Priateľ nechce byť uvedený v rodnom liste ako otec, keď dieťa nebude mať jeho priezvisko

zuzka251
6. jún 2020

Ahojte. S priatelom sme sarozisli v 7.mesiaci tehotenstva, babatko bolo chcene, planovane. Az do rozchodu sa partner na babo tesil. No mali sme partnerske problemy, svadbu sme neplanovali v blizkej dobe a ja som chcela, aby malo babatko priezvisko po mne s tym, ze ked sa raz vezmeme, bude mat nase spolocne priezvisko. To bolo pre priatela neakceptovatelne a kvoli tomuto sa so mnourozisiel. Navyse nechce byt v rodnom liste uvedeny ako otec, ak nebude mat mala jeho priezvisko a zaroven nebude platit z vlastnej vole vyzivne. Jedine ak urcim otcovstvo sudom a tym bude aj viazany platit mi na dcerku. Vyhraza sa ale, zeurobi vsetko preto, aby tobola conajnizsia suma a s malou sa vidat nechce.
Ako tuto situaciu riesit? Neviem ci to vsetko utiahnem sama z rodicovskej.

amelia000
6. jún 2020

@zuzka251 no chcene a planovane a rozisiel sa somnou kvoli priezvisku a malu nechce vidiet ani platit nanu...mi ako chcene a planovane nepride. Ale neva..k teme. Neviem sice, ako to je ked nechce byt otec zapisany v RL, ale urcite to vyzivne budes riesit sudne...treba si odkladat blocky co sj malej kupila...spisat si co stoji taka starostlivost a ziadat 50% minimalne. O tom RL ti tu urcite baby co si tym presli poradia a bohuzial budes to musiet nejako utiahnut sama...pozri si prispevky v soc poistovni naco mas narok pripadne este rodina pomoze.

heleninamama
6. jún 2020

Poroď, daj svoje priezvisko a daj hneď aj na súd návrh na určenie otcovstva a výživné (spíšu Ti to zdarma na sociálke) Bude súd a tam buď otcovstvo prizná, alebo pôjde na testy (aj si ich zaplatí) a určia mu výživné. Sumy sa neboj, hlavne, ak nemá iné deti, sudcovia vedia, ako to chodí. Aj keby robil na čierno, výživné mu určia podľa potrieb dieťaťa.

zuzka251
autor
6. jún 2020

Lenze ja som sa na sud nechcela obracat aj ztoho dovodu, ze on si moze potom narokovat na stretavanie s malou (aj ked povedal, ze na nu nebude mat cas), robit mi prieky alebo huckat malu proti mne..toho sa velmi obavam. Neviem ci mi tych 30€ mesacne zato stoji.

pribinak
6. jún 2020

Celé by som si to dobre rozmyslela, či chceš, aby hentaky chlap bol zapísaný v RL ako otec
Lebo s povinnosťou platiť výživné získava aj práva. To že teraz povie že sa s malou ani nechce vídať už o 2 roky platiť nemusí a cez dieťa sa dá veľmi efektívne robiť druhému rodičovi zle

Ja by som to nechala tak, nech si strčí do riti.
Možno keď sa dieťa narodí, aj on si to cele premysli.

Obaja by ste sa mali nad sebou zamyslieť, lebo ak bolo bábätko plánované a vy sa rigidite kvôli blbosti ako je priezvisko, tak je to na zamyslenie
Pripravili ste babo o to najdôležitejšie, rodinu

amelia000
6. jún 2020

@zuzka251 no rozhodnutie je len na tebe, tu ti zeny mozu povedat len ako postupovat.
@pribinak no ved toto...planovat dieta a vztah taky, ze sa povadime na banalite a uz nemam zaujem o teba to co je? :O chudak to dieta :(

majkeel
6. jún 2020

Ste rozhadani, ty pod vplyvom teh. hormonov, riesite blbosti a robite si napriek. Nechajte tomu cas, to sa utrasie.
Som za to, aby dieta malo priezvisko otca, vtedy to vela muzom to da psychologicky moralny zaväzok, aby sa starali o dieta aj po rozvode. Kto nema ziadnu moralku, tomu nepomoze nic. Zmenit dietatu meno neskor mozes vzdy ...
Privlastnit si dieta, na truc mu dat este ine meno, robit si prieky a este cakat dalsich 25 rokov velkoryse vyzivne je z rise fantazie.

