icon

Ako sa pripraviť na rozvodové konanie?

25. máj 2026

Ahojte
Chcem sa opýtať v stredu mame pojednávanie ohľadom rozvodu. Návrh sme písali spolu kde sme napísali že deti budú zverené do mojej starostlivosti a výživné bude 500€ rozumej dve deti 11 a 6 rokov. Manžel je riadne zamestnaný.
Bývame v byte ktorý sme kupovali spolu keď mladšia dcérka mala 1 rok avsak on má do listu vlastníctva nezahrnul.
Odišiel on, momentálne tu nebýva.
Mame ešte jeden byt ktorý vlastníme obaja, ale ten sa prenajíma.
Viem, že asi platí to že tento byt je jeho a hotovo ale budovali sme to od začiatku spolu.
Poraďte prosím čo nás čaká na pojednávaní. Či nás môže vyhodiť z bytu atd.. čo si pripraviť ako sa nachystať... Vďaka

anonym_94235c
25. máj 2026

@anonym_autor júj osoba: všetky veci kupované počas manželstva sú spoločným BSM majetkom

autor
25. máj 2026
@anonym_94235c

@anonym_autor júj osoba: všetky veci kupované počas manželstva sú spoločným BSM majetkom

@anonym_94235c doplním neboli sme manželia keď sa ten prvý byt kupoval

anonym_94235c
25. máj 2026

@anonym_autor len pre príklad, ja som rozvedená a súdila som sa 10 rokov o byt, ktorý sa kupoval počas manželstva a dali mi peniaze naň rodičia napriek tomu, že muž nebol zapísaný do listu vlastníctva

anonym_94235c
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor aha, tak v tomto prípade bude len jeho, ak prípadne nevieš učtenkami dokázať svoje investície doň

dadis
25. máj 2026

@anonym_autor Majetok sa na pojednavani vobec preberat nebude... bsm sa riesi po rozvode. Do toho prveho bytu si investovala? Prevodom na ucet? To budd najlepsie si po rozvode vziat na majetkove veci pravnika..

anonym_e96f25
25. máj 2026
@anonym_94235c

@anonym_autor aha, tak v tomto prípade bude len jeho, ak prípadne nevieš učtenkami dokázať svoje investície doň

@anonym_94235c ak sa platila hypo pocas manzelstva, mas narok na polovicu splatok.. aspon tak sa hovori

autor
25. máj 2026

Môže nás z bytu vyhodiť s deťmi?

anonym_455c63
25. máj 2026

@anonym_autor na všetko ti odpovie pravnik. Majetok sa rieši až po rozvode. Ideálne je sa dohodnúť a nesudit. Mate 2 byty, tak jednoducho byt si necháš ty, druhý muž. Vec vybavena
A vyhodiť vás nemôže. Je to aj tvoj byt. Ak je hypo, tak polovicu je povinný platiť. Taktie polovica sumy za prenájom toho druhého je tvoja.

anonym_455c63
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor manželmi ste byt nemuseli. Otázne je, či si ako ručiteľ.a platilo sa zo spoločných hypo.

anonym_9a8126
25. máj 2026

Píšeš: "Bývame v byte ktorý sme kupovali spolu, keď mladšia dcérka mala 1 rok avšak on ma do listu vlastníctva nezahrnul."
Podstatné je ako si sa finančne podieľala na kúpe prvého bytu, z toho bude plynúť nárok na jeho časť.
Vnímam, že máš obavy, že by Vás mohol vyhodiť z bytu. Urobiť to ako majiteľ môže, ale nie je to také jednoduché. Musí Ti ponúknuť podobné ubytovanie, stačí ponúknuť, nie zabezpečiť. Zvyčajne je lepšie sa takémuto dohadovaniu vyhnúť a vysporiadať si majetok po rozvode čo najskôr - ideálne sa dohodnúť...

anonym_3055ba
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ak je byt kupovaný pred manželstvom a byt je výlučne vo vlastníctve tvojho manžela, tak nie si vlastník bytu a byt ti nepatrí. On ako vlastník má právo nakladať s bytom ako chce on a áno môže vás vyhodiť. Ty máš právo na vrátenie investícií, ktoré boli realizované počas manželstva do bytu z BSM, teda z bezpodielového spoluvlastníctva manželov. To však treba zdokladovať učtenkami, ako napríklad prestavba kúpeľne, väčšie vybavenie domácnosti ako spotrebiče, televízor, nábytok a pod. Ani existencia trvalého pobytu, nebráni v tom, aby manžel užíval byť sám. Zároveň, čo sa týka detí, ak budú v tvojej vyhradnej starostlivosti, tak si treba premyslieť kam pôjdete, lebo matke bez bytu, či domu deti neviem či súd dá starostlivosti.

autor
25. máj 2026
@anonym_3055ba

@anonym_autor ak je byt kupovaný pred manželstvom a byt je výlučne vo vlastníctve tvojho manžela, tak nie si vlastník bytu a byt ti nepatrí. On ako vlastník má právo nakladať s bytom ako chce on a áno môže vás vyhodiť. Ty máš právo na vrátenie investícií, ktoré boli realizované počas manželstva do bytu z BSM, teda z bezpodielového spoluvlastníctva manželov. To však treba zdokladovať učtenkami, ako napríklad prestavba kúpeľne, väčšie vybavenie domácnosti ako spotrebiče, televízor, nábytok a pod. Ani existencia trvalého pobytu, nebráni v tom, aby manžel užíval byť sám. Zároveň, čo sa týka detí, ak budú v tvojej vyhradnej starostlivosti, tak si treba premyslieť kam pôjdete, lebo matke bez bytu, či domu deti neviem či súd dá starostlivosti.

