icon

Ako zvládať prácu popri rodičovskej dovolenke?

bebko1995
1. júl 2026

Dobry den,

Poprosila by som o rady mamicky ktore zacali pracovat popri rodicaku - chcela by som sa spytat ako to zvladate casovo? Mne sa naskytla dost dobra prac.prilezitost u zamestnavatela kde som robila pred materskou (a kam sa aj planujem po materskej vratit). Ponukli mi 4 hodiny denne, viac-menej flexibilne, s tym ze staci ak raz do tyzdna by som prisla do officu (office mam 10min autom). Velmi sa mi to pozdava, moj manzel tiez pracujem 100% home office, ale neviem si to predstavit kedze mala je aktualne neodlozitelna, nezahra sa ani na chvilku sama, tak rozmyslam ze ako to spravit. Prosim ak mate nejake life hacky, co vam pomohlo, a aky mate casovy harmonogram - kedy pracujete, varite, upratujete, mate cas pre seba a pod..Mala ma 1 rok a ma uz len 1 spanok ale dlhsi cez obed (v priemere 2 hod. zvykne pospinkat).
Vopred dakujem za kazdu radu a skusenost 🩷

anonym_b05931
1. júl 2026

Ja pracujem na par time z domu, ale počas práve nemôžem mať malého u seba. Berie mi ho mamina. Čiže dopoludnia od 08-12 pracujem, potom príde mamina s malým, odovzdá mi to a už nabiehame na našu rutinu - jedlo, spánok, ihrisko, večera apd. Upratujem poobede, keď malý spí - mimo vysávania. To zbehnem kedykoľvek mimo spánku.

anonym_c1edfa
1. júl 2026

@bebko1995 keďže máš muža HO tiež, môžete sa prestriedať pri dieťati. Jeden deň bude robiť ráno jeden a ďalší deň druhý. Prip. si privstať ráno a robiť od 4-5 do 8-9 (tak to robím ja teraz, cez prázdniny) alebo potom robiť večer.

petamich
1. júl 2026

Moj nazor, tak to treba brat s rezervou - dlhodobo sa pracovat popri dietati skratka neda. A to nas uz bude mat 5 rokov a potrebujem obcas vykryt den, ked necakane ostane doma zo skolky a to sa fakt neda pri nom robit. Ak nechcem, aby stravil pol dna az cely na tablete (co nechcem) a aj popri tom sa dozaduje pozornosti a najviac, ked pocuje, ze mam online stretnutie. Takze podla mna sa to skratka neda, vykryt tyzden, kym je chory este ako tak, odrobim vecer, praca si ma pocka ale dlhodobo, za mna nemozne, ak sa nemas s kym striedat.

bebko1995
autor
1. júl 2026
@petamich

Moj nazor, tak to treba brat s rezervou - dlhodobo sa pracovat popri dietati skratka neda. A to nas uz bude mat 5 rokov a potrebujem obcas vykryt den, ked necakane ostane doma zo skolky a to sa fakt neda pri nom robit. Ak nechcem, aby stravil pol dna az cely na tablete (co nechcem) a aj popri tom sa dozaduje pozornosti a najviac, ked pocuje, ze mam online stretnutie. Takze podla mna sa to skratka neda, vykryt tyzden, kym je chory este ako tak, odrobim vecer, praca si ma pocka ale dlhodobo, za mna nemozne, ak sa nemas s kym striedat.

@petamich jasne, chapem, dakujem aj za takyto nazor. Momentalne mam asi taky postoj ze za vyskusanie nic nedam - ak to bude ok - tak super pre nas, ak nie tak jednoducho skoncim 🙂

anonym_538136
1. júl 2026

@bebko1995 s manželom sme obaja pracovali na plný úväzok a ani jeden z nás nebol na home office, ale riadne sme chodili do práce, a všetci štyria sme to prežili. Raz som varila ja raz on, upratovanie cez víkend.

zuzana2910
1. júl 2026
@anonym_538136

@bebko1995 s manželom sme obaja pracovali na plný úväzok a ani jeden z nás nebol na home office, ale riadne sme chodili do práce, a všetci štyria sme to prežili. Raz som varila ja raz on, upratovanie cez víkend.

@anonym_538136 taktiež a ešte sme mali deti 2. Nie 1ks a práca mimo domu.

petamich
2. júl 2026
@anonym_538136

@anonym_538136 a kde boli deti, ked ste obaja riadne pracovali na plny uvazok? autorka predsa nehovori o situacii, kedy obaja pracuju a deti su v skole a skolke, tak funguje vacsina domacnosti. Ona hovori o situacii, kedy dieta bude doma, manzel pracuje 100% HO a ona chce skusit pri to. 50%.

petamich
2. júl 2026
@bebko1995

@petamich jasne, chapem, dakujem aj za takyto nazor. Momentalne mam asi taky postoj ze za vyskusanie nic nedam - ak to bude ok - tak super pre nas, ak nie tak jednoducho skoncim 🙂

@bebko1995 urcite treba 🙂 ved aj dieta nemame kazdy rovnake, pracu mame kazdy inu, ja ta v ziadnom pripade nechcem odradzat, len som napisala vlastnu skusenost, drzim paste!

anonym_7e7969
2. júl 2026
@zuzana2910

@anonym_538136 taktiež a ešte sme mali deti 2. Nie 1ks a práca mimo domu.

