icon

Čerstvo rozvedená a problémy so stretávaním

mimkaa10
5. aug 2015

Ahojte dámy, viete ma dat do obrazu Na co mam právo? Je tu uz podobná téma, celu som ju prezrela, snáď nebude vadiť nikomu táto moja.

Rozvod právoplatný, syn v mojej osobnej starostlivosti, vyzivne stanovené, v rozsudku ale nie je o styku napísane vôbec nič, ani zmienka. Chceli sme totiž neobmedzene, možno preto tam nič nie je napísane.

Ak si ex vezme syna a napr mi ho nevráti - co robiť?
Je niekde napísane, ze mu ho musím odovzdať v mieste nášho bydliska? Pripadne ze si ho musí prevziať odo mna? Ja pracujem a teraz cez prázdniny je syn u mojich rodičov, chodím tam po práci aj ja, nemám to ako poriešiť inak.
Ked v rozsudku nič nie je o styku, môže mi ho zobrať kedykoľvek aj cez môj nesúhlas? A co Skolka? Môže ho vybrať zo škôlky bez toho aby mi o tom povedal?

On pochopil dohodu tak, ze si zmyslí a ja syna zariadim, bez ohľadu na to kde sme, co sme. Dáva si podmienky, ze vyzdvihne si ho len u mna doma, u rodičov nie...
Vychádzam v ústrety, doteraz som nikdy nepovedala nie, podporujem styk, ale robí si zo mna handru.
Opíšeme dve situácie-
V nedeľu poobede dostal info, ze syn cely týžden bude v dennom tábore, ktorý som mu zaplatila. Všetko ok, ziadne výšky. V stredu poobede vola, ze vo štvrtok si ho berie na cely den, bez ohľadu nato, ze som Tabor uhradila - vraj môj problém.
Pred pár dnami som ho informovala, ze idem so synom do Chorvátska, býva často chorý, lekárka odporúčala. Začal vyskakovať, ze nesúhlasí a vyhrážal sa mi. Syn sa teší a ja pôjdem s nim. Môže mi niečo hroziť?
Ani za Tabor ani dovolenku nič nepýtame, zvládnem to sama uhradiť.
Potrebujem vediet ako sa zachovať, aby dostal jasne mantinely, lebo za dobrotu na žobrotu.
Som voči nemu prístupná dohodám, ale on neustále vyvoláva konflikty a vyskakuje na mna, hoci som nikdy nepovedala nie. Ako sa brániť? Ako povedat nie a neklepat sa pri tom ako osika?
Prosím poraďte. Som silná žena, mam výbornú prácu, skvelého syna, este stanoviť hranice tomuto človeku, aby bol maly štastný a ja tiez v pohode a nič nam chýbať nebude. 🙂

Strana
z2
sissmiss
5. aug 2015

@mimkaa10 uprava styku cez sud, inak to neporiesis. Zajdi aj na upsvar a opis situaciu. To zahranicie bude problem, ak druhy rodic nesuhlasi, vycestovat so synom nemozes. Sud co najrychlejsie a presne pravidla, aj kde mu budes dieta odovzdavat a informuj sa ci mozu odovzdat tvoji rodicia atd.

mimkaa10
autor
5. aug 2015

@sissmiss aj vy som vycestovala, co mi može hroziť, ak nemá vymedzený styk a mam ho zvereného? Ved tam nejdem natrvalo..

mimkaa10
autor
5. aug 2015

@kaktusik007 prosím pomôž mi, čítala som tvoje príspevky a vyznáš sa asi - mam to zamotané ... Dakujem moc moc

bonaqa2013
5. aug 2015

Nechávaš si zo seba robiť handru. Neskáč ako chce on. Ak sa mu niečo nepáči - nech sa páči tam je súd, nech napíše - rozsudku sa dočká o rok - pri rýchlosti dnešných súdov. MŠ - mu dieťa nedá, tam sa píše kto môže prísť pre dieťa - tak to oblo u nás. upozorni uč. že ste rozv. Do Chorv. aj do tábora kľudne môže ísť - veď je to už zaplatené. Povedz mu, že ak chce dieťa, tak nech láskavo dá vedieť aspoň 3 -4 dni dopredu. Inak požiadaš o určenie návšt. hodín. Možno by to bolo lepšie... Ak po Tebe vrieska, polož mu telefón a viac nedvíhaj - ja by som si zmenila ešte aj tel. číslo. Ako sa do hory volá - tak sa z hory ozýva....

mimkaa10
autor
5. aug 2015

@bonaqa2013
Všetko robím v zaujme syna... Ale nedávam mu žiadne dôvody k tak arogantnými správaniu.
A prosím ta, ak by som odmietla jeho termín pre stretnutie, može ma udať ze braním styku? Nemá ho určený...

