icon

Ako vyvážiť prácu a rodičovstvo v manželstve?

29. apr 2026

S mojím mužom sme mali prednedávnom menšiu hádku, takú výmenu názorov. Ani neviem presne, ako to začalo. Ide o to, že ja som na materskej a on chodí do práce. Keď príde domov, stále sa sťažuje, aký je unavený. Naše dieťa si ani nechce zobrať sám od seba, nehrá sa s ním. Domov chodí okolo 19:00 a malý zaspáva až o 22:00.

Dnes som už mala nervy, lebo som bola naozaj unavená aj ja. Chcela som mať aspoň chvíľku pre seba, tak som mu povedala, že idem na WC. On len spravil taký výraz, povzdychol si a zase začal, aký je unavený. Potom sa ma ešte spýtal, ako dlho tam budem, že si chce ísť kúpiť minerálku. Povedala som mu, źe idem iná na wc zoberiem malého. Zobrala som ho , nech si ide teda kúpiť tu minerálku, no a nešiel a zaspal. Prišlo mi to, akoby sa ho len chcel na chvíľu „zbaviť“.

On je inak dobrý muž – pracuje, stará sa o nás, malého veľmi ľúbi a malý jeho tiež. Ale nemyslím si, že ja nemám nárok aspoň na chvíľu oddychu. Snažím sa ho pochopiť, aj keď on má pocit, že ho nechápem.

Dnes sme sa kvôli tomu pohádali. Povedala som mu, že byť celý deň s dieťaťom tiež nie je jednoduché a že sa mu venujem každú jednu sekundu. On argumentoval tým, že má v práci veľa klientov – asi 15 ľudí denne. Ja som mu na to povedala, že chápem, že pracuje, ale že je aj rodič. Na to začal že on ke iba robotník a neviem čo. Proste mam pocit že ma berie iba tak že to nie je nič že sa starám o nášho syna. Začínam si všímať že aj vela veci sa zmenilo možno ma stresy v prácu alebo ja neviem. Vidim že som nepochopena. A nechcem sbs si myslel že to čo robí pre nás je pre mňa nič . Mizno sa len zle vyjadrujem keďže on ma vôbec neberie že by som mala nárok byt vyčerpana. Aký máte názor na toto? Ako to zmeniť? Ako mam začať konverzáciu? Nehovorím že sa mu nevenuje cez volno ale keď si porovnám môjho otca (malého dedka) tak on sa mu venuje fakt ze 100% a to pracuje a je unavený dosť. Mám pocit že aj viac než vlastný otec.

Strana
z2
anonym_b915c2
29. apr 2026

malý dedko má asi viac síl ako mladý chlap.

anonym_9dfec5
29. apr 2026

Maly ma par mesiacov, ked si na MD, tak? A muz od kolkej pracuje? Ak chodi domov o 19, nezacina skoro rano. Rano sa do domacnosti/pri dietati zapaja?

anonym_f8f21e
29. apr 2026

Vymente sa na par mesiacov. On s malym zostane doma, ty do prace. Ked sa on bude musiet starat sam o dieta, ty budes za ten cas sama cez den zivit rodinu a vecer pomahat s malym a doma, tak sa lepsie vcitite do pocitov toho druheho.

beata_k
29. apr 2026

@anonym_autor Uz nikdy, ale nikdy sa nehraj na "urazenu hrdinku" a neber si dieta na wc len preto, ze zagula ocami. On bude gulat vzdy, ale tvoja unava bude len stupat, tvoja frustracia bude stupat a pribudnu hadky. Dieta mu davaj, aspon na par minut denne. Ale vzdy, nech zisti co to obnasa

autor
29. apr 2026

Pardon na rodičovskej som už. Malý ma 12 m

Ano začína už od 9 je v práci

bomba36
29. apr 2026

Keď sa nezačne zapájať teraz, po skončení RD a nástupe do práce to pre teba bude už úplný masaker, ak nebude schopný, alebo skôr ochotný sa podieľať na starostlivosti o dieťa ako vodiť do škôlky, pokryť prípadne prvé choroby na OČR atď.. Jasné že teraz je tá starostlivosť primárne na tebe, ale to neznamená, že on nemusí robiť nič. Treba normálne komunikovať, nie sa odúvať a hrať urazenú lebo na toto sú ľudia pomerne alergickí - nielen chlapi.

