Krst evanjelikov

miskape26
25. apr 2016

Ahojte. Chcem sa opýtať. Som evanjelička a partner katolík a nie sme zosobášení. Za chvíľu sa nám narodí syn a chceme ho dať pokrstiť v evanjelickom kostole. Máme však iba krstnú mamu - partnerovu sestru, ktorá je katolíčka. Pokrstia nám v takejto situácii syna? Alebo aké sú iné možnosti? Ďakujem za každú odpoveď.

simsalabim
25. apr 2016

@miskape26 opytaj sa priamo farara/ fararky. Moje dcery maju 2 krstne mamy - jedna evanjelicka, jedna katolicka. Vseobecne, evanjelici su omnoho liberalnejsi, takze nejake riesenie sa isto najde. Myslim vsak, ze bude ziaduce, aby jeden krstny rodic bol evanjelik.

lienkaviva
25. apr 2016

Tak to závisí od farára hlavne....skús sa ho to narovinu opýtať, každý má iné "podmienky" Ale určite musíš mať aj krstného, nielen krstnu.
Ja som rimo, manžel kalvin- sobaseny sme v kalvinskom kostole s úžasným farárom (čo sa o "mojom"ani zďaleka nedá povedat) 😁 krstili sme obe deti v kalvinskom kostole a 1krstný je greko a 2pravoslávny. ...takže všetko sa dá ak je farár človek a hlavné je tu pre ľudí 😉😉😉

bibiana26
25. apr 2016

@miskape26 Ahoj vo väčšine prípadov je to tak,že pokiaľ rodičia zosobášení nie sú, farár/ka dieťa nepokrstí. Najskôr svadba,potom krst.

mojkamojka
25. apr 2016

@miskape26 podla kanonickeho prava by si mali sviatosti uz katolici a a evanjelici navzajom uznavat, takze by to problem nemal byt. Ale realitu zisti az na mieste...

mojkamojka
25. apr 2016

@bibiana26 z akeho dovodu? Dane im brat nevadi, ale robotu si spravit ano?

epsonka45
25. apr 2016

@bibiana26 nasu pokrstili pred sobasom ale museli sme slubit,ze budeme mat potom sobas v kostole

vroni
25. apr 2016

aspon jeden clovek musi byt evanjelik. Teda jeden z rodicov alebo krstnych rodicov. Svadbu riesit nebude zrejme nikto.

bibiana26
25. apr 2016

treba si naštudovať "smernice" ECAV. Dá sa to však aj tak,že o krst novorodenca žiadajú príbuzní - starí rodičia,súrodenci. Ide o to,aby krst nebol iba " pro forma",ale aby dieťa bolo k viere skutočne vedené. Či však k nej bude dieťa vedené u rodičov,čo všetko spĺňajú je už iná vec

bibiana26
25. apr 2016

@epsonka45 ono to všetko záleží aj od daného cirkevného zboru a predpisovosti farára

yanni
25. apr 2016

@bibiana26 to vobec nie je vo "väcsine" pripadov.
Dieta pokrsta aj nezosobasenym rodicom, ajslobodnym matkat aj aj aj.

@miskape26 My me evanjelici. A odjakziva nebol problem s nicim s cim vela katolickych knazov problem ma. Preco asi????
Bratova krstna mama je tiez katolicka, krstny otcov brat evanjelik. Ja krstnu ani nemam, lebo nestihla pris na krst (nieco boli v rodine), mam len krstneho.
Evanjelicki farari nerobia take caviky ako katolicki. Najlepsie bude ak sa pojdes opytat na faru. Nas stary farar (uz je mrtvy) vzdy vravel, katolici a evanjelici su jednej viery. Su krestania 😉
Tu v DE napr. v nasej dedine, ked opravovali nas kostol, poskytli nam katolici ich na nase evanjelicke bohosluzby. A Vianoce a Velku noc sme v tom roku mali ekumenicke.

bibiana26
25. apr 2016

@yanni ono by to tak malo byť "Nechajte dietky ku mne prichádzať",ale prax je na SVK niekde inde. Sú farári,ktorí sa držia predpisov a cez to nejde vlak,ako sa hovorí. V rodine máme chalana,otec presbyter,cela rodina aktívna v zbore a dieťa im farár okrstil po ich svadbe v ten istý deň

bibiana26
25. apr 2016

@yanni Ako sa vraví všetko je o ľuďoch. Takto len ľudí znechutia a potom sa čudujú,že sú kostoly plné iba na Vianoce

vroni
25. apr 2016

my sme obe deti krstili v evanjelickom kostole. Ani jeden-jedinykrat nepadla otazka, ci sme manzelia a o svadbe v kostole uz vobec nie (dva rozne kostoly, rozni farari, pri prvom sme manzelia neboli, pri druhom ano, fakt to mali uplne v pazi)

misulkar
25. apr 2016

@miskape26 Ahoj, myslím si, žeby nemal byť problém pri krste. Sestra sa vydávala len na úrade, krstili v evanjelickom kostole, ja s mojím priateľom sme krstní rodičia (obaja sme katolíci) 🙂 Pani farárka s tým nemala žiaden problém. Ale najlepšie bude, ak si zájdeš na faru.

emilia25
25. apr 2016

Mi sme mali krst v sobotu a hned dvojity sme krstili dcéru 2 mesačnú a syna 3 ročného.ja som pokrstens v katolíckom kostole muz v evanjelickom a aj tam sme sa brali vobec som nemusela nikde prestupovst.krstnych sme mali tiez švagra evsnjeliks a svsgrins katolícka.pokiaľ je farár normálny pokrsti dieťa bez problemov.ja dokonca chodím k ním sj na spoveď a aj na rozhresenie ci co to je.v katolíckom kostole som bola na posledy na mojej birmovke.

jamabe
26. apr 2016

Jedinou podmienkou je, aby aspoň 1 z krstných rodičov bol evanjelik - teda mal krst, aj konfirmáciu.. Na tom, akého vierovyznania sú rodičia nezáleží, ani na tom, či sú zobratí.. V tom vám nik problém robiť nebude. Len k tej krstnej mame, musíte nájsť ešte niekoho, kto bude spĺňať tú podmienku. Mali sme presne to isté 🙂

miskape26
autor
26. apr 2016

Dakujem vam za vsetky prispevky 🙂 🙂 🙂

hoslenka
2. apr 2023

@miskape26
My sme mali v evanjelickom kostole len jednu podmienku a to, že krsny otec musel byť konfirmovany evanjelik.

hoslenka
2. apr 2023

@miskape26
No pozerám, že to je riadne starý príspevok.
Neviem ako ste dopadli.