A Co ak by mi syna nedoniesol napr?

maminuska
5. aug 2015

@mimkaa10 neobmedzený styk neznamená šikana. Takýto prístup nepožíva právnu ochranu .
Aj neobmedzený styk musí vychádzať na základe dohody dvoch rodičov .
Takto sa ma snažil šikanovať exmanžel . Netreba sa dať.
Vycestovať s dieťaťom môžeš, nejde o vysťahovanie ale o dovolenku . Vymedz si hranice, evidentne sa tvoj ex neoklepal z rozvodu a takto si vybíja zlosť.

maminuska
5. aug 2015

@mimkaa10 syna ti doniesť musí , je ti zverený .

sissmiss
5. aug 2015

Baby, ja neviem, moralne ma samozrejme pravdu, ale zakon podla mna hovori inak. Na upsvar maju take letaciky, "ak ste rozvedena a chcete s dietatom vycestovat do zahranicia, ak nebudete mat suhlas druheho rodica mozete sa dopustit unosu".
@mimkaa10 pozri este raz rozvodove papiere, moze to tam byt len zmienene medzi inym ze komu dieta je zverene a napriklad neobmedzeny styk. Nemusi to byt nejako specialne vypichnute. Takze mozno to aj mate urcene, bolo by cudne keby nie. Ja by som to isto riesila s pravnikom a upsvarom. Nedaj na nase rady, kym ti sem nenapise pravnicka alebo kuratorka tak to je len co sme poculi alebo mame jednu dve skusenosti...

duun
5. aug 2015

Na súde chcel ex "podľa dohody", vymienila som si presné určenie PRÁVE preto, aby nemal takéto sklony. Nejdeme podľa toho, ale akonáhle by vymýšľal, tak veľmi dobre vie, že by som potom šla presne podľa súdu. Je to taká poistka, na niektorých ľudí asi iné neplatí. Nedaj sa, žiaľ inak to nepôjde a asi by sa to len stupňovalo, podaj na súd žiadosť o určenie styku - ak nie inde poraď sa napr. v Centre právnej pomoci, ako spísať petit, aby to šlo čím rýchlejšie (aj keď teraz má kopec súdov prázdniny, musia si chudáci predsa oddýchnuť 2 mesiace, nie?). A s tým zahraničím tu majú baby pravdu, akonáhle prekročíš hranice, už by mohol letieť na sociálku / políciu, že aha únos! ak by mu záležalo na tom, aby bol hnusný...

So škôlkou. Tam je to ťažšie, oni musia mať niečo, na základe čoho mu dieťa dajú/nedajú. Ak im donesieš právoplatný papier, na ktorom bude napr. že styk otca s dieťaťom je určený na čas od piatku od 18,00, tak je jasné, že keď dôjde v stredu o 14,30, tak mu povedia dovidenia. Čiže žiaľ aj tu jedine papier s presným určením - dohoda nie je pre nich smerodajná, ako majú vedieť, či ste sa dohodli/nedohodli. Pani, čo má na starosti 20 detí nemôže riešiť medzi dverami nejakého napaprčeného otecka (malý nebude chápať čo sa deje) :( čo by jej vykrikoval o polícii prípadne...

maminuska
5. aug 2015

@sissmiss ja som konkrétne o tomto hovorila so svojou právničkou , povedala mi že pokiaľ vycestujem len na dovolenku , partnerovi to oznámim , tak nemožno hovoriť o únose,zvlášť ak sa vrátim do dvoch týždňov. Iné by bolo pokiaľ by som sa vysťahovala za prácou .
Môj ex je právnik , a teda strpčoval mi život dosť , napriek tomu som s detmi do Čiech chodila každý mesiac , na dovolenku a neverím že by ho to nebolo napadlo , pokial by to bolo také jednoduché .

sissmiss
5. aug 2015

@maminuska mozno zalezi aj na tom kedy to bolo, ja som si to vsimla tak pred 3rokmi. No neviem, spytala by som sa pre istotu pravnika

maminuska
5. aug 2015

http://cipc.sk/unosy-deti/

tu je niečo k tomu. O bežných veciach rozhoduje rodič ktorému bolo dieta zverené a o podstatných ( vystahovanie musí mat suhlas druhého rodiča alebo rozhodnutia sudu .

