icon

Oplatí sa mi vrátiť do práce?

19. feb 2026

Oplatí sa mi vôbec vrátiť do práce alebo radšej ostať doma? Riešime to s mužom už mesiac a nevieme sa pohnúť. Malý bude mať v januári 2,5 roka a do štátnej škôlky nám ho teraz nevzali, môžeme to skúsiť až od septembra. Bývame v satelite pri Bratislave a robotu mi ponúkli v meste, plat 950 v čistom. Lenže súkromná jasličko-škôlka tu u nás stojí 500 eur aj s celodennou stravou. K tomu si prirátajte cestovné, lebo by som musela chodiť autom (vlaky od nás sú katastrofa a nenadväzujú mi na prácu), čo vyjde na nejakých 130 eur mesačne plus parkovné pri kancli. Keď si odrátam ešte obedy a nejaké slušnejšie oblečenie čo si musím kúpiť lebo tri roky som len v legínach, tak mi z výplaty reálne ostane možno 200 - 250 eur. Manžel ma tlačí nech idem, že už mu lezie na city ako všetko ťahá sám, jeho výplata je 1200 a s hypotékou a energiami nám to vychádza len tak tak, žiadne vyskakovanie. On vidí tých 950 eur ako veľký peniaz do rozpočtu, ale podľa mňa nevidí tie reálne náklady a hlavne ten stres. Teraz doma porobím, navarím, malý je v kľude, nákupy vybavím cez deň. Keď nastúpim, budem utekať z domu o siedmej ráno a vracať sa o šiestej večer zničená, budeme musieť riešiť kto ho vyzdvihne ak budem v zápche (muž robí na opačnom konci mesta a končí neskoro) a víkendy zabijeme upratovaním. Svokrovci sú ešte pracujúci a moji rodičia bývajú na východe, takže pomoc nula bodov. Muž mi tvrdí že "aspoň budem medzi ľuďmi" a že mi "zakrpatiem mozog", ale ja sa bojím že budeme len viac unavení a finančne si až tak neprilepšíme. Stálo vám to za to ísť do roboty za takýchto podmienok kvôli kariére, alebo by ste radšej ešte ten necelý rok potiahli doma z úspor a počkali na štátnu škôlku? Máme odložené nejaké 3 tisícky na horšie časy, ale on na ne nechce siahať.

Strana
z2
sara07
19. feb 2026

ak by som suhlasila s pracou
tak pekne mu rozpiš v číslach na papier vydavky / prijmy +
dobre budem v job ale toto a toto bude tvoja praca napr nakupy bude robit len on , pranie +
nie že ty prideš domov a druha smena,on to teraz berie však doma SA TO urobí všetko samé

13uzivatelka11
19. feb 2026

Nevzali ti ho do škôlky teraz od septembra 2026? Veď to ešte nemôžeš vedieť, nie? A v ktorom satelite byvas? Vyskúšaj viacej škôlok štátnych v okolitých dedinách. Napríklad v Limbachu maju nedostatok deti a zoberú hocijake dieťatko, lebo budú zas musieť rušiť triedy a prepúšťať učiteľky. Tak ak by si to nemala ďaleko 🤷‍♀️

sara07
19. feb 2026
@13uzivatelka11

Nevzali ti ho do škôlky teraz od septembra 2026? Veď to ešte nemôžeš vedieť, nie? A v ktorom satelite byvas? Vyskúšaj viacej škôlok štátnych v okolitých dedinách. Napríklad v Limbachu maju nedostatok deti a zoberú hocijake dieťatko, lebo budú zas musieť rušiť triedy a prepúšťať učiteľky. Tak ak by si to nemala ďaleko 🤷‍♀️

@13uzivatelka11 môže vediet, niekde už maju plny stav aj rozhodnutia

anonym_758800
19. feb 2026

A po tom necelom roku čo?
Finančne sa ti to už oplatí? Veď to bude to isté.
Uvidíš čo bude v septembri so škôlkou.
A 3 tisíc je malá rezerva.

