icon

Aké výživné prislúcha deťom do 2 rokov?

21barborka21
1. aug 2025

Ahojte.

Rozvedené matky malých detí cca vo veku 1-2 roky, aké Vám súd určil výživné? Manžel má plat v čistom 1100€, doteraz sám dobrovoľne dával 250€, aké výživné približne môžem očakávať?

Ďakujem.

tarvika
•
1. aug 2025

tych 250 je myslim celkom stedre. rovnako mozes ziadat aj vyzivne na seba po rozvode (aj pocas manzelstva), ak si na rodicaku.

mogaa
•
1. aug 2025

@21barborka21 spíš si náklady na dieťa a polovica.....ale záleží aj od tvojho príjmu....niektorý sudca môže požadovať doložiť bločky....

pribinak
•
1. aug 2025

Tu je taka jednoduchá tabuľka na orientačný výpočet výživného

https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...

Má orientačný charakter, pretože náklady na dve 4 ročne deti môžu byt veľmi rôzne, napr jedno je zdravé chodí do skolky a matka má bežne výdavky, ale druhe môže mat napr celiakiu a tam sú už podstatne vyššie náklady na stravovanie a chodí do súkromnej skolky

Další faktor sú aj jeho životne náklady, výživné má síce prednosť, ale zohľadňujú sa aj jeho náklady
Napr je rozdiel ak šiel žiť k rodičom a rozdiel ak si vzal hypotéku a spláca si byt

21barborka21
autor
•
1. aug 2025
@pribinak

Tu je taka jednoduchá tabuľka na orientačný výpočet výživného

https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...

Má orientačný charakter, pretože náklady na dve 4 ročne deti môžu byt veľmi rôzne, napr jedno je zdravé chodí do skolky a matka má bežne výdavky, ale druhe môže mat napr celiakiu a tam sú už podstatne vyššie náklady na stravovanie a chodí do súkromnej skolky

Další faktor sú aj jeho životne náklady, výživné má síce prednosť, ale zohľadňujú sa aj jeho náklady
Napr je rozdiel ak šiel žiť k rodičom a rozdiel ak si vzal hypotéku a spláca si byt

@tarvika Ďakujem. Mali sme spísanú dohodu v ktorej uviedol, že nemá problém dávať 250, ale dohodu sme nakoniec nepodpísali.

@mogaa Ďakujem. Bločky mám odložené.

@pribinak Ďakujem. Býva s ďalšími dvoma bratmi, hypo nemá.

pribinak
•
1. aug 2025
@21barborka21

@tarvika Ďakujem. Mali sme spísanú dohodu v ktorej uviedol, že nemá problém dávať 250, ale dohodu sme nakoniec nepodpísali.

@21barborka21 to bol len tip aké on môže mat životne náklady, môže splácať nove auto ktoré potrebuje na výkon svojho povolania napríklad

Veď asi približne tušíš aké má náklady a čo platí

tarvika
•
1. aug 2025

posiela ti to na ucet ci dava na ruku? ak posiela, mas ako dokaz vypis z uctu, ze doteraz nemal problem tolko dat. ak sa viete dohodnut a podpisat to, sud to iba schvali.

nikaeli
•
1. aug 2025

Pre porovnanie. Môj ex zarába (vraj) minimálku, no zároveň prenajíma byt, čiže má asi taký príjem ako ten tvoj. Dcéra má 18, minulý rok som žiadala o zvýšenie a súd rozhodol o sume 240€. Teda aby som napísala pravdu, zvýšenie som žiadala pred dvomi rokmi, kedy súd určil 200€, ale on sa odvolal a bolo nové pojednávanie, kde mu určili ešte vyššiu sumu. Otec sa s dcérou nestretáva a neprispieva na žiadne výnimočné výdavky.
Tvojou úlohou je spísať všetky pravidelné a nevyhnutné výdavky na dieťa. Posúdia sa vaše príjmy a majetkové pomery, tiež miera starostlivosti o dieťa, tiež či jej otec niečo kupuje.

patka06
•
1. aug 2025
@21barborka21

@21barborka21 Ak doteraz platil 250 a s touto sumou súhlasí aj naďalej, súd vydá rozhodnutie na 250 - to je ideálny prípad, keď sa viete dohodnúť
Odporúčam ešte do návrhu na súd aj + 50% mimoriadnych výdavkov, to sa ti môže hodiť do budúcna. keď bude dieťa potrebovať napr- strojček na zuby. začne chodiť do škôlky, do školy. na plavecký, lyžiarsky a pod.