Za dlhodobý pobyt sa pokial si pamätám považuje pobyt dlhší viac ako tri mesiace ...ale toto neviem určite.

maminuska
5. aug 2015

@sissmiss cestujem stále , syn je stále maloletý a zverený mne do staorstlivosti , exmanželovi už ani neoznamujem, nikdy na to nereagoval . Rozvedená som 9 rok.

duun
5. aug 2015

právo má desivo veľa výkladov. Niekomu stačí oznámiť a je to ok. A zas poznám osobne, že bola mamička predvolaná po oteckovom oznámení na sociálku, že čo to malo byť atď. spisovali, zapisovali, dokladovali.. že to bola IBA dovolenka a nech sa to neopakuje :(

maminuska
5. aug 2015

@duun ved práve ide iba o dovolenku ..na toto keby si mala každá matka pýtať suhlas od súdu pokiaľ otec nesúhlasí , tak by boli súdy zahltené .

maminuska
5. aug 2015

@duun a čo by sa stalo keby sa to opakovalo ?Absolutne nič. Sociálka nemá v tomto žiadne kompetencie.

maminuska
5. aug 2015

http://europa.eu/youreurope/citizens/family/chi...

a než toto všetko prebehne dieta je späť z dovolenky.

duun
5. aug 2015

ja sa nehádam. Ja som len asi ten "ustráchaný typ". Zatiaľ sme nikam nešli (kde vziať a nekradnúť) ale plánujem pre istotu donútiť exa podpísať papier typu: Beriem na vedomie, že od-do bude môj syn na dovolenke s matkou v ... Neznášam akékoľvek naťahovanie a vysvetľovať niečo kdesi komusi.. keď si predstavím, ako mi na socke raz "prefíkane" radili, že nech zruším trvalý pobyt vtedy ešte manželovi.. len kukám, že veď to podľa zákona nejde! ..a pomyslela som si, bože tieto "dobre informované" budú zastupovať moje dieťa na súde ako kolízne :( no vďaka...

Každopádne držím palce a hlavu hore @mimkaa10

maminuska
5. aug 2015

@duun ja ta chápem že človek má strach , ale myslíš že z exa vytlčieš také niečo ? A ked ti to nedá , tak nikam s dietatom nepôjdeš až do jeho dospelosti aj keby si tie peniaze mala ?
Čo sa týka sociálnych pracovníčok , niektoré tam nemajú skutočne čo hľadať.

bonaqa2013
6. aug 2015

@mimkaa10 povedz mu, že ak che dieťa nech láskavo oznámi aspoň 3 dni dopredu - pretože ty si s deckom robíš nejaké plány - a neskáčeš ako opica keď si zmyslí ocinko. dieťa máš zverené ty, tak keby ho nevrátil tak okamžite na políciu..... Urči hneď hranice ....... ak sa Ti to nebude zdať - resp. sa neviete doh. tak aj ty môžeš dať na súd - nech určia ockovi návšt. hodiny.
ale ono to aj tak býva, že keď si chlap nájde nejakú známosť, tak po decko prestane chodiť resp. to poriadne obmedzí.

kaktusik007
6. aug 2015

@bonaqa2013 zakon o rodine hovori minimalne o 24 hodinach..
@mimkaa10 takto - nechavas si so sebou manipulovat, je to to klasicke - podas malicek (neriesis styk sudne) a odtrhne ti celu ruku az po rameno 🙂
ale uuuuusmev 🙂
a nadhlad.

