Čo robiť, keď ste na pokraji vyhorenia?
Ahojte, poraďte, čo by ste robili na mojom mieste?
Som mama 2 detí, jedno v maturitnom ročníku, plánuje ďalej študovať v zahraničí (na môj vkus ďaleko - cca 1500 km od nás), druhé, čerstvo v puberte s diagnózami (MP, PAS), prejavy sa nástupom puberty zhoršili natoľko, že sme museli pristúpiť na medikamentóznu liečbu.
Som dcéra, ktorá sa stará o rodičov - nákupy, občas navarím, nosím ich po lekároch, vyšetreniach.
Som špeciálna pedagogička - učím deti s MP a PAS.
Každý deň, bez výnimky som na nohách od 6:00 do 22:00, vkuse sa na mňa niekto liepa, vchádza do môjho osobného až intímneho priestoru, niekto niečo chce, očakáva, stále v hluku, ani noc neprespím vkľude, lebo moje dieťa z bezpečnostných dôvodov nemôžem nechať v inej izbe ani v noci. V noci rozpráva zo sna, ale že vkuse, kým mu neodpoviem. Potom stíchne na chvìľu, ja spánok zahnaný. Keď už driemem, tak zas kecá.
Ja už takto nevládzem. Nemám energiu, cítim sa ako prázdna a bez duše, pokrčený papier, na pokraji vyhorenia.
Mávam síce z práce dovolenku, ale to som s mojím dieťaťom, čiže bez oddychu. Nepravidelne max.1x za mesiac sa dostanem z domu na nejaké kultúrne podujatie, ale len sama, kamošky nemám, muž vtedy stráži.
@rozculena nemusí byt neschopný, môže byt psychicky vyčerpaný, každý zvláda takéto situacie inak
@anonym_9a4fc8 chudacik jej muz, je psychicky vycerpany? Tak potom co je autorka? Prepac, ale aby jeden chlap nevedel nakupit podla zoznamu, na to neexistuje vyhovorka. Zvladaju to aj nevidiaci, nepocujuci, telesne postihnuti, ale jeden zdravy chlap je chudacik psychicky vycerpany? To je fakt vysmech autorke toto o nom povedat
@anonym_9a4fc8 chudacik jej muz, je psychicky vycerpany? Tak potom co je autorka? Prepac, ale aby jeden chlap nevedel nakupit podla zoznamu, na to neexistuje vyhovorka. Zvladaju to aj nevidiaci, nepocujuci, telesne postihnuti, ale jeden zdravy chlap je chudacik psychicky vycerpany? To je fakt vysmech autorke toto o nom povedat
@anonym_c6c0d5 ty žiješ s nimi v domácnosti keď si di taka istá?
@anonym_autor ja ťa chápem, tiež som ako by ma niekto požul a vyplul. Mám dieťa PAS a ADHD. Otec tiež nechápe tie amoky a ja som s nervami v koncoch. V noci od tej 3, počujem v kuse len mama, mama, mama. Od 6 vstávať a fungovať do polnoci. Lebo najprv ho zaspať a až potom dorobiť veci a pripraviť na ďalší deň. 😰
Prosím ťa, čo je to MP?mentalna retardacia?
@anonym_84297f MP je mentálne postihnutie (po starom mentálna retardácia, už sa veľmi tento pojem nepoužíva). Prajem veľa síl. Cez polročné prázdniny som schválne počítala, koľkokrát zaznie "mami". Bolo to 103x.
@anonym_ed4004 ja som si nenastavila, ale keď skúšaš a ono to nejde, lebo muž nedokáže normálne nakúpiť ani domov, nenavarí, má s nimi zlé vzťahy, na decko je nervný, keď má amok, nemajú ten vzťah taký, že by s ním išlo spať, len sú z toho amoky a krik, že sa čudujem, že ešte u nás sociálka neklopala, tak hadam by si to nestupňovala, len aby si ty bola v kľude.