janeninka
6. jún 2020

@zuzka251 ukázal sa ako riadny charakter teda. No stále to môže byť skrátka jeho zúfalstvo. Pre niečo si si ho pôvodne ako otca dieťaťa vybrala. Z týchto pár riadkov ťažko odhadnúť či aj svojmu dieťaťu neublizis tým že ho zo života zmažes. Má právo na to vedieť kto je jeho otec, v puberte mu bude táto časť skladačky chýbať. Aj tak si myslím že to chlapa prejde a bude sa chcieť stretávať a snáď aj platit..Bez ohľadu na priezvisko.
Neviem či je to len o 30 eurách. . Vieš si pýtať viac, hlavne časom. Za tie roky sa to nazbiera, je to niečo na čo má dieťa právo..zároveň keď ho neuvedies do rl jemu tiez nič nebráni poziadať o určenie otcovstva.
Akékoľvek rozhodnutie urobíš, budeš niesť následky. Držím palce. Snáď aspoň trošku sa chlap sclovečí.

Aa ešte mI napadlo čo tak obe priezviska??

sissy27
6. jún 2020

@majkeel zmeniť dieťaťu meno nemôže v budúcnosti len tak hocikedy - bude na to potrebovať súhlas biologického otca alebo rozhodnutie súdu, tak prosím ťa nepíš bludy. A nehnevaj sa na mňa - dať dieťaťu priezvisko po otcovi len aby on mal pocit dôležitosti a ukojené ego? No nech je taký frajer a dá on priezvisko matke svojho dieťaťa a preberie zodpovednosť za RODINU, nie len za dieťa.
@janeninka Dieťa nemôže mať dve priezviská.
@zuzka251 máš nasledovné možnosti:
- porodiť, dať dieťaťu svoje priezvisko, v RL “otec neuvedený” a fungovať bez výživného a mať (možno) kľud, každopádne aj on si môže požiadať o určenie otcovstva a následne k tomu bude mať aj práva a povinnosti s tým súvisiace
- sama dať po pôrode žiadosť o určenie otcovstva a výživné
- spraviť ako on chce (ale toto by som v danej situácii vynechala)

hindakus
6. jún 2020

No..myslím, že on klame, že sa rozchádza len kvoli menu dietata. To by ma zaujimalo, ako by 20-rocnemu dospelemu synovi vysvetloval, za sa na neho s prepacenim vysral len preto, ako sa volá. Je to nezrely hajzel. Ja osobne by som ho v rod.liste nechcela, ale ak nie si zo superbohatej rodiny, musis mysliet aj ekonomicky.

simuskaaa123
6. jún 2020

@zuzka251 ver ze nebude. Mnne sa tým ex vyhrážal a vcul chodí raz za čas, aj to len urobí bubu a ide spokojný domov. Tiež sa vyhrážal, že mi ju zoberie, bude ju huckat proti mne.. A pod blbiny. Iba mi chcel robiť zle. Skutek útek. A výživné mam 170e nie 30..

majkeel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majkeel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simuskaaa123
6. jún 2020

@majkeel tak ja to vidím z druhej strany. Mala ma priezvisko po ex co považujem za životnú chybu, ale bola som mlada, naivná, sprostá. Bol milujúci partner. Ale časom som zistila, že všetko sú len reči. Všetko spraví, ale iba s hubou. Po 10 tích dňoch od pôrodu začal ja malú žiarliť. Tak sme sa rozišli. Na súde vykrikoval, ako si všetko vybaví, že bude chodiť 2x do týždňa. Ja čakať musím, ale on nechodí. Ja nemôžem ísť na týždeň na dovolenku, lebo proste vždy sú tam tak 2 dni že nedá sa. Musím si plánovať doktorov aj všetko mimo jeho dní, keďže som bez auta. On robí len problémy. Keď dôjde, na malú ani nepozrie. Iba uráža mňa moju rodinu a chvali sa frajerku. Nadáva ni, ako je všetko moja chyba.. Robí mi peklo zo života. Naozaj by som ozelela to výživné a mala pokoj.. Keby ma záujem o malú a vidím, že re skvelým otcom, ani na súd by som nešla a nechala stretávanie na dohode...

majkeel
6. jún 2020

Tento pripad je jednoduchsi o to, ze on nema ani zaujem byt uvedeny ako otec... Urcit sudom otcovstvo, urcit vyzivne, kaslat nan, zariadit sa podla svojho .... a pochvalit sa v zrkadle, akeho super otca som vybrala pre svoje dieta.

