Viete si zobrať v práci dovolenku hocikedy?
Dobrý deň,
Pracujem na pozícii asistentka, pre strednú spoločnosť. Mam na starostí viac prevádzok. Od objednávania kancelárskych potrieb až po prípravy podkladov pre účtovníctvo. Chodím vypomahat na rozne oddelenia, lebo niekto ma dovolenku, malo ľudí, PN atd.
Problém je, ze ja sama si dovolenku nemôžem zobrať ako sa mi zapáči. Šéf nabral pocit, ze mam byt všade a vzdy a schválenie doslova zalezi od jeho nálady. Rodicia začali mat zdravotné problémy a občas potrebuju moju pomoc a zobrať dovolenku zo dňa na deň je u mna ťažké. Ja viem, ze zamestnávateľ moze disponovať celou mojou dovolenkou ale toto sa mi nepáči, byt takyto rukojemník. Mam pocit, ze cela firma je len na mne (aspoň tak to Šéf stavia, ved čo ked budú oni a všetci zamestnanci nieco potrebovať). Zastupitelnost žiadna. Rozmýšľam, ze zmením smer. Ako to máte s dovolenkou vy na takých bežných pozíciách?
v predchádzajúcom zamestnaní som si mohla vziať voľno hocikedy - aj na druhý deň, vedeli ma zastúpiť kolegovia. V práci predtým tiež v podstate, ale tam som bola na čiastočný úväzok počas VŠ a bolo nás strašne veľa.
Teraz pracujem pre seba, takže robím 365 dní vkuse aj keď mám voľno lebo ma nemá kto zastúpiť 😅
frajer nemôže len tak hocikedy aj keď má cez 40 dní dovolenky, majú strašne veľa práce a musí hlásiť min.týždeň dopredu a v období vianoce, velka noc, september môže zabudnúť na dovolenku
@anonym_autor mam nastastie dobru pracu, kde sa vieme dohodnut a zobrat si volno kedy chcem a kedy potrebujem
@anonym_autor nemusis uplne menit smer, ak ta praca bavi, mozes zmenit zamestnavatela. Ak ta praca bavi, skus sa pozriet po poziciach business assistant, alebo nejaky iny asistent vo vacsich firmach, idealne ak mas cudzi jazyk, pretoze tam je vzdy asistentov viac a je tam zabezpecena zastupitelnost. V korporatoch sa dost dba na business continuity, teda vzdy kazdy by mal byt zastupitelny, pretoze ak sa nieco stane, aby vedela firma pokracovat. To sa samozrejme vo velkej miere tyka zabezpecenia systemov a dat, ale aj ludi.
Čo sa týka takých jednodňových dovoleniek, tak si ju môžem dať v princípe hocikedy, skôr zo slušnosti sa snažím povedať čo najskôr. Ale môjmu šéfovi viac záleží nech sú načas plnené úlohy a je mu jedno, ako si zariadim čas. Keď nestíham v práci robím večer doma.
@anonym_autor robím v korporáte a teda dovolenka sy musela plánovať rok dopredu takze v decembri sme si plánovali cely rok aj rovno další dacember. A mali sme podmienky v ktorom kvartáli kolmo dni musí byť maximum. A celu dovolenku sme museli naplánovať, prenášať sa nemohla. Potom počas roka sa dalo ešte niekedy poposuvat dovolenku ale to len vtedy ak tam nikto nemal z kolegov a ako boli projekty.
pracovala som v korporate 12 rokov, dovolenku som si kludne vedela vziat aj v den ked som proste len chcela. Boli vsak casti mesiaca ked sa nedalo - vacsinou prvych 5 dni v mesiaci, to bola uzavierka.. Inak skutocne kedykolvek.
Teraz som v mensom korporate a je to velmi podobne, dokonca uz aj pocas uzavierky som si brala den volna ale bola som dohodnuta s kolegom ze ma zastupil. Na momentalnej pozicii ak sa s kolegami dohodnem ze moju pracu v taky peak time spravia, tak mozem aj pocas uzavierky - to ale nerobim, fakt to bolo pred 2 mesiacmi vynimocne a len jednu asi 20minutovu robotu musel kolega za mna urobit (a samozrejme na stastie neboli problemy, takze vsetko islo lahko).
Ja by som tiez hladala radsej nieco ine na tvojom mieste. Chapem ze podla zakona moze nakladat s tvojou celou dovolenkou, ale v praxi to vobec nie je ani prijemne ani prakticke.