13uzivatelka11
19. feb 2026
@sara07

@13uzivatelka11 môže vediet, niekde už maju plny stav aj rozhodnutia

@sara07 tak ale stále sa môže odvolať a môžu ho prijať dodatočne. Aspoň u nás sú také prípady že zobrali neskôr deti

sara07
19. feb 2026
@13uzivatelka11

@sara07 tak ale stále sa môže odvolať a môžu ho prijať dodatočne. Aspoň u nás sú také prípady že zobrali neskôr deti

@13uzivatelka11 ano môže samozrjeme ale niekde je plno už aj s nahradou , tiež by som sa odvolala

veronikah96
19. feb 2026

Ale keby ste dali dieťa do jaslí, tak rodičák ti do 3 rokov ešte ostáva, takže náklady na jasle v podstate sú vykryté. Známa teraz ma podobnú situáciu, kde financie pri vysokej hypotéke nepustia a na rok a pol ide dieťa do jaslí. Záleží aj ako by si robila ty a muž, či by vám to vychádzalo nosiť a vyberať dieťa z jaslí.

sasa1310
19. feb 2026

@anonym_autor a čo ste čakali, že vám tam postavia rovno pred domom škôlku a stanicu vlaku? Však keď sa niekde sťahujem, tak si kuknem či tam sú všetky organizácie potrebné na život. Teraz budeš doma dokým nebude maturovať? Všetky chodíme do práce, aby sme utekali do škôlky do školy pre deti a k tomu nákup a domácnosť. To sa volá život

anonym_e9a467
19. feb 2026

@anonym_autor a hlavne je to psychohygiena…. Ja mám ešte nižší plat, precestujem 220€ mesacne, platím si školu navyše a pôžičku na auto. Ale prácu mám rada a som v kolektíve.

brrunetkaa
19. feb 2026

Pri výške príjmu 1200€ je 250-300€ dosť peňazí pre vás. Ja by som do prace isla ale presne s tým že si s manželom rozdelíte aj domáce prace. Nemôžete chodiť spolu autom? A potom len po Ba sa pohybovať busom…

anonym_1925e0
19. feb 2026

Oblečenie každý mesiac nebudeš nakupovať hádam a pri príjme celom rodiny 1200€ je aj tých 250€ pekné prilepšenie, vôbec sa nečudujem mužovi, že to nechce celé sám ťahať, nemá na to príjem... navyše ak by celá moja rezerva bola 3000€ určite by som na ňu nesiahala.... iná pracovná ponuka sa nenájde? hľadala si niečo aktívne? či sa ti skôr proste do toho nechce?

anonym_63884d
19. feb 2026

V podstate stojim na strane tvojho muza co sa tyka financii aj tvojej socializacie s pripomienkou, ze by ste si mozno obidvaja mohli hladat lepsie platene zamestnanie. Ale aj za sucasneho stavu by som do roboty isla

marsmykkok
19. feb 2026

@anonym_autor 3 tisícky rezerva sú nič, pokazí sa kotol ak bývate v dome a ste na nule... Cítim, že tebe sa do práce nechce, ale je lepšia možnosť ísť, možno za ten rok sa trafí lepšia práca alebo postúpiš vyššie v práci, celkovo ide kríza a o rok a pol možno ani prácu nenájdeš a čo potom...
A ešte otázka čo budeš doma upratovať večer ak nebudete celý deň doma? Kto tam narobí bordel? Jednoducho ak tam nebudete bordel nebude, detto nebudeš musieť variť a podobne a teda nejaké povinnosti večer navyše nebudú len uložiť dieťa a postarať sa o dieťa...

patta89
19. feb 2026

Urcite by som isla...nezabudaj, ze rodicak 500€ Ti ostava, takze z neho zaplatis jasle. A vyplatu budes mat na domacnost a seky.