@anonym_538136
@zuzana2910 damy a kde ste mali deti? Primarne riesi autorka co s dietatom? Ci to ste necitali, len ste sa chceli pochvalit ako ste si to fantasticky zariadili?

anonym_7e7969
2. júl 2026

Ak mate s muzom flexi pracovne casy, tak sa viete prestriedat pri dietati, resp. pracovat, ked dieta spi. Pokial nemate flexi pracovnu dobu, k dietatu si niekoho zabezpecit. Rocne dieta sa samo nevyhra, nemoze byt bez dozoru a urcite nechces, aby travilo cas len pred obrazovkou. Mam 3 rocnu a pokial nie je v skolke, doma pri nej na HO neurobim vobec nic. Chce, aby som sa jej venovala, dozaduje sa pozornosti, chce ist na ihrisko. Rocne dieta je este ovela menej samostatne ako 3 rocne, osobne si to neviem predstavit aj pracovat, aj mat doma dieta.

anonym_40607f
2. júl 2026

Ja robím na 6 hodín, HO, čas flexibilný ale určite hodiny musím byť k dispozícii, mám doma dieťa.
Dieťa si postupne zvyklo a naučilo sa počkať, nastavili sme si režim.

anonym_538136
2. júl 2026
@petamich

@anonym_538136 a kde boli deti, ked ste obaja riadne pracovali na plny uvazok? autorka predsa nehovori o situacii, kedy obaja pracuju a deti su v skole a skolke, tak funguje vacsina domacnosti. Ona hovori o situacii, kedy dieta bude doma, manzel pracuje 100% HO a ona chce skusit pri to. 50%.

@petamich nuž nie každý má pracoccnú dobu 8h cez deň., niektorý robia aj nočné alebo za deň odpracujú 16h a potom majú voľno, či dva dni voľna. U nás staršie dieťa bolo v mš, pri mladšom ročnom sa bolo treba striedať, tak nám vychadzalo že jeden zriedkavo dva dni v týždni bolo dieťa pol.dna s babkou a pol dňa s niekým iným koho bolo treba samozrejme platiť .
Neschválim sa a netvrdím že to bolo ľahké ani pre jedného z nás, ale autorka plánuje pracovať iba 4h, budú obaja doma čiže ani cestovať nemusia a majú iba jedno.dieta. . Ďalej autorka ani nepíše nakoľko má muž flexi pracocnú dobu.Nejaké doby chorôb boli tažšie ale veľa výberu sme nemali. Nerobili sme to z krátenia dlhej chvíle ale z finančných dôvodov.

bebko1995
autor
2. júl 2026
@anonym_7e7969

Ak mate s muzom flexi pracovne casy, tak sa viete prestriedat pri dietati, resp. pracovat, ked dieta spi. Pokial nemate flexi pracovnu dobu, k dietatu si niekoho zabezpecit. Rocne dieta sa samo nevyhra, nemoze byt bez dozoru a urcite nechces, aby travilo cas len pred obrazovkou. Mam 3 rocnu a pokial nie je v skolke, doma pri nej na HO neurobim vobec nic. Chce, aby som sa jej venovala, dozaduje sa pozornosti, chce ist na ihrisko. Rocne dieta je este ovela menej samostatne ako 3 rocne, osobne si to neviem predstavit aj pracovat, aj mat doma dieta.

@anonym_7e7969 ano presne, ona si vyzaduje nonstop pozornost, viem ze su aj deticky ktorym clovek da sacok a vyhraju sa pol hodku 😅 ale to neni nas pripad, preto sa presne pytam ze ako ste si ti zariadili vy 🙂 predbzene sme sa s muzom dohodli ze to vyskusame tak ako pisete - prestriedame sa pri nej a uvidime 🙂 mozno aj babky pomozu 1x do tyzdna aj to by bola velka pomoc pre nas 🩷🙏🏻

bebko1995
autor
2. júl 2026
@anonym_40607f

Ja robím na 6 hodín, HO, čas flexibilný ale určite hodiny musím byť k dispozícii, mám doma dieťa.
Dieťa si postupne zvyklo a naučilo sa počkať, nastavili sme si režim.

@anonym_40607f viete mi dat prosim nejake rady a tipy ako to ucit a nastavovat dietatu postupne? 🙏🏻 to by mi dost pomohlo 🙂

bebko1995
autor
2. júl 2026
@anonym_538136

@petamich nuž nie každý má pracoccnú dobu 8h cez deň., niektorý robia aj nočné alebo za deň odpracujú 16h a potom majú voľno, či dva dni voľna. U nás staršie dieťa bolo v mš, pri mladšom ročnom sa bolo treba striedať, tak nám vychadzalo že jeden zriedkavo dva dni v týždni bolo dieťa pol.dna s babkou a pol dňa s niekým iným koho bolo treba samozrejme platiť .
Neschválim sa a netvrdím že to bolo ľahké ani pre jedného z nás, ale autorka plánuje pracovať iba 4h, budú obaja doma čiže ani cestovať nemusia a majú iba jedno.dieta. . Ďalej autorka ani nepíše nakoľko má muž flexi pracocnú dobu.Nejaké doby chorôb boli tažšie ale veľa výberu sme nemali. Nerobili sme to z krátenia dlhej chvíle ale z finančných dôvodov.

