icon

Študujem na výške a mám súd s mojou matkou kvôli výživnému

katka13katka
10. mar 2019

Dobry vecer,
ani neviem, kvoli comu pisem do tejto skupiny, asi len potrebujem podporit.
Vo stvrtok mam sud s matkou ohladom vyzivneho,kedze este studujem na vyske. S matkou sa polroka nerozpravam, nasla si noveho priatela, odstahovala sa k nemu a mna prakticky vyhodila na ulicu.
Chcem sa len opytat, co vsetko mam na sude vytiahnut, nechcem ju teda velmi pospinit,aj keby som mohla. Vlastne, uz s nou nemam chut ani komunikovat, ani ju vidiet,ani sa ju uz nesnazim pochopit. Cele Moje detstvo myslela len na seba, najprv boli chlapi az potom jej decka, mimochodom toto je jej 15ta zivotna laska.
O mne len vsade rozprava aka som nevychovana,nevdacna,ze si mam peniaze zarobit,ze som dospela, co nie je az taky problem ale v konciacom rocniku je to trosku narocnejsie. Je tu niekto,kto ma podobny problem s mamou? Dakujem.

katka13katka
autor
12. mar 2019

@baklik Aha, takze moja matka ma kazdy tyzden novu kabelku za xy a ja si mam platit externe studium, ktore by bolo este aj rok navyse. Neviem odkial by som vzala 1000e. Potom ma mala radsej vyplut do zachoda a nemala by ziadne vydavky... 😉

katka13katka
autor
12. mar 2019

@trinka Dakujem. 😊

Skoda, ze niekedy je cudzi clovek blizsi, nez vlastna mama. Podpora, pochopenie, laska od matky ci zenske debaty mi nahradza babka a priatelova mamka. A ta moja je strateny pripad, asi jej to nikdy nedopne.

Tak dakujem,za rady,stvrtok sa uvidi 🙂

9lf9
12. mar 2019

@baklik
@katka13katka takyto sud je uplne bezny pokial dieta studuje, nebyva s rodicom a ten sa on financne a osobne nestara co je je napr. podmienka naroku na pridavky a pokial si chce ona poberat sama na seba nemoze si poziadat pokial nebude mat urcene sudom vyzivne od oboch rodicov. Takze otca ma porieseneho, poriesi si matku a pojde na urad doriesit si aj pridavky sama na seba, bezny postup..Drzim palce

baklik
12. mar 2019

@katka13katka ale neprehanaj, prosim ta. no odkial by si ich uz len mala?? predpokladam, ze vies co znamena full time job 😉 tak presne odtial by si ich mala ako ostatni pracujuci studenti a nie je ich malo. mam zopar kolegov, ktori si popri praci robia VS a nevyplakavaju...

cacianka
12. mar 2019

@katka13katka nerieš neempatické názory a vyjadrenia voči tvojej osobe, vždy a všade sa takí ľudia nájdu, aj tu na MK. sčasti majú pravdu že by dospelí človek mal mať aj nejaké povinnosti, vedieť si zarobiť euro na svoje potreby. najmä aby poznal hodnotu peňazí a chápal zmysel " bez práce nie sú koláče". ty si však na koláče nepýtaš, ty potrebuješ na chleba ... obrazne.
naber sily na štvrtok, buď silná a ked je tamtá žena taká ako si spomínala, sama sa predvedie a súd bude v obraze. ak môžeš zober si a navrhni aj svedkov.
potom nám napíš ako to prebiehalo a ak ti to môže pomôcť aj sa vykecaj. hoci aj do IP.veľa odvahy, síl a dôstojnosti ti želám

