Synova birmovka

evaveva1
4. apr 2015

Poradte,kto viete.Môj syn ide na birmovku.Chce za birmovného rodiča bratranca,s ktorým si dobre rozumeju.Chalan je dospelý,len problém je v tom,že je pravoslávny,teda nie je kresťaň.Máte skusenosti,čo všetko musí birmovný rodič mať,aby sa mohol stať birmovným rodičom?/myslím -krst,prijímanie,birmovku?Je to podmienka,aby sa stal birmovným rodičom?Vďaka za všetky info

liebling98
4. apr 2015

@evaveva1 opravím Ťa, aj pravoslávni sú kresťania (veria v Ježiša Krista), myslela si zrejme, že nie je katolík.
Birmovný rodič musí mať krst, prvé sväté prijímanie, birmovku a ak je ženatý/vydatá, musí byť sobášený v katolíckom kostole.

bonaqa2013
4. apr 2015

@katrinka8 pravoslávny asi ťažko môže ísť za birmovného do kat. kostola. Ešte tak grékokatolík áno. ale evanjelik, pravoslávny nie.

horana
5. apr 2015

@bonaqa2013 Ale greckokatolici su pravoslavni 😉

terezka1947
5. apr 2015

@horana greckokatolici nie su pravoslavni

horana
5. apr 2015

@terezka1947 Povedala by som ze vyznavanim sposobu obradov a viery ano, to ze ich nie uplne dobrovolne neskor priradili pod autoritu Rimskeho papeza je vec v mojich ociach dost sporna. Identita a sfera vplyvu su dve rozne veci.
Vobec ked clovek studuje tie dejiny bojov o sfery vplyvu ako sa ruvu ako pes o kost uz cele starocia, ma dost. Citala som rozne analyzy toho procesu, rozkolu v Cirkvi, v ktorom si kazda jedna z 3 stran (pravoslav., rimskokat. aj greckokat.) drzia "svoju" pravdu a tych dalsich obvinuju na zaklade "svojich" dokazov a mala som dost. Kazdy zahmlieva, prekruca a vyklada svoje verzie dejin. Ked toho clovek nacita dost, zostane len jeden dojem: kym sa nezmieria a nezomknu v jednu, nikdy nebudu tou Cirkvou s velkym C, ani jedni.

terezka1947
5. apr 2015

@horana ...bohuzial,atk ako aj v inych spolocenstvach,zoskupeniach a vsade,kde su ludia...aj v Cirkvi boli cierne roky a myslim,ze vzdy sa nieco,co s krestanstvom nebude mat nic spolocne diat aj bude 😒

...nerada ta opravujem,ale nie,nemaju s katolikmi a greckokatolikmi vela spolocneho 😒

janinah
5. apr 2015

@horana greckokatolíci /nie skomolenina grekokatolíci/ nie sú pravoslávni,možno ťa pomýlila história,kedy gr.kat.cirkev na Slovensku bola zakázaná a prenasledovaná a mala sa včleniť ku pravosláviu vplyvom plitiky z Ruska po 2sv. vojne.Známy je tzv. prešovský sobor-úplná likvidácia gr.kat.cirkvi v r. 1950.Atmosfera sa uvolnila a cirkev bola povolená až v r.1968.Takže ani náhodou to nie sú pravoslávni a nikdy byť nechceli,len vplyvom nátlaku niektorí prešli k pravosláviu,ale po r. 1968 okamžite prešli znova ku gr.kat.,to sa týkalo kňazov aj veriacich.
@evaveva1 ohľadom birmovného rodiča nech sa syn opýta kňaza,ktorý ich pripravuje,on mu to vysvetlí,tvoj argument bysyn nemusel prijať,nie si v tomto pre neho "autorita"

bonaqa2013
5. apr 2015

@horana to si kde na takú hlúposť prišla. Načo by potom na výchdnom Sk boli aj grékokat. aj pravoslávne kostoly.To nie je jedno to sú dve rôzne cirkvi. Každá má svoje kostoly - napr. v Prešove, každá má svoje biskupstvo, svojich kňazov a pod.

horana
5. apr 2015

@janinah http://www.grkat.nfo.sk/Texty/uvod_2.html

@bonaqa2013 Hovorit niekomu ze pise hluposti je minimalne znakom nekultivovneho spravania v diskusiach, keby aj rovno pisal, da sa to povedat diplomaticky, nie ako buran z IV. cenovej. Hovorila som o tom dokonca s ludmi v Grecku, dost sa cudovali tomu pojmu, oni samych seba beru ako proste ortodoxnych a pojmu greckokatolicka ked poculi ze na SK sa smiali ako protimluvu.
Ze historia niekde rozbijala, je na dlhsiu debatu ktorou nechcem zahlcovat diskusiu, ktora je o inej teme. Kostoly mozu mat rozdielne aj knazov, ale vsimni si ake veci a nazory ich v skutocnosti rozdeluju, a dalej dovody preco tieto rozluky vznikli - cista politika a boje o sfery vplyvu cirkevnej moci. Vola odpustit chyba. Hlavne by si mali uvedomit ze veria v jedneho a rovnakeho Boha a nie sa handrkovat.

katrinka8
5. apr 2015

@bonaqa2013 - ja som netvrdila, či môže alebo nie, len som napísala, že aj pravoslávny veriaci je kresťan, keďže zakladateľka tvrdí, že nie je.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Pravoslávna_cirkev...

bonaqa2013
6. apr 2015

@horana ak žiješ na Sk tak sa musíš riadiť ako to chodí na Sk. názory v nejakom Grécku nikoho na Sk nezaujímajú..... kto chce s vlkmi žiť, musí s vlkmi .....

katrinka8
6. apr 2015

@bonaqa2013 - prečo by nikoho nezaujímali názory v Grécku? Mňa napríklad zaujímajú postoje aj iných ľudí, nielen to, kde žijem. Nik netvrdí, že sa tým budem riadiť, ale zaujíma ma, ako sa žije inde. Nechcem ostať uzvretá vo svojom svete. Poznanie toho, ako sa žije inde, otvára človeku neuveriteľné obzory.