Ako riešiť žiadosť bývalej manželky o zvýšenie výživného?
Dobrý deň, chcel by som vás v tejto skupine poprosiť o radu.
Som s bývalou manželkou rozvedený už 6 rokov a mame spolu 8 ročného syna. Pracujem v zahraničí kde aj žijem a prišlo mi od exmanželky predvolanie na súd o zvýšenie výživného.
Momentálne posielam na syna 350€, aj keď súdom mám nariadené menej, plus platím nečakane výdaje ako napr zubár, škola v prírode a tak ďalej.
S exmanželkou som sa spojil a zistil som, že očakáva odomňa výživné ešte zvýšiť o 200€ čo by bolo zhruba tých 550€ mesačne. Neviem si predstaviť koľko vyjdú mesačne výdaje na dieťa ale táto suma sa mi zda už prehnaná, nemám najmenší problém na syna platiť keď mám z čoho, ale bol by som nerád keby som posielal zbytočne veľa peňazí, ktoré by išli do vačku exmanželke a teda radšej by som posielal synovi na sporenie.
Čo si o tom myslíte vy?
Ja vám nerozumiem, ako mozete pisat o lenivosti/vypocitavosti matky, som tiež jednorodic... tie peniaze sú pre dieťa. Nároky sa menia, všetko zdrazieva. Co ušetrím, aj mu sporim, nech ma na skolu. A dieťa má nárok aj na životný štandard svojho otca. Je smutne, ze zeny takto uvažujú. Len dúfajme, ze vám sa to nikdy nestane.
@anonym_02660f napr ale ani to že žije otec a pracuje v Nemecku alebo kdekoľvek inde nemusí hneď znamenat že si žije nadstardne.
@anonym_02660f ano, ale tym padom ona bude riesit na sude, ze je malo 700 eur mesacne na dieta (lebo on 350 a ona 350 + teda ako pise, ze plati separe skolu v prirode a pod.), takze bude riesit 550+500 eur, ze pojde na dieta... ved ona spocita - prispeiva sa nie iba na dieta jeho oblecenie, stravu, ale aj pomerna cast na bývanie, atd...
@oriesocek aha takže ked matka bude zarabat 800e a otec 5000e tak sa bude pocitat ze obaja daju rovnakú mieru na dieta? a ty si odkial. takže matka nemoze ziadať od výšky príjmu odca ale od svojho vlastného? neverim
@anonym_02660f napr ale ani to že žije otec a pracuje v Nemecku alebo kdekoľvek inde nemusí hneď znamenat že si žije nadstardne.
@sense to posudi sud z výšky prijmu
@anonym_autor na našu 9 ročnú dcéru by tvojich 350 € nepokrylo ani krúžky a vybavenie na ne. Takže tak. Je to veľmi individuálne.
@anonym_autor povedz jej, že jej dáš 300€ navyše za sex keď dôjdeš domov 🥹 nech z toho niečo máš, keď už jej budeš prispievať na jej ubytko.
Tak, rodicia by sa mali podielat na nakladoch na dieta primerane k prijmu, ale to neznamena, ze ak otec zaraba x nasobne viac tak ho matka zderie z koze a z nadstandardneho vyzivneho bude hradit svoje vydavky. Vtedy skor sud urci sumu vyzivneho k rukam matky, podla potrieb dietata a sumu na sporenie. Ale na tuto nema matka dosah.
Ja vám nerozumiem, ako mozete pisat o lenivosti/vypocitavosti matky, som tiež jednorodic... tie peniaze sú pre dieťa. Nároky sa menia, všetko zdrazieva. Co ušetrím, aj mu sporim, nech ma na skolu. A dieťa má nárok aj na životný štandard svojho otca. Je smutne, ze zeny takto uvažujú. Len dúfajme, ze vám sa to nikdy nestane.
