Cítite sa vyhorení vo svojej práci a živote?
Mám taký pocit, akoby som bola vyhorená, proste sa niečo deje. Niekedy nezvládam prácu, som na jednom mieste vyše 9 rokov, pritom práca je fajn. Doma deti, manžel, dookola to isté, varenie, upratovanie...už idem ako zotrvačník a mám pocit, že z toho prepína. Na dovolenku sme boli na 3 dni, to je všetko. Z práce nemôžem ísť napr. na 2 týždne preč. Deti (už tínedžeri) stále to treba, tam peniaze, to sa pokazilo, naplánujem niečo, tak to aj tak nevyjde. Vzťah s manželom dobrý, veľmi si rozumieme. Proste ten pocit, že niečo zmeniť, zastaviť sa a proste aby nič odo mňa nikto nechcel. Proste nemám čas ani na seba, sem tam málokedy idem s kamoškou niekde, manžel veľmi romantik nie je...Neviem, či som to dobre zhrnula, no nič ma momentálne nebaví...
Zmeniť prácu ideálne. Zrazu bude možné aj dovolenky viac brať snáď. A tínedžeri sú už dosť starí aby upratovali aj oni nie len ty. Nebývaš sama v domácnosti. Pekne deleguj povinnosti a voľný čas využi pre seba.
si na dne toho učka, vacsinou to byva okolo 47 roka, po 50 sa to zacne zlepsovat
ludia su ku koncu zivota stastnejsi ako kedykolvek predtym
musis si najst cas na oddych a svoje konicky, sustredit sa na svoje zdravie a vztahy, na male radosti kazdy den, byt vdacna za to, co mas
vyzera, ze mas takmer vsetko, po com kvanta ludi tuzi, takze mas sa dobre, uz len zmenit nastavenie
mozno pomoze navsteva psychologa, upratat si veci v hlave, nieco v zivote pomenit, niekedy staci malo
si na dne toho učka, vacsinou to byva okolo 47 roka, po 50 sa to zacne zlepsovat
ludia su ku koncu zivota stastnejsi ako kedykolvek predtym
musis si najst cas na oddych a svoje konicky, sustredit sa na svoje zdravie a vztahy, na male radosti kazdy den, byt vdacna za to, co mas
vyzera, ze mas takmer vsetko, po com kvanta ludi tuzi, takze mas sa dobre, uz len zmenit nastavenie
mozno pomoze navsteva psychologa, upratat si veci v hlave, nieco v zivote pomenit, niekedy staci malo
@anonym_2b0d6f po 50 je "ku koncu života"??? No zbohom... 🙄
Zmena je zivot,si zapamätaj.Takze pekne,podpora,oddychnut si a nova praca.Lebo nie len vyhorenie ale aj depresie,uzkosti a pod.si clovek privodi.
Zapamataj si, ze nenahraditelnych su plne cintoriny. Takze v prvom rade si dopraj oddych. Mas teneegerov, domace prace mozu robit aj oni. Tak isto ich moze robit aj ich otec, nikde nie je napisane, ze vsetko ma robit len mama. Treba si len zmenit nastavenie, rozdelit ulohy a trvat na ich splneni. Ty si vyhrad cas iba a len pre seba, nemas doma dojcata, ktore treba kazdu chvilu prilozit na prsnik. A dovolenka? Pekne krasne chod sama, s detmi, cela rodina hoc aj na predlzeny vikend. Samozrejme trvaj na tom aby si v praci mala aspon tyzden dovolenky v kuse. Nie nespadne ani urad, ani fabrika ani ziadna institucia ak zamestnanci budu cerpat tyzdnove dovolenky. Je to tvoja chyba, ze sa nechas v praci aj v dome vyciciavat. Nikto to nezmeni za teba, lebo jemu to tak vyhovuje. Zmenit to mozes iba a len ty. Sice uz vcera bolo neskoro, ale nic nepokazis ak zacnes hned dnes.
ak nie si kardiochirurg tak si proste naplánuj aspoň 10-dňovú dovolenku, žiadne nedá sa a súhlas, teenageri nech sa pekne zapoja, ak muž nevie nič naplánovať tak naplánuj ty a vytiahni ho niekde vo dvojici
@anonym_2b0d6f po 50 je "ku koncu života"??? No zbohom... 🙄
@tiezjedna
nie tak som to vobec nemyslela,
ludia su najstastnejsi vo veku medzi 70 a 80
citala som o tom jednu studiu, velmi ma to zaujima.
to ucko je myslene s tou spodnou hranicou okolo 45, vtedy je krivka uplne dole, potom to zacne stupat nahor a koncom zivota je to zas najvyssie
nehovorim, ze je to svate pismo a univerzalna pravda, ale bol to skratka prieskum a co pocuvam podcasty atd na tuto temu, tak sa to dost casto opakuje
netreba hneď meniť prácu, ale aspoň na chvíľu vypnúť...začať tým, že vypnúť telefón, PC, a len tak si napr pospať, prejsť sa, prečítať knihu, využiť čas iba pre seba...keď už budete iba dvaja s manželom po rokoch sami, možno vám tieto hektické dni budú chýbať paradoxne
@anonym_autor ahoj prečo nemáš čas na seba?
napíš čo ťa baví,na či sa tešiš, aké si tvoje chvíle radosti "...či si niečo kúpiš len tak pre radosť...
akú prácu robíš?