rivini
29. apr 2026

@anonym_autor tiez by ma zaujimalo, kedy zacina muz v praci, ak chodi domov o 19 tej. Ak zacina o 10 tej, kludne by sa mohol nejako zapojit v domacnosti sam. Ak zacina skor, tak to na naozaj velmi vela nadcasov a verim, ze je tiez k.O. Dalej nechapem, preco dieta spi az od 22 hod. Ak ide o mini babatko, chapem. No ca. od roka sa da dietatu nastavit spanok tak, aby ti „nebuntosilo do desiatej.“ Samozrejme, ak rano spi do deviatej a cez obed tri hodiny, tak potom mas tu pauzu niekde vtedy. S muzom si sadnite, porozpravajte sa o tom, kto co kolko kedy robi a skuste nastavit tak, aby kazdy z vas mal aspon chvilu pre seba.

Napriklad mineralku mozes kupit doobeda ty, muz potom nemusi odchadzat vecer na nakup🤷🏻‍♀️.

anonym_9dfec5
29. apr 2026

Rocne dieta si prestan brat na wc ked je chlap doma. Robis si to potom sama. Zavri sa a dovi, tak ako sa tam zavre aj chlap. Ide kupit mineralku? Moze aj s kocikom alebo sa maly v aute prevezie. Ty zatial stihnes nieco v domacnosti, alebo mat chvilu klud. A preco maly chodi o 22:00? To Ti asi aj rano dlho pospi, no tak mas zas volnejsie rana, ale sama. Nie je lepsie maleho ukladat skor, ten rezim si poupravit tak, ze mate potom s muzom vecer pre seba? To len tip.
A ano, ak Tvoj chlap je od 9 do 19 v praci (divne, kazdy den?), tak po celom dni si lgicky chce chvilku oddychnut a nie "hned" mat maleho na rukach. Ja aj toto chapem. Tiez mi chvilu trvalo tomu porozumiet 😉 je to prirodzene. Ale dvaja musia chciet. Hovoris ze vo volnych dnoch sa mu venuje, no tak nic nie je stratene.

autor
29. apr 2026

Ja som si ho nezobrala na wc.. išla som na wc a potom som ho zobrala. A akože spanky ma každé dieťa inak a nedá sa to inak nastaviť teraz ma také obdobie 😀

rivini
29. apr 2026
@anonym_autor

Ja som si ho nezobrala na wc.. išla som na wc a potom som ho zobrala. A akože spanky ma každé dieťa inak a nedá sa to inak nastaviť teraz ma také obdobie 😀

@anonym_autor jasne, ze vies rocnemu dietatu „nastavit“ spanok. Nevies ho prinutit prespat celu noc, ale aby rocne dieta bdelo do 22.hodiny? Tiez mam rovnako stare dieta a este k tomu kojene, cize o prespati celu noc mozem snivat. Ale najneskor o pol deviatej (naozaj najneskor) uz spi. Cize bud uz zrus druhy denny spanok, alebo ho nenechaj spat cez den viac ako tri hodiny dokopy. Bdele okno v tomto veku by uz malo byt cez 4-6 hodin. Inak sa necudujem, ze ti zaspi az o desiatej. Alebo to neries, co je tiez ok, ale potom vyuzivaj predsa cas, ktory mas pocas dna, ked spi. Ak ide spat o desiatej, tak asi nebude hore od 5:30. Alebo to dospava pocas dna.
Ja sa snazim tiez pocas dna vyriesit takmer vsetko okolo domacnosti, aby naozaj uz vecer nebolo treba varit, pracku ci nakup riesit. To zas umoznuje muzovi, aby sa venoval dietatu. Tvoj ak spravne ratam, pracujem 50 hodin do tyzdna…tak ja neviem, tiez by sa mi uz asi velmi hrat s dietatom nechcelo…