Nezabudni,ze mas 7x P na rodičov a 7x na seba.A od takeho šefa by som sa ťahala inam.
Teraz môžem kedy chcem, čo chcem. Zvyčajne deň pred poviem šéfovi, že nebudem k dispozícii - nerieši prečo, vie, že to nezneužívam, moja práca je viazaná len na deadline ale robím teda home office.
V predchádzajúcej práci (on site) sme mali zdieľaný kalendár, tam som si zaznačila len dovolenku a lekára, aby sme to medzi sebou všetci vedeli, že budeme mimo, tiež nik neriešil, ani len potvrdenie od lekára.
@anonym_autor tvoj problém nie je dovolenka. Tvojim problémom je, že robíš dievča pre všetko. A ak niekde niečo funguje takto, tak dievča pre všetko tam "musí" byť vždy. Táto téma je tu veľmi často, že sa tu niekto sťažuje, že robí všetko, že je ako na špagátiku. Vždy mám len jednu odpoveď - je to tak preto, že si to ochotná robiť. A nie, nepíš, že nie si. Si, robíš to. Ak to chceš zmeniť, tak je niekoľko alternatív:
1. Máš v pracovnej zmluve pracovnú pozíciu a pracovnú náplň? Ak áno, postupuj podľa nej. Rob iba to, čo v tej náplni práce máš. Ak ťa pošlú robiť niečo iné, povedz nie. V pracovných náplniach je bežné, že je formulka "iné úlohy pridelené nadriadeným". To však neznamená, že akékoľvek. Sú to úlohy súvisiace s danou pracovnou pozíciou.
Odporúčam začať tým, že si sadneš so šéfom, povieš mu, čo sa ti nepáči a že chceš, aby si pracovala podľa toho, akú pozíciu a náplň máš. A že čo sa týka dovoleniek, chceš rovnaký prístup ako majú ostatní kolegovia.
2. Odídeš. Túto alternatívu vidím ako najreálnejšiu. Z viacerých dôvodov - ak máš šéfa, ktorý sa správa takto, tak nepočítam so zmenou. To je typ podnikateľa, ktorý má asistentku za handru, ktorá utre všetko (s prepáčením). On nepotrebuje sebavedomú asistentku, ktorá chce adekvátne zaobchádzanie. On vie, že dievča pre všetko si vždy nájde nové, že vždy nájde nejakú, ktorá bude ochotná takto muklovať, hoci len na čas.
Nie je iný možnosť, ako byť asertívna a buď sa dohodnúť na zmene fungovania alebo odísť. Ak ostaneš napriek tomu, že sa nič nemení, tak budem sa znova opakovať (ako v ostatných podobných diskusiách), nevidím dôvod sťažovať sa. Je tvoje rozhodnutie, ak ostávaš pracovať v takýchto podmienkach pre takéhoto človeka.
Ale odpoviem aj na tvoju primárnu otázku o dovolenkách. Celý pracovný život som robila v korporáte, tam sa dovolenky schvaľujú na jar a rozpisujú sa dovolenky na celý rok, zväčša všetky dni. Reálne plnenie toho dovolenkového plánu už záleží na manažérovi. Ja som bez problémov človeku ten plán kedykoľvek zmenila, ak chcel kľudne som schválila hoci aj 2 týždňovú dovolenku zo dna na deň (ak samozrejme mal pokrytú svoju agendu). Lenže pre teba je irelevantné, ako to majú iní. Pretože ako som napísala úplne v úvode, tvojim problémom nie je dovolenka alebo tvoj šéf.
Nezabudni,ze mas 7x P na rodičov a 7x na seba.A od takeho šefa by som sa ťahala inam.
našťastie takýto problém nemám..kľudne viem povedať aj deň dopredu, že si potrebujem vziať dovolenku, ale my máme aj možnosť HO si vziať, keď idem napríklad s dcérou k zubárovi, či so sebou a podobne, takže v tomto nemôžem nič povedať zlé..ale samozrejme to nezneužívam a často keď som si brala aj dovolenku (napríklad cez Vianoce, že som odcestovala preč a viem, že mi prišla ešte nejaká práca, tak som povedala kolegovi, že beriem si notebook a nahodím to, pričom by to mohol aj on, ale jednoducho som chcela, lebo ako firma nám dáva veľa benefitov) a presne ako píše
@janinah môžeš využiť P aj na rodinného príslušníka..nenechaj sebou zametať..