sajmiona
12. mar 2019

Ja som bola v inej situácii. Od mamy som nechcela peniaze celú strednú som brigadovala cez leta, neskôr aj počas roka. Sila som topánky aby som si za seba zaplatila aspoň nejaké náklady ako zábavu a oblecko. Na VŠ ma zobrali, ale nakoniec som išla robiť kvôli takému môjmu blbemu pocitu voči mame už by neutiahla ďalších 5 rokov mňa a moju školu. Lenže moja mama je chorá a bola na nás sama. Keď to už niekto ide porovnávať. Je to rozdiel pomôcť rodičovi so svojimi nákladmi keď vidíš, že to ťažšie zvláda a naozaj nemá z čoho. Ale toto je pani podnikateľka, ktorá na teba poberá prídavky, daňový bonus a odkopla ta keď ma ešte vyzivovaciu povinnosť. Nebrala by som na ňu žiaden ohľad ako ani ona nebere na teba. Keď to spraví chlap tak jasne poďme na ňom vytrieskat co najväčšie výživné na decko, lebo to decko ma nato právo! Ale keď to spraví matka a vyhodí decko na ulicu, že sa musí o neho postarať jej matka - starý človek tak je to už trestuhodne od nej niečo žiadať aj keď len toľko co ona chcela od tvojho otca. Keď ťa ona živila tak nemala problém vysudit peniaze od tvojho otca, on musel platiť. Ale keď ta živí niekto druhy a ma ona platiť tak je to už zle.

lucia147852
12. mar 2019

@lujza123 jedna vec je tvoje odmietnutie a druha co ti.uklada zakon a,teda zivit svoje aj plnolete dieta ktore sa sustavne pripravuje na buduceto zamestnaniea v dennej forme studia.

mogaa
12. mar 2019

Je zaujímavé že akonáhle tu niekto dá iný názor ako má autorka alebo niektoré z vás, tak hned ho skritizujete....Ja osobne by som sa tiež s mamou nesúdila, ide o "smiešnych"100eur, pokiaľ autorka vyžila bez nich 10mesiacov, tak je naozaj smiešne ísť sa kvôli nim súdiť s vlastnou mamou keď o 2mesiace končí školu a už ich naozaj nebude potrebovať.....Ale každý sme iný a je to ok. Ja osobne by som sa na mamu hnevala, nechcela by som ju už vidieť, ale súdiť sa - to nie....je to raz mama, nech je aká chce....

0silvia0
12. mar 2019

@mogaa aj tá stará žena, ktorá poskytla vnučke strechu nad hlavou je raz mama, tá si nezaslúži pomôcť? Živí zo svojho dôchodku seba aj vnučku, to ti nie je ľúto? Status "matka" je nejaká posvätná nedotknuteľná osoba, ktorá má právo komplikovať svojmu dieťaťu život napriek tomu, že sa ako matka nespráva?

mogaa
12. mar 2019

@0silvia0 ja som napísala len svoj názor, že ja by som sa na tie prachy už vykašlala.....babka ju živila doteraz, o 2-3mesiace skončí školu a môže sa zamestnať, takže situácia aj pre autorku a aj pre babku bude len ľahšia....ja autorku ale neodsudzujem za to že chce peniaze od matky vymáhať súdom, má na to právo , je to len jej vec.....Ja som len napísala že ja by som to súdne neriešila.....napísala som že každý sme iný, inak riešime rovnaké situácie a je to ok.....

0silvia0
12. mar 2019

@mogaa pravdu povediac, ja by som to asi tiež neriešila, ale neviem posúdiť presne túto situáciu, lebo som takúto "ženu-matku" na vlastnej koži nezažila, našťastie...

baklik
12. mar 2019

@mogaa uplny suhlas 😉

katka13katka
autor
12. mar 2019

@baklik ano viem,co je full job 🙂 nevyplakavam, len pomenuvam veci, tak ako su. 😊

@mogaa Myslim,ze skor tu niekto cely cas utoci voci mne. Az mam pocit, ze je ta baklik moja matka 🙂))

Urcite nie som pysna na to,ze musim mamu prosikat o par eur cez sud. Myslim,ze sa sudia decka aj s otcami,aj s matkami, ked na na nich nic neprispievaju a su studujuci.
Neviem preco ste tak striktne proti.
Aj moj mladsi brat, ktory studuje v Ba a ma pred sebou este 4rocniky, sa s nou nema sudit lebo je to mama a ta je len jedna?