@anonym_autor doteraz bola väčšina starostlivosti o domácnosť na tebe a treba to zmeniť. Je na čase postaviť sa do úlohy šéfky a skončiť s úlohou slúžky.
Ako píše anonym vyššie treba zapájať deti do domácich prác, aby si vedeli oprať, začni ich učiť variť, zadaj a rozdeľ povinnosti medzi deti aj manžela. Najprv sa s nimi úprimne porozprávaj a povedz im ako sa cítiš, že to už nedávaš a potrebuješ pomoc, že si unavená, vyčerpaná, vyhorená... Začni tým, že potrebuješ predĺžený víkend, wellness a nechaj manžela s deťmi nech sa o seba a domácnosť postarajú. Ak je práca fajn nemenila by som ju, treba zmeniť životný štýl a nastavenie zdravšie sa stravovať, začať cvičiť, viac relaxovať, venovať sa sebe... ❤
@anonym_autor obe som zazila vela krat, teraz som po 40tke a mam uplne iny pohlad na to, ako dalej budem zit
@tiezjedna
to ucko je myslene s tou spodnou hranicou okolo 45, vtedy je krivka uplne dole, potom to zacne stupat nahor a koncom zivota je to zas najvyssie
nehovorim, ze je to svate pismo a univerzalna pravda, ale bol to skratka prieskum a co pocuvam podcasty atd na tuto temu, tak sa to dost casto opakuje
@anonym_2b0d6f aha, díky za upresnenie 👍 Asi na tom niečo bude, ale je to sktritne individuálne. Ja mám napríklad 47 a cítim sa už pár rokov najspokojnejšie za celý svoj život. Ale ja som si vždy vedela veci nastaviť tak, ako vyhovovali mne. Nie som práve prispôsobivý typ. Ani pracovne.
@anonym_autor prečo si nemala dlhšie voľno ako 3 dni?Už máš veľké deti robíš si to sama, ked mi to povedala psychologicka, tak som sa urazila a mala pravdu aj som jej to neskôr povedala.Ty nemôžeš mať problém nechať všetkých doma a cvičiť, prečo nemáš čas?Co robíš každý deň a víkend po návrate z práce?
Neverím, že pokým nejdeš spať čo je aspoň 5-6 hodín nemôžeš robiť čo ťa baví.Vies vôbec čo ťa baví?Alebo len uoratujes, varíš, peries a obskakujes ostatných.Medzi 3 dni a 14 dni dovolenky je ešte veľky rozsah.Citis sa tak ako žiješ podľa mňa ti nikto z nich nepomôže a iba zaťažuje.Musis si stanoviť toto je môj čas , lebo vždy bude niečo prečo nie...
Takto, ja si robim pravidelne volno sama pre seba, pracujem pomerne malo, a aj tak sa celkom casto citim pretazene ako ty - jednoducho niekedy treba viac veci naraz vybavit, atd. Suvisi to asi aj s fazou cyklu, niekedy zvladam lepsie, niekedy horsie. Drz sa!
Čo sa týka domácich prác, baby majú pravdu. Zapájať deti, muža. Možnože to pôjde horšie, nakoľko sú zvyknutý na mamaservis, ale inak to nejde. V práci si odrob svoje a choď domov. Na čerpanie dovolenky máš právny nárok.
No a pokiaľ ide o koníčky a záujmy, musíš niekedy prioritizovat seba. A nie je to sebectvo, ale nutnosť, pokiaľ chceš, aby boli deti aspoň trochu samostatné v budúcnosti. S mužom vyrazte na prechádzku, túru, kino, kávu. Nájdite niečo, čo vás oboch baví. Ty skúšaj činnosti, pri ktorých vypneš. Podľa mňa by ti mohla sedieť joga aj meditácie, ale niekedy stačí dobrá kniha, háčkovanie.
