Ako začať nový život po rozvode s dvomi deťmi?
Moje pocity sú šialené. Plánujem rozvod a vôbec neviem, kde začať… toto je jedným z dôvodov, prečo stále zostávam vo vzťahu s niekým, s kým si vôbec nerozumieme. Čo ste urobili ako prvé? Máme dom na hypotéku, bývame ďaleko od celej rodiny. Mám to riešiť radikálne? Odísť za rodinou, nájsť si nové bývanie, zmeniť deťom školu škôlku, začať riešiť predaj domu? Bojím sa, že deťom veľmi ublížim aj keď viem, že takíto rodičia im ubližujú dvojnásobne. Mám pocit, že manžel by si rád nechal v opatere staršiu, sú rovnakí, veľmi si rozumejú. Bolo by vôbec ľudské rozdeliť takto súrodencov? Samozrejme že by som ich ja chcela mať oboch. Ďakujem, som smutná a zúfalá
@anonym_autor som 10 rokov po rozvode, zostala som sama na dvojročného syna a ročnú dcéru, dokonca bez domova ... bolo veľmi ťažké sa dostať zo všetkého ale som veľmi rada že som sa rozviedla a urobila som najlepšie čo som mohla . Teraz som sa znova vydala a mám malé bábätko a konečne šťastný život. Prajem Vám to tiež.
@andriknikolka Prajem ti len to najlepšie, si skvelá, že si to zvládla! Klobúk dole, kiežby som v sebe našla rovnakú silu. Môžem sa spýtať aké boli tvoje prvé kroky po tom, čo si sa rozhodla to naozaj ukončiť? Zostala si bez domova lebo ta vyhodil?
@andriknikolka Prajem ti len to najlepšie, si skvelá, že si to zvládla! Klobúk dole, kiežby som v sebe našla rovnakú silu. Môžem sa spýtať aké boli tvoje prvé kroky po tom, čo si sa rozhodla to naozaj ukončiť? Zostala si bez domova lebo ta vyhodil?
@anonym_autor Neodisla by som bez dietata, nikdy za nic na svete. Ani by som sa nestahovala daleko, najma kvoli detom- nech maju blizko oboch rodicov. Ak si otec dobre rozumie s detmi, zvolila by som striedavu starostlivost. Preco to chces tak radikalne vsetko menit? Tym detom len ublizis.. a aby si jedno dieta nechala otcovi, nemam slov.. (a tom som sama bola rok bez syna, lebo sa tak rozhodol)
Pozri, ak otec je dobrym otcom a o deti ma zaujem, pravdepodobne budes musiet ostat nablizku, lebo vlacenie deti cez pol republiky kazdu chviku neprospeje nikomu. Ak by to tak nebolo a ak Ta nic ine v mieste nedrzi, potom by som na to sla radikalne, a sla nazad k rodine. Ale to musis vediet Ty, kde mas ake zazemie. Zmenu skolky nevidim ako realny problem. Zvaz prakticke fungovanie podla toho, ako sa vy dvaja dohodnete.
Pozri, ak otec je dobrym otcom a o deti ma zaujem, pravdepodobne budes musiet ostat nablizku, lebo vlacenie deti cez pol republiky kazdu chviku neprospeje nikomu. Ak by to tak nebolo a ak Ta nic ine v mieste nedrzi, potom by som na to sla radikalne, a sla nazad k rodine. Ale to musis vediet Ty, kde mas ake zazemie. Zmenu skolky nevidim ako realny problem. Zvaz prakticke fungovanie podla toho, ako sa vy dvaja dohodnete.