@anonym_3055ba tak máme ešte jeden byt kde majiteľka som, nemyslím si že je toto dôvod nato aby mi nedali deti do starostlivosti

anonym_1da8fc
25. máj 2026
@anonym_455c63

@anonym_autor na všetko ti odpovie pravnik. Majetok sa rieši až po rozvode. Ideálne je sa dohodnúť a nesudit. Mate 2 byty, tak jednoducho byt si necháš ty, druhý muž. Vec vybavena
A vyhodiť vás nemôže. Je to aj tvoj byt. Ak je hypo, tak polovicu je povinný platiť. Taktie polovica sumy za prenájom toho druhého je tvoja.

@anonym_455c63 vyhodit ju moze. Je to jeho byt.

anonym_455c63
25. máj 2026
@anonym_1da8fc

@anonym_455c63 vyhodit ju moze. Je to jeho byt.

@anonym_1da8fc nemôže ju do rozvodu vyhodiť.
Plus mahu este aj druhý byt, kde je majiteľka

anonym_455c63
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_3055ba tak máme ešte jeden byt kde majiteľka som, nemyslím si že je toto dôvod nato aby mi nedali deti do starostlivosti

@anonym_autor a s tým bytom je co? Tak chod tam

weronika171717
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a platí hypotéku na ten prvý byt?

autor
25. máj 2026

Áno platí hypotéku. Na oba byty

anonym_890134
25. máj 2026

ja neviem, či vy niektoré si prečítate ten text aj s porozumením, alebo potom tu len strieľate do luftu? veď jasne tam napísala ako to majú s oboma bytmi...

tiezjedna
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a on vás chce vyhodiť alebo prečo sa na to pýtaš?

anonym_bc952b
25. máj 2026

Vsak vyhodte najomnika z najmu a mate jeden byt na byvanie Ty a jeden on. Zo spolocneho bytu Ti patri polovica, zo splatok, co ste zaplatili za ten jeho byt Ti tiez patri polovica, do rozvodu nemoze svoju manzelku s trvalym pobytom vyhodit z bytu. Chod urcite za pravnikom, budes ho potrebovat ale neboj, s holym zadkom neostanes, celkom fajn to bude.

mogaa
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ak budete rozvedený tak ano, lebo je jasné že byt je jeho.....ale máte predsa druhý byt takže sa treba dohodnúť na vysporiadaní alebo ten byt predať a peniaze rozdeliť...prípadne ty hypo a z 1/2 bytu ho vyplať

autor
26. máj 2026

Ide o to že ja by som kľudne bola zato že on si nechá jeden byt ja druhý lenže on súhlasiť nebude, bývam tu s deťmi majú tú zázemie chcela som to pre ne. Lenže on tu tiež chodí ako na klavír zrazu sa otvoria dvere a je doma a pre mňa je to dosť stres.

dadis
26. máj 2026
@anonym_autor

Ide o to že ja by som kľudne bola zato že on si nechá jeden byt ja druhý lenže on súhlasiť nebude, bývam tu s deťmi majú tú zázemie chcela som to pre ne. Lenže on tu tiež chodí ako na klavír zrazu sa otvoria dvere a je doma a pre mňa je to dosť stres.

@anonym_autor Lenze ten jeden byt je jeho, nemozes cakat, ze si ta tam len tak necha. Zajdi za pravnikom, vsetky papiere, vypisy skus pozhanat - investicie do tohoto bytu, tvoje ci pocas manzelstva, splatky hypoteky pocas manzelstva - to je vsetko, co si mozes z tohoto bytu narokovat (polovicu z tych splatok). A samozrejme polovicu z toho druheho bytu. Skuste to zratat, aku ciastku by si mu mala vyplatit, aby ti ten byt vedel predat - dajte mu navrh na vyrovnanie bsm, ak bude suhlasit, zobrat si hypoteku a mozes tam s detmi byvat... nemozes cakat, ze pp rozvode budes len tak byvat v jeho byte

jankar1995
Včera o 08:16

@anonym_autor Záleží, či ste v čase kúpy toho bytu boli už manželia. Ak nie, byt je skutočne iba jeho. Ak ste už boli a byt nebol notársky explicitne vylúčený z BSM, potom ho máte 50/50 bez ohľadu na to, na koho je napísaný.

dadis
Včera o 08:47
@jankar1995

@anonym_autor Záleží, či ste v čase kúpy toho bytu boli už manželia. Ak nie, byt je skutočne iba jeho. Ak ste už boli a byt nebol notársky explicitne vylúčený z BSM, potom ho máte 50/50 bez ohľadu na to, na koho je napísaný.

@jankar1995 Pise, ze neboli manzelia, ked sa byt kupoval