icon

Mám byť k dispozícii aj počas dovolenky?

30. máj 2026

Ahojte,

pracujem výhradne na home office a poslednú dobu ma trápi jedna vec.

Keď si zoberiem dovolenku, šéf mi občas napíše alebo zavolá s tým, že potrebuje niečo súrne vybaviť. Nie sú to hodinové úlohy, ale skôr drobnosti, ktoré „zaberú len chvíľku“. Lenže postupne sa mi to začína kopiť a mám pocit, že sa odo mňa očakáva, že to spravím, veď som aj tak doma.

Úprimne mi to začína liezť na nervy. Dovolenku si predsa beriem preto, aby som nepracovala, nie preto, aby som bola neustále k dispozícii.

Ignorovali by ste pracovné správy počas dovolenky alebo by ste sa snažili vyjsť v ústrety?

simsalabim
30. máj 2026

@anonym_autor cez dovolenku mam vypnute pracovne notifikacie. Moj sef je nastastie pricetny. Na tvojom mieste nedvihnem, na spravy nereagujem.

anonym_e5d34d
30. máj 2026

Ignorovala. Keby horela budova, tak nech vola hasicov, ostatne pocka po dovolenke.

anonym_2819cd
30. máj 2026

A z akeho dovodu dvihas telefon pocas dovolenky? Robi to, lebo zistil, ze si to moze dovolit.

anonym_c29d26
30. máj 2026

Bože...mám to podobne...síce homeoffice bežné nemám, ale keď potrebujem voľno, tak musím brat aj notebook domov, keby bolo treba nieco riešiť. Zastúpiť má nemá kto a mám si to zariadiť tak, aby proste veci boli urobené. Fakt super. Tiež mám z toho nervy...

anonym_54a7bd
30. máj 2026

Všetko vypni mobil aj notebook . Si na dovolenke. 😁

motylik2559
30. máj 2026

@anonym_autor Samozrejme,ze ignorovala. Ty mozes byt kludne aj odcestovana a ziadne urgentne ulohy lebo on chce ti davat za ten cas nema. Ma to dat niekomu v ramci zastupenia a ked nemas zastupenie, je to zas problem len firmy a nie tvoj. Ty mas narok na dovolenku a pocas dovolenky pracu neriesit, ani keby ti to zabralo minutu, tak nie! Takto sa nechas vyuzivat a budu si to k tebe dovolovat neustale a nakoniec ani dovolenku nebudes musiet mat, lebo budes riesit tak ci tak pracu. Ani v jednej z prac, kde som bola a kde som by som toto nedovolila...v jednej to skusali, ale nepochodili a ani mi nemohli nic vytknut...

martinka13
30. máj 2026

Každý je nahraditeľný. Dovolenka je dovokenka. Ja síce nikdy nemám na 100%, ale som spolumajiteľ spoločností. Zamestnancom nevolam, nepíšem. Sú to ľudia, ktorí potrebujú tiež oddych...

anonym_04aa7a
30. máj 2026

Naco sa mu spovedas, kde budes. Nedvihni a po dovolenke povedz, ze si odcestovala a mobil zabudla doma, ked je taky hnup.

biba_18
30. máj 2026

máš dovolenku a šefovi povedz že nebudeš v dosahu. idete na bicykle, vyberať sedačku do poľska, na výlet do prahy - pokiaľ nemáš takú zmluvu tak proste nemusíš byť k dispozícii…

anonym_33cca5
30. máj 2026

Ja nereagujem na spravy ani po pracovnej dobe. Cez dovolenku urcite nie.
Pred odchodom na dovolenku by som slusne povedala, ze sa ti nebudu dat riesit pracovne zalezitosti. Ze tentokrat nebudes moct reagovat.
Ak sa bojis sefovej reakcie, tak povedz, ze tam nebudes mat signal ci internet. Alebo ze je slaby.
Mas vobec odvahu s tym chciet nieco urobit?