anonym_b07f47
19. feb 2026

Ked pracujes, mas 1200 + 950 + 490 rodicak + 60 pridavky... Ked z toho zaplatis sukromnu skolku, este stale mas prijem o tisicku viac nez keby si doma sedela.

mirkam3
19. feb 2026

@anonym_autor pri vašich príjmoch a (hlavne pri) rezerve by som šla do tej práce čím skôr. A popritom by som si pomaly hľadala niečo lepšie platené - v BA sú možnosti, zvlášť, ak robíš v kancelárií… ako ti tu už bolo povedané, o rodičak neprídeš, čiže je to každopádne veľké plus do vášho rozpočtu. Ak už budeš platiť súkromnú škôlku, dieťa by som dala čo najbližšie k práci jedného z vás, aby ste to časovo stíhali..

sima234
19. feb 2026

Malý bude mať v januári 2,5 roka? To teraz má akože rok a pol?

mimaapeto
19. feb 2026

mužovi sa nečudujem že má dosť toho že všetko ťahá iba on... oblečenie si nebudeš kupovať každý mesiac predsa, základné kúsky ľahko kombinovateľné ťa zase nezrujnujú.. čím dlhšie budeš mimo pracovný trh tým horšie uplatnenie časom získaš, ty sama chceš ostať doma je to vidieť na tom ako sa obhajuješ čo všetko stíhaš... každá pracujúca mamina to dáva, nevravím že je to ľahké ale dávame to .. manžela budeš zapájať nákupy odniesť dieťa do a zo školy striedanie pri chorom dieťati ste dvaja rodičia tak neviem čo tu toľko prepočítavaš... proste sa vschop a prines domov peniaze aj ty v tejto dobe je každé euro dobré ale ja viem že je pohodlné sedieť doma to je teraz taká nová moda si všímam... a po rokoch je potom plač že si nevedia nájsť prácu...

luliu
19. feb 2026

Súhlasím s tvojím mužom, k platu budeš mať ešte RP, takže tá suma bude vyssia

anonym_36952f
19. feb 2026
@mimaapeto

mužovi sa nečudujem že má dosť toho že všetko ťahá iba on... oblečenie si nebudeš kupovať každý mesiac predsa, základné kúsky ľahko kombinovateľné ťa zase nezrujnujú.. čím dlhšie budeš mimo pracovný trh tým horšie uplatnenie časom získaš, ty sama chceš ostať doma je to vidieť na tom ako sa obhajuješ čo všetko stíhaš... každá pracujúca mamina to dáva, nevravím že je to ľahké ale dávame to .. manžela budeš zapájať nákupy odniesť dieťa do a zo školy striedanie pri chorom dieťati ste dvaja rodičia tak neviem čo tu toľko prepočítavaš... proste sa vschop a prines domov peniaze aj ty v tejto dobe je každé euro dobré ale ja viem že je pohodlné sedieť doma to je teraz taká nová moda si všímam... a po rokoch je potom plač že si nevedia nájsť prácu...

@mimaapeto že ťahá iba on, sme sa nedozvedeli, že koľko toho pán manžel urobí doma, lebo ak to bude o tom, že on zo svojho komfortu nedá nič, nezavezie dieťa do škôlky, vybrať ho nemôže, to napísala. Kde sa tu zase berú tieto názory, tak potom nech urobí tabuľku a sa bude robiť všetko na polovicu a som zvedavá kto potom bude hulákať. A len tak mimochodom 1200€ je na chlapa málo, keď už chcete súdiť...

sara07
19. feb 2026
@anonym_36952f

@mimaapeto že ťahá iba on, sme sa nedozvedeli, že koľko toho pán manžel urobí doma, lebo ak to bude o tom, že on zo svojho komfortu nedá nič, nezavezie dieťa do škôlky, vybrať ho nemôže, to napísala. Kde sa tu zase berú tieto názory, tak potom nech urobí tabuľku a sa bude robiť všetko na polovicu a som zvedavá kto potom bude hulákať. A len tak mimochodom 1200€ je na chlapa málo, keď už chcete súdiť...