pre zaciatok 🙂

no a potom toto ---- co sa skolky tyka - vyslovene ZAKAZ aby bolo dieta vyberane otcom, TY ho mas zverene, daj im kopiu rozsudku s vyznacenim pravoplatnosti -- na tomto zaklade, aj ked mate styk s deitatom dohodou, NIE JE materska skola opravnena vydat dieta druhemu rodicovi bez jeho vedomia a suhlasu -- cize ak ty vyslovene pisomne upozornis, ze si prajes aby dieta vyberali zo skolky stari rodicia, tak skolka NESMIE dat dieta nikomu inemu (ine by bolo ak by si ho vo vylucnej staroslivosti nemala, vtedy ma pravo manzel/exmanzel dieta vyberat rovnako ako ty, avsak toto NIE JE tvoj pripad a TY rozhodujes, kto dieta zo skolky vyberie. TY, a jedine TY --- on ma pravo sa v skolke o dieta informovat, on tam aj moze prist, ale dieta mu NESMU dat bez TVOJHO suhlasu - ideal pisomneho).
TABOR - dievca, trosku ASERTIVITY!!!!!! teda trosku viac, proste nauc sa povedat NIE a ak sa spyta ze preco, zaco, naco tak poloz jednoduchu otazku (mne sa teda brutalne osvedcila) - a to je - citujem - "Ktorej casti slova nie nerozumies???" koniec citatu..... NO a potom plati este metoda obohratej platne --- cize stale som zo zaciatku kladla tuto otazku exmanzelovi, az pochopil, fakt, asi po pol roku, ze ked poviem NIE, je to proste NIE. 🙂
A ano, budu vyhrazky, udania na socialku, ja mam aj to za sebou ze tyram deti 😀 - podania nie len na socialke, ale aj u pediatricky... a to prosim este v case, kedy deti mne zverene neboli -- cize to bolo o dost horsie ako je teraz tvoja situacia 😉 da sa to vsetko s prehladom zvladnut.... len proste musis urcit mantinely, to je vsetko 🙂
Akoze aky tvoj problem, ze si uhradila tabor??? proste TY si rozhodla, ze do tabora pojde, tak do tabora pojde - a ak ex dieta vo stvrtok chce, OK, ale PO tabore. Nechces po tabore? OK, tak ho nebudes mat teda vobec. A bodka.

DOVOLENKA - pisomne - ideal mailom - informuj tak den -dva pred odchodom ze --- citujem --- "Ahoj, od 01.02.2017 sme s Ypsilonkom odcestovani na dovolenke a z tohto dovodu zial nebude mozny styk. Vratime sa 18.2.2017. Xenia" -- nic viac, nic menej.... TY mas dieta zverene v staroslivosti, TY rozhodujes a jeho suhlas fakt nepotrebujes 😀 to si iba oni naivne myslia, ze hej... Podla zakona o rodine je suhlas druheho rodica potrebny pri PODSTATNYCH veciach -- a dovolenka podstatnou vecou nie je 😀 😀 😀 😀 tou je vyber skoly, prestahovanie sa do ineho statu... A ani tu nestaci iba kategoricke nie exa, ale vzdy je moznost sa obratit na sud -- a ten rozhodne, ci je to alebo nie je v prospech dietata --- proste je mozne sa vystahovat aj s dietatom dlhodobo do zahranicia za istych okolnosti aj napriek nesuhlasom exa --ale hovorim, to uz musi suhlasit s tym sud, ale s tymto sa ty nezatazuj, toto nie je tvoj pripad.... Ty obvykle meisto pobytu dietata nemenis a teda ziaden suhlas ani na mesacnu dovolenku fakt nepotrebujes 🙂 AJ keby si chodila kazdy mesiac na 14 dni do zahranicia na dovolenku -- smola, ex by nic nemohol.... Iba sa dozadovat mozno sudne ti tu dovolenku zakazat, ale... 😀 😀 😀 😀 ALE. 🙂

A co sa tyka zahranicia -- preco??? ty nie si povinna ho informovat, kde si a kam ides... Je uplne jedno, ci sa dovolenka kona v tatrach, v etiopii, v usa, thajsku ci chorvatsku. Je to dvojtyzdnova DOVOLENKA. A jeho vyhrazanie sa nie je na mieste.