@anonym_02660f Určite sa jedná o vypočítavosť tej matky. Píšeš, že to dieťa má nárok na životný štandard svojho otca, lenže za prvé s ním nebýva ( s matkou už tobôž nemá nič spoločné ) a za druhé, z toho tvojho prezentovania životného štandardu po otcovi vyplýva, že aj tá matka žije z peňazí toho muža, pričom každý normálny muž po rozvode nechce vyživovať ex ale maximálne len to dieťa a tiež len normálnou čiastkou. To, že ten muž zarába viac peňazí než tá matka neznamená že si on môže paláce dovoliť. 550 eur mesačne na jedno dieťa je neprijateľne veľká čiastka a určite veľa z tých peňazí ide do vačku tej matke. Zastávať sa tej matky len za to že je ženského pohlavia nie je správne.
@jumama ale on nemá financovať jej prípadnú hypotéku, alebo nový nábytok. Obaja rodičia sa majú rovnako podieľať na financovaní dieťaťa.
@anonym_d60a8e tak logicky, keď žijú s ňou, opotrebovávajú jej byt/dom a aj nábytok, tak samozrejme, že on musí zohľadniť aj tieto veci. Prečo by nemal? On má absolptnu voľnosť, nerieši nič. Môže mať pokojne tri práce a zarábať. A nie nariekať, že musí prispievať na vlastné dieťa.
@anonym_d60a8e tak logicky, keď žijú s ňou, opotrebovávajú jej byt/dom a aj nábytok, tak samozrejme, že on musí zohľadniť aj tieto veci. Prečo by nemal? On má absolptnu voľnosť, nerieši nič. Môže mať pokojne tri práce a zarábať. A nie nariekať, že musí prispievať na vlastné dieťa.
@tiezjedna dieta moze ist zit k otcovi a matka mu moze posielat 550€.
@anonym_autor na našu 9 ročnú dcéru by tvojich 350 € nepokrylo ani krúžky a vybavenie na ne. Takže tak. Je to veľmi individuálne.
@tiezjedna ale noo 350 euro a viac, davate kazdy mesiac za kruzky? to sa uci jazdit na zlatom konovi?
Bud chrapun a nechod na sud, nikto si na teba "nedosliapne"ako to pozname z druhej strany, matiek ktore dosttanu 39€ a nepohne s chlapmi nikto. Nie je dovod, aby si krmil lenivu exku, radsej tych +200€ synovi setri ty sam. 🗽
@tiezjedna no pockaj, na vasu 9rocnu by nepokrylo 700 euro mesacne? Lebo 350 otec, 350 matka. Hadam nechces napisat, ze minies na jedno decko 700 eur mesacne.
@anonym_autor ze je to zalostne malo. Ja mam dvoch synov vo veku 6 a 9. Len ich skola je 2300 eur na 10m, tabor 150eur jedno dieta tyzden, strava 1200eur pre 4och mesiac, lyziarske oblecenie a kazdy rok nove lyze, dovolenky, skola v prirode 300 eur, kruzky 300eur na pol roka, mne na jedno dieta dat 350eur tak ti ho necham a ja ti posieam a staraj sa
@anonym_autor neexistuje, že potrebuje 1100e na syna. Bežná rodina ma dokopy toľko.
Súd, ti ale môže určiť zvýšené výživné, z ktorého časť pôjde na sporenie. Kľudne napíš do listu kde sa máš vyjadriť, že nesuhlasiš s takým vysokým vyzivnym. Ty nemáš zivit aj ju.
Môžeš jej napríklad posielat k rukám 300e a 200e na sporenie.
@anonym_autor ze je to zalostne malo. Ja mam dvoch synov vo veku 6 a 9. Len ich skola je 2300 eur na 10m, tabor 150eur jedno dieta tyzden, strava 1200eur pre 4och mesiac, lyziarske oblecenie a kazdy rok nove lyze, dovolenky, skola v prirode 300 eur, kruzky 300eur na pol roka, mne na jedno dieta dat 350eur tak ti ho necham a ja ti posieam a staraj sa
@lianka123 Toto je pritiahnuté za vlasy. Keď Ti je 350 eur od muža málo, tak teda Ty vykonaj to, čo odporúčaš autorovi témy.