Áno, môžem si zobrať dovolenku kedy chcem a kolko chcem (aj ked ju nahlasim deň vopred).
Autorka, zvýrazním čo píše @janinah Máš nárok na 7+7 tzv. péčok/paragrafov. Čerpaj ich. Ich čerpanie ti šéf neschvaľuje. Oznamuješ to oznamovacou vetou. Zakázať ti ich nemôže.
@melanta ja viem, ďakujem. Ale nie je to vzdy ohľadom lekára. Rodicia potrebuju pomôcť aj inak. Čize vtedy dovolenka. Pomáha aj manžel, ktory to ma o nieco lepšie. Keby bol šéf u mna normalnejsi tak taky problém nevidím. Je ale vidiet, ze si ťahá svoje osobné problémy do práce.
som mzdárka/personalistka takže ak mám spravené výplaty/štvrtočné vykazy tak pomimo toho kedykolvek
@anonym_autor 100% mojej dovolenky si vyberam ja.bohuzial jeden zly sef dokaze zamorit celu firmu. Skus pohladat zamestnavatela ktory aj nieco ponuka, nie len vyzaduje
Nie,v školstve to nie je vhodné
u nás má každý svoju "dvojičku", čiže ak niekto má dlhšie dovolenku, musí byť v práci vždy ten druhý. ja som na pozícii, kde len tak nemôžem neprísť, musíme sa vždy dohodnúť na zastupovaní s kolegyňou. horšie je, ak náhodou do rána ochoriem a nechcem v noci buntošiť... ráno tu skrátka nemôže nikto nebyť.
Den prakticky kedykolvek, ale ostatne dlhsie dovolenky vzdy sa prestriedame s mojim sefom, lebo jeden z nas tu proste vzdy musi byt, nie sme velka firma...
Od decembra do konca marca si dovolenku vziať nemôžem, ale vedela som to uz pri nástupe
Autorka, zvýrazním čo píše @janinah Máš nárok na 7+7 tzv. péčok/paragrafov. Čerpaj ich. Ich čerpanie ti šéf neschvaľuje. Oznamuješ to oznamovacou vetou. Zakázať ti ich nemôže.
@melanta a ešte ja doplním, ak sa nič nemenilo (ak áno prosím opravte ma).
Máš nárok aj na ďalšie takéto dni ak si už vyčerpala tie platené, neprítomnosť v práci zamestnávateľ ospravedlniť musí, ale je to už neplatené.
Som jediná na firme, takže od telefonátov, mailov, vystavovania faktúr, úhrad, robenia dokumentov atd. ma absolutne nemá kto zastúpit, čiže v mojom prípade je to normálne, dovolenku si môžem zobrať ako chcem samozrejme sa riadim podľa toho či mám toho masakrálne alebo nie, ale keď chybám dva dni, častokrát mám 2 x viac roboty potom lietam ako taká handra
Ja musim dovolenku nahlasovat na zaciatku roka, cez leto su povolene max. 2 tyzdne vkuse, na jesen si mozem poziadat neskor, min. mesiac vopred.
Je uplne jasne,ze to vzdy zavisi od toho kto ma aku pracu.Su ludia,ako ja ktori si mozu vziat preto co robia dovolenku takmer kedykolvek,a potom su zamestnania,kde sa bavime o smenach kvoli vykrytiu prevadzky alebo sa bavime o bezpecnosti majetku a zivotov kde si ludia nemozu vziat dovo kedykolvek.
Avsak je nadslnko jasne,ze to nie je tvoj pripad.Ty si proste len zneuzivana ako dievca pre vsetko.Bohuzial si totalne otvorila svoje hranice a sef to zneuziva.Chcelo by to s nim otvoreny rozhovor ako to vnimas ty s tym ze je to pre tvoje dalsie fungovanie v tejto firme dolezite.Kym si neurcis hranice ty nikto iny to za teba nespravi.

Pred md som robila na recepcii,mali sme obdobia, kedy sme si nesmeli čerpať dovolenky, ale keď som chcela, tak nebol nejaký extra problém. Ale dovolenku som musela oznámiť mesiac vopred. Zo dňa na den neexistovalo, to som sa dohodla s kolegyňou na vymene