pribinak
•
1. aug 2025
@21barborka21

@21barborka21 prečo ste nakoniec nepodpísali dohodu?

pribinak
•
1. aug 2025

A ziadas výživné aj pre seba? Máš nárok, si doma s deťmi, nemôžeš pracovať

21barborka21
autor
•
1. aug 2025

Peniaze mi posiela na účet, všetko potrebné z mojej strany viem zdokladovať. Dohodu sme nepodpísali z dôvodu, že mi chcel určiť kedy sa má dcéra stýkať s jeho rodinou - napr. každý utorok s bratom č. 1, každú stredu s bratom č. 2, vo štvrtok s ním, v piatok s dedkom atď. S týmto som nesúhlasila, keďže dohoda rodičov je o rodičoch a nie o ďalšej rodine. Možno sa nakoniec dohodneme na súde.

anonym_48ad0e
•
1. aug 2025
@21barborka21

Peniaze mi posiela na účet, všetko potrebné z mojej strany viem zdokladovať. Dohodu sme nepodpísali z dôvodu, že mi chcel určiť kedy sa má dcéra stýkať s jeho rodinou - napr. každý utorok s bratom č. 1, každú stredu s bratom č. 2, vo štvrtok s ním, v piatok s dedkom atď. S týmto som nesúhlasila, keďže dohoda rodičov je o rodičoch a nie o ďalšej rodine. Možno sa nakoniec dohodneme na súde.

@21barborka21 pre boha, s bratom c 1, bratom c. 2. s dedom, čiže otec by videl svoje dieťa raz za mesiac?To je pekne psycho, to som ešte nepočula. Určite si zober advokáta na súd a samozrejme je to pekná blbosť. Otec je asi celkovo mimo.

21barborka21
autor
•
1. aug 2025
@anonym_48ad0e

@21barborka21 pre boha, s bratom c 1, bratom c. 2. s dedom, čiže otec by videl svoje dieťa raz za mesiac?To je pekne psycho, to som ešte nepočula. Určite si zober advokáta na súd a samozrejme je to pekná blbosť. Otec je asi celkovo mimo.

@anonym_48ad0e Advokáta mám, sama by som toho psychopata nezvládla.

anonym_014cdb
•
2. aug 2025
@21barborka21

@21barborka21 chyba, ze tu dohodu nemas podpisanu
Tolko daval aj ex, dieta ide do skolky idem ziadat 650€
Z toho cast na skolne v sukromnej skolke a pytam aj polovicu z najmu na dieta +neocakavane vydavky , lekarske osetrenia, kruzky, lieky pocas choroby, nakup didaktickych pomocok kedze chodi na logopediu a nech bobecek plati, ked si myslel, ze ked odide tak si bude sveta zit a ja s dietatom sa trapit financne (inak sa mame lepsie nez s nim 🙂 )

21barborka21
autor
•
2. aug 2025
@anonym_014cdb

@21barborka21 chyba, ze tu dohodu nemas podpisanu
Tolko daval aj ex, dieta ide do skolky idem ziadat 650€
Z toho cast na skolne v sukromnej skolke a pytam aj polovicu z najmu na dieta +neocakavane vydavky , lekarske osetrenia, kruzky, lieky pocas choroby, nakup didaktickych pomocok kedze chodi na logopediu a nech bobecek plati, ked si myslel, ze ked odide tak si bude sveta zit a ja s dietatom sa trapit financne (inak sa mame lepsie nez s nim 🙂 )

@anonym_014cdb Chyba, že dohodu nemám podpísanú je len z finančného hľadiska. Keby som ju podpísala s tými jeho fantazmagóriami, nič iné by som nerobila, len lietala s malou po jeho rodine. S ním sa rozumne dohodnúť nedá, on hľadí iba na svoje záujmy.

cacianka
•
4. aug 2025
@21barborka21

@21barborka21 srandista. Ale chorý typ. Toto na súde neprejde, s rodinou otca sa dieťa môže stretávať kedy na určený styk otec, počas tych termínov.
Škoda že sa psychopati prejavia až po dlhom čase, kedy býva už neskoro