@anonym_36952f uplny suhlas ...

lucia.t
19. feb 2026

@anonym_autor ja si myslím, že za tie nervy tie dve stovky nestoja. Ak by to teda bolo len nejakých 250. To vás nespasí.

anonym_efb461
19. feb 2026
@sasa1310

@anonym_autor a čo ste čakali, že vám tam postavia rovno pred domom škôlku a stanicu vlaku? Však keď sa niekde sťahujem, tak si kuknem či tam sú všetky organizácie potrebné na život. Teraz budeš doma dokým nebude maturovať? Všetky chodíme do práce, aby sme utekali do škôlky do školy pre deti a k tomu nákup a domácnosť. To sa volá život

@sasa1310 Kto nemusí pracovať má výhodu. To, že ty musíš pracovať lebo manžel ti nedovolí byť doma neznamená, že musíš byť za to neprajna a závidieť druhému to, čo ty sama nemôžeš mať.

sasa1310
19. feb 2026
@anonym_efb461

@sasa1310 Kto nemusí pracovať má výhodu. To, že ty musíš pracovať lebo manžel ti nedovolí byť doma neznamená, že musíš byť za to neprajna a závidieť druhému to, čo ty sama nemôžeš mať.

@anonym_efb461 Si ma teda strašne teraz rozosmiala. Ja pracujem lebo chcem. Lebo dobre zarobím a nenarobím sa. A čo sa týka manžela, tak čo chcem ja, to je pre neho prvoradé. Ale rozmýšľam odkiaľ si došla na toto tvoje skonštatovanie môjho života 😀

anjelicek26
19. feb 2026

Ano nezarobis vela, ale nevypadnes s prace... ked maly prejde zo sukromnej do normalnej skolky (co je otazka par mesiacov), tak ti ostane viac penazi... no pracujuce mamicky proste maju stres, nervy, vyberanie a cele okolo toho, ale to je normalne... ci teraz ci o pol roka, ono to prijde a vy si to financne fakt nemozete dovolit, ta rezerva je nic, staci, ked sa pokazi nieco na aute....Muz bude maleho vozit alebo vyberat, nech si jedno vyberie...ono to "nemoze" by som ho poslala niekam, proste bude musiet, je to aj jeho dieta...

mimaapeto
19. feb 2026
@anonym_36952f

@anonym_36952f veď tam píše že mu lezie na nervy že v všetko ťahá on 😀 takže áno dozvedeli sme sa 😀 a mať hneď katastrofické scenáre že nebude dieťa ani nosiť ani chodiť pre neho tiež neviem prečo sú veď sú pracovné doby zvyčajne 8 hodinové neviem prečo aj mamička má ísť z domu o 7 ( to síce pochopím aby stihla aj škôlku ale domov o 19.00 je už trocha pritiahnute za vlasy 😀

anonym_1925e0
19. feb 2026
@anonym_efb461

@anonym_efb461 ak tu niekomu nedovolí manžel nepracovať, tak je to autorka... takto sa dá fungovať, len keď súhlasia dvaja a príjem je dostatočný, toto ten prípad nie je a muž ju posiela do práce, naozaj nie je autorke čo závidieť...

anonym_8ea56b
19. feb 2026

@anonym_autor Neponahlaj sa do roboty. Robota Ti neujde. Tvoje dieťa je malé len raz.

anonym_a9998d
19. feb 2026

Pomoze ti ak napisem ze ja by som nesla, lebo si chcem uzit maximum casu s dietatom? (maly ma 2,5 a do skolky pojde od sept ak ho vezmu) ale je pravda, ze mame lepsiu financnu situaciu. Ty zabudas na jedno, ze k platu budes do 3 r nadalej poberat rodicovsky.

bomba36
19. feb 2026

@anonym_autor další troll na rozvírenie vášní, nesedia ti počty ani termíny

Strana
z2