Ako odstrániť priezvisko dieťaťa po otcovi?
Drahé žienky idem si sem po radu tak snád aspoň trochu uspejem.Nepoznám nihoko kto by riešil takýto problém a chcem sa poradiť čo je vhodnehšie a ako postupovať.Moja takmer 5 ročná dcérka svojho otca nepozná.Má ho v rodnom liste ale nikdy ho nevidela nakolko mesiac po jej narodení som zistila že ma jej otec rok podvadzal a v deň ked sa nám dcéra narodila to oslavoval s dotyčnou a ona otehotnela.Zostal sňou .O dcéru nemal ani nemá záujem.Žije sňou a majú už dve deti.Moju dcérku som mu nosila k jeho rodičom aby ju prišiel pozrieť no neprišiel nikdy.Súd mu stanovil výživné v sume 50 euro ale platí len 20.Teda konkretne ani nie on ale tá jeho.Tak mi to ukazuje ked si pozriem IB ..Ona vkladá tu užastnu sumu...Ako dosiahnuť aby mala priezvisko pomne ak on nebude súhlasiť? je pri tomto potrebne aj pojednavanie kde obaja prideme ci rozhodne sám sud?
Samozrejme viem ze nepatri mne a ani by som si ho nikdy nenechavala! Toto vyzivne som chcela riesit zaroven aj s problemom s priezviskom.V rodine o peniaze nudzu nemame a deti maju vsetko naco si spomenu a co potrebuju.Chcela som sa len poradit ohladne toho priezviska.aj ci je potrebny pravnik ak chciem uspiet alebo ci nie...
ahoj, sud vas oboch bude vypocuvat plus bude pritomna kolizna opatrovnicka, ktora bude zastupovat prava dietata. Najprv sa skontaktuj s otcom dietata a oznam mu ze chces zmenu priezviska pre dcerku, ak neuspejes posli navrh na zmenu priezviska maloleteho na sud, velmi dolezite pre sud je aby si povedala, ze dieta otca nepozna, neudrziava s nimi ziadny styk de facto nema k nemu ziadny vztah, nejavi o neho tym padom zaujem a presne tak isto nejavi zaujem ani otec dietata, co potvrdzuje i fakt, ze neprispieva plnou sumou na vyzivne. Neviem ci si vo vztahu ale ak ano, povedz, ze dieta zije v domacnosti s inym muzom, ktoreho povazuje za otca (napriklad ak teda niekoho takeho mas), kolko ti plati vyzivne predloz vypismi z uctu. Sud by ti mal vyhoviet
Ak bude súhlasiť otec je potrebné podať žiadosť na príslušný Okresný úrad a za poplatok (tuším okolo 30e). Ttá žiadosť musí byť spoločná, treba sa informovať na úrade. Keď pôjdete osobne, tak spolu obaja a podpíšete tam, alebo zistiť čo potrebujete a poslať...na žiadosti overiť úradne vaše podpisy. Keď nebude súhlasiť, tak jedine cestou súdu.
Ahoj. Požiadaj o to súdnou cestou. Kto mu stanovil vyzivne na dietatko ? Ak súd, tak musi ti taku sumu platit. Vytlac si vsetky sumy ktore ti posiela a chod s tym na sud. To co sa tyka priezviska si myslim ze mozes zmenit aj bez suhlasu ale uz ti potom nema pravo platit vyzivne od otca. Na tvojom mieste by som dcerke priezvisko nemenila. Ved ked bude väčšia sa vyda. Moj otec nas opustil ked som mala rok a ked osm mala 3 podal o rozvod. Bol to velky alkoholik a este mal aj tu drzost. Nepoznala som ho nikdy pred tym, ale priezvisko som si nikdy nemenila. Do mojich 18 rokoch mi daval vyzivne 50€ ako mu to stanovili sudom. Po mimo ako som ho spoznala mi dal aj viac aj mi viac poslal, ale taktiez bolo to smiesne od sudu. Jeho plus bolo to ze nikde nerobil aj ked robil len na cierno.
Ak majej zmenis preizvisko uz nemas narok na vyzivne od otca.
Vela stastia.
@mamaaaaaaaaaaa to nie je pravda co pises, zmena priezviska dietata nema absolutne nic spolocne s platenim vyzivneho. Pokial v rodnom liste je napisany ako otec tak musi platit vyzivne aj ked ma dieta zmenene priezvisko
@bleblu platit musi o to nam aj ide ale zvysit.kedze ma platit 50 a plati 20
@sarakikajanamajo vo vyske vyzivneho uz bolo rozhodnute niekedy? Uz ste mali sud ohladom zverenia dietata do opatery a urcenie vyzivneho?
@sarakikajanamajo mam za, to ze pokial uz mas jedno rozhodnutie o vyzivnom, budu dve pojednavania samostatne jedno o veci zmeny priezviska a samostene konanie ktore bude pojednavat o vyzivnom, o jeho uprave resp. doplatku a vyske a o styku dietata s otcom dietata.
@bleblu nemusi ... poznam takeho ktoremu zena zmenila synovi priezvisko napri jeho voli a tym on zariadil teda aby neplatil vyzivne na malolete dieta.
@mamaaaaaaaaaaa no nemyslim si ze to je pravda, nasa pravna legislativa nespaja meno dietata s vyskou vyzivneho. Ustanovuje ze vyzivne plati rodic a rodic sa stava rodicom ked je napisany v rodnom liste, bez ohladu na priezvisko dietata . Dalej dieta musi mat meno a priezvisko, priezvisko dieta musi mat po jednom z rodicov a je absolutne jedno ci ho ma po matke ci po otcovi. Vyzivne neplati ten, kto sa svojho dietata vzda, ale tam su tiez urcite zakonne podmienky, a nie je mozne sa len tak vzdat dietata nejakym vyhlasenim, ako i nie je mozne si menit priezvisko dietat bez suhlasu oboch rodicov alebo rozhodnutim sudu. Presne takto to funguje dnes.
