icon

Oplatí sa mi vrátiť do práce?

19. feb 2026

Oplatí sa mi vôbec vrátiť do práce alebo radšej ostať doma? Riešime to s mužom už mesiac a nevieme sa pohnúť. Malý bude mať v januári 2,5 roka a do štátnej škôlky nám ho teraz nevzali, môžeme to skúsiť až od septembra. Bývame v satelite pri Bratislave a robotu mi ponúkli v meste, plat 950 v čistom. Lenže súkromná jasličko-škôlka tu u nás stojí 500 eur aj s celodennou stravou. K tomu si prirátajte cestovné, lebo by som musela chodiť autom (vlaky od nás sú katastrofa a nenadväzujú mi na prácu), čo vyjde na nejakých 130 eur mesačne plus parkovné pri kancli. Keď si odrátam ešte obedy a nejaké slušnejšie oblečenie čo si musím kúpiť lebo tri roky som len v legínach, tak mi z výplaty reálne ostane možno 200 - 250 eur. Manžel ma tlačí nech idem, že už mu lezie na city ako všetko ťahá sám, jeho výplata je 1200 a s hypotékou a energiami nám to vychádza len tak tak, žiadne vyskakovanie. On vidí tých 950 eur ako veľký peniaz do rozpočtu, ale podľa mňa nevidí tie reálne náklady a hlavne ten stres. Teraz doma porobím, navarím, malý je v kľude, nákupy vybavím cez deň. Keď nastúpim, budem utekať z domu o siedmej ráno a vracať sa o šiestej večer zničená, budeme musieť riešiť kto ho vyzdvihne ak budem v zápche (muž robí na opačnom konci mesta a končí neskoro) a víkendy zabijeme upratovaním. Svokrovci sú ešte pracujúci a moji rodičia bývajú na východe, takže pomoc nula bodov. Muž mi tvrdí že "aspoň budem medzi ľuďmi" a že mi "zakrpatiem mozog", ale ja sa bojím že budeme len viac unavení a finančne si až tak neprilepšíme. Stálo vám to za to ísť do roboty za takýchto podmienok kvôli kariére, alebo by ste radšej ešte ten necelý rok potiahli doma z úspor a počkali na štátnu škôlku? Máme odložené nejaké 3 tisícky na horšie časy, ale on na ne nechce siahať.

Strana
z2
anonym_561cc3
19. feb 2026

Vo vašom pripade by som ani nerozmýšľala a do prace išla. Obdivujem , ze ste to doteraz v BA s takým príjmom zvládali. My sme juh stredu, ale pri takom prijme by sme si asi museli dost odopierať , bola by som frustrovana.
Od oboch deti som išla do prace pred ich 1.rokom, bolo to náročné samozrejme, ale nie tak, ako by sme mali mat nedajbože nedostatok ,manžel mal veľmi rizikovú prácu kym boli deti mini, mal aj vazny uraz, takmer prišiel o oko, to su situácie, kedy sa zmeni život zo dna na den, no a neviem si predstaviť ak by som ja nemala prácu. Večne sa neda žiť z úspor a 3000e na dnešnú dobu je fakt malicko, to mate len dva mesiace vykryte pri vašom súčasnom prijme rodiny.

zuz1177
19. feb 2026

Ja by som to skusila. Do 3 rokov dietata je stale aj rodicovsky prispevok, cize poplatok za sukromnu skolku to akurat pokryje. A ano casovo je to narocne, uz som jeden navrat z materskej do prace zazila a bolo to pre mna asi najtazsie obdobie v zivote. No treba na to pozerat aj tak, ze upratovania a varenia je doma menej kedze vsetci su cele dni prec. A ostatne veci si treba proste doma dobre naplanovat a rozdelit. Bonus je urcite psychohygiena v kolektive medzi dospelymi. Drzim palce 😊

bluka2
19. feb 2026

Ja súhlasím s vami oboma, takže podľa mňa záleží, aká pohodicka je v práci. Ak to vyzerá na to, že niečo porobis, socializujes sa, vybavis si popri tom svoje veci, tak super. Ak je tam stres, zle vzťahy a pod., kašlať na to

majlo1234
19. feb 2026

Ja by som v takom pripade sla, ale nie do bratislavy, ale niekde pobliz do tesca. Plat podobny, ziadne naklady na oblecenie, parkovanie, a peniaze vsetky doma. Teda ak potrebujete prilepsit. Lwbo o pol roka ta to tak ci tak caka. Akurat muzovi potom pripomen, ze vsetka statostlivost o dietko a domacnost sa podeli rovnym dielom

anonym_f7ee67
19. feb 2026

A ze v Bratislave su uzasne platy,1200 na chlapa je malo v dnesnej dobe,nech si najde lepsiu pracu s vyssim platom a zostan doma.Ved tam mate tolko moznosti.

anonym_317cbd
19. feb 2026
@anonym_f7ee67

A ze v Bratislave su uzasne platy,1200 na chlapa je malo v dnesnej dobe,nech si najde lepsiu pracu s vyssim platom a zostan doma.Ved tam mate tolko moznosti.