sissy27
6. jún 2020

@majkeel ešte raz a pomaly - tu sa “otecko” prejavil v plnej paráde. Nemá záujem o dieťa a nebude dobrovoľne platiť, lebo nebude mať jeho priezvisko. To je čo za argument?? A to vraj dieťa chcel a plánoval.
Na jednej strane chápem, že bojuješ za oteckov, ktorým ich expartnerky bránia v kontakte s deťmi, možno si jedným z nich. Ale aj chlapi si vyberajú s kým spávajú, takže tvoja nemiestna poznámka o ženách, čo spávajú s debilmi, sa ľahko otočí aj na mužov, čo spávajú s nevhodne vybranými partnerkami a robia si s nimi deti, že? Tak ako tu fňukáš nad tým, ako ženy robia zle exom cez deti, tak je aj veľa prípadov, kde sa ženy nevedia nijako domôcť základného výživného na deti (nejaký papier a jeho reálna vymožiteľnosť v praxi nie je to isté), o nejakej fyzickej starostlivosti o deti zo strany otca môžu len snívať, lebo zobrať si dieťa na víkend je len jeho právo a nič viac.
Iste, sú ženy, ktoré majú dieťa ako zdroj príjmu, ale koľko ich je na slovensku? Veľa chlapov si myslí, že výživné nad 100€ je rozprávkovo luxusné výživné, ale nie je.

majkeel
6. jún 2020

@simuskaaa123 Preco si nenechas mailom/chatom potvrdit pred kazdym stretkom, ze naozaj pride. Ak nepotvrdi, alebo potvrdi a nepride, mas dokaz a moze v ten den kaslat na neho. Ked je niekto nespolahlivy, tak si to dajte do dohody, ze si musite potvrdzovat platnost dohodnutych stretnuti.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
6. jún 2020

@zuzka251 takto, buď dáš otca zapísať do RL dieťaťa a súdne budeš žiadať aj výživné , ale v tom prípade počítaj s tým že otec má právo stretávať sa s dieťaťom a on si automaticky bude žiadať minimálne určiť termíny kedy bude mať nárok byť s dieťaťom a ty mu styk s dieťaťom v stanovených termínoch musíš umožniť....Druhá možnosť je vykašlať sa na výživné a otca nezapísať ani do RL.....v tom prípade ak bude dieťa chcieť vídať musel by to dať on k súdu na dokázanie otcovstva ale súd mu vtedy automaticky určí aj styk s dieťaťom a výživné na dieťa.....Otec nemá len povinnosti ale aj práva.....takže buď výživné a bude môcť vídať dieťa alebo ostať bez výživného a dieťa mu nedávaj....

mogaa
6. jún 2020

@zuzka251 a bohužiaľ je to tak, že každý otec si minimálne 1x do roka spomenie že má dieža na ktoré platí výživné a ty mu ho musíš dať....pokiaľ je malé - styk s dieťaťom v tvojej prítomnosti, neskôr bez teba ..najčastejšie je to každý párny alebo nepárny týždeň, sviatky sa delia že jeden rok u teba druhý s otcom + prázdniny....

mogaa
6. jún 2020

@zuzka251 každý párny alebo nepárny víkend, nie týždeň...

simuskaaa123
6. jún 2020

@majkeel tak keď je to určené ja čakať musím 15min.co znamená víkend od 9 a od 15.. Napíše že príde alebo sa neozve vôbec a potom som ja zla, lebo mi nedávam info o malej a on ju kvôli mne nevidí..

evitka83
6. jún 2020

@simuskaaa123 preco si nepodas navrh na upravu styku? Ponechat frekvenciu styku s doplnenim podmienky, ze musi vzdy vopred do nejakeho casu potvrdit, ze pride vzhladom na spomenute skutocnosti, ze navstevy flaka, teba s dcerou to limituje v aktivitach a dcera ma z toho traumu, nebola by si prva, komu to takto sud zmenil.