@lianka123 lenže to je tvoja voľba platiť synom také drahé školy, a všetko. Bežná rodina žije z 1500e a nie z 10tis.
@lianka123 lenze lyzovanie, lyziarske oblecenie, kazdy rok nove lyze, skola v prirode a dovolenky, su uz luxus, bez kroreho to dieta vie prezit.
@anonym_autor pekne prispievaš a je velmi vzácne, ze davas aj viac. Za mna je tych 500€ asi primeraná suma na 8 rocne dieta aj ked nema kruzky. Vysvetlim. Ked si zoberieme, ze ranajky pre dieta 30 dni v mesiaci su okolo cca. 2€ =60€ mesacne. Za drobné ma nechytaj, je to raz menej a raz viac. Desiata na 20 pracovných dni dajme tomu tiez tak 2€= 40€. Obedy su v skole zadarmo ale nie vzdy ich dieta zje, cize proste sem tam si dieta vypyta pizzu alebo nieco mu objednas. Keby to bolo len 3x za mesiac, dajme tomu to mas 30€. Ked pride zo skoly nieco si da + vecera, tak rátajme 3-4 € ta vyde aj domaca strava. Dajme tomu, ze matka vari kazdy druhy den, cize 60-100€ mesacne. Uz sme pri sume 230€ mesacne len na základnú stravu. A teraz ruku na srdce vsetky matky, urcite dietatu pocas roka kupime aj sladke aj slane, ked sa mu nieco zapáči v obchode alebo chce ochutnať. Urcite z kazdeho nakupu je aspon 10€ nejaka lakocinka, tak dajme tomu 50€ mesacne. Cize sme na sume 280 mesacne a este sme dieta neobliekli, nezaplatili poistku, telefon, doma internet, sem tam nejaku hru na PC, vreckove, zmrzlinu, lieky, topanky, vylet, dovolenka, nejake kino, koncert….na toto vsetko ma dieta pravo…..ak ty ako otec proste nechodis za synom kazdy druhy vikend, tak si uvedom, ze matka ma starostlivost o syna 24/7. Nie je to pre nu lahke. Ak mozes dohodni sa s nou na tych 500€ s tym, ze Ano nech z toho 100€ odloží mesacne a ked bude treba zubar, okuliare alebo tak, nech z toho zaplati. To naviac by si prestal platit ale proste by mala tych 500€ ako istotu, ze budes posielat.
@lianka123 lenze lyzovanie, lyziarske oblecenie, kazdy rok nove lyze, skola v prirode a dovolenky, su uz luxus, bez kroreho to dieta vie prezit.
@anonym_37e06a Tá pani, čo to písala, že platí deťom takéto drahé veci očividne patrí k tým, čo by riadne ošklbali muža o peniaze. Za tie peniaze, čo by vysúdila by okrem synov aj sebe dopriavala rovnaký luxus, avšak tie peniaze nie sú určené pre jej vlastnú spotrebu.
@anonym_02660f ja som pisala o nenazranosti matky ako jednorodic, ktory 6 rokov od exa nevidel ani cent. A o nejakej osobnej starostlivosti z jeho strany nemoze byt rec uz vobec. 350€ plus extra vydavky na 8r zdrave dieta bez akychkolvek vedlajsich aktivit je naozaj velmi slusne. Ale kludne mu moze navrhnut, aby si dieta zobral do starostlivosti on, predsa len v zahranici bude mat lepsie moznosti a som zvedava, ako si ona zrazu najde dve roboty (ked uz bude mat cas) aby mohla posielat 550€ plus extra vydavky.
@anonym_autor povedz jej, že jej dáš 300€ navyše za sex keď dôjdeš domov 🥹 nech z toho niečo máš, keď už jej budeš prispievať na jej ubytko.
