icon

Ako požiadať o výživné na stredoškoláka?

26. máj 2026

Ahojte, dieťa ide na strednú školu a roky ťahám domácnosť sama. Zvažujem podať návrh nech je v mojej starostlivosti a tiež žiadať výživné. Neriešte prečo až teraz. Skôr ide o to, či mi viete pomôcť nasmerovať ma aký postup, napíšem to sama či treba právnika? Príde mi sociálka domov ? Bločky ani nič som nikdy neodkladala keďže som neplánovala žiadať o výživné ale životná situácia sa zmenila. Nasmerujete má? Gpt toho popísala ale chcem niečo reálne. Koľko sa asi čaká na súd a koľko je také výživné na 15 r dieta? Dik za reakcie

Strana
z2
cacianka
Včera o 06:21
@anonym_autor

@anonym_161fb7 takže mám to mať trojmo? A jemu to zasielam ja či na súde odovzdám dve kópie a súd mu to pošle? Ale potvrdenie o príjme stačí súdu však? Jemu nemusím dávať tie prílohy?

@anonym_autor ty napíšes návrh na určenie výživného, na nete nájdeš vzory podaní na súd - ten si prisposob podľa vašich údajov. Vytlačiť to 3x a všetky donesieš na súd do podateľne - tam ti na 1 rovnopis daju podaciu pečiatku, že to prevzali a je to pre teba. Tie ďalšie 2 - jeden súd ukladá do spisu a druhý posiela odporcovi, spolu s poučením čo má robiť, čo má predložiť a vyzve ho aby sa vyjadril k návrhu ( tvojmu). Ty exovi neposielas nic.
Zvyčajne pošlú aj oznam, kedy bude pojednávanie dátum, čas, miesto. A taký oznam pošlú aj tebe. S poučením ako sa na súde správať, hovoriť pravdu a nesklamať.... Atď .
Rovno pri podaní návrhu môžeš predložiť potvrdenie o tvojom prijme, to ti urobí v práci mzdárka/ personalistka, je to priemer na mesiac za posledný rok. Predložis aj rodný list , stačí fotokópiu , originál si môžeš zobrať zo sebou.

autor
Včera o 07:22
@cacianka

@anonym_autor ty napíšes návrh na určenie výživného, na nete nájdeš vzory podaní na súd - ten si prisposob podľa vašich údajov. Vytlačiť to 3x a všetky donesieš na súd do podateľne - tam ti na 1 rovnopis daju podaciu pečiatku, že to prevzali a je to pre teba. Tie ďalšie 2 - jeden súd ukladá do spisu a druhý posiela odporcovi, spolu s poučením čo má robiť, čo má predložiť a vyzve ho aby sa vyjadril k návrhu ( tvojmu). Ty exovi neposielas nic.
Zvyčajne pošlú aj oznam, kedy bude pojednávanie dátum, čas, miesto. A taký oznam pošlú aj tebe. S poučením ako sa na súde správať, hovoriť pravdu a nesklamať.... Atď .
Rovno pri podaní návrhu môžeš predložiť potvrdenie o tvojom prijme, to ti urobí v práci mzdárka/ personalistka, je to priemer na mesiac za posledný rok. Predložis aj rodný list , stačí fotokópiu , originál si môžeš zobrať zo sebou.

@cacianka a tie prílohy všetko trojmo ? Aj otcovi papier o mojom príjme? Žiadne gdpr ?

cacianka
Včera o 08:11
@anonym_autor

@cacianka a tie prílohy všetko trojmo ? Aj otcovi papier o mojom príjme? Žiadne gdpr ?

@anonym_autor nie. To sa dozviete až na súde, kto má aký príjem konkrétne. A tu gdpr v tomto veľmi neplatí, lebo musíte vychádzať z konkrétnych údajov , vedieť argumentovať, napr. že on klame a zavádza o príjme, nákladoch , len nemôžes ho z fleku obviniť že klame, to musíš mať dôkazy. Obaja viete adresy, aj kde pracujete, lebo to uvádzas v návrhu, prípadne si to vyžiada súd a je to v spise, do ktoreho môžete nahliadnuť obaja a dočítate sa to, napr z potvrdenia o príjme.
Stačí argumentovať sudcovi, že napr. keď má taký malý plat ako tu tvrdí, tak ako to že chodí 5x na dovolenky za rok, minimálne 2 sú luxusné, a pod. Chápeš takýto príklad ?
Keby si bývalá blízko, tak si s tebou sadnem a porozprávame sa, vysvetlím ti nuansy , keď mi ty vysvetlis vaše okolností. Zadarmo by sme prebrali čo a ako môžeš použiť, ako postupovať ( no dobre tak za 1 zákusok a pohár coly 🤣), alebo sa objednaj k právnikovi.a on ti všetko za palmáre vypočuje, vyžiada podklady, vysvetlí.
Takto písať, keď si si neprešla podobnú cestu, netušiš ani sa nevieš orientovať, je ťažko, ťažko lepšie poradiť. Myslím že ty potrebuješ na začiatok všetko po lopate a systematicky vysvetlit a konzultovať. Neviem ako si v tejto problematike orientovaná, ja som sa už naučila.
Nemyslím to v zlom, ja keď som sa kedysi dávno rozvadzala, nemala som ani šajnu, nič som nevedela. A pred pár rokmi som už zastupovala 2x na súde kamaráta ako laicky zástupca.

Strana
z2