icon

Ako a kde požiadať o zvýšenie výživného na deti?

anjelikovia3
24. sep 2011

Prosím poradte mojej kamoške čo má urobi´t ked jej dáva manžel málo peńazí a chodieva preč do zahraničia? jednoducho nevystačí stým čo jej nechá + rodičovský majú tiež tri detváčiky ztoho dve malé škôlkara a 14mes.a školáka prosím poradte ...

no najväčší problém je vtom že ona nevie či si také čosi môže poda´t ... tršku viacf priblížim ona napr.platí elektriku , a ked treba aj plyn občas ostatok platí on , ale tak ona to ani nemá zčoho platiť ... a odchádza ako kedy na 5-7týždňov a nechá jej od 350-450eur maximum + jej rodičovský a prídavky sú 256eur , ale tu je to ale ona ztoho nakupuje aj oblečko pre decká aj obuv a tri decká je naozaj fakt dosť obliect aj obu´t ... a jej na ňu nevychádza nič nemôže si n ič kúpi´t , je rada ked ide raz za pomaly 2mesiace si dat vytrhat obočie jej muž ostal taký žgrloš že to až pekné neni ... a pritom je všetko na jej pleciach , a to máva aj decká velmi často choré , musí ztoho plati´t lieky , naftu či benzín uhradi´t , telefon mu ešte aj dobíja čo viem ... takže pomaly 2mesiace žije naozaj v dnešnej dobe z pár korún , a decká sú len doma , nemôžu nikam ís´t ... už premýšlala aj nad rozvodom ale bojí sa že príde o bývanie ... ak by ste ešte vedeli niečo ktomu napísa´t prosím napíšte budem velmi v´dačná za každú radu aby som ju posunula dalej ... Ďakujeme

liz_lemon
25. sep 2011

na sud to treba dat

sisaha
25. sep 2011

@anjelikovia3 ak nema z coho zit nechapem naco mu dobija telefon... A oni dvaja sa nevedia dohodnut? ak jej to nevyhovuje, tak iba prostrednictvom sudu. Pomozu jej na urade prace soc.veci a rodiny spisat to

hajanka
25. sep 2011

@anjelikovia3 no, verim ze to musi s troma drobcami pre jednu zenu tazke, hlavne ked je v strese. Ale mozno by sa to dalo zvladnut, asi to len chce vytvorit si nejaky rezim alebo ideu na kazdy den, co, kedy, ako....
O tych peniazoch, hovorili spolu? Hovorila mu, ze jej to na nestaci? Co on na to? Aj tak jej nenecha viac?
Ak sa nevedia dohodnut a narusa to ich vztahy, moze na urade soc. veci a rodiny spisat navrh na sud o prispevok na manzelku a na deti. Neviem ako presne sa to vola. Aj viem, ze aj v manzelstve (nemusia byt rozvedeni) moze byt ze mazel plati na manzelku a deti ak si neplni svoje povinnosti a neprispieva.
Uz je len otazne, ci to kolko jej dava jej naozaj vystaci. To by sud skumal.
Trebars, ked vari, vari raz a pre vsetkych, mozno aj na viac dni. Alebo oblecenie, nemozu nosit decka nejake po sebe? Alebo im kazdy mesiac kazemu musi kupovat nieco nove? Obuv tiez nekupuje kazdemu kazdy mesiac. Pocitam tak raz za sezonu. Trhat obocie a take veci, tiez neviem ci by obsatali na sude, citam tu rozne pribehy a podla toho co citam, vela zalezi od zhovievavosti sudcu. (napr. ja si obocie trham sama 😉 nepotrebujem kvoli tomu minat u kozmeticky, ale to len tak pomimo), predpokladam, ze byt z toho neplati, nespominas, takze este lieky a nafta a telefon. Ci a ako to posudi sud, to sa neda predpokladat, to neviem, ale za vyskusanie to stoji.

anjelikovia3
autor
26. sep 2011

@sisaha ďakujem odkážem , už začali o tom komukova´t konečne ... pohrozila mu 😒

anjelikovia3
autor
26. sep 2011

@hajanka ahojki no nenechá jej viac len jej pred odchodom povie že ide na 3 týždne že ztých 350eur vyžijú a potom príde za 7 týž. , bola som toho svedkom , je naučená variť deťom častejšie , aby mali pestrú stravu , aj sladké , aj jogurty prosto všetko , a hovorila mu že to nestačí , a čo sa týka oblečka a obuvy deti sú úplne rozdielne aj s velkos´tou nožičky takže po sebe neponosia ... to je nevýhoda ... a veru vz´tahy majú narušené ... snažím sa jej čo to donies´t kedže moji starí rodičia majú záhradu a kedže nikto na ovocie a zeleninu z rodiny nechodí tak je babka rada ked to zoberem im, a áno byt ztoho neplatí iba občas plyn , ona platí elektriku , no dúfam že teraz ked začali spolu komunikova´t tak to nejak poriešia ... a deti ked sú choré tak raz som jej vyberala lieky ja a teda platila za všetky tri cez 40eur čo bola pálka riadna ,,, a ešte najstaršie dieťa malo problémy s zápalom lícnych kostí a vtedy to mali najhoršie ... a po tolkých vyšetreniach behali ... ale zdá sa mi tiež nesparvodlivé ked taký chlap zarobí okolo 3600 a viac eur tak by jej naozaj mohol nechat viac nemusí jej necháva´t tisíce ale už len kôli tým detom ... ja by som si pripadala že nás nemá rád keby je to tak , že zarába akoby pre seba len .... neviem možno má niekto iné názory ale ona je doma s deťmi lebo on chcel aby bola doma , a dokonca aby ostala doma aj do 5rokov najmladšieho diaťatka , ale akoy nevedel čo chce najskôr jej vyčíta že je doma a potom aby doma ostala , a to jej zakazuje aj priatelov aby sa snikým nestretávala ...

vroni
26. sep 2011

@anjelikovia3, ak je to tak ako píšeš, tak by som kamarátke odporučila na samý začiatok dobrého psychológa. Nie, nemyslím to ako iróniu. To už nie je o tom, že má nulové sebavedomie a žiadnu sebaúctu, keď so sebou dovolí takto zametať, toto už je o nedostatočnom pude sebazáchovy! Oni nie sú v zlej finančnej situácii, lebo sa viac zarobiť nedá. Oni sú vo finančnom srabe, aby si mohol muž honiť ego... Spravidla nemám rada "univerzálnu" odpoveď na akýkoľvek problém s mužom: "On má určite frajerku", ale v tomto prípade mám nutkavý pocit, že si pán tvorí v pozadí finančnú a existenčnú rezervu (byt platí ON - to šikovný právnik ľahko využije v jeho prospech, žene da 350 euro na takmer dva mesiace a o zvyšných takmer 7000 sa "postará" podľa vlastného uváženia a ešte bude mať argument, že "vždy jej dával toľko" a "viac nezarobí" a "iní majú aj menej") A že odíde "na tri týždne" a vráti sa o sedem (bez toho, že by ho zaujímalo, ako jeho rodina prežije) - tak mne by úplne stačilo toto, aby mal zo života (so mnou či bezo mňa) veľmi dlhý čas peklo (vychcancov každého druhu neznášam a ani sa mi nesníva, že by som sa mala báť!!!!)