@anonym_autor Ano totalne, vsetko sa mi sere, vztah, zdravie robota peniaze... :/
@anonym_autor Aj tak to mas super ze mas dobry vztah. To je super, ze ta ma kto postiskat, usmiat sa na teba, pomilovat. Ja nemam ani to, riesim stahovanie od muza, 3 deti do toho...je to strasne...nic ma nebavi, nemam na nic cas. Do toho praca dennodenne dochadzanie 2 hodiny (dokopy) ktora ma nebavi, je narocna na hlavu rozmyslanie, v kuse cisla tabulka, milion veci na ktore sa treba sustredit...oblast absolutne o nicom. No jo, Dakedy mam pocit zeby ma mali vystrelit na mesiac. Aspon z detí mam radost, su uzasne, aj ked samozrejme vedia hnevat, provokovat sa medzi sebou, hundrat ale su skvelé
@tiezjedna
@anonym_2b0d6f no neviem či ozaj že medzi 70-80 r.
kopu diagn., mládi v prdeli a staroba je trápenie.
zvláštna štúdia.
vyhorenie, alebo aj depresie.
pomôže odbor. lekár.
@anonym_autor vies, ze mas zo zakona narok kazdy rok na dovolenku dva tyzdne v kuse? Ak ti ju zamestnavatel neumozni, inspektorat prace. Ak si sama hovoris, ze si nenahraditelna, je to tvoja vina. Ako ti uz bolo povedané, nenahraditeľných su plne cintoriny.
Ďakujem vám za komentáre, zamyslím sa nad tým všetkým. Musím to proste prehodnotiť. Proste deti aj pomáhajú, v podstate majú 18,17,13r. Dcéra som tam aj navarí, také menšie niečo. Ale ja prídem domov a musím buď variť na druhý deň, lebo muž robí na smeny, a deti len najmenší chodí na obedy aj to keď príde domov už je hladný. Stále treba prať, ja musím aj cez týždeň nie len v sobotu. Manžel on aj povysáva keď je doma niekedy alebo teda niečo ak mu poviem aby spravil, lebo jeho samého ho to nenapadne🙂 a čo sa týka záľub, ja som športový typ, lenže všetky moje kamošky majú zasa malé deti alebo proste ich to nebaví, tak na to som sama, ešte sem tam na plaváreň ideme. Proste mňa už akoby nič nebaví a pritom je akože všetko OK, ale ja sama vo vnútri cítim, že nie je. A to mám ešte aj zdravotné problémy...ale ja sa snažím nad to povzniesť ale jednoducho cítim, že hlava je inde. Dobre ste to tu opísali. Ja mám pocit, že nikde nemôžem ísť lebo zomrú všetci bezo mňa asi... Prácu by som nemenila, hoci sa to mení aj personálne stále a tiež ma to už nebaví, sedieť celý deň, to mi ide tiež na nervy pri mojom temperamente...
ja keby som si aj vzala dovolenku, lebo teraz boli prázdniny tak som mala tak po 3 dni, ale len doma, okná umyť, niečo opravovať, ukladať, ja som aj na dovolenke len doma, no sem tam sme išli sa kúpať v lete alebo na výlet.
A ďalšia vec, čo ste písali vyššie, pridávajú sa depky z toho všetkého....
Zapamataj si, ze nenahraditelnych su plne cintoriny. Takze v prvom rade si dopraj oddych. Mas teneegerov, domace prace mozu robit aj oni. Tak isto ich moze robit aj ich otec, nikde nie je napisane, ze vsetko ma robit len mama. Treba si len zmenit nastavenie, rozdelit ulohy a trvat na ich splneni. Ty si vyhrad cas iba a len pre seba, nemas doma dojcata, ktore treba kazdu chvilu prilozit na prsnik. A dovolenka? Pekne krasne chod sama, s detmi, cela rodina hoc aj na predlzeny vikend. Samozrejme trvaj na tom aby si v praci mala aspon tyzden dovolenky v kuse. Nie nespadne ani urad, ani fabrika ani ziadna institucia ak zamestnanci budu cerpat tyzdnove dovolenky. Je to tvoja chyba, ze sa nechas v praci aj v dome vyciciavat. Nikto to nezmeni za teba, lebo jemu to tak vyhovuje. Zmenit to mozes iba a len ty. Sice uz vcera bolo neskoro, ale nic nepokazis ak zacnes hned dnes.
@anonym_0241d0 presne tak. Ja si myslím, že autorka je niekde okolo 40-tky. Ak si teraz otvorí doma ústa, tak nebude mať veľmi dobrý vzťah ani s manželom, ani s deťmi. A keď si otvorí ústa aj v práci, tak je dosť možné, že bude tá zmena vo všetkých úrovniach jej života. Treba si správne nastaviť hranice a neustúpiť. Správni ľudia, situácie,..., pri nej zostanú. Určite to však nebude zo začiatku jednoduché.