@pribinak to snáď ani nemôžeš myslieť vážne. Svojmu dieťaťu by si to urobila??? Odložila do ústavu ako niečo menejcenné, nehodné lásky, pochopenia, večernej pusy na dobrú noc???
@anonym_autor ja sa tomu starsiemu ani necudujem, ze ide studovat tak daleko. Nemyslim.to v zlom. Je vycerpavajuce takto zit. Osobne by som radikalne ubrala na pomoci rodicom lebo jedneho dna ta vypne a dieta bude musiet ist do ustavu. Existuju charity, mama moze ist do DSS a agresivneho otca by som fakt obmedzila na minimum. Svet nespasis.
mam 2 deti, nic z toho co popisujes akurat ze som s nimi gro casu sama aj ked od januara sa polepsilo a 2x do tyzdna je s nimi na par hodin muz, som taka unavena a to este ani nepracujem, ten hluk poznam doverne, aj vybuchy hnevu, viem ake je to narocne... radu nemam, mozno naozaj snazit sa muza o daco viac zapajat a urcite ta opatrovatelka ak by si zohnala by bola super (sme tiez na dedine takze u nas je problem niekoho zohnat, keby sme v meste su to uplne ine moznosti) takze hlavne chcem vyjadrit pochopenie a uznanie ako matka matke ktora sa fakt mega snazi, ze si skvela matka aj dcera, ale nesmies zabudat v tom celom aj na seba, lebo z vlastnej skusenosti viem, ze je to cesta do pekla
@anonym_4eb084 ďakujem, prajem veľa síl
@anonym_c6c0d5 Ja byt na autorkinom mieste, uz davno s nim nie som. Ked sa nechce zucastnovat, nech aspon nezavadzia. Lutovat jeho je v tomto pripade fakt mimo. No chudacik😏 len keby aj ona povedala, ze je vycerpana a nevie nic a nechce sa jej, som zvedava, co by potom bolo.
@anonym_autor ja sa tomu starsiemu ani necudujem, ze ide studovat tak daleko. Nemyslim.to v zlom. Je vycerpavajuce takto zit. Osobne by som radikalne ubrala na pomoci rodicom lebo jedneho dna ta vypne a dieta bude musiet ist do ustavu. Existuju charity, mama moze ist do DSS a agresivneho otca by som fakt obmedzila na minimum. Svet nespasis.
@tykat čo ti pomôže charita.
Máš nárok na odľahčovaciu službu. Skúsila som vybaviť. Na úrade ma poslali do čerta že nemajú eurá. Hlavná vec že minister rodiny bude rozprávať v telke čo všetko robia pre ľudí a detí so ZŤP a ich rodiny.
kto nemá tieto problémy , nepochopí.
@tykat čo ti pomôže charita.
Máš nárok na odľahčovaciu službu. Skúsila som vybaviť. Na úrade ma poslali do čerta že nemajú eurá. Hlavná vec že minister rodiny bude rozprávať v telke čo všetko robia pre ľudí a detí so ZŤP a ich rodiny.
kto nemá tieto problémy , nepochopí.
@anonym_2ede9e napr.roznasaju obedy, urobia nakup, aj pomozu s domacnostou, upratovanim, hygienou, sprievod k lekarovi, zdravotna dopravna sluzba...podla dohody a podla organizacie ktora to zabezpecuje. Viem z vlastnej skusenosti, ale treba aktivne hladat moznosti, nenechat sa odradit.
A pre dieta hladat moznosti na pobyt, tabory denne aj pobytove ak je to mozne, denny stacionar. Autorka si musi vydychnut pravidelne. A je tu este jedna vec. Starsie dieta odide z domu a toto bude tiez velka zmena.
Nedalo by sa ti skrátiť úväzok? Že by si nerobila 5 dní v týždni, ale napr. len 4 a ten piaty by si aspoň do obeda, kým je dieťa v inštitúcí, strávila sama a načerpala trochu sily...