vyberanie dietata inde ako v mieste trvaleho bydliska ---- ak bude rozsudok sudu, kde bude styk upraveny a kde bude ze dieta si otec vyberie v mieste trvaleho bydliska -- potom ANO, potom by tvoj ex mohol vyzadovat aby si toto plnila a aby si dieta vyberal tam kde ma trvaly pobyt..... a teba by mohol davat na policiu ze maris vykon sudneho rozhodnutia ze mu dieta tam nedavas --- to by bol sice idiot a blb, ale ano, aj taki exi su.... avsak opat -- toto NIE JE tvoj pripad.... Ty NEMAS sudne rozodnutie o tom, ze kedy a KDE si povinna dieta davat, cize ak on si ODMIETNE po dieta prist k tvojim rodicom -- je to JEHO rozhodnutie.
A takto mu to treba podat --- neprides si po dieta k mojim rodicom? to je mi luto ze s nim nebudes.... A bodka. Ze bude ziapat ze branis v styku???? Na to odpovedz stylom - Nie, nebranim, ty mas moznost s nim styk mat. Tak si po neho pridi a bud s nim. Nechces? V poriadku, tvoje rozhodnutie. A fakt to viac neries.

Akoze ja chapem ze si vyklepana, evidentne je ex manipulator, a ide ta psychicky nicit cez dieta... Ubohe, ale vobec nie zriedkave... Je to iba o tom, aky pristup k tomu zaujmes ty -- lebo to co mate aktualne, ten pravny stav kedy nemate urceny styk, znamena, ze mate styk po dohode -- cize ON je povinny sa s tebou DOHODNUT. A dohoda nie je natlak jednej strany.

Jedna rada - neries s nim veci o dietati a styku telefonicky. V ziadnom pripade. Vsetko --- fakt vsetko -- ries cez maile, prip. vynimocne smskami --- lebo on ti zaprie aj nos medzi ocami a ty si ta, ktora potrebuje mat DOKAZY, ze styku s dietatom nebranis.
Akoze on ma moznost vyplakavat u koliznej, ta si ta predvola na kobercek -- aj moj to skusal v zaciatkoch, ale neuspel... KOlizne nie su blbe (vacsinou, ale aj s blbymi som sa stretla (alebo podplatenymi???? - to uz neviem)) a takychto uboziakov, co si ventiluju vlastne ego a nervy na matke svojich deti velmi rychlo odhalia... Ide proste o to, aby si koliznej predlozila a dolozila dokazmi potom svoje argumenty, ze TY dohode pristupna si, ale ze ak on zavola vecer o 19:00 hod ze si rano o 8:00 pride po dieta, fakt nie si schopna vyhoviet pretoze dieta ma program a ty nie si predsa na spagatiku 🙂 A ako pisem, aj v zakone o rodine je lehota, ako dopredu minimalne sa druhej strane da vediet styk -- je to 24 hodin, ale to neznamena, ze ty si nonstop na prijme a cakas, ci nahodou on nebude s malym cosi chciet riesit.... proste to zmanena, ze si na vikend 1.9. dohodnes s malym a s kamoskami vylet do tatier, a on ked 29.8. bude ziadat dieta aby 1.9. mal, tak mu iba oznamis, ze zial styk nie je mozny nakolko s dietatom uz mas program --- a opat ti davam do pozornosti, ze NIE SI povinna mu skladat ucty kam chodis a s kym, a aj ak by sa dozadoval to vediet, NEMUSIS mu povedat kam s dietatom ides a aky program dieta ma.... ak mu to povies, je to iba a vyhradne tvoja dobra vola, ale ak je takyto manipulator a majetnicky a chce ta mat pod kontrolou, vyrazne NEDOPORUCUJEM mu cokolvek vraviet navyse a naozaj mu fakt neposkytuj informacie... HOvor (piiiiis!!!!! nie hovorit, ale pisat 🙂 - dokazy!!!!!) jednoduchymi vetami, jasne a strucne. A fakt sa zbytocne nerozpisuj.
On je typ, ktory sa chyti kazdeho jedneho tvojho slovka a potom ti to bude rozoberat a otrepavat o hlavu az ta celu zmatie -- to je jeho taktika. Ak sa ty nedas a budes hovorit jasne a vecne a strucne, nebude sa mat za co chytit a po asi pol roku fakt brutalne narocnej komunikacie sa to skludni a bude to uz OK, lebo pochopi, ze nie si handra 🙂

a o to nam v konecnom dosledku ide.

