Krstný rodič

evica17
18. aug 2021

Ahojte, chcem sa spytat co by ate robili na mojom mieste. Sme evanjelici, v inak uz katolickych rodinach. Prvy syn je krsteny v ecav, ale za krstnych ma manzelovho brata, ktory ako jediny ostal v ecav a moju dobru spoluziacku zo strednej. Ale krstny je hrozny, k malemu nikdy neprisiel, ani nikdy nezavolal a ked volal tak sa nikdy nanho nespytal. A celkovo mi ten clovek nesadol. Za to ako sa sprava, a ake ma hodnoty.
A teraz chceme krstit druheho syna a ja rozmyslam ze ci nechat krstneho muzovho brata alebo to poriesit nejakym kamaratom, aj ked nemame nikoho takeho blizkeho z ecav. . Myslim ze ani ten kamarat by nemal k malemu az taky vztah potom, ked to nebude nik taky blizky, e aspon to bude clovek z hodnotami a spravnym pristupom k zivotu. Neviem sa rozhodnut ze ako to poriesit. Na krste musia byt dvaja krstny rodicia zial. Co by ste radili ?

dijka123
18. aug 2021

@evica17 nejaky dobry kamarat s kamaratka nejaka dobra alebo ak mas surodencov

dazdovka
18. aug 2021

@evica17 nemusia byt dvaja krstni rodicia vobec, u nas ked sme krstili prve dieta boli "krstni" katolici, ale boli ako svedkovia krstu, krstna pre ecav je moja mama, cize babka... Ja som uz dalsie deti nedala pokrstit, necham to nech sa same rozhodnu ked sa budu chciet dat. Krstnych "rodicov" ako to byvalo kedysi neplanujem, nikoho to k nicomu nezavazuje, zivot dietata v spolocenstve sa vyvija normlane a vztahy mdle, chladnuce to tiez neutuzi... Ak to citis, ze krstnych deti chces mat priatelov, tak si ich poziadaj a neries co kto komu je krstny, zijes tu a teraz...

lublub
18. aug 2021

@evica17 ak krstna bude ecav, tak krstny moze.byt ak rim.-kat. alebo inej viery...Stačí aby len jeden krstny bol evac...tak možno máte niekoho blízkeho, ktorý by za to stál byť krstným ...

evica17
autor
18. aug 2021

@dazdovka no u nas sa neda, farar ma s tym problem. Musia byt dvaja a aj z ecav, ziadny katolik a ine. Ale kwd muzovi poviem ze tak pokrstime v inom zbore zw staci iba krstna tak to nie, musi byt tam kde je prvy.

katkami123
18. aug 2021

@evica17 nemusia byt dvaja krstný rodicia, naša dcérka ma tiež iba jednu krstnú mamu. A druhé maju zase iných, lebo sme už nechceli opäť tu istú krstnú, kedže o dcerku nejaví žiaden záujem.

evica17
autor
18. aug 2021

@katkami123 asi zalezi od zboru. A ako presne, ja ako neovakavam nic speci od krstneho rodica, ale aspon akotaky zaujem trochu . Vsak je to aj jeho ujo a krstny. Krstna nie je z rodiny a ta sa snazi, maly ju zboznuje a je mu luto ze krstny nic.

katkami123
18. aug 2021

@evica17 no, my mame krstnú, ktorá žije v zahraničí. Ale nechceli sme ju už preto, lebo keď príde na Slovensko, radšej bude 16 dni sedieť na gauči a nudiť sa, ale žeby si prišla na pár dni na návštevu krsňa pozrieť ju ani nenapadne. A ze ma to krstná narodeniny si tiež spomenie až potom, keď jej vyskočí upozornenie cez fb. Takze sme si povedali, ze naše ďalšie deti už takú krstnú nepotrebujú. Skús sa porozprávať s kňazom, či by nebolo možné mat iba jedného krstného rodiča. Možno dovoli

evkamotka
18. aug 2021

Ako manzel odôvodňuje, ze musi byt druhe dieta pokrstene tam kde prve?
A ake riesenie navrhuje on?

evica17
autor
18. aug 2021

@evkamotka no ze sme zapisany v tom cirkevnom zbore a aj nase druhe dieta tam.bude, ze naco ist inde . To nie je ako ukatolikov, tam sa platiaj ten cirkevnyprispevok a tak.

evkamotka
18. aug 2021

@evica17 knazovi ste vraveli, ze nemate krstného? Co on na to?

janina1127
18. aug 2021

Toto je najhoršie @katkami123. My sme tiež dlho Saške vyberali krstných aby sme si proste boli istí, že ozaj budú mať o ňu záujem, že ozaj budem vedieť, že keby niečo tak sa mám na koho obrátiť a spoľahnúť.

evica17
autor
18. aug 2021

@evkamotka on ze vsak mame, muzovho brata. A nenechal si dovody vysvetlit ze preco nechceme. Ja to vidim jedine ze iny zbor alebo sa s tym zmierit a deti budu mat len krstnu xo sa im venuje a krstneho na papieri

vroni
26. aug 2021

@evica17, farár s tým nemá čo mat problém, aspoň jeden z krstnych rodičov musi byť evanjelik, ostatní kresťania. Takže teplé plky akoze musia byť dvaja a musia byť obaja evanjelici nech si nechá od cesty. On sa musí cirkevným právom riadiť a nie vytvárať si ho podľa svojich predstáv. Kľudne by som sa s takouto otázkou obrátila na jeho nadriadených.

evica17
autor
26. aug 2021

@vroni a staci aj jeden krstny rodic ? Ze nemusia byt dvaja ? Akoze u nas je to velmi divne, co farar vravel pred krstom o volbe krstnych, ze mali jednych a ti si chceli dat katolika co byva v kanade, a on ze to jie, ze toho chcu len kvoli peniazom a musia byt dvaja evanjelici a take somariny.

vroni
26. aug 2021

@evica17, áno, môže byt. Tuším chce byť pan farár papezskejsi ako pápež. Aj keď je evanjelik 😉

vroni
26. aug 2021

@evica17, nie, nemusia byť dvaja, môže byt jeden až štyria, jedine podmienky sú, že aspoň jeden z nich musí byť evanjelik a všetci musia byť kresťania (čiže krstný nemôže byť moslim, budhista, bez vyznania....)