evitka83
6. jún 2020

@zuzka251 nechaj to par tyzdnov vyhnit. Ked porodis uvidis ako sa bude spravat, ale osobne by som si takeho egocentrickeho sobeckeho a jesitneho trotla nebrala. Keby som ja bola na tvojom mieste, posnazim sa tieto jeho kecy dostat do pisomnej formy. Sms alebl email, aby som mala dokaz na sud , ze aky je starostlivy otec...porodila by som, dala malej moje priezvisko a oznamila mu, ze sa narodila. Uvidis ako sa zachova. Zmenit priezvisko na jeho mozes vzdy. Keby sa jeho postoj nezmenil, co tipujem, ze nezmeni. A vlastne ja by som uz asi ani nemala zaujem, aj keby zmenil, ale to som ja 😉 v kazdom pripade podala by som na sud ziadost o urcenie otcovstva a vyzivne a preplatenie tvojich nakladov v tehu. Pokial ma na to prijmy, ale pokial viem, tak dnes pokial je chlap zdravy a nie je vo vykone trestu, tak sud neprihliada na vyhovorky, ze nema pracu. Je jeho povinnost si zaobstarat a postarat sa financne o dieta. A hlavne sa nedaj zastrasit, vela chlapov si mysli, ze ked spravi bububu, tak zena sa z toho 💩💩💩, ale vacsina ich vyhrazok nema pravny podklad a mozu si akurat taj fukat praskovy cukor vies kam 😉 ked vedel dieta robit, ma zakonnu povinnost prispiet k starostlivosti. Ze sa mu to nepaci, lebo bla bla uz nie je tvoj problem

kristiii
6. jún 2020

@zuzka251 nenapísala si, aké ste mali vo vzťahu problémy, ale predpokladám, že to, že nechceš dať drobcovi meno po otcovi, bola preňho len akože "super" zámienka. Hlavný problém bude zrejme niekde inde a preto je ťažko ti radiť. Ale ak nie je otec úplný magor, cháp nejaký narkoman, násilník a pod. tak by som ho do RL dala, dieťa má právo mať a poznať otca (ak ten bude mať záujem) a má nárok aj na finančnú podporu od neho. Inak to s tým menom je podľa mňa správne rozhodnutie, keďže mama je väčšinou tá, čo chodí s dieťaťom po doktoroch, vybavuje po úradoch..takže je to určite praktickejšie, ak sa nemáte v pláne vziať

simuskaaa123
6. jún 2020

@evitka83 pretože na súde zo mňa spravil kravu, čo mu bráni v styku.. Hovorila som, že chodí 2x do mesiaca a dala mu 2x do týždňa pretože vykrikoval, ako si to vybaví...

aprila
6. jún 2020

@zuzka251 s povinnostami vznikaju aj prava a vzdy lepsie vyzera, ked ma dieta otca uvedeneho v RL ako neuvedeneho. Treba sa obratit na socialku, tam poradia, co treba ...okrem ineho i prispevok nevydatej matke, ci na vybavicku dietata pri porode. Treba sa na socialku obratit co najskor, aby si si to hned po porode mohla podat.

simuskaaa123
7. jún 2020

@mogaa ja mam parný týždeň utorok a štvrtok 15 17 a neparny týždeň sobota a nedeľa 9 11 a 15 17 hod.. Tento rok tu bol 4x

evitka83
7. jún 2020

@simuskaaa123 osobne sa ma to nastastie netyka, ale poznam zial dve kocky, ktore to takto riesili sudne. Muz si nechodil po deti, ako mal ulozene sudom, robili si zaznamy, kedy neprisiel. Nemal to na sude ako popriet. Plus mali posudok od psychologicky, ako tym dieta trpi a ze namiesto toho, aby dieta zbytocne cakalo doma na otca a malo z toho depresiu, ze sa na nu opat vykaslal, je v jej zaujme upravit komunikaciu ohladom styku na potvrdenie stretnutia vopred, pretoze pokial nepotvrdu moze matka dietatu vytvorit nahradny program. Mozno je to aj o tom, akeho mas pravnika. V kazdom pripade ony to vyhrali, aj ked na odvolanie a mohol vykrikovat chlapco chcel o svojich pravach, ked nekona v prospech svojho dietata . Oba pripady ako cez kopirak

mnamko
7. jún 2020

@janeninka dve priezviska nieje mozne zapisat dietatu

simuskaaa123
7. jún 2020

@evitka83 hej len moja mala ma 8 mesiacov, čiže ona to nevníma zatiaľ. A prvýkrát na súde si všetko vybavil podľa seba, čo som nesúhlasila vykrikoval, že chce a dostal to. Odklepla celý jeho návrh okrem toho, že chcel malú 6 hodín bezo mňa, vtedy mala 4 mesiace.. Inak chcela som parný víkend, má neparny, hovorila som ze chodí 2x do mesiaca a dala mu 2x do týždňa.. A pod... Cele pojednávanie bolo o tom, že som dieťa co ma dieťa a ešte k tomu som z nekompletnej rodiny a chcem to isté pre svoju dcéru.. Takže tak..