Ďakujem vám za komentáre, zamyslím sa nad tým všetkým. Musím to proste prehodnotiť. Proste deti aj pomáhajú, v podstate majú 18,17,13r. Dcéra som tam aj navarí, také menšie niečo. Ale ja prídem domov a musím buď variť na druhý deň, lebo muž robí na smeny, a deti len najmenší chodí na obedy aj to keď príde domov už je hladný. Stále treba prať, ja musím aj cez týždeň nie len v sobotu. Manžel on aj povysáva keď je doma niekedy alebo teda niečo ak mu poviem aby spravil, lebo jeho samého ho to nenapadne🙂 a čo sa týka záľub, ja som športový typ, lenže všetky moje kamošky majú zasa malé deti alebo proste ich to nebaví, tak na to som sama, ešte sem tam na plaváreň ideme. Proste mňa už akoby nič nebaví a pritom je akože všetko OK, ale ja sama vo vnútri cítim, že nie je. A to mám ešte aj zdravotné problémy...ale ja sa snažím nad to povzniesť ale jednoducho cítim, že hlava je inde. Dobre ste to tu opísali. Ja mám pocit, že nikde nemôžem ísť lebo zomrú všetci bezo mňa asi... Prácu by som nemenila, hoci sa to mení aj personálne stále a tiež ma to už nebaví, sedieť celý deň, to mi ide tiež na nervy pri mojom temperamente...
@anonym_autor moja, oprat dokazu aj deti. Staci im ukazat ako sa triedi pradlo a ktory program na ake sa pouziva, pripadne nad pracku zavesit cedulku, kde to bude napisane. Aj to najmensie uz by malo vediet roztriedit pradlo, napchat ho do pracky a ked pracka skonci tak povesat. O tych velkych ani nehovorim. Tak isto muz, ked robi na smeny by mohol doobeda nieco okolo domacnosti spravit, aspon ten velky nakup podla zoznamu. Ked ho sameho nenapdne, staci mu povedat Jozo, zajtra pred robotou umy kupelnu. A detom tiez mozes zadelovat robotu, vsak to uz su velke deti, jedno dokonca dospele, tak preco by nemohli robit servis sebe aj ostatnym spolubyvajucim? Neboj sa, ked nebudes nieco robit nepomru ani hladom ani spina ich nezozerie. Od takych velkych deti kludne mozes odist na tyzden do kupelov, zrelaxovat, vyriesit aspon nieco zo zdravotnymi problemami a oni si poradia. Rovnako by si poradili aj ak by si si zlomila nohu alebo by si isla do nemocnice vybrat zlcnik. Nemas doma nemluvnata, mas doma 2 dospelych ludi, jedneho skoro dospeleho cloveka a teenegera, ktory uz ma byt samostatny a aj samoobsluzny. Je najvyssi cas aby si zacala mysliet na seba a nic sa nikomu nestane ak budes trochu sebecka a postavis svoje zaujmy pred zaujmy rodiny.
Tvoje problemy zacinaju u teba a jediny kto ich vyriesi si ty, nikto iny.
ja keby som si aj vzala dovolenku, lebo teraz boli prázdniny tak som mala tak po 3 dni, ale len doma, okná umyť, niečo opravovať, ukladať, ja som aj na dovolenke len doma, no sem tam sme išli sa kúpať v lete alebo na výlet.
@anonym_autor ty si mala dovolenku a to si využila na upratovanie?Potom sa nečuduj, že sa tak cítiš.Ty máš doma skoro 3 dospelé osoby, ktoré ťa mozu odbremeniť.Kazdemu napísať čo bude jeho úloha.Umyt umývadlá, vybrať umývačku..muž robí na smeny má času dosť, aby nakúpil, dal prať...neviem ktorá rodina perie iba v sobotu my sme 3 z toho 6 r dieťa a periem niekoľko krát do týždňa.Nakupuj vo veľkom nech nemusíš stále chodiť do obchodu.Vikend je na oddych a na to, aby ste vystrčili päty z domu les, návšteva len mi nepíš, že cez víkend zase uoratujes.Nikto bez teba nezomrie iba ty sa nicis a ukazujes im, že všetko spravíš ty, skontrolujes
Prečo s tebou nešportuju dcéry?Sadni si a porozmýšľaj koľko ti reálne pomáhajú a čo všetci robia uvidíš, že skoro nič.Dovolenku si mala mať aspoň kvôli deťom nie?keď už na seba nemyslíš.
Bolo tropické leto a každý potrebuje aspoň 7-10 dní v lete na oddych.Ty ideš ako perpetuum mobile ešte nemáš vysoky tlak?

@anonym_autor áno, podľa toho čo píšeš, tak si vyhorená. Treba buď zmeniť prácu alebo jednoducho sa snažiť si nájsť na seba čas aby sa to zmenilo. Lebo čím dlhšie budeš v takomto stave "prežívať" tým horšie