bomba36
30. máj 2026

Také drobnosti zvládne tvoj zástup alebo počkajú kým sa vrátiš. Robí to, lebo vie, že si to necháš. Môj šéf mi pred dovolenkou povie že mu mám sľúbiť, že nebudem kontrolovať emaily😄 ale teda nie je Slovák takže tieto sedlačiny nepraktizuje, našťastie

anonym_d15dce
30. máj 2026

Manžel síce nemá home office, ale má takú prácu, že mu koľko krát zvoní telefon počas voľna aj 5x.. už kvôli tomu uvažuje o zmene zamestnania, nedokáže si vôbec od tej prace oddýchnuť, mne to tiež lezie na nervy, lebo ideme jesť, zvoní telefon, ideme na ihrisko ako rodina, 15 minút telefonuje, keď to nie sú telefonáty, tak emaily, správy ..

petamich
30. máj 2026

Ked idem na dovolenku, vsetkym dam vopred vediet, ze na nu idem. Necham status veci, poprosim o pomoc, ak treba nieco doriesit a jasne poviem, ze nepracujem. A dviham telefon jedine v pripade, ze vidim, ze je asi velky velky problem (napr. mi kolega vola 10x a pod.), v opacnom pripade nie, nepracujem. Mam narok na dovolenku. Ak vypadnem necakane na 1-2 dni, tak vtedy co to vybavim ale je to o mojom rozhodnuti reagovat/nereagovat.

Vedia, ze mas dovolenku? Komunikujes to jasne? Alebo si len myslia, ze home-officujes.

rozculena
30. máj 2026
@anonym_d15dce

Manžel síce nemá home office, ale má takú prácu, že mu koľko krát zvoní telefon počas voľna aj 5x.. už kvôli tomu uvažuje o zmene zamestnania, nedokáže si vôbec od tej prace oddýchnuť, mne to tiež lezie na nervy, lebo ideme jesť, zvoní telefon, ideme na ihrisko ako rodina, 15 minút telefonuje, keď to nie sú telefonáty, tak emaily, správy ..

@anonym_d15dce má pohotovosť?

anonym_d15dce
30. máj 2026
@rozculena

@anonym_d15dce má pohotovosť?

@rozculena nie, ale je to také blbé zamestnanie, že každý čaká, že budeš na prijme. Ma pod sebou niekoľko ľudí, a kolegyňa mu napríklad zavolá, že nepríde ďalší deň do služby, lebo je chorá a ide pn, a on hneď musí riešiť a obvolávať kolegov, kto príde za ňu do služby, v prípade že nikto nemôže, tak si musí zrušiť voľno, a ísť za ňu. Zadeluje služby, plánuje aktivity atd. Zrazu niečo nečakane “vyskočí” a musí riešiť zmenu harmonogramu, zastrešovať služby. Samozrejme hocičo sa stane, volajú jemu, lebo ako “nadriadený” musí vedieť. Je to zariadenie financované šťátom, takže plat nic extra a zodpovedností kopu. Nehovoriac o tom, že za to naťahovanie s ľuďmi ma príplatok 50€ 🙈.

kvietok1233
30. máj 2026

@anonym_autor ja by som povedala prepáčte šéfe, mám dovolenku a nie som doma pri Pc som odcestovana mimo mesta. Alebo by som nedvíhal že som si zabudla telefón doma a prišla až večer veď počas dovolenky si môžeš robiť čo chces ty

anonym_aad7b2
30. máj 2026

Ak su to drobnosti, dokaze to urobit aj niekto iny. A ak by toho bolo vela, poviem ze nie som doma.

A ano zvyknem pomoct ci urobit nieco aj pocas dovolenky ci mimo pracovnej doby (alebo pocas materskej atd), ale ak mna napriklad sef ziada o pomoc, je to fakt len v pripade potreby a so 100 ospravedlneniami, ze mi vola. Sme ludia, kolegovia aj kamarati, takze ak mozem, nemam problem pomoct. Ale keby sa to zneuzivalo, vypnem mobil, nedviham, alebo vzdy pocas dovolenky poviem ze proste som mimo domu alebo nemam pc, nemam moznost. Smola.

katkaseiner
6. jún 2026

No veru su ludia ktorym nevysvetlis...predosla sefka ked zistila ze idem na dovolenku na 2 tyzdne, ze ci si beriem comp, reku nie, ... a ze co ak bude nieco potrebovať.. Ved som mala nahradu a ten chalan bol velmi sikovny. Asi nemusim hovorit ze sme pristali dalsi den na Krete, este sme ani nedorazili na ubytko a uz mi vypisovala smsky 🤦