autor
29. apr 2026
@rivini

@anonym_autor jasne, ze vies rocnemu dietatu „nastavit“ spanok. Nevies ho prinutit prespat celu noc, ale aby rocne dieta bdelo do 22.hodiny? Tiez mam rovnako stare dieta a este k tomu kojene, cize o prespati celu noc mozem snivat. Ale najneskor o pol deviatej (naozaj najneskor) uz spi. Cize bud uz zrus druhy denny spanok, alebo ho nenechaj spat cez den viac ako tri hodiny dokopy. Bdele okno v tomto veku by uz malo byt cez 4-6 hodin. Inak sa necudujem, ze ti zaspi az o desiatej. Alebo to neries, co je tiez ok, ale potom vyuzivaj predsa cas, ktory mas pocas dna, ked spi. Ak ide spat o desiatej, tak asi nebude hore od 5:30. Alebo to dospava pocas dna.
Ja sa snazim tiez pocas dna vyriesit takmer vsetko okolo domacnosti, aby naozaj uz vecer nebolo treba varit, pracku ci nakup riesit. To zas umoznuje muzovi, aby sa venoval dietatu. Tvoj ak spravne ratam, pracujem 50 hodin do tyzdna…tak ja neviem, tiez by sa mi uz asi velmi hrat s dietatom nechcelo…

@rivini by si sa čudovala koľko deti ma bdele okno aj neskôr. Keď ho uspim skôr tak sa budí na prso takto sa aspoň zobudí po hodine a nie každých 5 minút . 🙉

anonym_17cffc
29. apr 2026

Akože podľa mňa sa chlapovi po 10 hodinovej šichte nemôžeš čudovať. Nemôže si skrátiť pracovnú dobu? Alebo sa vymeňte na rodičovskej. Akože ja keby makam 10 hodín, tak som rada že si sadnem na gauč a existujem…

anonym_ba6bc7
29. apr 2026

@anonym_autor nuz vitajte obaja v rodicovstve. Unavu aj menej priestoru na odpocivanie ste hadam ocakavali. Dohodni sa s muzom ze ked pride z prace, bude mat polhodinu- hodinu len pre seba, a potom prevezme starostlivost o dieta na urcity cas aby si aj ty mala cas pre seba.

anonym_fe432c
Včera o 01:47

@anonym_17cffc 😁😁chudacik chlap po 10h sichte.

Koj muz sa vzdy zapajal, ale ked som bola na MD tak po prichode z prace sem tam poznamenal “ze aspon toto by si mohla kym si doma”

Potom siel na polroka na matersku on a ja do prace. Uz bol tisko 🙂🙂🙂

anonym_110e52
Včera o 03:42

tiez to na mna moj skusal podobnym stylom, no ja som chodila 2x tyzdenne cvicit takze nemal na vyber, pripadne sama na welnes si oddychnut na 2h...do kina alebo sa len prejst do parku, proste musela som byt mimo domov, inak by to dieta zas bolo na mne

anonym_9a54fe
Včera o 03:50
@anonym_f8f21e

Vymente sa na par mesiacov. On s malym zostane doma, ty do prace. Ked sa on bude musiet starat sam o dieta, ty budes za ten cas sama cez den zivit rodinu a vecer pomahat s malym a doma, tak sa lepsie vcitite do pocitov toho druheho.

@anonym_f8f21e ved na to sluzi pre chlapov materska,nech si to vyskusaju,co to obnasa.Keby to robili ako sa patri,mnoho oteckov by zrazu pochopilo.Ale mnohi nepochopili a tak vydojili len stat dobre a zena zase staraj sa.

anonym_525b0e
Včera o 04:31
@rivini

@anonym_autor tiez by ma zaujimalo, kedy zacina muz v praci, ak chodi domov o 19 tej. Ak zacina o 10 tej, kludne by sa mohol nejako zapojit v domacnosti sam. Ak zacina skor, tak to na naozaj velmi vela nadcasov a verim, ze je tiez k.O. Dalej nechapem, preco dieta spi az od 22 hod. Ak ide o mini babatko, chapem. No ca. od roka sa da dietatu nastavit spanok tak, aby ti „nebuntosilo do desiatej.“ Samozrejme, ak rano spi do deviatej a cez obed tri hodiny, tak potom mas tu pauzu niekde vtedy. S muzom si sadnite, porozpravajte sa o tom, kto co kolko kedy robi a skuste nastavit tak, aby kazdy z vas mal aspon chvilu pre seba.

Napriklad mineralku mozes kupit doobeda ty, muz potom nemusi odchadzat vecer na nakup🤷🏻‍♀️.