@anonym_530740 Prakticky by som tu nevedela fungovať. Tu naozaj nie je nikto. Ak by som začínala nivy život, jedine tam, odkiaľ obaja pochádzame. Deti by tam mali úplne každého - okrem otca. Ten tam ale minimálne raz za mesiac aj tak chodí, myslím, že styk s deťmi by problém nebol. Nevedela by som však skĺbiť efektívne pracu ako samozivitelka a škôlu skolku. Museli by mi pomôcť nasi. Problém by bola staršia dcéra, ak by sa rozhodla ostať s otcom, nemohla by som jej brániť aj keď by som si to neželala… ale s mladším by som musela asi odísť tak či tak
@anonym_530740 Prakticky by som tu nevedela fungovať. Tu naozaj nie je nikto. Ak by som začínala nivy život, jedine tam, odkiaľ obaja pochádzame. Deti by tam mali úplne každého - okrem otca. Ten tam ale minimálne raz za mesiac aj tak chodí, myslím, že styk s deťmi by problém nebol. Nevedela by som však skĺbiť efektívne pracu ako samozivitelka a škôlu skolku. Museli by mi pomôcť nasi. Problém by bola staršia dcéra, ak by sa rozhodla ostať s otcom, nemohla by som jej brániť aj keď by som si to neželala… ale s mladším by som musela asi odísť tak či tak
@anonym_autor a Tvoj muz (ak ma deti rad) by s takym stykom suhlasil? Ze raz za mesiac? Podla mna nie, ak deti nie su batolata a ak pojde do tuheho. Asi ich nebude chciet vidiet 12x do roka (+nejake prilezitosti...).
Je to tazko, neviem si predstavit ze ak by aj dieta chcelo ostat s otcom, odisla by som od nich daleko. Ale zivot prinasa rozne situacie...
Drzim Ti palce, nebude to prijemne ani lahke, ale urcite to zvladnes takym sposobom pre dobro deti ... Drz sa.
@anonym_autor teraz sa ty cítiš diskomfortne, po rozvode sa tak budú cítiť tvoje deti
@anonym_autor teraz sa ty cítiš diskomfortne, po rozvode sa tak budú cítiť tvoje deti
@sasa1310 Takže mám zostávať v nefunkčnom manželstve iba kvôli deťom? Už teraz sa velakrat cítia diskomfortne, lebo vidia a počujú veci, ktoré by medzi rodičmi nemali. Snažili sme sa dlho, ale už sa to nedá zvládať, nemáme ani jeden záujem
@anonym_autor vrele ti odporucam kontaktovat nejakeho dobreho pravnika, aby ti dal instrukcie, co ta caka, lebo si to predstavujes ako hurvinek valku. Ty sa nemozes len tak odstahovat niekam do tramtarie, lebo ty sama nezvladnes zivot samozivitelky. Odstahujes sa vtedy, ak s tym otec deti bude suhlasit. Skolku a skolu detom nezmenis len tak, lebo ty chces. Zmenis to vtedy, ak s tym otec deti bude suhlasit. Deti potrebuju k zdravemu vyvinu primarne otca a nie starych rodicov.
@anonym_autor neriešila by som to radikálne ale s kľudom, premyslene a najlepšie spolu s chlapom ak dokážete spolu aspoň trochu v záujme detí komunikovať. Rozdeliť deti mi nepríde najlepší nápad. Ale ak je chlap normálny otec, tak nemôžeš očakávať, že budeš mať deti celý čas ty a on ich uvidí raz do mesiaca, možno 2x. To, že sa odsťahuješ ďalej neznamená, že ich má právo vidieť menej často. Kontaktovať právnika určite nezaškodí, pomôže ti pri iných praktických otázkach a vysvetlí, čo môžeš očakávať.
Koľko rokov majú deti? Teda hlavne staršia, keďže riešiš, že by chcela asi zostať s otcom..
@anonym_autor odišla som od muža s 2 malými deťmi do svojho 1 izbaku a rozviedla sa. Nebolo to easy, len sa treba odhodlať.
Školu ale deťom len tak nezmenis, musi stým súhlasit otec. Nemôžeš len tak odísť s deťmi,on je rovnaký rodič ako ty.
Uf velmi tazka situacia ale ty to beres bagrom, aspon z toho co pises.
Nechat dceru tu? Pride naraz o stabilitu, mama si vezme len mladsieho surodenca a odidu zit prec. A syn? Okrem otca a sestry aj skolka/skola, kamarati, domov.
Preco nemozes pracovat? Ako to riesite teraz? Co striedavka? Nemozu prist tvoji rodicia/mama prist byvat tam kde ste teraz vy, aspon na cas?
A budem uplne drsna ale pisem ako anonym takze nasrac - z tvojich riadkov uplne trci ze dceru nelubis tak ako syna. Ked bude chciet ostat s otcom tak co uz, musim akceptovat? Ma rovnaku povahu ako jej otec (muz ktoreho chces opustit)?