@anonym_f7ee67 Tolko moznosti. Vyborne, chlap nech si najde lepsiu pracu alebo aj dve naraz a autorka nech zostane doma. 🙂

anonym_43bac7
19. feb 2026

@anonym_autor prihlášky sa ešte len dávať budú. Takže ti ho ešte nemali od septembra ako vziať. A ano, muz ma z časti pravdu. Všetko ťahá on a ty si pekne doma.

anonym_43bac7
19. feb 2026
@lucia.t

@anonym_autor ja si myslím, že za tie nervy tie dve stovky nestoja. Ak by to teda bolo len nejakých 250. To vás nespasí.

@lucia.t aké 2 stovky? Vsak ma stále rodicak plus

anonym_4e4234
19. feb 2026

Obľúbené premenné nesmú chýbať... všetko, čo klasický príbeh vyžaduje 😉

anonym_55f2e6
19. feb 2026

@anonym_autor ja by som do toho nesla, ked ma ist dieta do sukromnej skolky za 500 eur, od septembra vas utcite zoberu do nrjakej inej a tam uz predsa tie vydavky su podstatne nizsie pri statnej skolke

anonym_43961d
19. feb 2026

@anonym_autor
bola som v podobnej situacii a nenastupila som (resp. nevratila som sa do prace, ale zostala ten dalsi rok doma. maly mal v septembri 2,5 r., preto ho do statnej nevzali). neviem ako je to teraz, myslim, ze je moznost poberat rodicak nadalej, ci? z dovodu, ze ho nevzali.

co mas urobit... nuz, najrozumnejsie bude si s muzim v klude sadnut, bez kriku, bez vycitiek, spis na papier vydavky ako si ich vypisala tu + zoznam povinnosti, co bezne porobis cez tyzden (pranie, varenie, upratovanie... lekari s dietatom... takisto strava v praci, neviem ako to mate teraz, ale zrejme by si sa aj Ty potom stravovala "vonku", lebo pochybujem, ze ked vecer prides, polozis dieta na zem a rozbehnes sa krutit okolo sporaka. logicky nie, budes chciet byt s dietatom), pekne pod seba do tabulky a dohodnite sa, co bude ktory z vas robit, ako to bude s OCR-kami (a tych veru moze byt zozaciatku viac nez dost), navstevami lekarov s dietatom, kto bude dieta vodit rano a kto vyzdvihovat poobede... kto pobezi do skolky, ked budu volat, ze ma dieta teplotu / zvracalo... lebo ak to mas vsetko riesit len ty, hlavne tie skolkarske choroby, tak je velka ravdepodobnost, ze sa v praci neohrejes ani celu skusobnu dobu. toto by si mal chlap uvedomit.

zuzuliatko18
20. feb 2026

@anonym_autor prve mesiace po nastupe drobca do skolky Mal v kuse nejake sopliky, ja som Bola pravidelne Bez hlasu. Obaja sme boli casto chori. Ja by som pri uvazovani o navrate do prace zvazila aj toto.
Vyhoda je, ze do 3 rokov ti ide rodicovsky prispevok, takze vyplata je vyssia o tieto peniaze.

katka_1102
20. feb 2026

@anonym_autor Rodicak Ti bude chodiť do jeho 3 rokov a z toho vieš vykryť jasle. A tvoja výplata Ti,,zostane". Od 3 rokov môže ísť do klasickej škôlky.

marsmykkok
20. feb 2026

Inak čo poznám ľudí čo dali takto na jar dieťa do jaslí a od septembra do škôlky malo to aj zdravotný benefit, na jar už bacile ustupujú a deti neboli tak často choré a do jesene si vybudovali imunitu a bolo dobré potom aj v škôlke. Za to ak dieťa nastúpi práve na jeseň kedy celá sezona vírusov začína a je prvýkrát v kolektíve je to oveľa horšie.

extempore
20. feb 2026

Mňa neprestáva fascinovať ako si tu poniektoré mamičky navymýšľajú kopu výhovoriek len aby nemuseli ísť pracovať.. Je mi naozaj ľúto tých chlapov

dorothee
21. feb 2026

Do troch rokov by som zostala doma s dietatom.Potom by som zobrala tu pracu co spominas,aspon na tie tri mesiace skusobneho obdobia,ako to bude vychadzat,nielen financne ale aj casovo atd.
Ja ta chapem,ze sa bojis,ale to je len ten skok do neznama,to prejde.Syn bude v poriadku,najdete si system,a ty tiez sa budes citit lepsie ze prispievas do rozpoctu,a tvojmu muzovi trochu odlahne z tej financnej zodpovednosti,lebo priznajme si,nie ste na tom financne najlepsie,ten jeho plat nie je bohvieaky,vasa rezerva je v podstate len nieco cez dva mesiace vypadku jeho prijmu,co je keby sa nieco stane velmi slabe..Viem o com hovorim,som na tom podobne..

anonym_13e572
21. feb 2026

Mne to nejak nesedi. Ved je februar. Cize ked bude mat v januari 2027 2,5 roka, tak podas v maji 2027 prihlasku do spadovej skolky a uvidis… ako mozes vediet, ze ti ho v septembri 2027 neprijmu? To vas vestecku gulu? Ci teraz v januari mal 2,5 roka? Tak plati to iste. V maji podas prihlasku a uvidite. Kedy bude mat 3 roky?

Strana
z2