@bleblu ano mali sme.sud rozhodol platit 50 eur mesacne.platil aj plati 20 . O opatere na dieta tam nemam nic .sudca nam povedal aby najskor otec navstevoval dceru aby ho poznala nakolko je to prenu cudzi clovek.samozrejme ze ju nevidel ani raz.videl ju kes mala mesiac.
@bleblu
Ano presne tak musel by sa vzdat otcovstva aby nemusel platit.. co je tiez moznost zvazovala som aj toto riesenie.
@sarakikajanamajo myslim ze mas obrovsku sancu uspiet na sude. V takychto pripadoch sa vacsinou priklanaju k navrhu matky, zalezi aj od koliznej opatrovnicky, aky bude mat nazor na zaklade dokazneho konanie, Ak kolizna bude za zmenu sud vacsinou da na nazor koliznej opatrovnicky. Takze po spravnosti by si mala mat dve konanie jedno na zmenu priezviska druhu na vyzivne - doplatok plus navysenie. Co sa tyka styku dietata s otcom, ja osobne by som trvala na tom, ze styk bude na zaklade dohody s matkou. Je to pre teba vyhodnejsie a mozes s tym v praxi lepsie operovat ak nahodou by zacal vymyslat a on sa nebude mat velmi o co opriet ak by prislo k sudnemu konaniu ohladom upravy styku s dietatom
@sarakikajanamajo vzdanie dietata je na dlhe lakte. Tu by som musela presne pozriet vyklad a zakon ale myslim ze je to tak, ze dieta ktore uz malo v rodnom liste otca zapisaneho, sa tento moze vzdat len v pripade ak by doslo k osvojeniu ho inym "otcom". Kolonka meno otca moze ostat nevyplnena konkretnym menom, len vtedy ak nebol uvedeny pri narodeni resp. ak tam neprislo k suhlasnemu vyhlaseniu otcovstva, resp. urceneho sudom, vtedy sa uvadza ako neznamy, ale v inych pripadoch tam meno otca musi byt uvedene
@sarakikajanamajo otcovstva sa nedá len tak vzdať, musela by si mať partnera, ktorý si dieťa osvojí a teda preberie na seba záväzky po biologickom otcovi. Ale nedá sa otca len tak vymazať z rodného listu, jediná možnosť je otca "vymeniť" za iného... A opäť by s tým biologický otec buď musel súhlasiť, alebo by to muselo byť rozhodnutím súdu.
@bleblu presne ako píšeš, musel by sa nájsť "náhradný" otec...
@bleblu ten pan s jeho ex maju dieta. Dala mu priezvisko po novom partnerovi a ten si ho osvojil. Preto nemusi platit vyzivne na malolete dieta. Urobila mu to schvalne aj ked on bol proti tomu zial nezmohol nic.
Keby ste bola muz platila by ste vyzivne na dieta ktore nema vase priezvisko a este k tomu by si ho osvojil iny muz? Myslim si ze nie.
Ale ano mate pravdu. Zabudla som doplnit to ze ten jej novy partner si ho osvojil.
Pekny den.
@sissy27 ja priatela mam ktory ju v podstate vychoval a dcerka ho zboznuje 🙂 meno by mala jeho.ale jej pravy otec by stym nesuhlasil urcite
@sarakikajanamajo nie len meno by mala jeho...on by si ju musel osvojiť, teda prebrať kompletne všetky záväzky, aj výživné... v prípade rozvodu / rozchodu by bol on povinný platiť výživné, nedá sa to potom zase zmeniť... takisto by dcéra po ňom dedila... takýto krok si treba dobre premyslieť, hlavne teda zo strany toho chlapa.
hmm tam treba suhlas obhoch. takže aj jeho a to neviem, či ti pri všetkej úcte dá
@sarakikajanamajo otcovstva sa nedá vzdať. Nemala si dať dieťaťu priezvisko po otcovi - aké jednoduché - nechceš mi dať svoje preizvisko /teda vziať si ma/ - nebude mať dieťa tvoje priezvisko /teda bude mať moje... oj koľko by ste si vy žienky ušetrili potom problémov. Toto ja nikdy nepochopím a to sa s tým na úrade denne stretávam. A ešte keď som tu viackrát upozorňovala na takéto a podobné riziká, vysmiali ma.
Otcovstva sa nemôže vzdať - nič také nejestvuje.
Na zmenu priezviska musíte dať súhlas obaja - na matrike, alebo o tom musí rozhodnúť súd v prípade, že otec nebude súhlasiť.
To, či má alebo nemá jeho priezvisko, nemá súvis s povinnosťou platiť výživné a to v plnej výške. Prečo si doposiaľ neriešil, že si túto povinnosť neplní, resp, plní len čiastočne? - Polícia, exekútor a mladý pánko so to rýchlo rozmyslí.

Neplatenie vyzivneho alebo aj ked plati len cast - marenie sudneho rozhodnutia, trestne oznamenie, exekutor
Ries to

@sarakikajanamajo pokiaľ on nebude súhlasiť, tak jedine súdnou cestou. A rovno si žiadaj aj o doplatenie zameškaného výživného, už tých 50€ je smiešna suma, nechápem, že mu to len tak nechávaš. To nie sú tvoje peniaze, ale peniaze tvojej dcéry. Ak to výživné nepotrebuješ, tak jej ho odkladaj, raz sa zíde.