, prispievajúc na (výhradne) chlapov barak kúpený mimo manželstva žiadajú radu ako nezostať po rozchode s hoľou ritou.
Svadba nieje o romantike, je to zmluva, to v prvom rade.
@bluka2 žena nieje slabší článok, ale ani 21 storočie nezmení že máme inú pozíciu ako muži. Pod inou nemyslím nižšiu alebo menej dôležitú. Už len tým, že rodime deti vzniká značný rozdiel ktorý nemožno ignorovať. Ženy sú a vždy boli v zranitelnejsej pozícii. Okrem iného aj tým, že nikdy nie sme samy za seba ak sú z nás raz matky.
neviem si predstaviť požiadať partnera o ruku...asi som staromódna ... 😉
@beata_k je obrovska kopa zien, ktore by si kvoli "papieru" dali aj zilou pustit, ale hold, natrafili na takych, co sa zenit nechcu a je im trapne to priznat, tak sa budu dusovat a bit do prs, ze oni o ten "papier" vlastne nestoja a oni sa vydavat nechcu. papier ti nezaruci stastie ani manzelstvo az po hrob. ale chlap, ktoremu zena za ten "papier" nestoji, o takeho by som ja nohy ani neobtrela. pretoze tym "papierom" dava nielen zene, ale aj ludom okolo najavo, ze to s tou zenou mysli vazne, ze sa rozhodol prave pre nu.
a odhliadnuc od spolocenskych konvencii, mne je smiesne, ked k pediatricke vola nejaka zena, predstavi sa menom, povie co chce a sestricka otazka "a vy ste kto". a hned na to "aha". lebo ved matka ine priezvisko, decko ine priezvisko. v skole detto. na rodickach v prezencke k priezviskam poznamky kto je koho matka. lebo ved otec si matku vziat nechce, ale priezvisko musi mat dieta po nom, ved inak by snad ani otcovstvo neuznal.
prednedavnom tu bola diskusia, ze chlap mal uraz, nemoze byt sam doma, je na PN. a ako je mozne, ze po 10 roc.vztahu zena nema narok na ocr s muzom.no jednoducho, lebo nemaju ten strasne nedolezity a nepotrebny "papier." o horsich veciach, ktore zivot obcas prinasa, ani nepisem... nikdy to nebol, nie je a ani nebude LEN papier.

@spadnutaslivka ja sa do nikoho neobuvam 🤦🏻♀️ normálne som konštatovala že nevidím relevantny dôvod na neurčitý odklad. Nevadí 🤷🏻♀️