@rivini nemudruj ze rocnemu dietatu sa da "nastavit" spanok. Moje rocne dieta spavalo 3x dvoj az trojhodinovy spanok za 24 hodin. Jeden spanok malo od 23:00 do 1:00 (2:00) rano, druhy spanok od 5:00 do 7:00 (8:00) a treti klasicky obednajsi spanok 12:00 - 14:00. Takto fungoval az do svojich 2 rokov a potom sa mu "uracilo" spat vkuse od 24:00 do 6:00 rano. Sa cudujem, ze som ho vtedy nezahlusila od unavy. Teraz je to pubertiak, ktory si rad pospi.
Ale, autorka: moj muz vtedy robil 12-stky a dietatu sa venoval.

basska_b
Včera o 04:33
@anonym_9a54fe

@anonym_f8f21e ved na to sluzi pre chlapov materska,nech si to vyskusaju,co to obnasa.Keby to robili ako sa patri,mnoho oteckov by zrazu pochopilo.Ale mnohi nepochopili a tak vydojili len stat dobre a zena zase staraj sa.

@anonym_9a54fe Ano, uz sa to viac kontroluje, ale poznam chlapov, co nacierno robili na materskej dalej a este sa prsili, kolko penazi do rodinneho rozpoctu priniesli. Takmer vylucne ide o rodiny, ktore maju dve deti za sebou, lebo zena ostava tiez doma s tym starsim dietatom. Ale realne sa ona stara o vsetko. Jeden kamoskin muz "na materskej", ked ho poprosila, ze ide s detmi sama von a nech jej pomoze obliect starsieho, kym ona oblecie mladsiu, aby tam nebehali a nevrieskali, tak na nu nahucal, ze on pracuje 🙄 vavsi bizar uz snad neni

basska_b
Včera o 04:41

Autorka temy, tato tema je tu pomerne casto. Tak to zhrniem. Tak, ako zena musi vrast do role matky, musi aj chlap do role otca. Tiez sa nim len nedavno stal. Ale zene v tom pomahaju hormony, kojenie a cele to nastavenie v hlave. Chlapi su ini. Casto su prekvapeni, kolko pozornosti a starostlivosti to dieta vyzaduje. Chrania si svoju osobnu zonu, vyhovaraju sa, ze chodia do roboty, musia sa vyspat atd.

Aky je tvoj muz cez vikendy? Venuje sa dietatu? Ma ho rad, chcel ho? Pustas ho k dietatu, t.j. neberies mu ho z ruk "ja prebalim, ja lepsie prezleciem, ja nakrmim..."?

Ak bude v tebe narastat frustracia, nevypovedane vycitky, predstavy "co by, keby...", tak to je cesta do pekla, aspom ja by som v takom vztahu nechcela fungovat. A to mate len jedno dieta. Mne pomohlo niektore veci proste len prijat, najst si v rutine s dietatom nieco pekne, oddychnut si aj vtedy, ked je aspon 5 minut ticho. Mam 4 deti a som 9.rok doma na MD. Aj som robila na stvrt uvazku nejaky cas. Je to vsetko velmi narocne , najma s prvym dietatom, dobre to poznam. Nemoze ti odlahcit babka, kamaratka ci pribuzni? Pises, ze tvoj otec chodi. Ved to je super ❤️

anonym_9a54fe
Včera o 05:02
@basska_b

@anonym_9a54fe Ano, uz sa to viac kontroluje, ale poznam chlapov, co nacierno robili na materskej dalej a este sa prsili, kolko penazi do rodinneho rozpoctu priniesli. Takmer vylucne ide o rodiny, ktore maju dve deti za sebou, lebo zena ostava tiez doma s tym starsim dietatom. Ale realne sa ona stara o vsetko. Jeden kamoskin muz "na materskej", ked ho poprosila, ze ide s detmi sama von a nech jej pomoze obliect starsieho, kym ona oblecie mladsiu, aby tam nebehali a nevrieskali, tak na nu nahucal, ze on pracuje 🙄 vavsi bizar uz snad neni

@basska_b to je sila,ale tak co si vybrali to maju,bohuzial.Ale vzdy si to odnesu len tie nevinne deti,co sa na svet nepytali.Chceli ich obaja,obaja sa maju starat o deti,domacnost o vsetko.