kaktusik007
6. aug 2015

A este jedna vec. Ak zacnes hovorit NIE, konecne uz, tak sa priprav z jeho strany na vlnu odporu, hnevu, arogancie a vyhrazok. Tato reakcia je to prirodzeny dosledok jeho doterajsieho primitivneho chovania a tak ju ocakavaj a nebud prekvapena. Hovorim, toho pol roka to fakt bude sakra narocne, ale ty si sikovna a uspesna mlada zena a vies, ze ked tohto pol roka ustojis, tak z dlhodobeho hladiska sa to totalne upokoji a bude uz len dobre 😉

a este na margo nahradnych terminov a koliznej ma napadla jedna perlicka, kolizna odo mna ked som bola u nej na koberceku co sa stazoval ex ze nema deti (vtedy bol este manzelom) vyzadovala, aby som mu poskytla nahradny termin za styk, kedy boli deti chore... Akoze bola dost na mna hnusna, az arogantna, ale ja som aj ju s usmevom na perach poslala elegantne na strom a odzbrojila stylom -- a kto da nahradny termin mne, ked deti ochoreju? akoze on ich ma na vikend, ja ich mam na vikend... ked ochoreju, je to nahoda, tiez ked s nimi chcem ist cez vikend na vylet a ochoreju nikam nejdem - da mi nahradny termin on? Akoze pardon, ale nahradny termin za to, ze deti boli chore, proste nedostane. Akoze ano, mozeme sa bavit o nahradnych terminoch ak by boli v uvodzovkach chore pravidelne kazdy druhy vikend, ale toto robit ja fakt nemienim a ked ochoreju, tak je to nahoda a ziaden nahradny termin poskytnuty nebude. 😀 😀 😀 Ako koliznej normalne ze padla sanka, takuto reakciu evidentne necakala, ale sklapla a uz odo mna ziadne nahradne terminy nikdy nechcela 😀 😀 😀 😀 ale to uz ani exmanzel 😀 😀 😀 😀 😀

mimkaa10
autor
8. aug 2015

@kaktusik007 ty si úplne perfektná 😀 este píš, hocičo v mojej situacii pomôže 🙂 co ta napadne hocičo
Ináč celé leto mu vykrývam ja, pritom sa na začiatku dusoval ako ho berie na týžden do Tatier

Ako oznámiť, ze budeme komunikovať mailami? Doteraz sme volali. On mne, kedy chce malého.
Možem ísť aj ja za kolízinou a informovať ju o nevhodnom správaní?
Veľmi ti dakujem.

mimkaa10
autor
8. aug 2015

@kaktusik007 co v pripade ak ma vrátiť syna večer a zavolá mi, ze si ho necháva este jeden den a ja nesúhlasím /uz napr mame iný program/

A ak by teraz došiel s tým, ze ho chce v termíne kedy mame Chorvátsko zobrať on na dovolenku?

maminuska
8. aug 2015

@mimkaa10 ja osobne by som sa obrátila na políciu. Mne pomohli , zavolali mu a do hodiny som mala syna u seba. Nikdy viac to nespravil.
Čo sa týka tej dovolenky v Chorvátsku , syn ide so mnou na dovolenku , preto nemôže byt s tebou .Bodka. Viac s ním nejednaj . Nepúštaj sa s ním do žiadnej diskusie , lebo to povedie len k napätiu a eskaláciu, agresivite a vyhrážkam z jeho strany.
Tak ako kaktušik aj ja ti potvrdím že to nejakú dobu bude trvať a potom sa to zrovná .

kaktusik007
8. aug 2015

@mimkaa10 tak mna nenapadnu veci len tak... potrebujem podnet 🙂

ako oznamit zaciatok pisomnej komunikacie??

bude volat, ze nieco chce --- vies co, teraz nemam cas, napis mi to do mailu.... alebo este lepsie, napisat prvy mail 🙂 a kedze je prvy, tak vynimocne poslat sms ze mas mail 🙂 - ale ty nezacinaj debatu, len ries ak on nieco bude chciet...