Nedalo by sa ti skrátiť úväzok? Že by si nerobila 5 dní v týždni, ale napr. len 4 a ten piaty by si aspoň do obeda, kým je dieťa v inštitúcí, strávila sama a načerpala trochu sily...
@beky223 to som skúšala, aj som mala v auguste ešte tak rozvrh, ale sa to v septembri zvrtlo, lebo nemal kto učiť v jednej triede. Takže mám zas plný.
@anonym_c6c0d5 Ja byt na autorkinom mieste, uz davno s nim nie som. Ked sa nechce zucastnovat, nech aspon nezavadzia. Lutovat jeho je v tomto pripade fakt mimo. No chudacik😏 len keby aj ona povedala, ze je vycerpana a nevie nic a nechce sa jej, som zvedava, co by potom bolo.
@anonym_ed4004 nesúď, lebo budeš súdená, jeho tu neriešim. Sú iné oblasti, kde pomôže. Už len to, že nás vezme po lekároch, lebo s dieťaťom chodíme po polke Slovenska kvôli zriedkavej genetickej poruche, nie každý dr.sa do toho rozumie. Keď beriem mamu, sama ju nevládzem do vozíka a auta vložiť, tiež pomáha, v tom na výber nemá. Pomôže aj v domácnosti, len proste tie nákupy nezvláda.
@anonym_ed4004 a z jedného príjmu by žili? Muži celkovo to tazsie znášajú a veľa krát odchádzajú z rodin. Takže autorka macdobreho manžela a je jej určite aj oporou.
@beky223 to som skúšala, aj som mala v auguste ešte tak rozvrh, ale sa to v septembri zvrtlo, lebo nemal kto učiť v jednej triede. Takže mám zas plný.
@anonym_autor Rozumiem. No na druhej strane, keby si si dala podmienku, že jednoducho skrátený úväzok potrebuješ a v tej druhej triede učiť nebudeš tak čo, vyhodia ťa? Keď je nedostatok špecialnych pedagógov a ako si sama napísala, nemal kto učiť a potrebujú ťa?
@anonym_2ede9e napr.roznasaju obedy, urobia nakup, aj pomozu s domacnostou, upratovanim, hygienou, sprievod k lekarovi, zdravotna dopravna sluzba...podla dohody a podla organizacie ktora to zabezpecuje. Viem z vlastnej skusenosti, ale treba aktivne hladat moznosti, nenechat sa odradit.
A pre dieta hladat moznosti na pobyt, tabory denne aj pobytove ak je to mozne, denny stacionar. Autorka si musi vydychnut pravidelne. A je tu este jedna vec. Starsie dieta odide z domu a toto bude tiez velka zmena.
@tykat ja mám zas opačnú skúsenosť.
Celú večnosť som riešila , dovoz obedov do obce ďalej od mesta. Jediná firma ktorá bola ochotná doniesť stravu bola pizzeria, jeden obec za +7€/deň. Ďalšia mala podmienky množstva, mala by som jej objednať na 4 dní obed +večeru. No komu sa chce jesť 3-4 dňové jedlo z chladničky ?