@anonym_07368e “ povedz jej, že jej dáš 300€ navyše za sex keď dôjdeš domov 🥹 nech z toho niečo máš, keď už jej budeš prispievať na jej ubytko.”
Ukazka inteligencie v priamom prenose.
A vobec, co ho otravuje dakym vyzivnym na jeho dieta. Nech si to ide zarobit na parkovisko s kamionmi, po nociach ma cas. Nie?
ja by som na tvojom mieste pristúpila na 550 eur a nedávala navyše, predsa zrejme matka je so synom neustále, neviem ako ty, aj keby si ho bral cez všetky prázdniny tak starostlivosť o dieťa, lekár, škola, iné záujmy je na matke, tak ako ti píšu určitú čiastku môžeš posielať rovno ako sporenie, teda ak slušne zarobíš
@anonym_07368e “ povedz jej, že jej dáš 300€ navyše za sex keď dôjdeš domov 🥹 nech z toho niečo máš, keď už jej budeš prispievať na jej ubytko.”
Ukazka inteligencie v priamom prenose.
A vobec, co ho otravuje dakym vyzivnym na jeho dieta. Nech si to ide zarobit na parkovisko s kamionmi, po nociach ma cas. Nie?
@moonlight1210 350€ je málo ? Ak sa ona tiež 350€ tak sú na 700€. Chceš tvrdiť že tie peniaze sú nedostatočné na výchovu dieťaťa? Je jasné že tá žena to chce pre seba. A keď už pre seba, tak nech si to odpracuje, nebudeme podporovať nepracujúcich.
Nerozumiem, vo sa tu tolke chytili toho, ze rodicia prispievaju rovnakou sumou.
To ked otec bude zarabat 2000€ a matka 700€, tak po odratani nakladov typu najom, energie, jej ostane na dieta 150€, tak si smie pytat od otca len 150€?
A ked matka zarobi 2000€ a otec 700€, tak si ma pytat od neho 500€, lebo ona da na dieta tiez tolko?
@moonlight1210 350€ je málo ? Ak sa ona tiež 350€ tak sú na 700€. Chceš tvrdiť že tie peniaze sú nedostatočné na výchovu dieťaťa? Je jasné že tá žena to chce pre seba. A keď už pre seba, tak nech si to odpracuje, nebudeme podporovať nepracujúcich.
@anonym_07368e preco operujes s “pol na pol”.
Dava ti to daky zmysel, ak zarobok rodicov je v nepomere?
A ked sud otcovi priklepne najnizsie mozne vyzivne, trebars 90€, tak si ma ist dieta zvysok dakam zaribit, lebo celkove naklady na neho su iba pomysleenych 180€/ mesiac?
Ci ako?
@anonym_07368e a nejde o sumu, ale tvoju idiotsku radu, aby z exky robil prostitku a zo seba nadrzaneho zakaznika.
Sa spamataj.
račej investuj do právnika a ten ťa aj môže zastupovať na súde....ty dolož všetky doklady čo si platil nad rámec výživného + daj max. 50eur na sporenie a to na synove meno aby s ním nemohla ex disponovať.....čiže ak zvýšené tak len na sporenie a meno dieťaťa, nie do rúk exmanželky
Mne sa 350 nezda vela, na jedno dieta mesacne miniem ovela viac. Mam 2

@anonym_02660f ano, ale tym padom ona bude riesit na sude, ze je malo 700 eur mesacne na dieta (lebo on 350 a ona 350 + teda ako pise, ze plati separe skolu v prirode a pod.), takze bude riesit 550+500 eur, ze pojde na dieta... ved ona spocita - prispeiva sa nie iba na dieta jeho oblecenie, stravu, ale aj pomerna cast na bývanie, atd...
@oriesocek ano, samozrejme, plus ako som písala, aj nárok na životný štandard otca, pripadne sporenie