@sasa1310 Takže mám zostávať v nefunkčnom manželstve iba kvôli deťom? Už teraz sa velakrat cítia diskomfortne, lebo vidia a počujú veci, ktoré by medzi rodičmi nemali. Snažili sme sa dlho, ale už sa to nedá zvládať, nemáme ani jeden záujem
@anonym_autor Nie, ostavat v manzelstve nemusis, ale preco sa potrebujes oddrbat cez pol republiky? Ved ste na deti dvaja - ty a tvoj muz. Ze sa rozvediete, neznamena, ze vsetko ostane na tebe. Stale bude ich otcom. Dohodnite si bud striedavu, slebo spolocnu starostlivost a pomahajte si navzajom. Ked ste to zvladali doteraz, tak to zvladnete sj potom. Deti nie su macky, aby si ich prevlacala. Pracu si najdes vsade. Stari rodicia ti mozu pomahat aj na dialku. Vsetko pojde, ked budes chciet. Pozeraj vsak na dobro deti, uz nerozhodujes iba za seba...
rozviedla som sa krátko pred prvými narodeninami môjho dieťaťa. A to som sa vydávala v 5 m. Život s mojim ex mi prišiel ako z 19 st. Odišla som od neho aj bábom k rodičom. Roky sme bývali u mojich rodičov. Až v maturitnom ročníku sme sa odsťahovali do svojho domu.
Nikdy som neoľutovala rozvod.
@anonym_autor neriešila by som to radikálne ale s kľudom, premyslene a najlepšie spolu s chlapom ak dokážete spolu aspoň trochu v záujme detí komunikovať. Rozdeliť deti mi nepríde najlepší nápad. Ale ak je chlap normálny otec, tak nemôžeš očakávať, že budeš mať deti celý čas ty a on ich uvidí raz do mesiaca, možno 2x. To, že sa odsťahuješ ďalej neznamená, že ich má právo vidieť menej často. Kontaktovať právnika určite nezaškodí, pomôže ti pri iných praktických otázkach a vysvetlí, čo môžeš očakávať.
@anonym_6c39ae Nie je mojim úmyslom, aby ich videl raz do mesiaca, nech sa stretávajú koľkokrát budú môcť, nie som zakomplexovaná a nechcem si zlosť vybiť na deťoch, to by som si nedovolila. Nechcem im vziať otca, život tu však nebude možný, odtiaľ jednoducho budem musieť odísť, neutiahnem to.
Koľko rokov majú deti? Teda hlavne staršia, keďže riešiš, že by chcela asi zostať s otcom..
@anonym_360d40 8 a 4r
@anonym_6c39ae Nie je mojim úmyslom, aby ich videl raz do mesiaca, nech sa stretávajú koľkokrát budú môcť, nie som zakomplexovaná a nechcem si zlosť vybiť na deťoch, to by som si nedovolila. Nechcem im vziať otca, život tu však nebude možný, odtiaľ jednoducho budem musieť odísť, neutiahnem to.
@anonym_autor Co neutiahnes? Mladsie ma 4 roky, tak pracujes, hadam.. ci cakas, ze ta budu rodicia zivit? Ved mate dom, to je slusny zaklad si nieco pre seba kupit... je nas tu vela, co to zvladlo..nie je to jednoduche, to je jasne... to by sa polovica zien vracala domov k rodivom s takymto pristupom..
@anonym_360d40 8 a 4r
@anonym_autor dekel na marse. Ja ze to je 16rocna viac menej samostatna baba. Ty chces nechat take male dievca bez mamy?
Ak ty nemozes pracovat…ako bude moct pracovat muz ak mala ostane unho?
@anonym_autor dekel na marse. Ja ze to je 16rocna viac menej samostatna baba. Ty chces nechat take male dievca bez mamy?
Ak ty nemozes pracovat…ako bude moct pracovat muz ak mala ostane unho?
@anonym_b998df Non sense..
@anonym_autor Nie, ostavat v manzelstve nemusis, ale preco sa potrebujes oddrbat cez pol republiky? Ved ste na deti dvaja - ty a tvoj muz. Ze sa rozvediete, neznamena, ze vsetko ostane na tebe. Stale bude ich otcom. Dohodnite si bud striedavu, slebo spolocnu starostlivost a pomahajte si navzajom. Ked ste to zvladali doteraz, tak to zvladnete sj potom. Deti nie su macky, aby si ich prevlacala. Pracu si najdes vsade. Stari rodicia ti mozu pomahat aj na dialku. Vsetko pojde, ked budes chciet. Pozeraj vsak na dobro deti, uz nerozhodujes iba za seba...