Riešila som prevoz k lekárovi, najmä sanitkou a stále bol problém, lebo ona bola z najvzdialenejších koncín skoro ráno po ňu prišli dostala sa domov po 12a viac hod pre diabetikov záhul. A nikto nevedel ktoré lieky sú načo. Opatrovanie seniorov v domácnosti cirkevnú charitu a kadečo a keď som povedala kde sa pacient nachádza a dg tak zrazu nikde nikto. Platili sme pani za pomoc s hygienou, ktorá baj navarila. Ale tu bolo treba aj kúriť k kotolni a to opatrovateľky odmietali aj tak bola od večera do rána úplne sama. Jediné riešenie bolo dss
@tykat stacionár? a kde . možno ba
Toto dlhodlbo nikto nevydrzis, zachvilu mas na krku psychicke aj fyzicke problemy. Sice si to nechces priznat, ale toto sa proste neda. Takze mozes urobit teraz drsne opatrenia alebo cakat, kym sa vsetko uplne zruti a nakoniec skoncia Tvoji rodicia aj syn v ustave a Tvoj muz rozvedeny... Na matku by som si vybavila opatrovatelsky a prestahovala si ju domov. Na otca by som sa vykaslala (budem vychadzat zo stereotypu, ale mam pocit, ze on je dovod, preco surodenec odmieta pomoct s opatrovanim rodicov a predpokladam, ze ma na to aj dovod... ) V praci by som dala vypoved a venovala sa len matke a synovi, ktoremu by som dala na noc silnejsie lieky a este aj tak by som povedala, ze toho ostane viac, nez by mala jedna osoba robit...
Baby, žijeme v dedine, ďaleko od mesta, síce okresného, ale ani tam nič pre nás. Nákupy by z obce poriešili, ale tetuša sociálna pracovníčka nie je ochotná ani nákup a ani obedy nosiť k bráne, lebo je to slepá ulička a ona nevie cúvať a tým to haslo. Na začiatok ulice otec pre nákupy či obedy nevládze zísť ani odniesť. Susedov nemajú v tom čase doma, sú v práci.
Idem pre syna vybavovať osobného asistenta, ale to bude ďalší záhul - papierovačky pre úrad práce a potom nájsť niekoho, kto to bude robiť.
Baby, žijeme v dedine, ďaleko od mesta, síce okresného, ale ani tam nič pre nás. Nákupy by z obce poriešili, ale tetuša sociálna pracovníčka nie je ochotná ani nákup a ani obedy nosiť k bráne, lebo je to slepá ulička a ona nevie cúvať a tým to haslo. Na začiatok ulice otec pre nákupy či obedy nevládze zísť ani odniesť. Susedov nemajú v tom čase doma, sú v práci.
Idem pre syna vybavovať osobného asistenta, ale to bude ďalší záhul - papierovačky pre úrad práce a potom nájsť niekoho, kto to bude robiť.
@anonym_autor obedy neries s tetušou,co nevie cuvať,ale so starostom.Uz zajtra by som kvoli tomu bola na obecnom urade a tiez kvoli opatrovatelke pre rodičov. Kto sa stara o leziacu mamu? Manzel robi v meste? Ak ano,tak pol hod.pred koncom prac.doby nech mu tam pride nakup donaška ak je neschopny obehat obchody.Domov ho uz zvladne doniest aj vyložit. Spanie s otcom ste skusali kolkokrat? Raz,nešlo to a tak ste to vzdali...aha,nemaju vzťah...tak najvyssi cas ho vytvoriť,muž je takisto rodič ako ty,tak nech sa milosťpán uvedomí a maká
Prepac,ale píseme ti tu x prispevkov a toto sa neda,hento sa neda....tak sa rozhyb,lebo dlho takto ťahat nevydržiš

mam 2 deti, nic z toho co popisujes akurat ze som s nimi gro casu sama aj ked od januara sa polepsilo a 2x do tyzdna je s nimi na par hodin muz, som taka unavena a to este ani nepracujem, ten hluk poznam doverne, aj vybuchy hnevu, viem ake je to narocne... radu nemam, mozno naozaj snazit sa muza o daco viac zapajat a urcite ta opatrovatelka ak by si zohnala by bola super (sme tiez na dedine takze u nas je problem niekoho zohnat, keby sme v meste su to uplne ine moznosti) takze hlavne chcem vyjadrit pochopenie a uznanie ako matka matke ktora sa fakt mega snazi, ze si skvela matka aj dcera, ale nesmies zabudat v tom celom aj na seba, lebo z vlastnej skusenosti viem, ze je to cesta do pekla