ak ta bude o cosi ziadat, nie si povinna hned mu dat odpoved -- zacni premyslim si a dam ti vediet... a toto mu zopakuj x krat, ak bude moc neodbytny, tak ohranic dokedy mu das vediet -- do zajtra do vecera, dnes do desiatej, a obdobne..
zrus ho vseobecnymi recami ze teraz sa ti fakt tlefonovat a venovat jemu neda --- pripadne, ze ak ON chce, tak ti to moze poslat maiom a ty si to vecer precitas a vyjadris sa mu 😀

aktualne, ak ti zavola ze si dieta necha viac ako ste boli dohodnuti, ide o to, AKO ste dohodnuti boli -- ci ty mas DOKAZ ze ti ho mal vraitt v sobotu o 19:00 hod, alebo ste sa iba dohodli ustne... ak ustne, tahas za kratky koniec a musis sa podriadit jeho svojvoli ze sa rozhodne ti syna dat az v nedelu o 17tej. Ako dokazes, ze ti ho mal doviest este v sobotu???

on bezne robi veci ze kazi tebe program s malym? predpokladam ze ano.... Akoze ak nenastupite na mailovu komunikaciu, a ak nebude on dodrziavat veci, na kttorych ste sa dohodli, potom nemas inu moznost ako dat upravu styku na sud.

a ak dojde s tym ze chce ist ON s dietatom na dovolenku, no smola - dieta ma uz program. A ak ho bude chciet tri dni predtym a ty mas podozrenie, ze ti ho nevrati vcas, aby ste na tu dovolenku odcestovali a stihli ju, tak proste uz tyzden pred vasim odchodom (minimalne) budes mat s dietatom iny program - proste akekolvek pokusy o styk z jeho strany odbijes vetou -- lutujem, ale zial v tomto termine mame s ypsilonkom iny program.
nic viac, nic menej.... a ano, toto je z casti navadzanie aby si mu dieta nedala, avsak ak tam hrozi ze ti ho fakt nevrati do dna odchodu na dovolenku, tak smola, nemas inu moznost...

skus nastavit pravidla stretavania --- si premysli, ako by TEBE vyhovovalo, aby maly bol u neho - skus spravit model... do IP som ti poslala priklad, ako to mam ja...
a skus mu to poslat -- a pohovorit si s nim o tom, ze je to lepsie pre vsetkych troch - ty si budes vediet naplanovat program s malym (kamosky, dovolenky, cokolvek) a on tiez bude mat jasno, kedy maly bude s nim.
ak by ste sa dohodli na nejakom systeme, to by bolo pre vas uplne najlepsie.

kaktusik007
8. aug 2015

@maminuska aj ked si nemala pisomne dohodnute ze syna ma iba do urcitej hodiny? lebo on moze tvrdit, ze sa s tebou dohodol,
@mimkaa10 ma evidentne mensie dieta ako bol tvoj syn.... akoze dobre, volat policiu, ale co ta spravi? tvrdenie voci tvrdeniu a ak sa ex nerozhodne dieta doviest a bude si trvat na tom ze sa s tebou dohodol do nedele - co potom? fakt neviem ako toto by sa riesilo.. :(

maminuska
8. aug 2015

@kaktusik007 no mne syna zobral zo školy bez akejkolvek dohody. Jednoducho ho vzal. Nemali sme ešte právoplatne urpavený styk ale právoplatne mi bol zverený do výchovy.

maminuska
8. aug 2015

@kaktusik007 jednoducho ja som zašla na políciu , tam som povedala čo je vo veci , policajt si zobral jeho číslo a zavolal mu , povedal mu že dieťa je podla rozsudku zverené mne a bez môjho súhlasu si ho nemôže zobrat kedy sa mu zamanie a do hodiny nech je u mňa vrátené , lebo k nemu spraví výjazd.

mimkaa10
autor
8. aug 2015

@kaktusik007 ako reagovať na priame otázky? Napr s kým idete na dovolenku, je to môj syn mam právo to vediet.
Ja mu to hovoriť nechcem. To je moje súkromie, ktorého súčasťou nie je a je mi nepríjemne ked sa priamo pýta. Ako ho odbiť?
Veľká vďaka za perfektne rady, aj tebe maminuska

Strana
z2