0silvia0
12. mar 2019

@katka13katka brat býva tiež u vašej babky? Ste u babky obaja? Aký názor má na to babka? Je to vlastne matka tvojej mamy či otca?
Len ty vieš celé pozadie vašej rodinnej situácie, ty si si zažila na vlastnej koži správanie tvojej matky a len ty vieš sama posúdiť celú situáciu. Rob tak ako to cítiš, nemusíš sa pred nikým ospravedlňovať ani biť do pŕs aká si hrdinka, ani nemusíš robiť zo seba večne odpúšťajúcu sväticu, ktorá myslí len na blaho svojej matky a sama bude pritom radšej žuť suchú kôrku.

kingstonka
12. mar 2019

Ak mama netrpí núdzou, určite by si mala plniť svoje zákonné povinnosti a ty kvôli tomu samozrejme nemusíš mať žiadne výčitky. Veľa šťastia pri záverečných skúškach a v ďalšom živote.

mogaa
12. mar 2019

@katka13katka zle si ma pochopila, ja by som sa už teraz keď máš len 2-3mesiace do skončenia školy nesúdila......už by som sa na to vykašlala...ale keby mi chýbali prachy prvé mesiace, tak určite sa s ňou skúsim dohodnúť alebo žiadam výživné hneď....ja viem že si dávala žiadosť skôr, ale teraz mi to už príde zbytočné keďže o 2mesiace končíš školu.....ja ťa neodsudzujem, len tie vzťahy s matkou vyhrotíš ešte viac a pochybujem že to bude lepšie (že pocítiš určité zadosťučinenie) aj keby ti peniaze vyplatila spätne....budeš mať síce peniaze ale aj skoro istotu že už sa s mamou nikdy normálne neporozprávaš, nikdy si už nič nevysvetlíte čo bolo povedané v zlobe a hneve.....veľa vecí sa po čase oľutuje a niekedy sa už nedajú napraviť lebo obe strany cítia len zlobu alebo nenávisť....

dadka_bb
12. mar 2019

@katka13katka mna napadlo urcite si tam napis este zakladne hygienicke potreby ,na tych urcite nehas vela penazi (mydlo,toaletak,prasok,avivaz,vlozky,saponat), a taktiez papierenske veci pera,bloky,bude treba viazat nejaku pracu do skoly,kopirovat atd. Drzim palce na sud, pytas podla mna malo,ale potesi aj to. Len nech to vyjde

katka13katka
autor
12. mar 2019

@0silvia0 Brat je na intraku v bratislave, ked pride "domov" na vychod,tak je u babky alebo u priatelky. Tu sa ani nema,kde poriadne vyspat. 🙈 Ano, babka je mamina mama. Velmi sa na tuto temu nerozpravame, babka sa pri spomenuti matky vzdy rozculi,ze je nenormalna ale urcite sa trapi. Mozno si to dava aj za vinu.

0silvia0
12. mar 2019

@katka13katka no tieto rodinné konštelácie sú niekedy fakt zložité, držím palce, nech to vo štvrtok dobre dopadne, ozvi sa ...

11mirka22
12. mar 2019

@mogaa Katka sa ale predsa nesudi s mamou o výživné na 2-3 mesiace, ale o výživné na celý rok, to že o 2 mesiace skončí školu ešte neznamená, že hneď ďalší mesiac jej cinkne výplata na účet. Ako učiteľku v škôlke ju zamestnaju najskôr od septembra, ak by aj v máji skončila školu a hneď začala niekde brigadovat, prvú výplatu dostane po 4-6tich týždňoch, za čo ma dochádzať do práce? Čo má celý ten čas jesť? Zavesiť sa na krk babke na ďalšie mesiace? Dievča robí správnu vec, veď každý normálny rodič má poznať svoje povinnosti, keď už nedokážu spolu vychádzať, mala by jej mama sama od seba posielať aspoň zopár eur na účet a nemuselo zájsť až sem, na súd.

baklik
12. mar 2019

@katka13katka ty si srandistka... vraj tvoja matka, si ma dobre pobavila. 😀 Tiez pomenuvam veci tak ako vidim vo svojom okoli a to ako to chces riesit ty som teda este nezazila....

baklik
12. mar 2019

@mogaa moja rec, hovoris mi z duse. presne na to som sa snazila poukazat aj ja a ze su urcite aj ine moznosti riesenia situacie.