rivini
Včera o 05:41
@anonym_525b0e

@rivini nemudruj ze rocnemu dietatu sa da "nastavit" spanok. Moje rocne dieta spavalo 3x dvoj az trojhodinovy spanok za 24 hodin. Jeden spanok malo od 23:00 do 1:00 (2:00) rano, druhy spanok od 5:00 do 7:00 (8:00) a treti klasicky obednajsi spanok 12:00 - 14:00. Takto fungoval az do svojich 2 rokov a potom sa mu "uracilo" spat vkuse od 24:00 do 6:00 rano. Sa cudujem, ze som ho vtedy nezahlusila od unavy. Teraz je to pubertiak, ktory si rad pospi.
Ale, autorka: moj muz vtedy robil 12-stky a dietatu sa venoval.

@anonym_525b0e ale ved to, co popisujes zahrna 2 hodinovy obedny spanok. Pre Niektore deti je to vela. A to „nemudrujem“, kedze vsak prve dieta malo problem s regulaciou spanku, bolo potom vkuse unavene, vyhladali sme spankovu ambulanciu. A ano, nastavili nam spanok. Bez vyplakavacich metod samozrejme. Caste budenie je ok, odchod na nocnych spanok po 22h uz menej ok.

anonym_fae20f
Včera o 05:55

Ja len pre info, po zhruba roku som išla do práce a manžel ostal doma na pol roka. Nerobím manuálne, skôr hlavou. Začínam okolo 8.30, pracujem do cca. 17.00, po ceste ešte nákup domov a prichádzam o asi 18.00. Poviem vám, mám dosť. Tak hodinku si chcem oddýchnuť, neriešiť, len potrebujem sa dať dokopy. Potom som na dve hodinky ešte k dispozícii. Manžel varí, operie, stará sa o malého, chodí s nim von, ku lekárovi, poprace doma. Ja chodím do práce, na nákup po ceste domov. Chodím spať skoro - okolo 22.00, aby som na druhý deň mohla fungovať. A áno, aj manžel chce čas pre seba, čiže tak od 19.00 sa snažím s malým byť ja, okúpať ho, pohrať sa s ním, prečítať mu rozprávku a uspať ho. To je reálne nejaká hodinka a pol, čo trávim s dieťaťom. A nie, nie je čas na fitko, na behanie, na posedenia s kamoškami na kávičke. Do toho ešte občas služobná cesta alebo nejaké dvojdňové školenie. Mám dosť po práci ženy.

anonym_525b0e
Včera o 05:56
@rivini

@anonym_525b0e ale ved to, co popisujes zahrna 2 hodinovy obedny spanok. Pre Niektore deti je to vela. A to „nemudrujem“, kedze vsak prve dieta malo problem s regulaciou spanku, bolo potom vkuse unavene, vyhladali sme spankovu ambulanciu. A ano, nastavili nam spanok. Bez vyplakavacich metod samozrejme. Caste budenie je ok, odchod na nocnych spanok po 22h uz menej ok.

@rivini zrusit obednajsi spanok mu neslo. Zaspal o stvrtej popoludni kdekolvek (aj na stolicke), dal si svoj "obednajsi" spanok a potom fungoval celu noc az do bieleho rana (a ja s nim). Ak si mala toto na mysli.
Moje dieta (na rozdiel od Tvojho) unavene nebolo. Jemu stacilo 3x 2 az 3 hodiny spanku. Cez den aj vecer bolo uplne v pohode, spokojne, vyspate, plne energie.
Spankova ambulancia....ak by som vedela, ze nieco take existuje, urcite by som to vyuzila.

anonym_b3463b
Včera o 06:11

@anonym_autor v prvom rade ho musíš prestať ospravedlňovať. Ty, keď je 19 hodín, tak si povieš, uf ale som unavená, pre mňa na dnes padla. Decko zavesíš na klinec? Keď začína o pol 9, tak má končiť o pol 5. Ako, čo robí do 19? Veď to je kopec nadčasov. Nech zmení prácu, ak sa dá. A žiadne pardonovanie. Keď nevie nájsť inú prácu, môže si zobrať voľno za nadčasy, nie? To mu hodí pár dní do mesiaca, to má 2,5 hodiny nadčasu za deň. Pomaly za jeden týždeň si nadrobrobí jeden pracovný deň voľna. Keby prišiel o pol 5, môže si oddýchnuť a potom mu daj malého.