@dadis Ani jeden odtiaľ nepochadzame, nemáme tu žiadnu rodinu, vrátili by sme sa tam, kde sú ostatní - babky, dedkovia, tety, sesternice… Navstevujeme ich často, sme na seba zvyknutí, tu ma po rozvode nič nebude drzat - okrem môjho ešte manžela. Začal tu podnikať a toto mesto mu vyhovovalo strategicky, ale podnikanie aj tak nefunguje a už som ho dlho nahovarala na normálnu pracu… nepohne sa, zároveň ja nemám síl už pokračovať. Ako mi starí rodičia pomôžu? Finančne nie. Pracu mám v našej firme kdekoľvek vrámci SR za ten istý plat akurát tam budem mať polovične náklady na bývanie a je to jediná možnosť ako prežiť s deťmi, keď nechcem zbierať peniaze cez donio alebo zobrať.
@anonym_autor Co neutiahnes? Mladsie ma 4 roky, tak pracujes, hadam.. ci cakas, ze ta budu rodicia zivit? Ved mate dom, to je slusny zaklad si nieco pre seba kupit... je nas tu vela, co to zvladlo..nie je to jednoduche, to je jasne... to by sa polovica zien vracala domov k rodivom s takymto pristupom..
@dadis Čo si myslíš, že mi dom manžel necha? Ma tu polovicu, dom je na hypotéku, nemám nič a budem si musieť zháňať iné bývanie. Nechcem bývať u rodičov preboha, chcem bývať bližšie pri nich, bývanie si tam nájdem za 1/3 ceny, ktorú zaplatím tu a plat mi zostane rovnaký, iba sa presuniem. Zároveň mi budú vedieť pomôcť s deťmi keď ich bude treba vybrať zo škôlky, pripadne keď budú chorí a ja by som náhodou nemohla atd. Môj manžel to aj tak nemôže teraz zabezpečovať, nakoľko sa venuje svojmu skrachovanému podnikaniu a robeniu ďalších dlhov
@dadis Čo si myslíš, že mi dom manžel necha? Ma tu polovicu, dom je na hypotéku, nemám nič a budem si musieť zháňať iné bývanie. Nechcem bývať u rodičov preboha, chcem bývať bližšie pri nich, bývanie si tam nájdem za 1/3 ceny, ktorú zaplatím tu a plat mi zostane rovnaký, iba sa presuniem. Zároveň mi budú vedieť pomôcť s deťmi keď ich bude treba vybrať zo škôlky, pripadne keď budú chorí a ja by som náhodou nemohla atd. Môj manžel to aj tak nemôže teraz zabezpečovať, nakoľko sa venuje svojmu skrachovanému podnikaniu a robeniu ďalších dlhov
@anonym_autor Ako sa sam postara o 8 rocne dieta?? Ty ako rozmyslas? Dom je spolocny, ci? Aj ked na hypoteku, nieco ste museli zaplatit, nieco splatit, ceny rastu.. nikdd v ramci slovenska nemas take rozdiely v cenach nehnutelnosti. A pracu mas vo firme? Ako platenu? Ako na celom SK? Ako potom moze byt problem deti vyzdvihnut, ked robis z domu. A myslela si na to, co ak budes musiet hladat novu pracu? V tramtarii co najdes? Ake tam maju moznosti deti?
@anonym_autor lenže to nie je úplne vina otca. Si ochotná mu deti pravidelne voziť? Alebo sa s ním stretávať na pol ceste? On nemôže za to, že sa odsťahuješ a deti budú ďaleko od neho. Preto sa treba najprv s ním dohodnúť ako si to celé v praxi predstavujete. Nikde som ťa neoznačila za zakomplexovanú ženskú čo si ide vybiť zlosť na deťoch ale predstavuješ si to veľmi jednoducho.
Protirečíš si. Rozmýšlaš mu nechať dieťa a teraz píšeš, že na deti nemá čas. Tak ako teda?