katka13katka
autor
12. mar 2019

@baklik ok koncim toto nezmyselne natahovanie, kto nechce pochopit,nepochopi. Uz nebudem reagovat. Pekny vecer. 😊

@mogaa snazila som sa s nou dohodnut, prosila som ju x-krat. Vysmiala ma s opakovanou pesnickou, ze som leniva, dospela, ze jej zavidim a podobne blbosti. Spomenula som jej aj sud a ona?Zacala sa smiat ako zmyslovzbavena, ze som sracka a neurobim to. Mozno ma aj tym vyprovokovala. Ale musim jej uznat,ze mi ponukla pracu u nej v obchode,vraj si mam vyzivne odmakat 🙂 A mimochodom s nou sa neda normalne rozpravat.

vladinka
12. mar 2019

@katka13katka keby som mala takúto šikovnú dcéru ako si ty, tak jej dám modré z neba. Viem , aké to je starať sa o seba a nemať zázemie a strechu nad hlavou... strašne ti držím palce...a mysli na to, že niekedy musí byť človek aj trošku sebecký v dobrom slova zmysle 💟
Držím palce, daj vedieť ako si dopadla👍

11mirka22
12. mar 2019

@katka13katka Katka nenechaj sa znechutiť, ber to ako tréning na súdne pojednávanie 😀, aj tam budeš musieť obhajovať svoje nároky voči mame. Zvládneš to, neboj. Zákon je u nás postavený tak, že dieťa má právo podieľať sa na blahobyte rodičov, a pokiaľ nedostudujes, si pred zákonom dieťaťom.

baklik
12. mar 2019

@katka13katka co ja viem, tak bezne decka pomahaju rodicom v rodinnom biznise, ti im za to platia a nielen ruku natrcit a daj... aspon tak to ja vidim vo svojom okoli a nevidim na tom nic zvlastne, vedie ich to k tomu, ze nic nie je zadarmo v zivote a pecene holuby z neba nepadaju... myslim to v dobrom 😉

katka13katka
autor
12. mar 2019

@baklik A v mojom okoli este nikoho mama nevyhodila z domu ako prasiveho psa. Mozno v tvojom okoli je to bezne. Ano, ja jej vlastne mozem byt vdacna, pretoze ma nauci spravnym hodnotam. 😉
Zaujimavy postoj, inspirujuci.

@vladinka Dakujem,urcite sa ozvem 🙂

11mirka22
12. mar 2019

@baklik ty máš v podstate pravdu vo všetkom , čo píšeš. Len si prosim ta uvedom, že ako si rodičia deti vychovajú, tak tak sa k ním tie deti budú správať. T si bola od malička možno vedená ku skromnosti , samostatnosti, solidarite, mala si dobrých rodičov, ktorí ti prejavovali lásku a záujem. Tak je s teba cieľavedomá žena , ktorá sa dokáže postarať sama o seba a nikdy by sa neznížila k súdnemu sporu s vlastnymi rodičmi. Ok, ale dokážeš pochopiť aj dieťa ,ktoré nedostalo ani z časti to čo ty? Od rodičov? ( nemyslím hmotne veci) vyrastať s tým , že si na príťaž, že si omyl... bez kúska empatie a pochopenia od vlastnej mami... aj k tomu rodinnému biznisu deti musia byt vedené, aby vedeli ,že sa s nimi ráta....

sash37
12. mar 2019

@baklik uz si myslim ze stacilo, mas.svoj nazor,.ok nikto ti ho neberie ale uz netreba este viac znechucovat a.ponizovat dievca co.si toho uz vypoculo od vlastnej matky viac nez dost...nikto nevie s istotou ako by sa konkretne v jej situacii zachoval, nikto sa nechce sudit s vlastnou matkou ale ak sa citis cely.zivot.odvrhovana a, ponizovana, matka ti nedava ani len to zakladne materialne a ani lasku tak mas iny pohlad na vec a postoj k nej, hoc je toto.matka...niektore matky si myslia, ze nech sa deje cokolvek.deti si ich musia vazit lebo ich porodili ale materstvo sa tymto nekonci....

baklik
12. mar 2019

@katka13katka neprekrucaj moje slova pls