Prechod na externé účtovníctvo popri deťoch?
Baby riesili ste niektora prechod z normalnej prace na externe uctovnictvo alebo mzdy z domu? 🙂 Zamestnavatel mi teraz navrhol, ze by som po materskej robila cast veci z domu, lebo nechcem byt kazdy den dlho v kancelarii a dost nad tym rozmyslam aj do buducna externe pre viac firiem. Trochu sa bojim len tych programov a zmien v zakonoch 🙂 pozerala som zatial Money S3, lebo sa da vyskusat na 3 mesiace zdarma a maju tam mzdy aj ucto pokope. Da sa tym podla vas realne privyrobit popri detoch?
Ja robím z domu mzdy a mňa to živí, som SZČO.
Ja som externá mzdárka a robila som aj popri synovi od jeho prvých narodenín. Pracovala som najmä v noci keď malý spal a mohla som sa na 100% sústrediť. Ale ak chcel klient niečo ASAP vybaviť počas dna tak to bolo celkom náročné. Bolo obdobie keď som notebook nosila aj na prechádzky v kočíku. Mne to ale veľmi pomohlo pri opätovnom návrate do práce po 2rokoch doma. Nemala som až taký veľký výpadok. Čo považujme za najnáročnejšiu časť našej práce je sledovanie zmien v zákonoch. Pomaly každé 3mesiace novela alebo úprava. Budeš to mať pri viacerých malých deťoch za chrbtom veľmi náročné. Budeš potrebovať systém a toho sa zubami nechtami držať.

Dá sa, ale netreba to brať ako prácu popri deťoch z domu. Je to práca ako každá iná. Ked ti za chrbtom behajú a kričia deti, treba navariť, upratať a pomedzi to účtovať, tak to dlhodobo nie je udržateľné. Práca z domu neznamená, že budeš popri všetkých domácich činnostiach a deťoch ešte aj podávať pracovný výkon. Ak ideš robiť účtovníctvo a mzdy, tak predpokladám, že s tým už skúsenosť máš (hlavne, ak to chceš robiť sama z domu), takže veľmi dobre vieš, čo to obnáša, čiže aj neustále zmeny, zákony, usmernenia, kopec školení... A program? Však si už v nejakom pracovala, nie? Okrem toho, ak chceš brať aj externých klientov, tak máš určite založenú živnosť alebo sro, vypracované zmluvy o spolupráci s klientmi, GDPR, AML dokumentáciu,... Všetko si nachystaj, doma si urob pracovný kút/miestnosť a hlavne, nemysli si, že to bude udržateľné, ak ti budú okolo stola behať deti. Alebo ešte lepšie - práca nebude dobre odvedená, ak ti budú okolo stola behať deti.