@anonym_autor lenže to nie je úplne vina otca. Si ochotná mu deti pravidelne voziť? Alebo sa s ním stretávať na pol ceste? On nemôže za to, že sa odsťahuješ a deti budú ďaleko od neho. Preto sa treba najprv s ním dohodnúť ako si to celé v praxi predstavujete. Nikde som ťa neoznačila za zakomplexovanú ženskú čo si ide vybiť zlosť na deťoch ale predstavuješ si to veľmi jednoducho.
Protirečíš si. Rozmýšlaš mu nechať dieťa a teraz píšeš, že na deti nemá čas. Tak ako teda?
@anonym_6c39ae Ja o tom nepremýšľam. Ani by som to nechcela. Ja iba pracujem s verziou, že by takáto situácia mohla nastať - či mám ísť tvrdo za svojim, alebo zvážiť aj túto možnosť, aby som dcére ešte viac neublížila. Vidím, že spolu výborne vychádzajú a áno, asi keby sa jej niekto spýtal, či by chcela byt so mnou alebo s ním možno odpovie s nim, tak to bohužiaľ je… dovolí jej viac, ide s ňou častejšie kam chce (zatiaľ čo ja musím upratať dom lebo tu nič neurobí), kupe sa s ňou v bazéne zatiaľ čo ja musím pokosiť dvor… Sú to veci, ktoré si deti všímajú, im je jedno, že im v živote neopral ani jedno tričko, že nespraví doslova nič… a ja to beriem, proste je to tak, keby bol ochotný niečo spraviť tak by som sa im tiež mohla venovat viac, ale zatiaľ robím max
@anonym_6c39ae Ja o tom nepremýšľam. Ani by som to nechcela. Ja iba pracujem s verziou, že by takáto situácia mohla nastať - či mám ísť tvrdo za svojim, alebo zvážiť aj túto možnosť, aby som dcére ešte viac neublížila. Vidím, že spolu výborne vychádzajú a áno, asi keby sa jej niekto spýtal, či by chcela byt so mnou alebo s ním možno odpovie s nim, tak to bohužiaľ je… dovolí jej viac, ide s ňou častejšie kam chce (zatiaľ čo ja musím upratať dom lebo tu nič neurobí), kupe sa s ňou v bazéne zatiaľ čo ja musím pokosiť dvor… Sú to veci, ktoré si deti všímajú, im je jedno, že im v živote neopral ani jedno tričko, že nespraví doslova nič… a ja to beriem, proste je to tak, keby bol ochotný niečo spraviť tak by som sa im tiež mohla venovat viac, ale zatiaľ robím max
@anonym_autor Tak presne kvoli tomu ostan blizko ex, nech sa deti stretavaju s oboma rodicmi co najviac. Ziadne peniaze nestoja za to znicit detom detstvo..
@anonym_autor ale veď si mama. Ak sa nie je o deti schopný postarať tak mu dcéru predsa nenecháš a nebudeš o tom ani len uvažovať. Ty ho poznáš lepšie ako my, zobral by si na starosť dieťa keby vedel, že sa mu nedokáže venovať a urobí to len tak na truc. Tretí krát sa budem opakovať, vy dvaja sa musíte normálne porozprávať, ktorý scenár bude najlepší ak vám ide o dobro detí. Každé dieťa je iné, my tie tvoje nepoznáme. Ak máš citlivé deti naviazané na otca, tak by som radšej žila v malom podnájme aby mali oboch rodičov a netrpeli. Lenže do toho nevidíme aké máš deti, ale treba v prvom rade myslieť na ne a nie že sa odsahujem ďaleko od otca lebo ti to vyhovuje. Ja chapem preco sa tam chces odstahovat ale ozaj je to najlepšie riešenie? Nechaj si to prejsť hlavou, ja nepotrebujem odpoveď.
Ty by si sa dokázala len tak vzdat dcery? Vieš, aka dolezita je pre dievca v puberte matka? Rozdelit surodencov?
A to všetko len pre pohodlie, uskromnenie sa????
Šialena úvaha.

@anonym_autor som 10 rokov po rozvode, zostala som sama na dvojročného syna a ročnú dcéru, dokonca bez domova ... bolo veľmi ťažké sa dostať zo všetkého ale som veľmi rada že som sa rozviedla a urobila som najlepšie čo som mohla . Teraz som sa znova vydala a mám malé bábätko a konečne šťastný život. Prajem Vám to tiež.