anonym_525b0e
Včera o 06:13
@anonym_fae20f

Ja len pre info, po zhruba roku som išla do práce a manžel ostal doma na pol roka. Nerobím manuálne, skôr hlavou. Začínam okolo 8.30, pracujem do cca. 17.00, po ceste ešte nákup domov a prichádzam o asi 18.00. Poviem vám, mám dosť. Tak hodinku si chcem oddýchnuť, neriešiť, len potrebujem sa dať dokopy. Potom som na dve hodinky ešte k dispozícii. Manžel varí, operie, stará sa o malého, chodí s nim von, ku lekárovi, poprace doma. Ja chodím do práce, na nákup po ceste domov. Chodím spať skoro - okolo 22.00, aby som na druhý deň mohla fungovať. A áno, aj manžel chce čas pre seba, čiže tak od 19.00 sa snažím s malým byť ja, okúpať ho, pohrať sa s ním, prečítať mu rozprávku a uspať ho. To je reálne nejaká hodinka a pol, čo trávim s dieťaťom. A nie, nie je čas na fitko, na behanie, na posedenia s kamoškami na kávičke. Do toho ešte občas služobná cesta alebo nejaké dvojdňové školenie. Mám dosť po práci ženy.

@anonym_fae20f a po pol roku budete ako fungovat? Ostavas znova doma alebo budete pracovat obaja? Ked pridete obaja z prace unaveni a obaja si budete chciet "hodinku" oddychnut, kto sa bude venovat 1 a pol rocnemu dietatu? Dieta, ktore ide po celom dni zo skolky chce svojho rodicia hned a nie az o hodinu.

anonym_f8f21e
Včera o 06:58
@anonym_9a54fe

@anonym_9a54fe Co si zobrali, to maju. Keby si zobrali a mali deti s normalnym chlapom, tak im pomoze. Karma je zdarma ...

anonym_9a54fe
Včera o 07:08
@anonym_fae20f

@anonym_fae20f ja by som nerobila takto ani za milion.Fakt som rada,ze robim na smeny.Do 15tej klud,sama doma ked mam 4dni volna cez tyzden.S muzom vstanem o 4r,ten ma ranne.Potom si idem este na hod.lahnut,o pol 7 do skolky,o pol 8 do skoly a uz klud az do 15tej.
Dnes mam poslednu nocnu,muz zase posledny 4ty den volna,a teda aj zajtra takze mu vyslo 5dni volna.A mame pol mesiaca,co je vzdy jeden z nas stale doma s detmi.
Ten zivot pri rannych a tolkych tak rychlo utecie,ze to je tak dobre na vyhorenie a riadnu depku zo zivota.

belllinka
Včera o 07:08
@anonym_autor

@rivini by si sa čudovala koľko deti ma bdele okno aj neskôr. Keď ho uspim skôr tak sa budí na prso takto sa aspoň zobudí po hodine a nie každých 5 minút . 🙉

@anonym_autor ročné dieťa už nemusí v noci cmúľať prso, Takto sa nevyspíš nikdy ani ty, ani on

anonym_9a54fe
Včera o 07:11
@anonym_f8f21e

@anonym_9a54fe Co si zobrali, to maju. Keby si zobrali a mali deti s normalnym chlapom, tak im pomoze. Karma je zdarma ...

@anonym_f8f21e presne tak.

anonym_1343c1
Včera o 07:41

budete asi este mladi, mne toto pride neskutocne, ze chlap moze byt takato ufnukana lemra
pises, ze ma klientov - asi 15 denne- to co robi, je to kadernik? potom pises, ze je robotnik, tak neviem ho zaradit - chodi na deviatu, mozes objasnit, mozno pochopime viac.

ja nechapem, preco ho obhajujes, uz presiel cely rok, uz ste mali mat davno daky system, ktory by vyhovoval vam obom, zatial ho nemate a ty si si frustrovana - toto si treba vyrozpravat urgentne s nim.
ak je naozaj taky unaveny, tak potom ma nezdravy zivotny styl - nadvahu, fajci, pije, slaby spankovy rezim atd, alebo je to zlahka vadny kus
takyto chlap by mal fičat ako mašina, mne je nesympaticky uz teraz

Strana
z2