@anonym_538136 ano ta prac.doba je flexibilnejsia aj u muza, len podla mna pracovat z domu je celkom nieco ine ako pracovat mimo domu. Ano ma to velmi vela plusov ale velke minus je ze ked mate doma dieta neviete sa 100% sustredit na pracu, preto neviem ci nase situacie su porovnatelne. Ja by som robila uctovnictvo cize obzvlast sa potrebujem na to sustredit. Kazdopadne dakujem za zdielanie vasej skusenosti 🙂 🍀

petamich
2. júl 2026
@anonym_538136

@anonym_538136 napisem len, ze klobuk dolu a uprimne vas obdivujem, ze ste to poskladali a zvladli, chapem, ze ked clovek musi tak musi ale aj tak ❤️

anonym_40607f
2. júl 2026
@bebko1995

@anonym_40607f viete mi dat prosim nejake rady a tipy ako to ucit a nastavovat dietatu postupne? 🙏🏻 to by mi dost pomohlo 🙂

@bebko1995 Ja som veľmi veľa, veľa vysvetľovala. Dieťa malo 2 roky keď som začala robiť. Mama má teraz dôležitý hovor, budeš sa chvíľu tíško hrať, skončím a pôjdeme na ihrisko. Kúpila som hračky ktoré som dávala k dispozícii iba keď som mala call, vždy to bolo niečo nové zaujímavé a dieťa sa super zahralo. Pripravené pastelky, papiere, omaľovánky keby náhodou treba zabaviť inak. Ak som vedela že budem mať dlhší call zvykla som pustiť aj rozprávku. Aj napriek tomu že mám živé dieťa ktoré potrebuje veľa pozornosti sa postupne naučilo.
Robotu som si robila skoro ráno, večer a počas obeda keď dieťa spalo.
Ja som ale aj v robote vysvetlila situáciu, vedeli že mám dieťa doma a teda chápali ak sa výnimočne stalo že som musela riešiť dieťa počas meetingu. Ak som vedela že je niečo veľmi dôležité a nemôže sa stať že mi tam príde dieťa tak som poprosila mamu, otca, partnera aby pomohli. Takéto situácie sa stávali ale výnimočne.

bebko1995
autor
2. júl 2026
@anonym_40607f

@bebko1995 Ja som veľmi veľa, veľa vysvetľovala. Dieťa malo 2 roky keď som začala robiť. Mama má teraz dôležitý hovor, budeš sa chvíľu tíško hrať, skončím a pôjdeme na ihrisko. Kúpila som hračky ktoré som dávala k dispozícii iba keď som mala call, vždy to bolo niečo nové zaujímavé a dieťa sa super zahralo. Pripravené pastelky, papiere, omaľovánky keby náhodou treba zabaviť inak. Ak som vedela že budem mať dlhší call zvykla som pustiť aj rozprávku. Aj napriek tomu že mám živé dieťa ktoré potrebuje veľa pozornosti sa postupne naučilo.
Robotu som si robila skoro ráno, večer a počas obeda keď dieťa spalo.
Ja som ale aj v robote vysvetlila situáciu, vedeli že mám dieťa doma a teda chápali ak sa výnimočne stalo že som musela riešiť dieťa počas meetingu. Ak som vedela že je niečo veľmi dôležité a nemôže sa stať že mi tam príde dieťa tak som poprosila mamu, otca, partnera aby pomohli. Takéto situácie sa stávali ale výnimočne.

@anonym_40607f dakujem za super tipy - vyskusame 🙂

basska_b
Včera o 10:42
@bebko1995

@anonym_40607f dakujem za super tipy - vyskusame 🙂

@bebko1995 Ja asi nemam uplne tipy, lebo ja som zacala takto robit, ked mal maly rok, ale on bol odlozitelny, lebo sa prehral so starsimi sestrami, ktore boli doma. U nas to tym padom obcas vyzeralo ako po vybuchu. Aj chrumky som im davala, aj telku pustila, ked bolo najhorsie. Nespominam na to obdobie s nejakym nadsenim, ale viem, ze to bola dobra volba a rozhodla by som sa rovnako.
Videla som aj taky model, ze dieta sa hra v kaviarni, detskom kutiku alebo materskom centre a mamicka nad notebookom maká... Teraz mam dcerku v podobnom veku ako Vy a hoci ma 3 starsich surodencov, chodi len za mnou, bucha do pocitaca atd. Teraz si neviem predstavit takto pracovat. Hoci, ked som mala skolenie, tak asi po hodine prestali uz za mnou chodit a nejako to pochopili, ze nieco robim... ale robili dost neporiadok po dome.