icon

Nútené stretnutia vnučky so starými rodičmi

donutena
16. dec 2025

Ahojte
Som v koncoch
Priateľ zomrel pred 2 rokmi ostala som sama s dcérkou
Pred smrťou sa so mnou rozišiel
Jeho rodicia ma nikdy neakceptovali o malú nemali záujem a teraz dali na súd aby sa s ňou mohli stretávať mala bude mať 3 roky a súd dal im 2 krát do mesiaca sa stretávať a bez mňa
Neviem s tým pohnúť už som dala aj na krajský súd a nič nepomáha. Hadky z každej strany a oni si idú svoje
Prosím Vás viete mi nejako poradit🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼

Strana
z3
anonym_1ffe2e
27. dec 2025
@donutena

@majus2323
Súdy fungujú tak že si ťa vypočujú
Ale toto čo som ja zažila na súde
Tak prišla sudkyňa
A povedala
Mam už rozhodnutie chcem aby sa starý rodicia stretávali s vnučkou ale vypočujem si aj Vás.
Ja som proste len ostala ako obarena že čo to je?
Ja som nikto?

@donutena musis si hlavne presadit stretnutia pod dozorom skrz dlhodoby nezaujem, zatajovanie zdravotneho stavu otca..

Teci o tom, ze si im zabila syna, to je ich zial a smutok lebo ste sa rozisli a jemu to srdce ruplo lebo sa trapil... priatel tam dverku vodil, po jeho smrti si skusila aj ty, avsak po synovej smrti ostali zatrpknuti..
Treba uviest veci na pravu mieru, chapem tvoj hnev, ale oni z titulu starych rodicov narok maju, treba najst cestu

anonym_a8dc85
28. dec 2025

Z právneho hľadiska máte niekoľko možností:
Práva starých rodičov podľa zákona
Podľa § 36 ods. 1 Zákona o rodine majú starí rodičia právo na styk s maloletým dieťaťom, ALE toto právo nie je automatické. Súd môže upraviť styk starých rodičov s vnúčaťom len ak je to v najlepšom záujme dieťaťa.

Takze co môžete urobiť:
1. Nie ste povinná súhlasiť - ak starí rodičia nepodali návrh na súd, stretnutia sú dobrovoľné
2. Ak podajú návrh na súd - súd bude skúmať či je styk v záujme dieťaťa, nie v záujme starých rodičov
3. Môžete argumentovať - konfliktným správaním starých rodičov, negatívnym vplyvom na dieťa, psychickou záťažou

Dôležité: Súd prihliada na názor dieťaťa (ak je schopné ho vyjadriť) a na celkovú situáciu. Ak starí rodičia vytvárajú toxické prostredie, je to relevantný argument.

Viac: https://www.esudca.sk/share/x0gkqhcr

anonym_419700
28. dec 2025
@donutena

@michaelam2
Nemali záujem
Kým žil jej otec chodili sme im ju ukázať raz za mesiac
Lebo oni ju nepotrebovali vidieť
A teraz im hrablo
A zrazu oni tvrdia ze im ju vozil skoro každý deň kým žil
Plne kojene dieťa
A skoro každý deň
25 km tam a 25 naspäť
Akože v vom mi idú pomôcť keď klamú...

@ivik4 dali, lebo majú na to právo.Aj, keď dieťa vidí starých rodičov po 10 r mali sme to v rodine.Matka prišla s nimi zo zahraničia a za chvíľu jej prišiel list zo súdu.Musela vyhoviet
@donutena keď sú bezradní povedia čokoľvek ..súd nebude skúmať či to tak bolo.Maju podľa zákona nárok a tak podali...ale súd mohol vyhovieť aspoň v tvojej prítomnosti teraz je na tebe či si diplomat a vieš im to vysvetliť a aspoň nejaký čas sa budete stretávať spolu.

cacianka
28. dec 2025
@anonym_a8dc85

Podľa § 36 ods. 1 Zákona o rodine majú starí rodičia právo na styk s maloletým dieťaťom, ALE toto právo nie je automatické. Súd môže upraviť styk starých rodičov s vnúčaťom len ak je to v najlepšom záujme dieťaťa.

Takze co môžete urobiť:
1. Nie ste povinná súhlasiť - ak starí rodičia nepodali návrh na súd, stretnutia sú dobrovoľné
2. Ak podajú návrh na súd - súd bude skúmať či je styk v záujme dieťaťa, nie v záujme starých rodičov
3. Môžete argumentovať - konfliktným správaním starých rodičov, negatívnym vplyvom na dieťa, psychickou záťažou

Dôležité: Súd prihliada na názor dieťaťa (ak je schopné ho vyjadriť) a na celkovú situáciu. Ak starí rodičia vytvárajú toxické prostredie, je to relevantný argument.

@anonym_a8dc85 trochu pozornejšie čítaj,
Starí rodičia podali návrh na súd, sudkyňa už na pojednávanie prišla s rozhodnutím že im to umožní, ale že ešte si ju trochu vypočuje.... Dieťa je maličké, ťažko sa vyjadrí a jeho názor ešte súd ani kolizna nemôžu brať do úvahy

donutena
autor
28. dec 2025
@anonym_a8dc85

Takze co môžete urobiť:

@anonym_a8dc85
Nesúhlasila som pretože vzťahy sú veľmi zle medzi mnou a starými rodičmi
Ale aj tak súd dal aby sa stretávali s vnučku
Dali mne aj starým rodičom na pol roka psychológa
Psycholog sa vyjadril že to neodporúča.
Teraz mi prišlo vyjadrenie z odvolania ktoré som podala na súd a taktiež dali aby sa stretávali 6x so mnou a potom už bez mňa
Ja a starý rodicia si nevieme prísť na mená...
Psychológ im radil aby to všetko stiahli a nechali to tak a keď bude mať vnučka vek na to aby sa rozhodla sama. Tak stará matka vyskočila že určite nie lebo ja jej poviem aký sú jej starý rodičia.
Neviem ako ďalej keďže oni idú len svoje a vôbec ich nezaujíma zdravý vývin dieťaťa

Strana
z3