icon

Ako požiadať o výživné, keď je druh vo výkone trestu?

22. apr 2024

Ako je to s vyzivnym?
Druha zobrali do výkonu trestu. Žili sme spolu. Môžem žiadať výživné na UPSVaR? Alebo musím dať žiadosť na sud?
Ďakujem za rady

egonsk
•
22. apr 2024

ked tam nebude pracovat, bude ti musiet platit stat na zaklade ziadosti. V opacnom pripade by ti mali posielat vyzivne automaticky, ked ho mas sudom priznane.

autor
•
22. apr 2024

@egonsk nemám súdom určené nič. Moja otázka znie, či musím podať žiadosť cez súd, alebo stačí ak pôjdem na UPSVaR. Ďakujem

egonsk
•
22. apr 2024

no v tomto pripade musis na sud, lebo ani upsvar ti nebude mat ako urcit nahradnu vysku vyzivneho.

egonsk
•
22. apr 2024

vo vyssie uvedenom clanku na konci su uvedene potrebne papiere, aby si dostavala nejake peniaze od upsvar, rovnako to plati aj ked je v base... cize bez sudneho rozhodnutia celkom zrejme nedostanes nic. Ale mozes sa ist preistotu informovat, mozno sa nieco zmenilo za posledne mesiace, iked tomu neverim.

alenah31
•
22. apr 2024

@egonsk veru nič sa nezmenilo, všetko po starom. @autorka ty v prvom kroku žiadaš výživné od otca dieťaťa - štát supluje jeho úlohu len v prípade ak si otec dieťaťa neplní vyživovaciu povinnosť, ktorá mu bola súdom učená, pokúsila si sa vymôcť výživné od otca všetkými dostupnými právnymi prostriedkami no napriek tomu si neuspela - potom podáš na ÚPSVaR žiadosť u určenie náhradného výživného.
Musíš teda podať na prísl. súde Návrh na zverenie mal. detí do svojej starostlivosti a určenie vyživovacej povinnosti. Prebehne súdne konanie - dokladuješ príjmy-výdavky, rovnako otec detí, preukazuješ prečo žiadaš výživné v takej sume ako uvádzaš a štát rozhodne. Súdu a aj štátu je jedno, že otec detí je vo výkone trestu. Tým mu povinnosť platiť výživné nezaniká.

yvanielka
•
22. apr 2024

To len ja tomu rozumiem tak že tu nejde o to, že ste rozídení, vy ste normálne partneri, len je vo väzení a ty riešiš že ti má posielať odtiaľ nejaké peniaze, správne to chápem?
Alebo prečo požaduješ výživné keď ste spolu žili?

alenah31
•
22. apr 2024

@yvanielka pretože tie deti živiť treba aj po jeho odchode do výkonu trestu. Pokiaľ spolu žili do domácnosti peniaze nosil, to z akej činnosti tie peniaze boli je teraz úplne jedno - teraz je na to sama a začnú mať existenčné problémy. Bez určeného výživného súdom nebude maž nárok na žiadne dávky. Zrejme to vie - v tomto prípade nikoho nesúdim - ak ona a deti nechcú - možno v najhoršom scenári skončiť na ulici - potrebuje pomoc štátu a teda štátnych dávok - jej je jasné, že on jej výživné aj keď bude určené súdom platiť nebude no bez toho papiera zo súdu sa nikam nepohne.

doriiis
•
22. apr 2024

@yvanielka ...no lebo keď spolu žili,tak nosil domov nejaké peniaze.Teraz ich nosiť nebude a autorka ich potrebuje.Jednoducho vysvetlene

yvanielka
•
22. apr 2024

@alenah31 ahaa ďakujem, ja rozumiem že je to kvôli financiám len som nevedela že aj v takomto prípade sa to volá výživné, vďaka za objasnenie